Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Sporazumna koalicija

14. januar 2009 ob 22:31 | Denis Sarkić |

Vodje poslanskih skupin koalicijskih strank SD, Zares, DeSUS in LDS so podpisali sporazum o medsebojnem sodelovanju ter sodelovanju v vladi in Državnem zboru. Sporazum bo po besedah vodje poslanske skupine SD Bojana Kontiča prispeval k nadgradnji v sodelovanju poslancev koalicijskih strank. Kontič ob tem poudarja, da so koalicijski poslanci svoje poglede na različne zadeve dobro usklajevali že doslej, omenjeni sporazum pa je dejansko nadgradnja dosedanjega dela. S sporazumom bodo po njegovih besedah zagotovili sprotno in dobro obveščanje poslanskih skupin ter tudi tvorno vključevanje v pripravo aktov, ki jih pripravlja vlada.

Podpisi in uvodne besede sporazumne koalicije poslancev:

Po Kontičevih besedah bodo obveščeni tudi o kadrovskih zadevah, ki jih bodo na predlog vlade obravnavali v državnem zboru, sporazum pa bo prispeval tudi k medsebojnemu obveščanju in oblikovanju stališč med posameznimi poslanskimi skupinami. Vodja poslancev največje poslanske skupine je še prepričan, da bo izvajanje sporazuma zagotavljalo kakovostno delovanje koalicijskih poslanskih skupin. Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem sporazum ocenjuje tudi kot nadgradnjo koalicijske pogodbe. Sporazum po njenih besedah bolj natančno definira način sodelovanja ter pravočasnega in popolnega medsebojnega informiranja. Kot pravi, gre za konkreten in jasen dogovor, ki pokriva vse faze postopka sprejemanja aktov. Zalokar Oražmovo posebej veseli, da so v skladu s sporazum vse koalicijske stranke enakopravne, ne glede na velikost poslanskih skupin. Kar poslansko skupino Zares še posebej razveseljuje, pa je možnost določene samostojnosti posameznih poslanskih skupin. V tem je velika kvaliteta sporazuma, saj daje avtonomijo v smislu demokratičnosti, je prepričana poslanka.

Vprašanja in odgovori:

Da je sporazum dobra podlaga za sodelovanje, meni tudi vodja poslancev DeSUS Franc Žnidaršič. Z njim bodo namreč pravočasno obveščeni o zadevah, ki se pripravljajo, svoje kritične pripombe pa bodo lahko posredovali vladi že v fazi priprave zakonodaje. Na ta način bo “odstranjena možnost”, da bi v koaliciji pozneje prihajalo ne nesporazumov in nesoglasij, je prepričan. Vodja poslancev DeSUS še poudarja, da sporazum nobeni poslanski skupini ali posameznemu poslancu ne jemlje pravice vlagati zakonov ali dopolnil. V poslanski skupini upokojencev so zadovoljni, da so bili v usklajevanje besedila enakopravno vključeni, in upajo, da se bo, kot je zapisan, tudi uresničeval. Z današnjim podpisom sporazuma pa tudi torkovim vrhom koalicije je zelo zadovoljen tudi vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic. “Ob takih vsebinskih zadevah in dosežkih z lahkoto pozabim na ime Dimitrij Rupel,” je dejal. S sporazumom sicer po njegovem mnenju koalicijski poslanci “ohranjajo vsak svojo glavo, svojo pamet in identiteto, ki jo bomo združili za dobro Slovenijo”. Zato je prepričan, da bo koalicija prav na podlagi takšnih zadev zagotovo zdržala ves mandat in bo na koncu tudi uspešna.

Kaj pa si (ponovno potrjeni) koalicijski partnerji mislijo o protestu sindikatov pred Državnim zborom:

Danes podpisani sporazum naj bi sicer, kot je v njem zapisano, zagotavljal pravočasno in popolno informiranje poslancev koalicijskih strank ob pripravljanju odločitev vlade ter zagotavljal pogoje, da lahko poslanci v vseh fazah postopka vplivajo na vsebino odločitev vlade. Sporazum predvideva tudi obveščanje vlade o predlogih odločitev, ki jih oblikujejo poslanci, ter usklajevanje koalicijskih strank glede uresničevanja dogovorjene politike in stališč koalicije.

Koalicijski sporazum za poslance vladne koalicije:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. keks pravi:

    VSE POTI VODIJO V SISTEMSKO TEHNIKO!!!!
    Afera Patria je odločilno vplivala na rezultat volitev. Glavni akterji afere a la Patria so bili že nagrajeni, no generalnega direktorja Policije še čakamo. Čakamo tudi na posel stoletja - nakup Krpanov. Ker Sistemska Tehnika ni dobila posla za oklepnike je g. direktor ST bil najet s strani Cvikla in mu predal strogo zaupno dokumentacijo. Šlo je za špijonažo inovacijskih dokumentov o izgradnji oklepnikov Patria. Ko so sproducirali afero a la Patria, je SDS izgubila volitve.
    Današnje oblikovanje KAS-a, ustanavljanja SIB banke, sprejemanje zakonodaje za dodeljevanje državnih denarnih sredstev preko javnih razpisov je čisto nič drugega kot sistemski proces za uresničitev želja Sistemske Tehnike, da dobi posel stoletja.
    Preko javnih razpisov, v SIB banki, bo Sistemska Tehnika dobila začetni kapital za razvoj oklepnika Krpana, ki je še vedno na risalni deski, uporabili špijonersko dokumentacijo o oklepnikih Patria in naredili sodobnega Krpana. Posel s Patrio bodo pa prekinili.

  2. neemocije pravi:

    Komunisti si želijo popolno in totalitano oblast, ker pa to ne gre kot nekoč( na njihovo žalost), se morajo porazdeliti na več “lažnjivih” političnih skupin (liberalci, socialisti, zares komunisti, čudaki, za stare, za mlade, za vse itd. itd.), in igrati te farse.
    Vsi so v resnici isti, vsi izhajajo iz iztega rdečega kulturnega zornega kota.

  3. Fonzi pravi:

    Cookie - glede na to, da ves čas navijaš to staro lajno me zanima kako komentiraš penale, ki jih je osedaj plačal rotis (več kot 300.00 EUR) in rabljeno orožje na Patrijah.

Komentiraj