Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vlada noče Falcona

22. januar 2009 ob 22:31 | Denis Sarkić |

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Krek je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da je glede letala Falcon posebna delovna skupina v svojem poročilu opredelila devet možnosti rešitve za letalo, od tega pa natančneje opredelila tri trenutno izvedljive. Kot najbolj realno možnost je navedel oddajo letala v najem oziroma oddajanje. Po Krekovih besedah bi se v tem primeru letalo uporabljalo tudi za potrebe državnih organov. Kot drugo rešitev je državni sekretar omenil dokapitalizacijo, kot tretjo pa je navedel uporabo letala v Slovenski vojski. Delovna skupina se bo sestala tudi s predstavniki ministrstev, s katerimi bi sodelovali pri realizacije prve možnosti, je dodal Krek. “Vlada še ni sprejela dokončne rešitve o uporabi letala,” je poudaril Krek. Dodal pa je, da je vlada sprejela sklep, da se letalo v ZDA pregleda, prevzame, garažira in zavaruje do izbire najemnika oziroma upravljavca, ki bo letalo prevzel v ZDA.

S tem se bodo, tako Krek, izognili stroškom servisiranja, preleta, registracije in tehničnih sprememb, “da bi letalo pripeljali v Slovenijo in nato oddali v najem”. Kot je zatrdil, se bo prevzem letala v ZDA zgodil 4. februarja. “V tem času bomo izpeljali razpis za izbiro najemnika oz. upravljavca letala,” je dejal in dodal, da morajo “doreči še postopek priprave in izvedbe razpisa in oceniti, ali potrebujemo še kakšno strokovno pomoč”. Na vprašanje, ali bodo izvedli mednarodni razpis, je Krek odgovoril, da morajo to še doreči, verjetno pa bodo sodelovali tudi tuji ponudniki. Predsednik vlade Borut Pahor pa je dodal, da se bo zavzemal za mednarodni razpis. Kot je poudaril, se bo vlada glede falcona na koncu odločila za najbolj gospodarno rešitev.

Premier je pojasnil, da bi v drugačnih gospodarskih in finančnih okoliščinah predlagal prodajo letala. “To letalo je prerazkošno za slovenske potrebe,” je zatrdil in dodal, da bi Slovenija kot država potrebovala skromnejše letalo. “Žal so se takrat tisti, ki so odločali o nakupu, odločili za predrago in prerazkošno letalo,” je prepričan premier. Po Pahorjevih besedah bo eden od 29 varčevalnih ukrepov tudi odločitev o tem, “da slovenska vlada, funkcionarji in vsi drugi, razen izjemoma tj. za potrebe uradnih obiskov, potujemo z rednimi linijami”. Pri tem je napovedal, da bodo vsi njegovi obiski konec januarja in v začetku februarja opravljeni z rednimi linijami.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 20 x komentirano
  1. medek pravi:

    Falkon naj gre in naj cel mesec vozi palestinske otroke v Slovenijo na rehabilitacijo oz. počitek od zlorab in prizadetih ran.

  2. tiib pravi:

    Neverjetni so tile naši politikantje!
    Predlog1:

    Adria naj pod ugodnimi pogoji odkupi letalo in se obveže opraviti neko kvoto letov za potrebe države po vnaprej dogovorjeni ceni ali po ceni, ki se bo oblikovala po vnaprej dogovorjenem mehanizmu, ki bo upošteval razmere na trgu in dejstvo, da je letalo pridobila po “sindikalni” ceni.

    Predlog2:

    Država dokapitalizira Adrio s Falconom, vse ostalo kot navedeno v prvem predlogu.

    Če naši “strokovnjaki”, ki jih plačujemo kot prave “bisere znanosti” niso sposobni izvesti tega brez, da bi se spotaknili ob predpise EU, niso vredni, da jih plačujemo.

  3. jure martinjak pravi:

    kaj je Sarkić?

    bi se sedaj rad vozil še s Falconom?

    ti enkratna vožnja s helikopterjom ni dovolj?

  4. Denis Sarkić pravi:

    Ne, jaz bi le rad, da se končajo populistične zgodbe o dragih prevozih naših politikov, saj bi se končno vsi vozili z enakim državnim letalom, na državne stroške, kot v vsaki normalni evropski državi, ne pa si izposojali (pre)drage tuje aviončke! Sram me je kot državljana EU, da slovenski politiki nimajo jajc leteti s Falconom in to pojasniti svojim volilcem! Sram naj jih bo, ker se otepajo državnega letala, ki je tako ali tako plačan iz našega denarja! In naj že nehajo težit z varčevanjem na vse strani, ker kupljeno letalo ne bo nič pripomoglo k neodpuščanju delavcev in revščini med davkoplačevalci!

  5. jure martinjak pravi:

    Sarkić spet bluziš.

    Falcon je preluxuzen, da bi se naši politiki in volilci lahko upravičeno sprijaznili z njim. Razen LDS ovcev - čistilcev - kateri so ga tudi kupili.

    ni ekonomike, če imaš letalo z masažo in savno, da bi s tem politični vrh kaj pridobil na šparanju.

    če bi bila notranjost popolnoma prazna in za sedeže - gajbe, bi pa bilo smiselno se pogovarjati o varčevanju in primernosti Falcona za ekonomično izrabo.

