Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Gaza 2009

5. januar 2009 ob 5:35 | Denis Sarkić |

Na Bližnjem vzhodu se je novo leto začelo tako, kot se je prejšnje končalo. S silovitimi napadi izraelske vojske na Gazo. Izrael, ki svojo akcijo opravičuje s Hamasovim izstreljevanjem raket na jug judovske države, je v Gazo - ob podpori letalstva in topništva - poslal tudi pehoto. Ob tem je umrl najmanj en izraelski vojak, več pa je huje poškodovanih. Na palestinski strani je od 27. decembra umrlo več kot 500 ljudi, med njimi vsaj sto civilistov, poročajo predstavniki Združenih narodov.

Ali je na po tem sploh še kdaj možen miren razplet?

Denis Sarkić, video: YouTube

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 44 x komentirano
  1. luka pravi:

    wir mussen die juden ausrotten:)

    to je cartman reku, ne jest:)

  2. Panx pravi:

    Srečno novo leto…

  3. EgonAlter pravi:

    Izrael “opravičuje” svoje dejavnosti s Hamasovim raketiranjem??

    Kako pa Hamas “opravičuje” svoje vsakodnevno raketiranje juga Izraela po vseh možnih mirovnih sporazumih, prekinitvah ognja in podobno?

    Potemtakem bi tudi Slovenija (hipotetično) “opravičevala” vdor svoje vojske čez južno mejo, če bi vsak dan s hrvaške strani padale rakete na Metliko, Strunjan, Brežice in Ptuj.

    Izraz “opravičevati” tu ni najbolj na mestu (tako kot, ajde, moja primerjava), saj namiguje na neutemeljenost vojaških aktivnosti.

    Še nekaj: tudi če NE podvomim v pristnost podatka o številu žrtev med Palestinci v Gazi (institucij civilne družbe, ki naj bi se ukvarjale s tem in bile kredibilne, tam enostavno ni - koga sploh povzemajo ZN?) pa ostaja dejstvo, da so bile civilne žrtve tudi med civilisti na izraelski strani. Poleg tega ni jasno, ali med civilne žrtve med Palestinci prištevajo tudi tiste ljudi, ki so sicer v civilnih oblačillih, pa so vseeno sprožali izstrelke in rokovali z AK47.

    Palestinci (oz. njihovi voditelji) so se spet pokakali v lastno skledo in z nepremišljenim delovanjem ogrožali lastne ljudi. Hamas je namreč že zdavnaj priznal, da uporablja živi ščit. Očitno je največja grožnja Palestincem prav njihova lastna izvoljena oblast.

    Komu je v interesu takšno zaostrovanje razmer?

    Izraelu, ki mora še temeljito oprati svoj ugled v svetu, najverjetneje ne.

    Hamasu? Morda, saj se z vsako “mučeniško” oz. civilno žrtvijo krepi in pridobiva nove privržence.

    Palestinski etniji? Nikakor ne. Po mnogih letih vojne, trpljenja in bede si ljudje dobre volje želijo predvsem miru. To jim tudi sam želim.

  4. tiib pravi:

    Bati se je dneva, ko bodo Arabci dobili v roke “Pips”…
    Takrat bodo Izraelci plačevali z obrestmi za vsakega zmrcvarjenega in razčetverjenega Arabca, ki so ga raztreščili njihovi projektili.. Prišel bo ta dan, prej ali slej…

  5. matej pravi:

    To so 5 dni stari posnetki.

  6. / pravi:

    Ob takih dogodkih se šele vid kok zelo važno je met ZDA na svoji strani in kok zelo so razni OZN ipd. organizacije brezvezne in namenjene polnjenju svojih žepov….

  7. TT pravi:

    To, kar “opravičuje” Izrael je tako, kot bi Italija (da ne bomo vedno Hrvaške v hipotetične scenarije vlekli) okupirala Slovenijo do Ljubljane, potem bi pa “zato, ker slovenci raketirajo Postojno in Trst” napdla še Štajersko. Nobena stran nima čistih rok, vendar pa se ena bori za svoje preživetje in svojo lastnino, ki jim je bila ukradena in okupirana.

    Izvorni greh so v Palestini (nekdanji britanski koloniji) zagrešili sionisti. Po ustanovitvi države in zmagi nad arabskimi sosedami, so se odločili prisvojiti čim več ozemlja in ga poseliti s svojimi naseljenci. Arabce (palestince) se je degradiralo v drugorazredne državljane in se jim začeli načrtno omejevati njihove pravice, nacionalizirati njihovo zemljo in celo fizično napadati (Izrael je zagrešil vsaj en pokol civilistov). Vsa ozemlja, ki so danes “sporna” so bila še v začetku ‘70 let dejansko večinsko poseljena z arabskimi staroselci. Kulturna, gopodarska, verska in velikokrat tudi neposredna invazija so staroselce na tem področju spremenila v manjšino.

