Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vlada zategnila pas

5. januar 2009 ob 4:42 | Denis Sarkić |

Vlada je še pred prazniki sklenila, da ministrom in državnim sekretarjem zniža plače ter zamrzne plače direktorjem v javnem sektorju. Napovedala je tudi zamrznitev funkcionarskih plač ter spremembe pri usklajevanju plač javnih uslužbencev, o čemer se bodo sicer še pogajali s sindikati javnega sektorja. Gre za varčevalne ukrepe spričo gospodarskih razmer, s katerimi želijo zmanjšati strošek države v bruto domačem proizvodu, je pojasnil premier Borut Pahor. Vlada je tako znižala plače ministrom in državnim sekretarjev. Ministre so iz 64. plačnega razreda uvrstili v 63. plačni razred, državne sekretarje pa iz 61. v 60. plačni razred, kar pomeni, da se jim bodo plače znižale za približno 200 evrov bruto. Poleg tega je vlada spremenila uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju, ki bo plače direktorjev v prihodnjem letu zamrznila. Gre za 2372 direktorjev, ki se jim plače v prihodnjem letu ne bodo zvišale za 0,5 odstotka, kot je bilo sicer predvideno z uredbo. S tem bodo po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs na letni ravni prihranili dobrih 500.000 evrov mesečno bruto.

Vladno zategovanje pasu pri plačah in nagradah nadzornih svetov:

Vlada je poleg tega ministrstvu za javno upravo naložila, naj pripravi novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerimi bi preložili julijsko usklajevanje za odpravo plačnih nesorazmerij in tako zamrznili funkcionarske plače. Na ta način bi privarčevali 1,8 milijona evrov, je pojasnila Pavlinič Krebsova. Vlada načrtuje tudi spremembe pri usklajevanju plač javnih uslužbencev. Uskladitev za odpravo plačnih nesorazmerij je sicer v prihodnjem letu predvidena januarja in septembra, vlada pa se bo poskušala z reprezentativnimi sindikati dogovoriti, da bi preložili septembrsko uskladitev. Pavlinič Krebsova ob tem opozarja, da je bila reforma plačnega sistema neodgovorna, saj sredstva za odpravo plačnih nesorazmerij, ki jih ima na razpolago ministrstvo, znašajo 124 milijonov evrov, ocena posledic reforme pa znaša med 190 in 200 milijoni evrov. Premier Pahor je ob tem pojasnil, da se bodo s sindikati javnega sektorja začela pogajanja in premier upa, da bodo z argumenti uspeli uspeli priti do kompromisa, ki bi bil pravičen in finančno vzdržen.

Vladni poziv sindikatom in poslancem ter vsem, ki uživajo pravice in privilegije v javnem sektorju:

Med varčevalnimi ukrepi vlade je ministrica za javno upravo napovedala tudi restriktivno kadrovsko politiko v javni upravi. Ocena stanja namreč kaže, da se število javnih uslužbencev povečuje zaposlenih, število zaposlenih pa je ta trenutek “neobvladovano”. Vlada se je zato zavezala, da bo spoštovala skupni kadrovski načrt, v letu 2009 pa bo kadrovska politika restriktivna. Vlada je ministrstvo za javno upravo tudi zadolžila, da pregleda tudi poslanske privilegije ter pripravi spremembe zakona o poslancih glede plač in ostalih prejemkov ter bonintetnih pravic.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. medek pravi:

    Denarja za iraške kolaboranze tipa Rupel in Šinkovec pa nikoli ne zmanjka.

    Debil Pahor in njegove piar pravljice.

    Ma kakrkoli naredi ta naduti Borat Brut, zame ni več vreden počenega evra.

  2. medek pravi:

    Je Pahor zategnil Cijaški pas okoli nas, tenkju verimač!

  3. medek pravi:

    Posledice politične tajkunizacije:

    http://therealnews.com/t/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=3048&updaterx=2009-01-05+04%3A34%3A04

  4. lucko pravi:

    No kle se strinjam, ce je denar za Sinkavca in Rupla(katerih nalog trenutno nihce ne zna definirati) naj bo denar za vse… Ce samo pogledamo koliko prihranimo, ce skenslamo Rupla 3000 in nekaj evrov 12 mesecev 4 leta = vec kot 150.000. Skoraj 1/3 mesecnega prihranka…

  5. ervinator pravi:

    Zares pametno komuniciranje idej.

  6. ervinator pravi:

    Zares pametno komuniciranje rešitev.

  7. butalec pravi:

    Take Boratove pravljice me spominjajo na reklame, ki vabijo k nakupu osebnega avta. Če kupiš avto prihraniš od 2000 pa tudi do 5000 evrov. Če bi bilo to res, avtomobilska industrija ne bi bila v krizi vsi kupci avtomobilov pa bi imeli visoke prihranke. Pahor naj pove, kako se bo delil ta dodatni prihranek. Namesto da iz lastnega žepa plačuje kavice naj se odpove drugim mnogo dražjim privilegijem. Sicer je pa znan manipulator, ki se všečno vozi s katrco , na roki pa ima uro, ki je vredna mercedesa. Dvoličnost in sprenevedanje na celi črti.

  8. BOTA pravi:

    Podobne populistične poteze se nikoli do zdaj niso obrestovale. Na kratki rok so sicer všečne, na dolgi pa se bodo vladi vrnile ko bumerang. Če ne drugače z vprašanjem, zakaj so bili ministri v začetku sploh uvrščeni v najvišji možni plačilni razred. Človek bi pričakoval, da bodo tja razvrščeni samo ministri z največjo odgovornostjo in ne kar vsi po vrsti. Mogoče zato, da so si sedaj lahko “znižali” plače. No to je seveda špekulacija, ki pa se že pojavlja v pogovorih ljudi. In ob tej špekulaciji poteza vlade ni več tako všečna kot bi predsednik hotel da je.
    Drobiž, ki ga bo z znižanjem plač privarčevala vlada, ne bo v ničemer rešil gospodarske krize. Varčevati bo pač potrebno začeti pri precej dražjih stvareh. Predvsem pa bo potrebno voditi pravo ekonomsko politiko. In če jo bo vlada znala voditi, potem ji ni treba varčevati na svojih plačah :)

Komentiraj