Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Plače so vroča tema

17. januar 2009 ob 2:17 | Denis Sarkić |

Potem ko je vlada 42 javnim uslužbencem, ki so zaposleni za določen čas, dvignila plače za pet plačnih razredov, so v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja sklenili, da te zakonske možnosti v sklopu ukrepov za zmanjševanje posledic gospodarske in finančne negotovosti ne bodo izvajali.

O zamrznitvi plač uslužbencev v kabinetu premiera in sodniškem plačnem sistemu:

Vlada je na 8. redni seji sprejela izhodišča za prenovo plačnega sistema za sodnike, ki so jih pripravili na ministrstvu za pravosodje. Kot je po seji povedal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec, bo vlada sledila priprava konkretnih izračunov. Stavkovnemu odboru slovenskih sodnikov pa bodo konkretno ponudbo, ki je pogoj za prekinitev stavke, poslali februarja.

Vlada bo do svoje naslednje seje pripravila sklepe, s katerimi želi urediti po njenih podatkih “neurejene” razmere na področju sejnin in nagrad članov nadzornih svetov ter plač in bonitet uprav družb v državni lasti, je po seji vlade povedal premier Borut Pahor. “Vlada je sprejela odločitev, da se do naslednje seje pripravijo ustrezni sklepi za ureditev po naših informacijah neurejenih razmer na področju sejnin in nagrad nadzornih svetov ter plač in drugih bonitet uprav podjetij v državni lasti,” je dejal predsednik vlade. Vlada je sicer danes že obravnavala pet sklepov, ki pa jih bo do prihodnjega četrtka z zakonodajnega in drugih vidikov še dopolnila.

Vlada se je tega področja, ki je neprimerno urejeno zlasti v pogojih gospodarske in finančne krize, resno lotila, je dejal Pahor. “To v teh razmerah moramo storiti, tudi če nas ne bodo povsod razumeli,” je dodal.

O plačah direktorjev in nagradah za nadzornike v svetih podjetij:

Na vprašanje o višini plače kandidata za predsednika uprave NLB Draška Veselinoviča je finančni minister Franc Križanič odgovoril, da plačo predsednika uprave NLB predlaga in izpogaja nadzorni svet, ministrstvo lahko samo posreduje svoje mnenje. “To sem naši članici, generalni direktorici direktorata za finančni sistem na ministrstvu Katji Božič, izrekel, zlasti ko sem izvedel za nekatere visoke postavke zdajšnjega predsednika. Pogajanje je steklo, rezultatov pa ne vem,” je dejal Križanič.

Denis Sarkić, montaža: Miran Bratuš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Teja pravi:

    To je vse farsa

  2. Bount pravi:

    NO, SAJ IMAMO VSI TAKO ALI DRUGAČE ŽE DOLGO ČASA ZAMRZNJENE PLAČE.
    Tudi za javni sektor, je skrajni čas, da se nam pridruži, saj so že predolgo časa bili
    ” nedorakljivi” tako na področju, da nikoli za nič ne odgovarjajo, kot na področju plačila njihovega “dela”.

  3. ... pravi:

    @ Bount
    javni sektor je imel 6 let “zamrznjene” plače,
    ki se niso usklajevale ne z inflacijo niti ne z gospodarsko rastjo zato,
    da je Slovenija lažje izpolnila kriterije za vstop v Evro območje…
    Toliko o nedotakljivih.

  4. Fonzi pravi:

    de ne govorimo o tistem delu, ki ni bil izplačan po kolektivni pogodbi, pa so se sindikati pustili nategniti, da se poravna z “boni” od KAD…

Komentiraj