  6. Denis Sarkić pravi:

    Vidiš Jure, zdaj pa ti že res preveč bluziš! Vladni falcon nima ne masažnega dela, ne savne, tudi luksuz v letalu ni takšen kot si ti misliš. Očitno sem pozabil prej napisati še nekaj - vlado in oblastnike naj bo sram, da svojim volilcem in davkoplačevalcem ne znajo niti pojasniti, kakšno letalo in s kakšno opremo je Slovenija kupila in tako ravno zaradi tega, ker nimajo poguma, Jure & podobni pišejo take oslarije!

  7. rukar pravi:

    Falcon je bil kupljen izključno in samo zaradi DR. DRNOVŠKA, da bi se lahko brez prestopanja vozil v Ameriko na zdravljenje, ker je na teh, zanj napornih potovanjih kar nekajkrat zlezel skupaj, kot na prireditvi pri nas. DA, DA NEENAKOST JE TUDI V SMRTI !

  8. Denis Sarkić pravi:

    rukar, a bejž no, samo za Drnovška? Zakaj ga potem ni uporabljal?

  9. tiib pravi:

    Se popolnoma strinjam s Sarkićem.
    Kot, da bi imel avto v garaži in se naokrog prevažal s taksijem… Butale!

    Če lahko Nemčija, Belgija itd.. kupi pol banke, da jo ohrani pri življenju, pa da pri nas nebi mogli to izvesti z enim malim aviončkom in Adrio?? Nesposobneži!!

  10. tiib pravi:

    Adria bi ga med drugim seveda lahko odlično tržila za prevoze tujih državnikov in za poslovne lete…

  11. bullock pravi:

    Bo pa problem, če bo ta avionček na razpolago našim vrlim politikom. Zato, ker je samo eden. Prerivanje bo kar veliko.

  12. tomazh pravi:

    Kakšna država smo, če se premier vozi z avtom na državniške obiske? Saj se man cel svet smeji. poglejte druge kako to delajo, celo Hrvati, ki so zadoženi do grla.

  13. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Popolnoma se strinjam - strahotna sramota bi bila, da bi se oblast, ki že tako nima nobenega usmiljenja do naših denarnic, vozila z tako luksuznim letalom, ki glede na ceno morda vsebuje vsakršne razsipne dodatke, kakršni se pač dodajajo v zadovoljstvo zdolgočasene in brezdelne globalne plutokracije (letalo je namreč LUKSUZNO).

    Kar predstavljam si, kaj vse bi lahko bilo notri - v mislih vidim naslednje:

    - pozlačene straniščne školjke;
    - sedeži iz najboljšega krokodiljega usnja;
    - postelja iz mahagonija;
    - celozaslonska plazma
    - kristalni kozarci

    in seveda Vladarski prestol, okrašen z dragimi kamni, iz topljenega belega zlata in srebrno podlago ter oranžno sedežno podlogo in seveda z rdečo zvezdo, oblikovano iz rubinov na vrhu naslonjala.

    Ne pozabimo - letalo je bilo naročeno v času takrat še vsemogočne Stranke, ki je izkazovala svoj pomen tudi z temu primernimi zunanjimi izrazi blišča, medtem ko jo je revna raja nemočno opazovala….danes vidimo, kako hitro so nekateri pozabili lekcijo leta 2004.

    Tale falcon me spominja na zlate kočije, ozlajšane z zvončki in dragoceno svilo, s katerimi so se nekoč vozili cesarski in plemiški paraziti na orgije iz gradu na grad, medtem ko je raja ob cestah umirala od zgaranosti, revščine in lakote.

    Misel, da bi se neki …ljudje… vozili na naše - tudi moje - stroške z njo, medtem ko imamo v državi na sto tisoče revežev, je naravnost ogabna.

    Bojda je čas tlačanov in kočij že minil, ko so tlačami požgali gradove in uničili vladavino modrokrvnih vladarjev, ki so dedovali iz roda v rod bogastvo oblast in pravico delat s tlačani kot s stvarmi.

    Zato se v tiste čase nikar ne vračajmo.

  14. V pravi:

    Debeli in zavaljeni medek! Ti bi s tujimi rokami kače lovil.

    Da ne boš samo z jezikom opletal in govoril neumnosti, vzemi nekaj teh otrok k sebi domov.

  15. tiib pravi:

    @ Dvorni pisoar…

    Kolk si se pa ti razpisal.. ! A veš o čem je govora? Tema je o letalu..

  16. miha pravi:

    naj ga prodajo pa nardijo fešto na letališču s pečenim volom za vse slovence.. in bo mir !! predlagam: 10tisoč litrov vina in 500kg mesa. Jaz pridem.

  17. miha pravi:

    aja.. pa vsak dobi zastonj povratni let do australije in nazaj. Mislim, da bi blo pošteno !! Za Vse, ki imajo status državljana, ki živi v Sloveniji. Tako!

  18. neemocije pravi:

    Partija je odločila, da narod pouči, kako je popolnoma “pošteno”, da barbika in ostala rdeča nomenklatura uporabi “zasebno” letalo.

  19. neemocije pravi:

    Posebno Azijec bo izredno zadovoljen.

  20. Sršen pravi:

    Ja Medek, kdo bo nas vozil na rehabilitacijo in počitek,da okrevamo in si odpočijemo od tebe.

Komentiraj