Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vladna revizija družb

22. januar 2009 ob 23:12 | Denis Sarkić |

Vlada se je na današnji seji odločila, da bo predčasne zamenjave nadzornih svetov v podjetjih v državni lasti ter javnih gospodarskih zavodih izvajala takrat, kadar bo revizija ugotovila nepravilnost poslovanja ali bo ugotovljena opustitev dejanj, ki jih zahteva načelo skrbnega in vestnega gospodarja. Imenovanja, ki so bila že izvedena v času od nastopa sedanje vlade, bo preveril kadrovsko-akreditacijski svet vlade, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal generalni sekretar vlade Milan Martin Cvikl. Izjemoma bodo predčasne zamenjave po njegovih besedah možne le v primeru, da bi zaradi časovnega odloga, potrebnega za izvedbo revizij, prišlo do nepopravljive škode. Revizije bodo izvajali pooblaščeni revizorji.

Po novem bo mogoče uprave v teh podjetij imenovati na podlagi javnega razpisa. Vlada je zato danes ministrstvom naložila, naj preverijo ustrezne ustanovitvene akte podjetij v državni lasti ter pripravijo predloge sprememb, na podlagi katerih bo mogoče izvesti javni razpis. Vlada načrtuje tudi revizijo v obeh bankah v državni lasti. Finančnemu ministrstvu je naložila, da pripravi vsa gradiva in postopke, da se v Novi Ljubljanski banki (NLB) in Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) opravi revizija poslovanja, ki bo raziskala njuno izpostavljenost zaradi kreditiranja menedžerskih prevzemov in izpolnjevanja pogojev za dodelitev nagrad članom uprav ter ugotovila morebitno odgovornost uprav in nadzornih svetov.

“Sprejeli smo sklepe, ki bodo zagotovo veljali za naprej,” je ob tem predsednik vlade Borut Pahor odgovoril na vprašanje, ali lahko vlada prepreči izplačilo domnevno milijon evrov visoke nagrade predsedniku uprave NLB Marjanu Kramarju ob odhodu s položaja konec tega meseca. Vlada se vse od začetka mandata ukvarja s tem, koliko lahko stori za nazaj, ne da bi kršili pravni red in načelo retroaktivnosti, je pojasnil ter dodal, da bodo storili, kolikor bo mogoče. Vsa ministrstva in vladne službe morajo poleg tega pripraviti informacijo o možnostih za sprožitev postopkov ugotavljanja materialne odgovornosti članov organov vodenja in nadzora podjetji v državni lasti, katerih poslovanje je že dlje časa problematično, je še povedal Cvikl.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Partizan! pravi:

    KO BOŠ PATRIO REŠIL CVIKL POTEM PA LAHKO MODRUJEŠ NAPREJ????

  2. obama pravi:

    porabili bojo par mio EUR za revizije,da bodo lepše razrešili uprave Luk,Petrolov,Triglavov itd.

    to lahko naredijo brez revizij, itaj vemo zakaj se gre…narod se je vendar že kaj naučil iz teh pravljic

    .

  3. keks pravi:

    drevo življenja že išče podlago za listo za odstrel!

  4. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    banane? _ _ _ ;-)

  5. bullock pravi:

    Kakšne revizije morate zdaj delati? Saj vam je v volilni kampanji in pred njo bilo vse jasno. Morda pa sedaj s temi revizijami pomagate prijateljem, da bodo kaj zaslužili?

  6. neemocije pravi:

    Samo v Sloveniji lobotomiranec lahko pride do takega državnega mesta.

  7. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Mislim da je največja norost na Vladi sprejemat odločitve o revizijah - zato so vendar nadzorni sveti, ne pa Vlada. To me spominja na bivšo Sovjetsko zvezo, kjer so iz Moskve dirigirali, kdaj se bo v Sibiriji začela žetev pšenice - država je posledično uvažala hrano.

    Sicer pa je eden od gospodov na sliki ……veleum:).

Komentiraj