Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Naj Pahor spregovori

19. januar 2009 ob 16:46 | Elena Pečarič |

FIHO NAJ MOLČI, PAHOR NAJ SPEGOVORI

22.12. smo imeli (Elena, Katra, osebna asistentka) sestanek z direktorjem FIHO, g. Jugom, na katerem smo hoteli razčistiti nekaj dolgoletnih nejasnosti. S strani FIHO namreč ne dobivamo odgovorov na naše dopise. Prav tako ne bomo več tolerirali neodzivnost pristojnih institucij in aktualnih vlad, ki so sokrive za nastalo situacijo. Tudi v izogib temu, da se nenehno obtožujemo in nikoli ne pridemo do jasnih odgovorov. Ker g. Jug ni dovolil snemanja objavljamo le zapis pogovora (najbolj pomembne teme). Da bi ohranili originalnost smo se držali pogovornega jezika.

ELENA: Prva zadeva je ta, da kot veste nimamo 70.000 € za plače naših osebnih asistentov. To smo vam že povedali v začetku letošnjega leta, ko smo videli vsoto, ki ste nam jo dodelili in je bila bistveno manjša kot vsota dodeljena drugim primerljivim programom, tudi z veliko manj zaposlenimi. Zgodil se je rebalans in dobili smo le 15.000 €; zopet manj kot drugi. V Izoli se je delil denar FIHO, med drugim tudi 300.000 € za Rdeči križ iz rezervnih sredstev. Ali iz tekočih sredstev, ne vem? Kako, da se enim organizacijam lahko dodeli izjemna ali izredna sredstva, kot npr. pred leti podobno za Pacug, Zvezi paraplegikov Slovenije ter drugim, tisti, ki imamo pa dokaze in potrebe za programe, ki so temeljnega pomena, pa se to ne da?

JUG: Sicer nisem prava oseba, kako se deli, ti to veš, saj poznaš. Jaz odgovarjam samo, da se dela po tistih papirjih relativno. Kar se tiče sestankovanja; pazi; tisto sestankovanje je uzakonjeno s pravilnikom o delitvi sredstev.

KATRA: Če vi skrbite za zakonitost delovanja FIHO, potem minimalno, kar je, ne upoštevate njihovega predloga pri razdelitvi sredstev, če veste, da je nezakonito. Nezakonito pa je tudi zato, ker mi nismo smeli prisostvovati, smo pa tudi mi ena od upravičenih organizacij; zaklenili so vrata pred nami, o tem je tudi video zapis Akcija pod topoli.

JUG: Formalno govorim zdaj. Formalno je to usklajevanje možno, letos so tudi prvič imele to humanitarne organizacije.

ELENA: Kje se pa oni dobivajo?

JUG: Ne vem, na Rdečem križu so se verjetno, saj ne vem točno. Gre predvsem za to, da se zadeve investicijsko uskladijo. Zelo zaželeno je, da se vse invalidske organizacije, ki se prijavljajo,da se uskladijo; pa ne samo nekatere, jaz sem pristaš vseh. 1 % sredstev se oblikuje za rezerve, ampak tisto ni šlo za to zadevo…neki vlomi, pa ropi v ena društva so zahtevali, da se pokrije; je pa zelo malo sredstev. Kar se tiče pa poračuna pa je jasno; za 08 smo imeli tisto prvo zadevo, potem je bil poračun narejen, ker Loterija dobro igra, na koncu leta je bilo še več kot smo predvidevali, tako da se je predlagalo še 2. poračun, formalno je šlo to skozi. Zdaj, vi ste bili udeleženi vsaj na 1. poračunu, saj ne vem koliko ste dobili, bila sta pa dva poračuna.

ELENA: Kje pa smo bili mi pri ta drugem?

