Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Reševanje izbrisanih

21. januar 2009 ob 0:54 | Jaka Tomc |

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je ob sprejemu predstavnikov NVO s področja človekovih pravic, migracij in azila poudarila, da bodo na MNZ večjo pozornost posvetili migracijam in integracijam. Tako naj bi se direktorat za upravne notranje zadeve razdelil na dva dela, nastal pa naj bi tudi direktorat za migracije in integracije tujcev.

Kresalova je o sestanku z nevladnimi organizacijami dejala, da je bil dolg in vsebinski ter s tremi glavnimi tematikami: vprašanje človekovih pravic, povezanih z vprašanjem in problemom izbrisanih, azil in migracije.

Komentarji po sestanku:

Povedala je, da je sprejela pripombe NVO v zvezi z zakonom o mednarodni zaščiti. Sprememba tega zakona bo po besedah Kresalove ena od njenih prioritet v tem mandatu. “Predstavniki NVO so želeli poizvedeti, ali je možno spremeniti sistem financiranja NVO, da bi bil bolj učinkovit in stalen ter, če bi lahko sodelovali pri pripravi novih zakonskih predlogov oz. pri spremembi obstoječega zakona,” je poudarila.

Naslednja tema, o kateri so se danes pogovarjali, pa je bila izbrisani. Ministrica je NVO seznanila s postopki in zbiranjem ustreznih podatkov v zadnjem mesecu, tako da bodo dopolnilne odločbe začeli pošiljati predvidoma februarja. Po podatkih MNZ gre za 5975 oseb, ki so pridobile slovensko državljanstvo, v evidencah pa imajo zabeležen zapis prenehanja prijave stalnega prebivališča na dan 26. februarja 1992.

Ministrica je opozorila, da je v pripravi zakon za vse prosilce-izbrisane, ki ne bodo prejeli dopolnilnih odločb in ki v Sloveniji še nimajo urejenega svojega statusa. Pri pripravi tega zakona bodo na MNZ veseli kontruktivnih pripomb NVO.

Kdaj bo konec sage o izbrisanih?

Jaka Tomc

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. miha pravi:

    hahaa.. ta piflarka se obnaša kot bi bla na faxu. :))

  2. Miha pravi:

    Končno. In za to je bilo potrebno čakati skoraj 18 let in pustit trpeti ljudi?

  3. Don_Vito_ pravi:

    Tolko denarja zmetanega stran in tolko časa in dela za te bivše JLA kolaborante! Ja velika srbska vojska jih je pustila na cedilu, zdaj pa tožijo nad tem kako jih je zapustila še naša ljuba država, in katarzično doživetje za njih bi bila vrnitev vseh na njihova domača ozemlja in naj tam uveljavljajo svoje pravice!

  4. kaktus pravi:

    Povejte mi katerega srbina zanima slovensko državljanstvo, ali vam to že ni povedal Teodorović!?
    Njih, posebno pa oficirčine zanimajo slovenske pokojnine, stanovanja po “Jazbinšku”, pa čeprav niso nič prispevali v slovenski penzijski sklad, saj je bil ta v Beogradu. Posledice “ponosa” naj nosijo sami,
    nekaj je bilo tudi zapeljanih in brezbrižnih do tega vprašanja, tudi to drži !

  5. Glow pravi:

    Bolj stabilno financiranje nevladnih organizacij s strani države (vlade). NGOs my ass…
    ŠE ogromno vode bo moralo preteči, da si bodo zaslužili tak naziv

  6. butalec pravi:

    To kar namerava narediti gospa ministrica ni reševanje izbrisanih , pač pa reševanje obraza države Slovenije. Ne bo ji uspelo sprati sramote te odločitve, niti ne bo omilila trpljenja prizadetih, upam pa da bo preprečila da se ta sramota več ne nadaljuje. Na žalost je preveč takih ki so krivi za to sramoto in za to ne bo nihče kaznovan , bo pa Slovenija kot država še dolgo nosila ksenofobni pečat.

