Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Hrvati osvobodili Trst!

13. januar 2009 ob 9:20 | Denis Sarkić |

Stipe Mesić in Ivo Sanader
Združena proti Sloveniji - Stipe Mesić in Ivo Sanader Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Hrvaški premier Ivo Sanader je zavrnil vabilo slovenskega premiera Boruta Pahorja na pogovore za rešitev vprašanja spornih hrvaških dokumentov, zaradi katerih Slovenija blokira napredovanje Hrvaške v EU. Sanader se je s Pahorjem še vedno pripravljen srečati le v navzočnosti predstavnikov EU. Pahor je zaradi tega dejstva globoko razočaran in sedaj ni več prepričan, da bo spor s Hrvaško mogoče rešiti kmalu ter hkrati še poudarja, da je s povabilom Sanaderju Slovenija naredila svoje.

Na drugi strani v Zagrebu pa je hrvaški predsednik Stipe Mesić prepričan, da se mora Slovenija prav Hrvaški zahvaliti za svoj izhod na morje. To je izrekel v svojem govoru na temo Hrvaško članstvo v Varnostnem svetu ZN in mednarodni položaj Republike Hrvaške na zagrebški Fakulteti za politične znanosti. Po Mesićevem mnenju so bile slovenske partizanske enote v zadnjih dneh druge svetovne vojne usmerjene proti avstrijski meji, medtem ko so se hrvaške enote borile v Istri in vse tja do Trsta, kjer so Trst na koncu tudi osvobodile. Mesić je še zaključil, da če istrski Hrvati ne bi osvobodili Trsta, bi lahko danes Slovenija morje gledala le z razdalje 20 ali več kilometrov.

Mesić in Slovenci
Nasmejani Mesić s člani t.i. slovenskega prijateljstva - koliko časa še?

Očitno se spor med Slovenijo in Hrvaško zaradi južne meje poglablja, namesto da bi se konstruktivno reševal. Res je, da slovenska politika in civilna družba letos končno poenoteno in združeno ščiti naše interese, vendar so v vseh teh letih vedno združeni Hrvati pridobivali in lahko zdaj mirno izjavljajo kar jim paše. Se bodo zdaj oglasili še hrvaški zgodovinarji in popravili zgodovinska dejstva, ki jih ugotavlja mešana slovensko-hrvaška komisija? V čigavo korist? Prvi partizan Janez Stanovnik je leta 2007 v svojem govoru ob obletnici priključitve Primorske matični domovini v Novi Gorici spomnil na neka druga zgodovinska dejstva pri osvobajanju Primorske in Istre ter pri tem Hrvate spomnil na načelo pravičnosti, saj brez osvoboditve Trsta s strani IX. korpusa tudi hrvaške Istre ne bi bilo!

Celoten govor Janeza Stanovnika iz leta 2007 v Novi Gorici:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 61 x komentirano
  1. x pravi:

    sarkić, kdo ponavadi piše zgodovino? in v čigavo korist?
    ne najbolj inteligenten komentar.

  2. aly pravi:

    od ljubezni do sovraštva je le korak
    ali pa še manj
    še pomnite, tovariši?
    Druže Tito…

  3. Turek pravi:

    Jao, Mesić jih pa pihne! Pa sej je bil vedno šaljivec, kaj se zdej čudimo :)

    Vsem je jasno, da je Trst osvobodila (takrat že) Jugoslovanska armada (ne spomnim se točno katera) in IX Korpus.

    Trst je naš!

  4. deporto pravi:

    E ta crodegin ima bujna domišlija.

  5. unexpected pravi:

    …zopet pljunek v morje hujskaških izjav hrvaškega političnega vrha… nič novega od grabežljivcev hrvatov…

    sploh pa ne vem kaj se sprenevedajo, ker jim slovenija očita le nekaj zemljevidov, hrvatje pa delajo vsesplošni punt in prirejajo koncerte tomsona v istri (mislim da to ni naključje)!!!

  6. unexpected pravi:

    …no pa še nekaj v poduk vrlim hrvatom in njihovim zgodovinarjem… v jugoslovanski vojski, ki je osvobodila trst je bilo mnogo prebivalcev istre (morda kar v večini), ki se še vedno nočejo deklarirati za hrvate temveč se že kar nekaj časa deklarirajo kot “istriani”, čeprav imajo njihovo državljanstvo — in ti so po koreninah italijani (da teh je bilo veliko tudi med partizani, ne boste verjeli), črnogorci (v istri jih je še vedno ogromno), v večini pa je bilo največ ravno istrianov, ki imajo vsi priimke, ki so zvenijo nekako hrvaško-slovensko-italijansko(romansko) in ki se še vedno nimajo za hrvate!!!!!

    zato naj bo mesić kar tiho — tudi tomson ne bo pomagal novodobnim NDH - jevcem..:!!!