JUG: Pri ta drugem je komisija pripravila predlog namreč, govoriš za Rdeči križ in 300.00 €. Moraš vedet, da so se vse humanitarne organizacije za 09 odreklo investicijskim sredstvom v korist Rdečega križa, tam je še nekaj zmanjkalo in so prosili potem še invalidsko stran, če bi tudi oni pomagali, tako kot je šlo za tistega Peršaka, kot si rekla, tam je šlo tudi solidarnostno. (g. Borut Miklavčič, minister za zdravje, je bil v vlogi direktorja ZZZS vpleten v zgodbo Pacug, je predsednik Rdečega križa in član sveta FIHO.

ELENA: A, takrat je bilo solidarno? Zakaj pa ni nikoli solidarno za YHD?

JUG: Elena, jaz ti bom takole rekel. Jaz ne odločam o teh zadevah, ko se ljudje pogovarjajo. Sem ti tudi že na Brdu povedal, da si morate postaviti most do tistih ljudi, kakršnikoli so. Jaz sem ti to odkrito povedal in še danes mislim, da je tako.

KATRA: G. Jug, ni prav in ni OK, da so tisti ljudje tudi fundacija FIHO. Mi se pogovarjamo z vami in se pogovarjamo s fundacijo in ni prav, na tak način ne more delovati, da je gospod, ki ga imamo sedaj vsi v mislih, tisti, na katerega se moramo obračati… Elena se je poskušala pogovarjati pa je nad njo poklical policijo.

JUG: Se strinjam, da je to problem. Naliti si moramo čistega vina. Jaz ne bom tukaj teoretično izvajal, ampak dobesedno – direktor v tej fundaciji nima nobene besede, kar se tiče tega. To je vse res. Samo pazi, ko se sestane svet fundacije, jaz samo pazim, da deluje po tistih papirjih, da se to sklicuje, uno sklicuje….ne morem pa poskrbeti, kako se vi dogovarjate kjerkoli drugje.

KATRA: Se strinjam, ni na vas, kako se mi pogovarjamo z drugimi organizacijami, ampak če vi skrbite za zakonitost delovanja FIHO, mi povejte, kako lahko razložite dejstvo, da ta fundacija, katere direktor ste lahko izplača 19 krat več sredstev za delovanje eni organizaciji, ki ima 2 krat na teden uradne ure, kot pa jih izplača nam. Po kakšnih kriterijih. Čakajte, to so papirji v katerih piše, da obstajajo določeni kriteriji in merila. Kateri je tisti kriterij, ki reče, da je opravičljivo, da ena taka organizacija dobi 19 krat več sredstev kot mi, ki delujemo praktično vse dni v letu, ki se nam program izvaja vse dni v letu, sobote, nedelje in prazniki in ponoči in podnevi in zjutraj in popoldne, ki imamo pisarno v kateri je zaposlenih 7 in pol oseb, ki imamo zaposlenih še dodatnih 95 osebnih asistentk in asistentov. A lahko to prosim pojasnite z vidika vaše funkcije?

JUG: Jaz tle nimam kaj pojasnit. Treba je razumeti, da komisije, ki jih imamo za delitev sredstev, so komisije fundacije. On jih je zadolžil, ne Jug. Pazi; meni ne more nobeden očitat, niti Računsko sodišče. Jaz sem samo to; in to še enkrat poudarjam, jaz sem njo (misli Eleno) lepo opozoril, pa mi je rekla, da se z mafijo ne bo pogovarjala…Na vseh forumih, pa do ministra sem odgovarjal, da če družba spozna, da je osebna asistenca osnovna zadeva za invalide, potem naj ga uzakonijo in naj ga financira država iz davkov. To vedno zagovarjam. FIHO ni bil nikoli ustanovljen za te namene.

