Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pahor o Hrvaški

22. januar 2009 ob 22:51 | Denis Sarkić |

Slovenski premier Borut Pahor je na današnji novinarski konferenci po seji vlade glede morebitne podpore referenduma o vstopu Hrvaške v zvezo Nato povedal, da referenduma ni nikoli podpiral in ga tudi sedaj ne. Obenem je izrazil zadovoljstvo s sredinim obiskom evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna. Kot je spomnil Pahor, je njegova vlada državnemu zboru predlagala ratifikacijo protokola o vstopu Hrvaške in Albanije v zvezo NATO. Poudaril je, da je preučil dokumentacijo, ki je spomladi lani vodila vlado Janeza Janše k odločitvi, da tako kot druge države povabi Hrvaško v članstvo v zvezi NATO. Po njegovi oceni prejšnja vlada ni imela razlogov za zadržke pri tej odločitvi.

Kljub temu je pozdravil dejstvo, da bo sedaj ta dokumentacija na voljo tudi poslancem in poslankam v DZ, kar bo po njegovem lahko razblinilo dvome pred glasovanjem v DZ prihodnji teden. Prav zaradi tega je odbor DZ za zunanjo politiko danes tudi preložil razpravo o ratifikaciji protokola do ponedeljka. To odločitev je Pahor pozdravil kot modro tudi v luči “porajanja idej” o referendumu. Pahor je ob tem poudaril, da ni bil referendumu o tem vprašanju nikoli naklonjen in mu tudi sedaj ni. Kot je ponovil, ni niti stvarnih niti političnih razlogov, da bi imeli zadržke za vstop Hrvaške v zvezo NATO.

Odbor DZ za zunanje zadeve je Pahor danes obvestil tudi o vsebini pogovorov z evropskim komisarjem Rehnom, s katerim je bil Pahor zadovoljen, o podrobnostih pogovora pa na novinarski konferenci ni govoril. “Tisto, kar je pomembno je, da je sedaj mednarodna skupnost, zlasti seveda Evropska unija, spoznala, da je problem mejnega spora ali problema med Hrvaško in Slovenijo take narave, da ga ne more jemati kot enega od številnih problemov, ampak kot enega najpomembnejših”, je poudaril premier in dejal še, da je temu potrebno nameniti večjo pozornost in razumeti stališče Slovenije pri zadržkih. “Gre nenazadnje za določitev meje med dvema državama,” je še dejal Pahor.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Vati Fakin Khan pravi:

    Seveda ga ne bo podprl noben pameten politik. Dokler spor s Hrvaško ostaja, to koristi politiki na eni in drugi strani. Zato pa spor še obstaja in ni rešen. Vsem to koristi, predvsem pred volitvami. Če bi naredili referendum je izid jasen: večina bi podprla NE vstopu Hrvaše v unijo. To pa bi naredilo problem še večji. S tem bi politiki dobili zavezo, da naprej blokirajo Hrvaško, nastala bi zoprna situacija.
    Vsem je jasno, da Hrvaška na koncu bo vstopila v Unijo in konec koncev je tako tudi prav. Ljudje si želijo vstopa in imajo do njega pravico. Probleme delajo itak samo politiki, na eni in drugi strani, kot tudi sicer glede vseh stvari v življenju. Je pa res, da ima Slovenija edinstveno priložnost, da razreši s Hrvaško bistvene in temeljne probleme. Z rešitvijo tega problema bi edino politiki izgubili, ker pred volitvami ne bi imeli še ene klasične teme za na TV ekrane…

  2. Blaž Babič pravi:

    Ljudje na Hrvaškem si ne želijo vstopa. To trdim z enako gotovostjo, kot ti praviš, da “si ljudje želijo vstopa”. Želi si ga vrh hrvaške politike, ki je v tem vprašanju izenačen z vsemi ostalimi evropskimi političnimi vrhovi.

    Zakaj Hrvaška nima in ne bo imela referenduma o članstvu v EU? Niti ne o članstvu v zvezi NATO?

  3. Vati Fakin Khan pravi:

    OK, potem je stvar rešena. Oni si ne želijo vstopa. Mi bi jim ga preprečili (torej si jih ne želimo za sosede v EU. Vse se zreducira na politike, ki za svojo zmago enkrat potrebujejo incidente, drugič pa referendume. Na koncu smo bedaki itak ljudje, ki teh par mandeljcev sploh volimo in jih moramo potem še ves mandat gledati na vseh možni naslovkah in ekranih. Raji res ni pomoči.

Komentiraj