    Država Izrael pa danes uporablja podobne pristope (getoizacija in kolektivno kaznovanje), kot so jih nad njimi izvajali drugi narodi (od pogromov do nacistične končne rešitve). Samo zato, ker so kot narod v preteklosti trpeli, pa danes ne smemo spregledati kako se oni obnašajo do drugih narodov, ki so na tem ozemlju živeli pred ustanovitvjo Izraela. Tukaj je videti dvoličnost t.i. mednarodne skupnosti, ki prisega na skupne vrednote, hkrati pa njihove najbolj očitne kršitve mirno spregleda in se na njih odziva z medlimi pozivi k prekinitvi sovražnosti.

    Kako je sploh možno primerjati boj staroselcev proti okupaciji in genocidu z izvajanjem dejanj, ki jih mednarodno pravo tolmači kot zločine proti človeštvu? Kako je sploh možno spregledati očitne kršitve, ki se dogajajo na očeh celotnega sveta? Kako je možno po padcu apartheida pristajati na apartheid, ki ravno tako ločuje med staroselci in priseljenci?

    Zveza NATO je Srbijo zaradi enakih dejanj v Kosovu bomardirala in na Kosovo nasilno postavila svoje mirovne sile. Kdo bo to naredil v Gazi in Zahodnem bregu? Krvavi in okrvavljeni osvoboditelji Iraka verjetno ne.

  8. Miha pravi:

    Matr teli norci, sam vojno poznajo

  9. Fonzi pravi:

    VOjna ni dobra rešitev ampak v danem položaju žal edina. Je treba pogledati obe strani kovanca, šele potem si lahko kvalificirano ustvariš mnenje. Cilj Arabcev je namreč popolno uničenje izraelske države. Edino neorganiziranost in slabša vojaška tehnika jim preprečujejo, da ne bi zbrisali Izraela z obličja Zemlje. Če pa kdaj pridejo do Bombe, potem bo tudi izpuhtela lažna solidarnost s kruto usodo palestinskega naroda.

  10. Štrigon pravi:

    Kako je ta naš svet neobjektiven.
    Baskovski separatisti že desetletja pobijajo nedolžne ljudi.
    Irski so ravno tako.
    Le zakaj se Španija in VB nista odločili za enako potezo ?
    Zato ker je najbrž pobijanje med “kristijani” božja volja.
    Za krivoverne Arabce pa ni milosti. Moramo jih vse pokončati, da rešimo ta svet ?
    Izraelci pa so itak od samega boga izbrano ljudstvo.
    Zahodna “civilizacija” kar naprej dokazuje, da se od križarskih vojn ni nič spremenilo.
    Le kdaj bo zgodovina napisala, da so Izraelci okupirali Palestino leta 1947.
    Torej bi lahko tudi mi (potomci starih Slovanov) okupirali Kavkaške planote.

  11. medek pravi:

    Leteči veleposlanik Rupel pa se zopet naslaja nad trupli, ki jih proizvajajo njegovi prijatelji.

    Kaj meni Pahorjev svetovalec? A ni on zadolžen za klavnice ali je samo za zloščen parket?

    Slovenija naj pošljer premično bolnišnico !!! Kaj čakate, na drage kahle in janševe patrije?

  12. / pravi:

    Fonzi: kaj bi blo pa narobe če bi Izrael izbrisal iz obličja Zemlje? Izrael kot “država” (no ja…) je nastala na tako ogaben način da si ljudje sploh ne morejo predstavljat. Kot rečemo v slengu “prou na židovsko foro”-torej zahrbtno, nepošteno, zlagano, podlo….in še bi lahko našteval.
    Kaj pa delajo židi v tem trenutku? Cel Svet je še dandanes zgrožen nad dejanji Hitlerja-in pravilno je tako-sam kako pa to da noben ni zgrožen nad početjem židov zadnjih 50+ let? Vsi samo gledajo in opozarjajo in to je to…ogabno.

    Zgleda bo treba res kolonizirat kak planet in izselit celotno populacijo Zemlje nanj. Razen židov, ki bi ostali na Zemlji sami-pol bi bli vsi veseli ker jih ni med nami pa še placa bi blo dost za vse. Samo je pa res da bi legendarna pohlepnost židov pripeljala do tega da bi jim tut Zemlja ratala premajhna in bi zahtevali kos zemlje na novem planetu…in spet je krog sklenjen. Kakorkoli, židov se ne moremo znebit. Jebiga.