ELENA: Kako da ne? JUG: Ne ne, osebna asistenca …

KATRA: Na takšen način se ne moremo pustit. Govorimo o 70.000 €. FIHO je vsako leto razdelil približno 28 milijonov evrov, od tega približno 14, 15 milijonov za invalide. Imamo ogromne zneske, znotraj tega FIHO ne uspe zagotoviti deleža manjkajočega za naš program. Osebna asistenca je zapisana v Deklaraciji OZN o pravicah invalidov, zapisana je tudi v naših planih itd. in se bo enkrat uzakonila. Do takrat pa jo izvajamo tako kot jo izvajamo. Obstaja pa dejanska potreba in mi ne prosimo FIHO naj nam financira celotni program, prosimo ga naj nam financira približno 22 % vrednosti projekta. Mi vsa druga sredstva dobimo iz drugih virov, tako kot bi jih lahko tudi druge organizacije, ki tudi izvajajo podobne programe. Glejte, bom spet šla na številke, vam bom najlažje pojasnila: Društvo študentov invalidov – iz njihove spletne strani izhaja, da imajo zaposlenih 10 – 13 osebnih asistentov. Oni dobijo polovico manj sredstev kot mi, ki imamo zaposlenih 95 asistentov, kar je 7 krat več. Društvo distrofikov, (to so Šuštaršičevi – reče JUG) iz podatkov, ki so dostopne kot informacije javnega značaja vemo, da imajo oni cca. 44 mest za asistenta, za kar dobijo podobno vsoto kot mi, poleg tega pa še za druge programe za nego in pomoč, ki bi sodeč po imenu lahko pomenile nekaj istega, dodatnih 50.000 €. Oboji dobijo nesorazmerno več sredstev za program asistence in to nima veze s tem, kako bo sprejet zakon o Osebni asistenci. Sredstev drugače ne moremo pridobiti. Če oddamo vlogo in opredelimo kar potrebujemo, toliko in toliko smo uspeli pridobiti iz drugih virov; če to pišemo vsako leto za vsak posamezni program, zakaj za vraga je potrebno, da se organizacije dobivajo v Izoli in si med sabo ta denar razdelijo? Ker v končni fazi, če je tako potem ne rabimo ne vas, ne fundacije, ne vem kaj, če se vsi med sabo lepo zmenijo. Zakaj sploh so pravilniki in pravila?

ELENA: 6. oktobra je bil objavljen vaš odgovor na mojo kolumno na Vest.si FIHO odgovarja, se spomnite? Tam ste napisali stavek, kjer pravite, da v desetih letih na lokaciji v Izoli ni bilo nobenega dogovarjanja. Ampak vi ste bili letos tam?

JUG: Pazite, jaz sem vsako leto v Izoli, vsak dan, pazi … (g. Jug je iz Izole)

ELENA: Ne v domu Dva topola.

JUG: Tudi mimo grem, ker moram iti mimo. Pustiva zdaj to, ker je brezveze, FIHO ima 250.000 ljudi na vesti, ni majhna številka, da vam ne rečem kake so njihove zahteve. Ni samo YHD problematičen, so tudi drugi. Kar se tiče invalidskih zadev, sem se dosti angažiral, da bi pomiril zadevo. Tisti ljudje s katerimi ste skregani so notri v svetu FIHA, oni odločajo, ne Jug. Če bi imeli mi drugače napisano v fundaciji, potem to kar vi predlagate je možno, ampak to ni možno. Včasih so imeli v fundaciji direktorja za čisto navadnega pisuna tle noter ( npr. g. Cveto Uršič, sedaj direktor Direktorata za invalide pri MDDSZ in predstavnik vlade v svetu FIHO je bil direktor pred Jugom), nič drugega. To je problem. Kar se tiče teh vaših 70.000 € za letos, je zaprta vsa zadeva… Zdaj, če se boste vi dobro angažirali, fundacija si formira, invalidska in una ta druga, humanitarna. 1 % rezervnih sredstev za izredne razmere. Mi smo sprejeli tudi pravilnik na zadnji seji sveta o razdelitvi teh sredstev, da ne bi kdo mislil, da se bo kar tako delilo in če boste vi pametno utemeljevale …

ELENA: Mi smo že za leto pametno utemeljevale. KATRA: Mi vedno pametno utemeljujemo.