  7. deporto pravi:

    Bil je tudi kakšen Croat vmes, če ne drugega vsaj tisti majski borci, ki so jih črnogorci na poti mobilizirali.

  8. tiib pravi:

    Mislim, da je Pahor ravnal prav. Ena batina v obliki blokade po nadutih hrvaških bučah je kar koristna zadeva.

    Ne vem, mogoče se še kdo spomni, jaz se zelo dobro.. Ko smo Slovenci vstopili v EU, so hrvati to komentirali kot izgubo samostojnosti češ, vi pa res ne morete živeti v samostojnosti, takoj ste pokleknili in šli v EU. Zraven so se pridušali, da oni pa tega že ne bodo storili, oni, da so namreč ponosen narod. “Nečemo mi u EU nikako…” Aha…zihr!!

    Žvirce limonaste…. :-))

  9. Denis Sarkić pravi:

    @x, razsvetli me prosim in napiši kdo ponavadi in v čigavo korist zdaj? Prosim te!

  10. simpatikus komunalis pravi:

    Kaj češ kot skomigniti z rameni na izjave ustaše.

  11. simpatikus komunalis pravi:

    Kaj češ kot skomigniti z rameni na izjave ustaše.S zagrebške katedrale so videli vso hrvaško.

  12. Fonzi pravi:

    Čisto pa to ne bo držalo.

    Trst je osvobodila IV. armada, v katere sestavi sta bila tudi slovenska 7. in 9. korpus. V 4. armadi je bila večina partizanov iz Dalmacije, Like in Primorja - narodnostno tako Hrvatje kot tudi Srbi.

    V Trst je dejansko vkorakala 30. divizija 9. korpusa (7. korpus je deloval v Beli Krajini in na Notranjskem), 31. divizija pa je osvobodila Gorico.

    Mesič ima torej prav in hkrati nima prav. Trst je osvobodila jugoslovanska armada v kateri so se borili tako Hrvati kot tudi Slovenci. Pa tudi Srbi in nekaj Črnogorcev.

  13. 007 pravi:

    Kosmatinc naj bo raje tiho in naj nateguje svoje ustaše. Ja od kje pa je IX.korpus? da tudi to ne izvira slučajno s Hrvaške. Ja pol pa je tud legenda Novljan Hrvat. Ma daj ne seri Balkanc ustaški. Nekdo je nekje napisal, da je v teh partizanskih enotah itak blo povečini Srbov in Istrijanov. Pa še preklemansko res je. Pa če druzga ne je ta konec osvobajala tudi XXIX.hercegovska divizija, ne pa hrvatska brača, ki je bila v tem času v velikem begu preko Ljubelja in seveda na veliko veselje kasneje nazaj tja do Maribora v protitankovske jarke. Res so ti hrvatarji na silo fašistoidni narod (BOG I HRVATI). Pahor, ti pa takoj z Janšo zazidaj še tisto preostalo luknjo na Kolpi,Dragonji,Sotli ter Muri. Ampak ne ne. Vsi se motimo, bo naš parlament ratificiral tisto malenkost ter ustaše povabil v Nato.

  14. Josip pravi:

    Opaziti je, da Hrvati okrog blokade Slovenije neumorno, in dokaj uspešno, lobirajo. Bojim se, da jim mi pri tem niti slučajno nismo kos. Zanašati se zgolj na to, da smo mi že članica EU, je, vsaj po mojem, sila šibek argument. Hrvaška lahko Evropi ponudi pomembno več, kot mi. Evropejci so zainteresirani za njihove hotele, otoke, obalo na sploh, zemljišča sedanjih ladjedelnic, za plinske terminale… Bojim se, da smo evropskemu kapitalu mi le drobcen podatek odveč. Zgolj nekakšna tranzitna težava, nekakšen nadležni brencelj, ki bo z vstopom Hrvaške v EU izgubil še zdajšnji simbolni pomen. Hrvaški politični razred stavi na ta dejstva, nam preostane le sklicevanje na nekakšno pravičnost. Je po vsem sovraštvu, ki sta ga politična razreda obeh držav vsadila še med oba naroda, še kaj prostora za razsodnost in kompromis ?

  15. Mamicoti pravi:

    Sami si mečejo kamenje pod svoje noge, če jim to paše, kar izvolijo. Nismo mi deda mraz.

  16. katore pravi:

    Žalostno, da se zgodovina ni nikoli napisala taka kot je bila. Zakaj se ni, ni več pomembno, ker se nikoli ne bo, narod pa “šopajo” tako naši kot njihovi. Priznajmo si, da smo Slovenci ponavadi izgubljali, če pa je bilo še to premalo, pa smo se pobijali med seboj.