  13. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=_171PImuOl4&eurl

  14. EgonAlter pravi:

    @ /:

    Posebej zate kratka učna ura zgodovine:

    Spomni se da so bili Britanci tisti, ki so po 2. sv. vojni obljubili Judom t.i. “nacionalno domovino” v Palestini, ki je do 1947 bila britanski protektorat (podobno kot Libanon francoski). Američani recimo niso imeli veliko pri tem.

    Judovska agencija je po celem svetu zbirala denar za odkup zemljišč v Palestini (ali Kanaanu ali Izraelu/Judeji - imenuj jo kakor hočeš) in je ravno zaradi biblično - semitske tradicije legalističnega poslovanja po črki zakona in tradicije vztrajala pri tem, da se zemljišča odkupi za denar. Zato pa poseduje kupoprodajne pogodbe o njih in je zato ozemlje prvotne države Izrael eno redkih, ki je bilo odplačano in ne okupirano/poseljeno.

    Zakaj pa so bili Arabci pripravljeni prodajati ta zemljišča, pa kar njih vprašaj. Pohlep namreč ni omejen na nekatere, temveč ga poznajo prav vsa ljudstva. Arabski fevdalni gospodje so radi prodali nekoristno kamenje in puščavo za “cold hard cash” in se odselili v Jordanijo, Emirate in kaj-jaz-vem-kam-še-vse. Še mar jim ni bilo, kaj bo z njihovimi “sonarodnjaki” (ki to takrat še niso bili - arabski nacionalizem se je pojavil šele v poznih 60ih letih), ki so v relativno nomadskih manirah živeli tam.

    Ko pa so ti ljudje videli, kaj vse priseljenci zmorejo in delajo (melioracija zamljišč, namakalni sistemi, kibuci, itd), je še njih zamikalo, da bi pristavili svoj lonček. Mnogi so potem ostali v Izraelu (tudi po napadu vseh sosednjih držav nanj) in pošteno delali, dobili so državljanstvo in nekatere druge ugodnosti - ni jim recimo treba služiti v vojski, volilno pravico, svobodo veroizpovedi - in njihovi potomci so še sedaj tam. Kakih milijon jih je od prbl. 5 milijonov državljanov Izraela.

    Odkod pa begunci?

    Večina teh beguncev se je umaknila s področja Palestine na pobudo sosednjih držav ob njihovem napadu na Izrael. Obljubljeno jim je namreč bilo marsikaj, češ “dajte se umaknit samo toliko da mi naženemo te Žide v morje, pa se boste potem vrnili na njihove domove” in ljudje so jim nasedli. Niso bili izgnani s strani izraelske vojske, temveč po direktivi so-Arabcev.
    Arabske države so potem izgubile vojno, Izrael pa je v obrambni vojni zmagal in celo zasedel obmejna področja okoli države. Ta področja so se potem postopoma spremenila v t.i. begunska taborišča in se jih sedaj imenuje “okupirana ozemlja”. Cilj tega je bil vzpostaviti varnostno tamponsko cono okoli Izraela. Izrael je tako skušal zaščititi lastni obstoj in svoje državljane, izseljeni Arabci (danes Palestinci) pa so potomci teh nategnjenih nesrečnikov, ki so se jih odrekle vse sosednje arabske države.

    Mednarodna skupnost ni znala urediti tega vprašanja in problem je ostal do dandanes.

    Mimogrede: ZN so celo predlagali resolucijo o delitvi ozemlja, po katerem bi Arabcem pripadlo veliko več, kot je danes realno, pa so ravno oni ta predlog gladko zavrnili.

    Skratka, Izrael je nastal na podlagi mednarodnih dokumentov, zemljo posedujejo povsem legalno (no, večino), v večih obrambnih vojnah so se zmogli obdržali tam, začeli razvijati področje, pritegnili veliko izobražencev, ki so postavili temelje državnosti (jezik, politične in civilne institucije, itd), se razvili in dohiteli zahodni svet. S sosedi Arabci so imeli sprva dobre odnose, kar pa se je sfižilo, ko so te iste Arabce začele sosednje arabske države izkoriščati za svoje interese. Torej, Izrael obstaja legalno in legitimno.

    Kar pa se tiče nesrečnih Palestincev: naši bivši sodržavljani so znali reči: “Sam pao, sam se ubio” …

    Čas je, da vsa ljudstva tega področja začnejo prevzemati odgovornost za lastno usodo, ne pa, da se vdajajo malodušju, kompleksu žrtve (tokrat to velja za “Palestince”) in v slepem besu brezciljno uničujejo tisto, čemur zavidajo in česar nimajo.

  15. Štrigon pravi:

    EgonAlter…

    A to ti imenuješ kratka učna ura zgodovine ?
    Mogoče je to kratkih pet minut zgodovine, a se ti ne zdi ?
    To je ravno čas v katerem izraelska haubica pokolje par desetin Palestincev.
    Je pa prav, da podpiraš Izraelce, ker bi bilo skrajno neokusno, da bi to delal normalni svet.