JUG: Dajte vi eno drugo ekipo zbrat, zato, ker če ste se vi tako zaklali, govorim čist prijateljsko, …

ELENA: FIHO v primerjavi z MDDSZ nima veliko sredstev, pa MDDSZ pokriva tudi druge skupine, ki jih FIHO ne; otroke, mladostnike in nasilje v družini; materinske domove, odvisnike. FIHO ima samo dva segmenta. Kaj pa je s tistimi rezervnimi sredstvi? 6 milijonov ali koliko?

JUG: Januarja, februarja in marca pride poračun davkov in takrat FIHO dobi zelo minimalna sredstva, ker Loterija odvaja davke; 4 milijone se vedno prenaša. Tisto kar govorijo o Loteriji Slovenije in kupovanju…ne vem če boste dobro razumeli: ta država bo delež Loterije prodala, KAD in SOD bo prodal, se umaknil in zdaj, to je moje razmišljanje, najboljše, ko ima neka zadeva presežek je, da pride zadeva v roke invalidov. Jaz nebi govoril o nekih imenih, na dolgi rok to predstavlja vir dohodkov.

ELENA: Za invalida ali invalide?

JUG: Za invalide. Če bojo prišli drugi lastniki noter bojo dosegli tisto, kar hoče zdaj HIT Nova Gorica, to niti ne veste vi. In tu je Ekonomska fakulteta, ki dela na temu, da bi vse te: Loterija Slovenije, Športna loterija,…, organizirale tako kot so vse delniške družbe, kar pomeni, da koncesije odpadejo, se ta vir ustavi in enostavno FIHO se ukine in ne dobi nobeden nobenega denarja več. To je zdaj problem.

KATRA:Mi smo organizacija, ki se najmanj financira iz FIHO.

JUG: Ja, ja, sem videl tiste cifre.

KATRA:Mi se nikoli nismo napajali na dojki FIHO, tako kot vse ostale organizacije, ki dobijo tudi do 90 % sredstev in glede na vse postopke, ki tukaj potekajo jim ni treba dokazovati neke hude kvalitete programov. Mi pa ravno zato, ker imamo toliko različnih virov financiranja, ki smo si jih morali izborit, ker nikoli nismo imeli dostopa do te dojke, smo morali razvijati tudi kvaliteto in imamo overjen program pri Socialni zbornici, vstopamo v standarde kakovosti…in še vedno gre za zgolj 20 %

JUG: To osebno asistenco vsi po svoje razumejo, pazi, zelo grobo mi pojasni, ko grem tam v parlament je eno, ko vas poslušam, je druga ko druge poslušam, je tretja…tako, da ne vem več katera stvar je ta prava. Po moje to neodvisno življenje pomeni to, da ti živiš samostojno kjerkoli in da ti praktično noč in dan imaš človeka, ki ti pomaga…

ELENA: Ni rečeno, da imaš noč in dan. Distrofikov – mišično obolelih, katerih skupina potrebuje največ pomoči je 800, pa tudi ti ne potrebujejo vsi 100%. Potem tetraplegiki in paraplegiki jih je skupaj 1000, paraplegiki večinoma ne potrebujejo pomoči, smo na številki 1800. cerebralna paraliza, ne vem številk, recimo, da jih je več; npr. 1500, smo na številki 3300. Potem multipla skleroza; pa rečemo, da jih je tudi 1000, pa tam so zelo različni, odvisno od faze….ne pridemo nikakor preko številke 5000.

KATRA:Vi si niste prebrali našega osnutka Zakona o osebni asistenci?

JUG: Ne, ne nisem čital.

KATRA:Po zgledu švedskega modela, ki se nam zdi najbolj primeren, smo določili, da osebno asistenco koristijo osebe, ki potrebujejo več kot 20 ur na teden za opravljanje najnujnejših življenjskih potreb. Vse osebe, ki potrebujejo manj kot 20 ur, koristijo ostale storitve in določili smo tudi starostno omejitev od 18 – 65 let. Probleme, ki izhajajo iz starosti se rešujejo drugje.

