Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Obamomanija

19. januar 2009 ob 12:40 | Denis Sarkić |

Barack in Michelle Obama

Zmagovalec predsedniških volitev Barack Obama bo v torek v Washingtonu prisegel kot 44. predsednik ZDA pred predvidoma največjim občinstvom v zgodovini ZDA, saj organizatorji pričakujejo od milijona do dveh milijonov ljudi. Rekordna udeležba bo le eden v vrsti dogodkov, ki bodo v torek in v povezavi z Obamo označeni kot zgodovinski. Obama namreč postaja prvi temnopolti predsednik ZDA in vse kar stori, ali se mu zgodi, je s tega vidika zgodovinsko, kar s pridom izkoriščajo med drugim že tudi ameriški komiki. Obamov inavguracijski odbor napoveduje, da bo to najbolj odprta oziroma dostopna inavguracija v ameriški zgodovini, kar je seveda nekoliko pretirano glede na vse varnostne ukrepe, ki so zajeli ameriško prestolnico, hkrati pa resnično, če se bo uresničila napoved o več kot dveh milijonih udeležencev na prireditvah, ki trajajo od nedelje do srede.

Govor Baracka Obame na žuru v Washingtonu:

Glavni del slovesnosti bo v torek, ko bo Obama na stopnicah kongresne palače svečano prisegel na sveto pismo pred predsednikom vrhovnega sodišča ZDA Johnom Robertsom in izrekel besede, ki jih ponavljajo predsedniki vse od 30. aprila 1789, ko je v New Yorku, takratni prestolnici ZDA, prisegel prvi predsednik George Washington. “Svečano prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po najboljših močeh ohranjal, ščitil in branil ustavo ZDA. Naj mi Bog pomaga.” Svečanost na zahodni strani kongresne palače se bo začela uradno ob 17.30 uri po srednjeevropskem času z nagovorom demokratske senatorke iz Kalifornije Dianne Feinstein. Sledila bo glasba orkestra marincev in otroških zborov iz San Francisca. Pastor Rick Warren, ki ga je Obama izbral kljub nasprotovanju homoseksualnih skupin, bo opravil uvodno molitev, nato bo zapela Aretha Franklin. Prvi bo položil roko na sveto pismo podpredsednik ZDA Joe Biden, ki ga bo zaprisegel najstarejši vrhovni sodnik John Paul Stevens.

Zabava z U2:

Nato bo na sveto pismo, ki jo je za enako slovesnost uporabil že republikanec Abraham Lincoln, zaprisegel tudi Obama. Sledil bo njegov inavguracijski govor, za katerega so pričakovanja velika, saj velja Obama za odličnega govornika. Sam je sicer napovedal, da bo govor enostaven, ker zaupa v zdravo pamet Američanov, ki jim želi razložiti, kje so in kam gredo. Govor sestavlja preizkušena trojica - Obama, svetovalec David Axelrod in pisec govorov Jon Favreu. Po govoru je Obama povabljen v kongresno palačo na kosilo, nakar bo sledila tradicionalna inavguracijska parada od kongresa po aveniji Pensilvanija proti Beli hiši. Pred tem bo novi predsednik ZDA pospremil dosedanjega predsednika na poslovilno slovesnost. George Bush mlajši bo nato odletel nazaj proti zahodu v teksaški Midland. Leta 2001 je Bill Clinton s svojim dolgotrajnim poslavljanjem razjezil republikance, ker je ukradel precej medijske pozornosti Bushu, česar pa sedaj ni pričakovati. V torek popoldne in zvečer bo potekalo 10 uradnih inavguracijskih plesov in številni neuradni. Večina uradnih bo v Konvencijskem centru, začne pa se z doslej prvim “plesom sosesk”. Potekala bosta tudi Obamov in Bidenov ples za zvezne države, ples vrhovnega poveljnika in regionalni plesi (zahod, vzhod, jug, srednji zahod in srednji Atlantik).

Začetek slovesnosti na travniku pred spomenikom Abrahamu Lincolnu (posnetek prek ekrana TV):

Prva uradna slovesnost z naslovom “Mi smo eno” je bila že v nedeljo na travniku National Mall pred spomenikom predsedniku Abrahamu Lincolnu in je bila odprta za vse, ki so želeli uživati na prostem ob koncertih številnih popularnih glasbenikov, branju zgodovinskih besedil, poeziji in druženju.

Denis Sarkić, agencije in YouTube, foto: AP

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. luka pravi:

    so fake….

    http://www.davidicke.com/content/view/18281

  2. medek pravi:

    Who’s the real hero?

    http://www.youtube.com/watch?v=e6xj_V_Luro

  3. medek pravi:

    Izraelska Cipa:
    http://www.youtube.com/watch?v=bnLyDOjfusQ&feature

  4. medek pravi:

    Obama bo izvedel še brutalnejši nateg od Pahorja. Obama jaha kuglo, Pahor pa le kuro. Pa še ta ga bo kavsnila nazaj :)

  5. medek pravi:

    http://www.inteldaily.com/news/138/ARTICLE/9326/2009-01-18.html

  6. priden fantek pravi:

    U2 pa tudi na vsaki vlki pizdariji špilajo.

  7. luka pravi:

    seveda če njihova muska vsebuje subtilna sporočila:) njihova muzka je idelana za množično hipnozo oz. psihiranje…:)

  8. PeterNaVeter pravi:

    isto sranje drugo pakovanje

Komentiraj