  17. 007 pravi:

    Sarkič, pošlji ta prispevk sanaderju ter temu malemu kosmatincu v ,,lepo našo,, Ampak ratal pa mu je nas sprovocirat. preklemansk dobr ve, kdo je osvobodil Trst.

  18. kinky tone pravi:

    Jaz sem za naše.

  19. paranoik pravi:

    to zna bit še pizdarija. še posebej za tiste, ki bodo letovali v lepi njihovi.

  20. janez pravi:

    Mi smo pa osvojili Knin

  21. bruhahahahaaaa pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=BlKNMiPs5_c&feature=PlayList&p=A8A6F581CEE1B561&index=0

  22. Turek pravi:

    @Fonzi: A so bile tudi prekomorske zraven? Če se ne motim je bila vsaj 1. tankovska brigada, v kateri pa je bilo dosti primorskih Slovencev, ki so bili prej mobilizirani v italijansko vojsko.

    Drgač pa: fantje dejte lepo prosim mir s temi vašimi blesavimi ustaši, bog vas nima rad! Če je Mesić ustaš, sm jest papež! In to ne glede na to, kakšne vele bedarije stresa. Dejmo enkrat nehat s temi balkanizmi, no!

  23. bruhahahahaaaa pravi:

    kosmatinec za preteklost, je enako kot milan tarot za prihodnost

  24. x pravi:

    razmišljaj, sarkić, saj nisi glup!
    zgodovina je konstrukt VEDNO, ne samo takrat, ko zgodovinska dejstva navaja “sovražnik”, s katerim se ne strinjamo.
    v čigavo korist pa vsi delamo? v svojo lastno, seveda, in sploh mi ni jasno zakaj to postavljaš pod vprašaj.
    komentar ni inteligenten, ker ne presega nivoja Mesićeve izjave, katero poskuša kritizirati.
    eto

  25. Jaka pravi:

    Oooo…. mati božja, kakšne stresa tale Mesić. Le kaj se bo spomnil naslednji teden?!

  26. Mamicoti pravi:

    Še malo pa bodo rekli, da so rdeče kockice na hrvaški zastavi v bistvu okrogle :)

    http://www.youtube.com/watch?v=BlKNMiPs5_c&feature=PlayList&p=A8A6F581CEE1B561&index=0

  27. PAHI GO HOME pravi:

    Mesič naj raje Hrvate osvobodi sebe.Bebec bradati.Zgleda k četnik v Banskih dvorih.Sej tud kvanta kot kak čedo.

  28. Don_Vito_ pravi:

    Ni ga tata čez Hrvata!

  29. unexpected pravi:

    res je, že stari slovani so rekli: “hrvat je tat”

  30. medek pravi:

    Jaz bi Mesiču vrnil in rekel, da so slovenci osvobodili Gorski kotar.

    Danes je tam, na grebenu giga granitna kocka, ki slavi slovenske partizane.

    Mesič je še en tupi levi prašič, ki pornira politiko.

  31. medek pravi:

    In , če greste v Hreljin na pokopališče je tam cel “Kučanov klan”, ki počiva nad reškim zalivom in spomeniki partizanom, ki glej ga zlomka koliko slovenskih priimkov.

    Mesič: S te moke nau kruha.

  32. xxx pravi:

    Jaz jih imam za letos že zadosti. Počitnice na Hrvaškem odpadejo :).

  33. Carlos Contreras pravi:

    Po drugi strani je pa to napredek! Po novem se očita, kaj vse je kdo komu dobrega storil - ne pa zgolj, koliko enih in drugih je kdo pobil!

  34. medek pravi:

    To me spominja na Mesičev izlet v Avstralijo.

  35. zziga+ pravi:

    V spomin na kaj že zvoni vsak dan ob 14. uri v zagrebški stolnici?

    No, zakaj že?

    Pa dejte jim pustit nej se zjokajo …

  36. Fonzi pravi:

    Turek - prekomorske seveda. No, ne smemo pozabiti, da je 9. korpus tesno sodeloval s 4. armado. Brez zmage pri Bazovici in Občinah, ki jih je izbojevala 4. armada, ne bi bil možen preboj zunanjega obroča obrambe Trsta in s tem kasneje tudi sam vdor v Trst in ulični boji, ki so se odvijali do padca San Giusta…

  37. brb pravi:

    Naš zgodovinar Jože Pirjevec je na TVS postregel s konkretnimi podatki: od 60.000 partizanov, ki so šli nad Trst, je bilo 39.500 Hrvatov. Torej velika večina. Kar pa še vedno ni opravičilo za debilno Mesićevo izjavo.

  38. Mamicoti pravi:

    To kaže samo na to, kako uspešno je njihovo “lobiranje”.