JUG: Tamle na spletni strani je objavljena analiza stanja Inštituta pri ekonomski fakulteti od Jakliča, ta ki je zdaj predsednik Pahorjevega strateškega sveta. Tam si lahko ogledate predloge, ki jih bo strateški svet obravnaval. To je zaskrbljujoče. Mene me ne skrbi, ampak…

ELENA: Če se bo to zgodilo ali ne, ni v ničemer povezano s tem, zaradi česar smo tukaj. Ne o tem o čemur YHD že deset let govori, kaj vse je tukaj narobe. Narobe je to, da smo diskriminirani in da FIHO deluje v tem primeru nezakonito iskreno upam, da če nobenemu drugemu ne verjamete, da vam bo vsaj Računsko sodišče tole povedalo.

JUG: Pazi, to so hude obtožbe. Zelo hudo je rečt, da invalid invalida diskriminira.

ELENA: hočete reči, da invalid ne more diskriminirati?

JUG: Verjamem, ampak v javnosti bo zelo čudno izpadlo.

KATRA:Meni je čisto vseeno kako bo v javnosti izpadlo.

JUG: Pazi, ne zaradi mene, jaz se lahko poslovim že jutri, če hočem. Vsa ta zadeva, ki se med njimi dogaja meče luč na same njih (pokaže na Eleno), to je problem. Jaz ne odobravam niti Šuštaršičeve metode, da smo si na jasnem to kar se počenja, vsi tile đumbusi, meče slabo luč na vse invalide v javnosti.jaz vem, kako reagirajo ljudje na to zadevo.

KATRA:Se boste strinjali, da so korupcija, goljufanje, dejanja ki sama po sebi mečejo slabo luč, če jih izvajajo invalidi ali kdo drug. Par primerov sem naštela, mislim, da so to dokazi, kaj in kako smo mi diskriminirani v odnosu do ostalih organizacij in vi ste za to odgovorni.

JUG: Stvar ni bila nikoli dokazana. Primer tistega Peršaka v Pacugu. Celo ona je končala na sodišču, pa ni bilo nič vse skupaj.

ELENA: Saj še ni končano.

JUG: To maso ljudi, ki so tudi invalidi, če greš tako nad njih, moreta vsaj psihologijo njihovo poznat, se je tako razcepla stvar, kdo jih bo spravu skupaj. Upam se za vas zagovarjat za 70.000 €, takoj po novem letu. Ko grem jaz tam zagovarjat vaše ideje bojo mene ven odnesli. Jaz lahko v končni fazi zagovarjam, da si ti lopov, ampak, ko morava nekaj doseči, morava nekaj pogoltnit dol. To je vse povezano, to je problem.

KATRA:G. Jug, pol mi pa povejte, kje naj najdem to Šušteršičevo rit, da ji dam enga lupčka, kje naj jo najdem?

JUG: Jebemti, kaj jaz vem.

KATRA: Tud da rečem, da mu jo dam, povejte, kje naj najdem njegovo rit.

JUG: Ne vem, kaj jaz vem, ne morem pogruntat stvar. Prvič ko sem prišel sem se hotel nekak, saj ne rečem, da mu moraš lupčka dat, daleč od tega, ampak vsaj tiste normalne odnose vzpostavit. Tudi vaš zakon bom zagovarjal. Ko pridem tam, rečem, dajmo temu YHD-ju, jebemti, saj me bojo ven odnesli, ker smo zakuhali….

KATRA:Vi zagotavljate zakonitost delovanja. Imate pravila, imate pravilnik, piše notri kaj so prioritete. Je naloga, da oblikujete skupino, kar bi morali že zdavnaj storiti, ki bi znotraj tega opredelila določene stvari. Kaj to pomeni? V končni fazi, kar se tiče stroškov delovanja. Kaj so stroški delovanja? Mi npr. smo v prejšnjem letu prijavili 16.000 € stroškov delovanja, kar je še vedno 7 krat manj, kot recimo Društvo revmatikov, ki ima 2 krat na teden uradne ure. Kaj se tukaj notri sploh financira?

