Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Študentsko kosilo

12. januar 2009 ob 16:00 | Nejc Jemec |

Neodvisna študentska mreža je študente danes povabila na kosilo v menzo državnega zbora. Za simbolno akcijo Najcenejše študentsko kosilo so se odločili zaradi nedavnega povišanja cen študenstkih bonov, ki zdaj za študente ljubljanske univerze v povprečju stanejo 2,80 evra.

“Ob nenadnem drastičnem povišanju cen študentskih bonov, smo študentje prisiljeni poseči po drugih oblikah prehranjevanja. Ker so kosila v Državnem zboru Republike Slovenije občutno cenejša kot marsikateri bon, smo se tako študentje odločili, da se bomo prehranjevali kar tam in tako »predstavnike ljudstva« opozorili na slabšanje položaja študentov,” so zapisali v vabilu na današnje kosilo.

Matevž Frangež: “V vsakem primeru je nepravično, da bi breme časa prevzeli nase najšibkejši in tisti, od katerih si država obeta nositeljstvo prihodnjega razvoja.”

Kosilo v državnem zboru stane 3,30 evra in bi “ob subvenciji stalo samo 0.77 EUR in tako postalo najcenejše študentsko kosilo,” so svojo izbiro še dodatno utemeljili študentje. Pred parlamentarno stavbo se jih je zbralo nekaj deset. Med čakanjem so jih s toplim čajem postregli poslanci Socialnih demokratov Matevž Frangež, Luka Juri in Dejan Levanič. Omenjeni poslanci so kasneje predlagali, da se s sedmimi študenti odpravijo na kosilo — na stroške poslancev — in se z njimi pogovorijo o aktualni problematiki.

Večina je tako ostala zunaj. Kot je povedala predstavnica študentov Jelena Štrbac, zaradi omejenih kapacitet menze in ker je šlo predvsem za simbolno dejanje.

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 26 x komentirano
  1. crnikoren pravi:

    Sam pogosto gledam te uboge študente, ki bi naj bili “najšibkejši”, kako se najedajo po lokalih skoraj zastonj in puščajo na krožniku polovico hrane, ki si je sam (sem učitelj s 3o letnim delovnim stažem) v teh lokalih ne morem privoščiti.

  2. luka pravi:

    mah dej, pizdijo ker so se podražle razne mehiške, pa tajske kuhinje…….who cares…..

    normalni boni so še zdej pocen…………..

  3. luka pravi:

    za fency šmensij bo pa treba mal več dat……:)

  4. Mamicoti pravi:

    Da so pa šolniki slabo plačani, ta pa je debela z dooooooolgim repom. Vem da so slabo plačani, ampak so drugi še na slabšem.

  5. Opinion pravi:

    Nastavljanje bliskavicam “mladih sil” SD-ja in pa malo drila pri učenju besedičenja v prazno.

  6. Mamicoti pravi:

    Pa naj uvedejo dva tipa bonov, standardna kosila z nekaj večj subvencioniranja države in bone za tajsko kuhinjo z nekaj več plačila s strani študenta.

    Ampak problem je, da se cene bonov navadnih kosil zvišujejo, na nerealni podlagi, saj ni podlage za dvig cen, bencin je cenejši, kdaj bodo začele cene padati (na Sv. nikoli), naloga države pa je, da tako regulira in nadzira cene, saj je ona sofinancer, študente pa država tako pušča na prostem.

    Kdo pa se gre fency šmensij - Gostinci, ti si manejo roke, država pa veselo sofinancira. Ona daje dovoljenja tajskim kuhinjam in takšnim dobrotam.

  7. crnikoren pravi:

    Mamicoti - ne pravim, da so šolniki slabo plačani. Pravim samo, da si s svojo plačo niti slučajno ne morem privoščiti, da bi se vsak dan prehranjeval v lokalih - kar današnja študentarija jemlje kot svojo naravno pravico.