  39. tt pravi:

    Zgleda, da Hrvati ne morejo preboleti izgube Trsta. Mogoče tudi Koroške.

  40. guliver pravi:

    še mal pa bojo začeli šahisti nakladat, da smo slovenci alpski hrvati .to besedo sem prvič slišal pred 25 leti na odru HNK

  41. Borut pravi:

    4.armada je bila sestavljena iz slovencev, hercegovcev - srbskih hrvatov, dalmatincev, istranov,…. Delež je bil različen, vendar je bil delež slovenskih partizanov, ki so se bojevali in padli v tej armadi veliko večji od deleža ozemlja, ki sedaj pripada Sloveniji, v primerjavi z ozemljem, ki ga je 4. armada v svojem celotnem pohodu osvobodila. Če se že postavlja vprašanje, kdo komu dolguje ? Zelo pomemeben pa je tudi delež borcev 4. armade, ki so izgubili svoje življenje na današnjem slovenskem, tržaškem, beneškem in rezijskem ozemlju. Po tem se ve, kdo je bil v prvih bojnih vrstah in kdo je največ žrtvoval in kdo je istočasno v zaledju že etnično čistili Istro. Toliko o potvarjanu zgodovine, ki jo sedaj pišejo na novo ustaši, ki so takrat zgubljali in bežali.

  42. janez pravi:

    Se strinjam, Hrvati so v ozadju pripravljali teren za Istro

  43. Borut pravi:

    Vsa čast gospodu Stanovniku. Veseli smo lahko, da imamo takšnega govornika. Nobeden mu še danes ne seže niti do gležnja.

  44. Borut pravi:

    Izjave Mesiča pa še najbolj žalijo primorski protifašistični boj medtem, ko so se istočasno Hrvati na čelu s Paveličem in Mačkom že začeli spogledovat in prilizovat italijanskim fašistom z namenom, da pridejo do svoje NDH.

  45. komunalis pravi:

    kje bi lahko tožil mesiča za žAlitev ko izjavlja- prijatelji slovenci’-. jaz mu nisem prijatelj in mislim,da .nas je kar nekaj takšnih slovencev.

  46. TATJANA pravi:

    Mesič naj pove svojim hrvatom,da je bila Istra Slovenska in Italijanska, sedaj imajo pa srečo, da je njihova, ker mislijo, da je bil Tito geomete. Ampak on je bil ključavničar in ti se ne spoznajo na meje.
    Vrnite nam ukradeno zemljo,če hočete imet mir in vstopiti v EU.

  47. aldič pravi:

    l p osvobodili trsta je bla 14 slovenska divizia in ne mesič. w nob!!!!

  48. sproscena.slovenija pravi:

    Dragi brati Hrvati… Malo manj arogance, uplahnite svoje curake. Znebite se balkanskih navad. Lepo se usedite in podpišite naše predloge. Potem, in šele potem, pa lahko razmišljate, če vas bomo podprli pri vstopu v EU. Do takrat pa boste svoje arogantne riti lepo greli na kaki skali vaše lipe in sanjali o Evropi. Evrope si ne zaslužite vse dokler se boste obnašali balkansko. Do takrat pač pašete samo in izključno na Balkan. Mogoče so res Trst osvobodili istrski partizani, ko je bila Istra še slovenska. Vsaj do Mirne. Da ne pridemo zahtevati še tega…

  49. Cannabis delivery Toronto pravi:

    … [Trackback] …

    […] Read More Information here to that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  50. Ks Quik 800 pravi:

    … [Trackback] …

    […] Find More Information here on that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  51. polaris snowmobile for sale pravi:

    … [Trackback] …

    […] Read More Information here to that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  52. slot gacor pravi:

    … [Trackback] …

    […] There you will find 47857 more Information to that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  53. design my own cornhole board pravi:

    … [Trackback] …

    […] Read More here on that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  54. Rawai boxing stadium pravi:

    … [Trackback] …

    […] Find More here to that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  55. เครื่องครัว pravi:

    … [Trackback] …

    […] Info to that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  56. sideline pravi:

    … [Trackback] …

    […] There you will find 47061 additional Info to that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  57. ks quik 2000 pravi:

    … [Trackback] …

    […] Read More on to that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  58. อยากเล่น คาสิโนออนไลน์เว็บไหนดี pravi:

    … [Trackback] …

    […] Information on that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  59. ตู้ลำโพง pravi:

    … [Trackback] …

    […] Find More on that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  60. ลวดสลิง pravi:

    … [Trackback] …

    […] Here you will find 74250 more Information on that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

  61. รับทำ SEO pravi:

    … [Trackback] …

    […] Information to that Topic: vest.muzej.si/2009/01/13/hrvati-osvobodili-trst/ […] …

Komentiraj