Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Študenti o bonih

19. januar 2009 ob 17:41 | Jaka Tomc |

Ukrepi za pomoč socialno bolj ogroženim študentom bodo usmerjeni zlasti v spremembo štipendijske zakonodaje, pozornost pa bomo namenili tudi zaposlovanju mladih, je danes po srečanju s ŠOS dejal minister za delo Ivan Svetlik. Predsednik ŠOS Danijel Bandelj medtem meni, da je dvig cene študentskih bonov “doživel preveliko medijsko pozornost”.


(www.vest.si) O podražitvi bonov from Jaka Tomc on Vimeo.

“Shajati bomo morali s tako ureditvijo študentske prehrane, kot je, hitro pa bomo popravljali zakon o štipendiranju in ga posredovali v parlamentarno proceduro. Intenzivno se bomo pogovarjali o študentskem delu in tudi o zaposlovanju mladih, ki končujejo študij, saj so v gospodarski krizi najbolj ogroženi,” je poudaril Svetlik.

Po njegovih besedah bodo s spremembo zakona o štipendiranju študentje lahko že v prihodnjem študijskem letu kandidirali v boljših pogojih.

Predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Bandelj je medtem prepričan, da je dvig cene študentskih bonov doživel preveliko medijsko pozornost. “To pa ne pomeni, da zaradi povišanja cen bonov nismo zaskrbljeni,” je ob tem pojasnil in še dodal, da je dvig cen posledica recesije.

Po njegovih besedah je treba krizo razumeti. “Gre predvsem za izkoristek položaja iz strani gostincev. Nekateri so preveč povišali cene in tam, kjer to ne odraža kakovosti, je nujno, da študentje ponudnike bojkotirajo,” je dejal predsednik ŠOS.

Ob tem je opozoril, da so bili doslej dvigi cen bonov minimalni. “Morda smo sedaj zato priča temu šok efektu. Škoda le, da gostinci možnosti dviga cen ne izkoristijo pogosteje in postopoma,” je povedal Bandelj in obenem poudaril, da bo ŠOS odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide v torek predlagal, da se pri amortizaciji cen bonov prilagaja višina subvencije.

Na vprašanje, kako naj študentje krijejo okoli 400 evrov svojih mesečnih stroškov je Bandelj predlagal, naj se obrnejo na študentsko delo ali državno štipendijo. Sicer pa meni, da prehrana ne “igra pomembnega dela stroška” študentov.

Prepričan je namreč, da je akutna problematika študentsko bivanje v študentskih domovih in upad študentskih del. Opozoril je na to, da je študentsko delo pomemben socialni korektiv, zato “je v kriznih časih treba kakršne koli spremembe na tem področju izvajati preudarno”.

Svetlik se je strinjal, da “je vsaka podražitev problematična. So pa dejstva, na katera nimamo vpliva. V zadnjih dveh letih je bila visoka inflacija, zato je treba razumeti, da ohranjanje kakovosti za nespremenjeno ceno na tem področju ni več mogoče,” je prepričan minister.

Obenem je še pojasnil, da bo ministrstvo letos ponovno ocenilo življenjske stroške posameznih kategorij prebivalstva, na tej podlagi pa bodo prišli tudi do bolj realne ocene, kakšni morajo biti socialni transferji, tudi štipendije.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. boldrik pravi:

    Kaj je ta pameten? Največ je za to kriva študentska organizacija, ki že 15 let brez kontrole printa bone. Ni pregleda nad tem koliko se jih naprinta in koliko se jih v resnici proda. Bone je treba ukinit in onemogočit lopovom iz študentskih organizacij, da kradejo denar od navadnih študentov. Naj za študente najdejo novo obliko subvencije, ki bo pod nadzorom države in brez lopovski posrednikov.

  2. zarkovsky pravi:

    če znam prav brat je predsednik ŠOS Danijel Bandelj rekel da je dvig cene študentskih bonov “doživel preveliko medijsko pozornost” in da “škoda le, da gostinci možnosti dviga cen ne izkoristijo pogosteje…” hahaha se heca tale bandelj, dober predstavnik študentov ni kaj - raje bi se zavzemal za to da bon ne sme bit dražji od recimo 4e - če gostinec ne more za ta denar ponudit kosila naj nima bonov…, zgleda da je bandelj bol predstavnik gostincev na pogajanjih z vlado

  3. unexpected pravi:

    ..po pravici in pošteno je povedal: “dvigu cen se NISMO posvečali”…

    btw: glede na zdolgočasenost in brezvolje bandlja pa: je hodil na govorne vaje morda k pukšiču? še usta mu je težko odpret matr!