KATRA:Dejstvo je da si g. Šuštaršič raje roko odgrizne, kot da bi mi dobili tista sredstva, ki nam manjkajo.

JUG: Si bom vzel čas, ki si ga lahko vzamem, pa ne zaradi službe, ne zaradi vas, ampak ker je tudi njega treba topiti; tako po človeško, dosti časa vzame. Jaz, če bi delal v neki normalni firmi, tam veš, če imaš taka pooblastila, tam veš kako delaš in mirna bosna. In daš komando, tako bo, ker v končni fazi ti odgovarjaš. Vi morate pa razumet, da v tem FIHU odločajo drugi, jaz pa podpisujem. To zadevo bomo zdaj razčistili. Ne moreš ti za nekaj podpisat pogodbe, pa ne moreš odločat.

ELENA: Točno to!

JUG: To je problem, to se morete zavedat.

KATRA:A se vi tega zavedate? Jaz to vas sprašujem.

JUG: So sistem naštimal tako.

KATRA:Vi se pa greste to igro.

JUG: Jaz sem vam rekel. Zato sem jaz nepravi naslov, ker oni se pa tega zavedajo, vsi tisti, ki sedijo tam noter.

ELENA: Zato so vas pa potunkali …

JUG: Jaz se bom že rešil, samo da se vsi tisti papirji podpišejo, kot bog zapove …

KATRA: Danes smo tukaj izvedeli, da sta bila dva rebalansa, mi o tem nismo bili obveščeni.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 20 x komentirano
  1. Mirjana pravi:

    Zanimivo,.
    Ali sploh obstaja natančen podatek koliko dejansko invalidov je v Sloveniji.
    In to po kategorijah…?
    Ali to naša vlada ima?

  2. medek pravi:

    Zanimivo, kot so zanimivi nekateri pahorjanci, ki so me vztrajno prepričevali, da je pač denarja malo in, če bi razdelili denar po “eleninih kriterijih” bi ga pač zmanjkalo za vse, ker da je ta “elenin” standard nevzdržno previsok.
    Zanimivi tile pahorjanci, včasih že tako butalski verniki kot janšisti.

    Sem jim zabrusil, da je že sam “en sam genij Elene Pečarič” vreden več kot ves njihov proračun in so me bukovo pogledali. Sicer pa kdo bi se čudil, če jim še leteči slon dreke z lufta spušča.

  3. bego pravi:

    živela elena!

  4. Mirjana pravi:

    Še vedno pričakujem tudi odgovor in obrazložitev gospoda Žnidršiča (pač njega sem slučajno slišala),..v čem je Elenina zahteva po asistenci tako deluxe,..recimo v primerjavi z g. Šuštaršičem,..katerega asistenco smo uspeli gledati v direktu.
    Morda kakšno reče tudi minister za zdravstvo,..to je gospod, ki se ne bo vmešaval v frke na OI..
    Je pa zanimivo tudi prepričanje politikov in funkcionarjev,.da se mora vsak navaden smrtnik, ko se postavi za svoje (pa ne samo svoje )pravice obnašati ponižno, (”diplomatsko”),..povesi učke, in če le mu navržejo milost s kakšno drobtinico,..mora iz njegovih učk sijati žarek neizmerne hvaležnosti.
    In več ali manj večina misli tako…in dokler misli tako,…tako tudi je in bo.

  5. EgonAlter pravi:

    Ne daj se Elena!

  6. Linda pravi:

    Zanimivo, “tistega Peršaka” je ugledna in neodvisna revija Naša žena, izbrala za izjemno osebnost leta 2008.

    Morda komu to dejstvo kaj pove?

    Meni veliko!

  7. Kozar pravi:

    Zdaj bi ze bil cas za koncanje dzumbusa, ki ga omenja gospod.
    TO, da ena taka mala organizacija, kot je YDH ima tako veliko stevilo asistentov je po mojem mnenju veliki dzumbus. Za ljudi, ki rabijo vsakodnevno pomoc naj poskrbi za to usposobljena sluzba in ne nekdo, ki po Ljubljani paradira in protestira s pionirskimi titovkami na glavi in kozo.
    Nehajte se norcevat iz invalidov, dost vas imamo!