  8. gogo pravi:

    pa dobr, zdajšnji sistem je že v osnovi zgrešen. naj subvencije (bone) uvedejo le za revnejše. ostali pa naj plačujejo za svoj študentski obrok (ki itak ni bogvekaj).

  9. neemocije pravi:

    SD se je sestal s svojimi “partijci” med študenti.

  10. unexpected pravi:

    …od osebe z nickom “neemocije” niti nismo pričakovali komentarja na temo… a ne neemotivni??? ;)))))))

  11. ervinator pravi:

    Z “družabni protestniki” so se solidarizirali najbolj mlečnozobi poslanci. Glede na subvencionirano hrano v parlamentarni menzi lahko rečemo, da se poslanci prehranjujejo kot študenti, na račun študentov in za študente.

  12. Mojmir pravi:

    Hm, tale povprečna cena študentskega bona je višja od cene običajnega kosila za študente v študentskih menzah tukaj na Finskem - 1.70€ cenejši in 2.20€ drugi menu; meso/vegi + krompir/riž/testenine (vzameš kolikor hočeš) + solata iz bara, repete 1.5€. Razni burgerji in neke ekstra je čez 5€ v istih menzah). Primerjava standardov vemo kakšna je.

  13. Mojmir pravi:

    Pozabil omeniti - se pa razlikuje od univerze do univerze. Pa študentski popust (brez ekstra kartic ala SŽ-26 in ne vem kaj) je na javni prevoz 50% (ki je neprimerljivo boljši kot naš), dobiš ga tudi ponekod na pivo in na špecerijo itd.

  14. Jasno pravi:

    Burleska…in to naj bi bili naši bodoči intelektualci….in to naj bi bili naši izobraženi intelektualci, ki že imajo službo?

    Dejmo študentske riti razvajene, zmigat se pa če je res kriza šparat. Eno pivo 2,5-3 evre, še kakšni cigareti pa še kkšni pribolški. _Namest ene pive eno kosilo tako bi jaz poimenoval akcijo. Kdor študira naj študira, ne pa joče za dodatki in nadstandardnimi kosili. Pa prneste kej od doma. Tisti, ki so socialni šibkejši in si res ne morjo privoščit nej bodo subvencionirani, ostali bijo v menze, pa nej nrdijo več menz kot je v rožni. Za kitajsko, mehiško, ipd pa zaslužit sami…

    Tile poslanci pa no comment… mar bi prnesl kakšn sendvič, ker so študenti lačni.

  15. ekonomist pravi:

    Kot sem že nekje napisal. Gre za nekakšen kartelni dogovor ponudnikov in to z soglasjem države. Zakaj?

    V normalnih okoliščinah bi ponudniki lahko pogosteje dvigovali in spuščali cene bonov (tako kot rednih cen) glede na povpraševanje in bi marsikateri ponudnik premislil ali bo res dvignil cene. To je država preprečila preprosto dopustila, da so vsi ponudniki dvignili cene in meni to ustreza definiciji kartelnega dogovora. Študent tu nima izbire, da bi se odzval in trg ne deluje, ker je onemogočen.

    Nevem zakaj država preganja ponudnike elektrike in nekatere druge podjeta v drugih panogah ker so vsi skupaj dvignili cene, tu pa ponudnikov hrane na bone pa ne.

  16. Alenka Jeraj, poslanka SDS pravi:

    Odprto pismo poslanke Alenke Jeraj Neodvisni študentski mreži ob akciji Najcenejše študentsko kosilo

    Ljubljana, 12. januar 2009

    Nekaj manj kot sto študentov, ki so se zbrali na pobudo Neodvisne študentske mreže (NŠM), je danes z akcijo pod imenom “Najcenejše študentsko kosilo” želelo opozoriti na izjemno povišanje subvencionirane študentske prehrane. Tudi v poslanski skupini SDS smo bili nemalo presenečeni nad novimi cenami študentskih bonov, ki jih je v prejšnjem tednu sprejelo in potrdilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Cene bonov so za študente sedaj namreč bistveno višje kot so bile v preteklih letih, kar je glede na spremenjene gospodarske razmere, o katerih ves čas govori tudi nova vlada, nedopustno.