  4. Matjaž Germ pravi:

    Boldrik! se strinjam.. ob malce manj radikalni rešitvi situacije seveda…

  5. cigumigu pravi:

    To je trg. In gostinci izsiljujejo drzavo! Naloga studentov je bojkot vseh predragih bonov glede na kvaliteto ponudbe. naloga študnetske organizacije pa je, da nadzorniki kontrolirajo velikost porcij in kvaliteto ponudbe. Naj se ve, kdo daje denar in kdo služi. Komur je pretezko, naj se razdre pogodbo z njim. Vsi pametni vejo, da je siguren denar siguren denar. v recesiji pa se posebej.

  6. Opinion pravi:

    Ne morem verjeti, kakšne stresa. Kakšna mlačnost. Z letala se vidi, da ima fant svojo računico.
    Najbolj so se podražile cene bonov tistih gostiln in restavracij, ki so bile najbolj prometne in bodo tudi z malo manjšim obiskom študentov več zaslužile kot bi sicer. Menze po fakultetah, ki “živijo” samo od študentov pa cen niso spremenile ali pa zgolj minimalno.

  7. boldrik pravi:

    Funkcionarji iz študentske organizacije so vedeli za podražitev že konec novembra. Preverite koliko bonov je bilo naprintanih zadnji delovni dan v decembru (23.decembra) in koliko študentov je tisti dan v resnici šla kupit bone. Vsak si je nekaj vtaknil v žep in zdaj nič ne vejo. Zakaj nihče ne pokliče kriminalistov?

  8. marjan pravi:

    no saj ob takih predstavnikih….kaj hujega še lahko doleti študentarijo??

  9. marjan pravi:

    tu se vidi…..da so vodje na istem bregu kot ponudniki hrane…..pa saj prehrana ne “igra pomembnega dela stroška” študentov…….tip ni sam bolan je izrojen!!!!

  10. mate pravi:

    hahaha, da umreš od smeha. In on naj bi predstavljal študente :))) Saj se mu še govort ne da.

  11. tomaž pravi:

    Nič novega: študentske organizacije in študentski servisi so največje pralnice denarja v RS, ki jih nihče ne potrebuje, saj so skrenili iz svoje poti- namesto da bi bile posrednik (pomočnik) med študenti, vlado in podjetji oni polnijo svoje žepe in zaračunavajo vsako pomoč študentm, ki jo že dobijo plačano….sratka: dol z študentskimi funkcionarji, katerih apetiti so vedno večji.

    Pa naj še kdo reče da ŠOS rešuje socialno situacijo študentov!!!! Edino kar znajo je to da zajebejo kar se da in prirejajo VELIKE zabave- za osnovne potrebe študentov pa ne znajo poskrbeti/ oz. za to jih niti ne briga…dokler so plačani od krvavo zasluženega denarja študentov…..in ŠOŠ jamra zaradi podražitve bonov…

    Za rešitev krize bo trebna radikalne spremembe…..začenši z ukinitvijo študentskih servisov in odpravo dosedanjega nčina financiranja študentskih organizacij!!

    Kot se je pokazalo je JJ odlično poskrbel za revne študente: kje je 10000 več obljubljenih štipendij….oz. kdo zadošča pogojem za pridobitev državne štipendije, ki se je v enem letu znižala od 20-30%…..a je to normalno??

    fuck you JJ in tvoja ponižna zalega….

  12. marjan pravi:

    tomaž?? si v zimskem spanju…..vlada se je zamenjala…..vlada ki je bila voljena na socjalni platformi bla bla….sploh veš koliko so se podražili boni.
    Ampak ne skrbi tomaž tudi skupina v kateri si ti (študent, delavec….) bo dobila po šnofli zarad krize ah kaj krize JJ……

  13. kaktus pravi:

    Najprej bi odvzel denar za študentsko vlado ,kjer se pasejo skoraj sami “večni ” študenti in prerekajo bajnih plačah, da bi delavcu zastal dih. Ta denar bi usmeril v subvencijo študentske prehrane, pa bi vsi študentje imeli nekaj od tega in bi bil problem rešen. PAHOR, KAJ ČAKAŠ ?

  14. marjan pravi:

    no zdej ko sm si ogledal video…http://www.youtube.com/watch?v=UlGZfgB88Ro

    Temu pizdeku….bi tko predelal fizični ustroj…..da nebi živel in ne umrl!!!!!!

    ej je to sinko tistga Bandlja???? iz Roparjeve vlade

  15. Jagoda pravi:

    Ja če si je pa ta zaslžil naziv predsednika ŠOS-a … Nemudoma bi ga blo treba odstranit! Se vidi, da je sinček bogatašev …

Komentiraj