  7. esid pravi:

    in kolk je bla ta “punčka” stara ko so jih “brisal”…?
    še cuzat ga ni znala… zdej se pa tle šopir…

    pomečte vn golazen ki zajeda slovenske davkoplačevalce….

    primere rešujte individualno… na odpravnine naj pozabijo…

    gospod todorevič nej se pa najprej nauči slovensko….

    Denar dajte rajšslovencem ki so na robu preživetja… ne pa ljudem ki že 18 let hvatajo krivine…

    IN TO NI KSENOFOBIJA….. to je preprosta brezbižnost/lenoba in izsiljevanje tistih ki se imajo za izbrisane…. poznam osebno 2 primera (sosda)… ko so v času osamosvojitve na veliko pluvali čez slovenijo pa govoril da tuki pa ONI ponosni srbi ne bodo živel…. zdej pa tožijo in zahtevajo odpravnine…sramota…

  8. Khmer Rouge pravi:

    Levici je treba izrečt priznanje, da kljub odporu javnosti vztraja pri popravi krivic izbrisanim. Desnica, ki izrablja nesrečo drugih za nabiranje glasov, pa naj se zamisli nad moralno zavrženostjo svojega početja.

  9. neemocije pravi:

    kolikokrat sem vam že povedal, da rabi post-komunistična levica “jugonostalgične Balkance”
    da ostane na oblasti.
    Že vedo kaj delajo (itak samo ponavljajo, kar so že večkrat naredili), brezposelnemu domačinu “obljube” (lepe, “prave”, mamljive), ideološkemu priseljencu pa odškodnine.

    Pomnite vsakih 13.000 “novih oseb” je 1% glasov na naslednjih volitvah.

    Balkan rules!!!

  10. bullock pravi:

    Zakaj desnica izrablja nesrečo drugih za nabiranje svojih glasov? Saj je bila predlagana konkretna rešitev tega problema. In zakaj ni bila sprejeta? Ker gre večini izbrisanih samo za oškodnine, ki pa večini le-teh ne pripada, ker si enostavno niso hoteli urediti statusa, ko bi si ga lahko. Zagovorniki izbrisanih ali pa sami izbrisani, naj le malo povprašajo, kaj si mislijo o njih tisti, ki pa so si ta status pravočasno uredili. Verjetno so se tudi dogajale krivice, kar pa bi odpravilo obravnavanje vsakega primera posebej, pa že zdavnaj bi bilo to rešeno, če se ne bi držale fige v žepu. Konec koncev bi 12-letno vladanje LDS to z lahkoto uredilo, če bi bil tak namen.

  11. Reakcionar pravi:

    Danes sem se zaradi novice, da je izbrisanih nenadoma 24. 000 odločil postati član SDS namesto zgolj njihovega volilca.

    Stranka in njen voditelj mi sicer nista povsem povšeči, vendar sta v tej državi edina realna alternativa temu kar gledamo.

    Boržuazni “levici” na oblasti in dobro rejenim meščanskim podpornikom tega režima pa sporočam naslednje: maščevali se vam bomo (do skrajnih meja, ki jih še dopušča zakon).

  12. krucefiks pravi:

    gluk gluk :D

  13. Carlos Contreras pravi:

    Reakcionar, kaj bodeš storil? Se v hlače podelal in se bodemo vsi zatem zadušili?

  14. neemocije pravi:

    Najbolj nestrpni se sktivajo za rdečo varijanto strpnosti , ogabni in hinavci.

  15. kaktus pravi:

    CARLOS, reakcionar ima prav. Ko je “rezervni vodnik ” Janša izpulil prvo planko na domačem vrtičku so se jugoši s titovimi generali vred razbežali po koruznih poljih tako , da jim srajca ni riti dohitevala.
    V ” SLAVNI ” JLA SMO BILI SLOVENCI ZA SRBENDE SAMO KUKAVICE PRI NJIN SAMO BATINE UČINKUJEJO.

Komentiraj