    Na javni razpis, ki je bil objavljen na podlagi zakona o subvencioniranju študentske prehrane, so se lahko prijavili vsi ponudniki gostinskih storitev. Ob tem je potrebno poudariti, da je izbor glede ponudnikov gostinskih storitev in subvencioniranja študentskih bonov opravil novi minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik s svojo ekipo, v sodelovanju s ŠOS, ki je partner in izvajalec distribucije oziroma prodaje študentskih bonov.

    Novi minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Svetlik je tako imel vse možnosti, pa tudi vzvode, da bi ponudnike gostinskih storitev, ki so postavili previsoke cene svojim gostinskim storitvam za študente, v skladu z zakonom zavrnil. Zakon namreč jasno določa, da je glavni kriterij za izbor gostinskega ponudnika kakovost hrane in cena.

    Ker smo v PS SDS mnenja, da je dodatno finančno obremenjevanje študentske populacije v negotovih gospodarskih razmerah nedopustno, smo zahtevali sklic nujne seje Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na katerem bi lahko obravnavali problematiko subvencioniranja študentskih bonov.

    Še bolj pa nas čudi, da se študentje Neodvisne študentske mreže ob svojem obisku parlamenta niso dogovorili za sestanek ali pogovor s predstavniki naše poslanske skupine, ki je zahtevala sklic nujne seje pristojnega odbora. Neodvisna študentska mreža je namreč raje obedovala s člani poslanske skupine SD, pri čemer ne gre pozabiti, da je dr. Ivana Svetlika, ministra, ki je sprejel odločitev o nenormalno visokem povišanju cen študentske prehrane, kot kandidata SD za sodelovanje v vladi pred volitvami predstavljal zdajšnji predsednik vlade Borut Pahor.

    Alenka Jeraj,
    Poslanka SDS

  17. Miha pravi:

    “Pa naj uvedejo dva tipa bonov, standardna kosila z nekaj večj subvencioniranja države in bone za tajsko kuhinjo z nekaj več plačila s strani študenta.”

    fajn predlog

    sam drgač pa res nism vedu da majo poslanci tako pocen kosila?! Porkaduš no

  18. unexpected pravi:

    Spoštovana Ga. Alenka Jeraj,

    pišete: “Še bolj pa nas čudi, da se študentje Neodvisne študentske mreže ob svojem obisku parlamenta niso dogovorili za sestanek ali pogovor s predstavniki naše poslanske skupine, ki je zahtevala sklic nujne seje pristojnega odbora.”

    Pred kratkim so vas (SDS) slovenci “vrgli” iz oblasti - tudi (T U D I) z razlogom da 4 leta niste naredili glede šolstva ničesar razen promoviranja proameriških in zgodnje kapitalističnih idej (to je zahod delal 70 let nazaj) o plačljivem šolanju in podobnih stvareh, da niti ne omenjam odkrito “pečanje” s cerkvenimi silami oziroma široko odpiranje odpiranje vrat cerkvi slovenskem šolstvu in tako dovolili penetracijo cerkve v slovensko mladež, ki je najbolj občutljiv del naše družbe!!!

    Tako pridem do zaključka, da tudi nas čudi vaše začudeno vedenje, po edinem logičnem ravnanju — to je “neobračanju” na vašo stranko po 4 letnem fijasku…

    S spoštovanjem,

    unexpected

  19. unexpected pravi:

    ……..in nato le tišina.. le tišina, brez besed - morda zopet užaljenost?? morda. očitno se ne dotikam teme o kateri teče beseda… sem pa kar pričakoval tišino. :)))))

  20. fister pravi:

    Najbolje bi bilo, da bone kar ukinejo… Bo manj problemov…

  21. Mamicoti pravi:

    crnikoren, prav imaš, tudi jaz si je ne morem privoščiti vsak dan, luksuz se ne sme podpirati, zdrav obrok pa, tako da se zaščitijo socialno ogroženi študentje.