  8. Mirjana pravi:

    Kozar, …to ni đumbus…je sramota, razumeš?…če bi tvoja teorija veljala, bi tudi tebe nekam zaprli,..v eno veliiko ustanovo,…ne boj se, ne bi bil osamljen.
    Invalidi, ki se počutijo sposobni, da si s pomočjo asistence pomagajo urediti samostojno življenje,..imajo do tega pravico…

  9. Kozar pravi:

    Se strinjam: ” Invalidi, ki se pocutijo sposobni, da si s pomocjo asistence pomagajo urediti samostojno zivljenje,..imajo do tega pravico”
    Za to naj poskrbi usposobljena sluzba (v okviru invalidskega drustva ali izven njega) in ne nekdo, ki po Ljubljani paradira in protestira s pionirskimi titovkami na glavi in kozo.
    Nehajte se norcevat iz invalidov.

  10. Mirjana pravi:

    Kozar,..in če prav ta služba ne funkcionira?..in če mediji niso preveč senzibilni za to tematiko?,..kako naj si invalid pribori pravice, ki mu pripadajo? Kako sploh lahko opozori?

  11. Linda pravi:

    Prihaja pustni čas, ki bo poskrbel za sozvočje med resničnostjo in norostjo.

  12. Jana pravi:

    Oh Jug, priznavate, da ste samo pajac v rokah tistega Šuštaršiča.

  13. Nina pravi:

    Ja Šuštaršič bi ga ven vrgel. Kaj to pomeni, da sam podpisuje in da se bo on že rešil? Prava mafija!

  14. Tina pravi:

    A se bo kdo zganil in te nepravilnosti glede nepravične delitve denarja odpravil, a bo še vedno tko, da tisti, ki imajo več asistentov dobijo manj denarja-yhd kot tisti, ki imajo manj asistentov dobijo več?Mafija!

  15. Sine pravi:

    Ta Jug pa je FIHO norček. Vsak graščak ga je imel.

  16. Katarina Novak pravi:

    Pahor nas je samo izrabil, da je prišel na oblast. Važen je on, briga ga za druge!

  17. Daša pravi:

    Turk porabi 90.000 EUR za gor pa dol do Bosne, društvo JHD pa ne more dobiti 70,000 EUR letno za svoje nujno delovanje. Slovenija je nizko padla.

  18. kaktus pravi:

    Eleni, drago me stane in zelo bi si zaslužil kakšen dan toplic po polnih štiridesetih letih garanja, tudi jeseniški ali štorski železar. Mislim, da nimaš niti malo pojma ( tudi baron Šuštaršič ne ), pod kako težkimi pogoji se tam dela in v kakšnem stanju je človek, če pride sploh v pokoj.
    Videvamo vas vse, ob kreganju in cufanju za denar, pa tudi po večkrat na leto po raznih okrevališčih, zdraviliščih, kjer česa takega delavec ni bil deležen niti enkrat samkrat v življenju.
    DA, DA, DENAR JE POTREBNO NAJPREJ ZASLUŽITI, ŠELE NATO DELITI, VAM JE JASNO !?

  19. Mirjana pravi:

    kaktus, za tako se postavi na pravi naslov…borimo se skupaj za naše pravice, ne pa Eleni očitati, da to počne.
    V čem je problem,..a imate svoj sindikat?..če ja, zahtevajte, da se zavzame za vas..zato je plačan.
    Zakaj se ne bi raje združevali kot razdvajali ter tako izgubljali moč, kar pa gre le v korist ablasti?

  20. Janja Dular pravi:

    To bi morali videti poslanke in poslanci. Me prav zanima kaj bi oz. bodo naredili. Verjetno nič, ker smo “pravna” država.

Komentiraj