    Desnica bi pa tako za študente uvedla davek za vsak padec na izpitu. Raje dajo subvencije bogatim kmetom in RKC. To je recept za napredek naroda.

  22. Matjaž Germ pravi:

    ” (to je zahod delal 70 let nazaj) o plačljivem šolanju in podobnih stvareh, da niti ne omenjam odkrito “pečanje” s cerkvenimi silami oziroma široko odpiranje odpiranje vrat cerkvi slovenskem šolstvu in tako dovolili penetracijo cerkve v slovensko mladež, ki je najbolj občutljiv del naše družbe!!!”

    Unexpected: Z radikalizmom in agresivnostjo se še najbolj približaš tistim, ki jih preziraš… Pa kaj je narobe s plačljivim šolanjem in zakaj je takšen pristop treba zatreti v kali…te spet moti v ideološkem kontekstu ali si dejansko naredil takšno lastno SWOT analizo ;)

  23. Križar iz Spodnje Kungote pravi:

    Pravi čas za povečanje subvencij? Jaz bi jih ukinil.

  24. unexpected pravi:

    Matjaž Germ pravi:
    13. januar, 2009 ob 8:21

    pišeš: “Z radikalizmom in agresivnostjo se še najbolj približaš tistim, ki jih preziraš…”

    PRIBLIŽATI se jim je moj namen - saj drugega jezika žal niso sposobni razumeti.. :))) tako da imaš kar prav ;)

    pišeš: “Pa kaj je narobe s plačljivim šolanjem in zakaj je takšen pristop treba zatreti v kali…”

    …glej Matjaž Germ, ideja o plačljivem šolstvu (tudi zdravstvu) je zrasla na zelnikih politike, brez kakršnega koli konsenza z slovensko didaktično in pedagoško srenjo — bi bilo potrebno tudi njih kaj vprašati, mar ne? In če se kdo spozna na te stvari se spoznajo oni! Je že res da bi na nek način pomagali šolam, vendar poglej si kaj se je zgodilo v zahodni evropi (ne povsod)! Se mi zdi da slovensko slepo osvajanje zahodnjaških idej izpred 70ih let ni dobro, in da se je po njihovih 70ih letih potrebno učiti na njihovih napakah, ki so očitne in se kažejo v njihovih šolskih sistemih…

    P.S. pozabil si napisati kaj v zagovor tudi tretji stvari, ki sem jim jo očital.. ;)

    lep dan

  25. Matjaž Germ pravi:

    Unexpected..komentarja se nisem lotil tako strukturno :) , zmotil me je predvsem ton.. :) Sicer princip, če hočeš govoriti s psom moraš lajati, poznam, a kljub vsemu ne razumem njegovih konstruktivnih prednosti ;)

    Glede plačljivega šolanja pa se strinjam, predvsem s tem, da je potrebnih še ogromno debat na različnih nivojih…

    lp

  26. unexpected pravi:

    Matjaž Germ pravi:
    13. januar, 2009 ob 17:52

    “zmotil me je predvsem ton.”

    :) :) no ja, verjamem da te je zmotil ton, vendar glede na to, da sem pisal in ne govoril, menim da si si t.i. “ton” pričaral kar sam (kar hočeš to slišiš)… — btw, si kar zadel ton :)))

    “princip, če hočeš govoriti s psom moraš lajati, poznam, a kljub vsemu ne razumem njegovih konstruktivnih prednosti”

    …ja res je, le poredkoma se pokažejo — potrebna je vztrajnost pri “prevajanju” iz nivoja na nivo nižje — počasi se bodo že naučili… le na ta princip je mogoče z nekaterimi sploh začeti debato - kaj šele konstruktivno debato ;)

Komentiraj