    Pisanje zgodovine pa bi jaz prepustil zgodovini sami.

  16. Q_ pravi:

    Že prvi stavek je zavajajoča trditev. Židom so britanci obljubili Palestino po I. sv. vojni oz. med njo. Hkrati so obljubili Arabcem enotno arabsko državo. Od obojih so hoteli dobiti pomoč za boj proti nasprotnikom, torej takrat Turkom. Od obeh so jo dobili. Nategnili so vse Arabce, Palestina je postala britanska, današnja Libanon in Sirija pa francoska kolonija.

  17. Štrigon pravi:

    EgonAlter…

    Sicer pa , da smo še bolj enostavni.
    V tvojemu zgodovinskemu eseju samo zamenjaj besedi Izrael z Nemčija
    in Palestinci z Židi.
    Kakšna neverjetna podobnost , a ne ?

  18. EgonAlter pravi:

    Štrigon,

    veliko raje bi videl, če bi se posvetil vsebini kot pa vtisu glede mojih navedb. Nisem vseveden, a nekatera dejstva bi vsak, ki bi rad sodil o tej zadevi, pač moral poznati. Morebitni popravki so seveda dobrodošli in zaželjeni.

    Priznavam pa, da to ni bila “ura” in sem moral marsikaj poenostaviti ter skrajšati v pet minut lekcije.

    Glede moje podpore: opažam, da poleg pristranskih medijev palestinsko stvar podpira tudi večina komentatorjev na Vesti. Zato se pač tokrat grem, kakor bi nekateri rekli, “hudičevega odvetnika”. It’s a dirty job but someone’s got to do it. Resnica ima več obrazov in v tem primeru so vsi grdi.

    Zadeve je pač treba postaviti v zgodovinski kontekst, v katerem nekatere stvari izpadejo precej drugače, kot se zdijo na prvi pogled. Z zgodovino pa je tako, da se (žal) ne bo pisala sama in jo moramo sami vedno znova pretresati. Še gola faktografija ni nikoli “objektivna”, kaj šele zgodovinopisje.

    Če pa hočeš, da se gremo tendenciozne, angažirane in rumeno-tabloidne komentarje, lahko še jaz dodam svojega:

    dovolj je zgolj sekunda, da se kamikaze-wannabe-šehid razstreli sredi avtobusa, polnega šolarjev na poti v ješivo, in kot heroj svojega plemena/verske skupnosti odleti hurijam naravnost v naročje.

    Je tako primerneje?

  19. Štrigon pravi:

    EgonAlter…

    Vsebina so trupla , vtisi pa so naši osebni. Plebejski zahodni svet ima vtis, da so Izraelci
    (ne samo skorumpirana ultra-desničarska vlada) bolj pametni, bolj razviti, ker je meja
    med njimi in poganskimi Arabci “nasad Jaffa pomaranč”.
    “Wauu.Poglej no kakšna podjetnost…itd,itd…”
    Žal pa za vsem tem stojijo milijarde nepovratnih kreditov s strani ZDA,in ostalih sponzorjev.
    Hamas je zmagal na volitvah samo zaradi več desetletnega terorja okupacijskih izraelskih sil.
    Jaz ne bi privoščil našim otrokom, da se rojevajo pod streli, doraščajo pod streli in umirajo po streli
    nekega okupatorja.
    Ker to streljanje traja že več kot 40 let. Daleč pred Hamasom in Alkaido.

  20. FactiBruti pravi:

    Na zgornjem posnetku je baje eksplozija Hamasovega vozila 23.9.2005 - glej http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4276458.stm

  21. EgonAlter pravi:

    Pa še nekaj:

    @ Q_:
    moj lapsus, Balfourja in ostale Britance sem umestil rahlo prepozno. Prav imaš.

    @ Štrigon:
    tvoja primerjava ni ne realna ne poštena, saj ni mogoče ceteris paribus zamenjati Izrael z Nemčijo itd.
    Na izraelskih tleh ni apartheida ne v zakonu, ne v praksi, ni drugorazrednih državljanov, ni diskriminacije po spolu, verski pripadnosti, političnem prepričanju in podobno - vsaj v primerjavi z “normalnim svetom”, ki ga omenjaš ne. Glede vsega tega se izraelska posvetna država ponaša z vsemi pridobitvami razsvetljenske misli in se njena zakonska ureditev korenito razlikuje od Nuernberških zakonov. Zunaj meja Izraela pa verjamem, da ni tako.

    Sionistična zamisel Velikega Izraela je tudi meni tuja in tudi jaz obsojam nasilje nad nedolžnimi. A ti nedolžni so na obeh straneh (kakor tudi krivci) in ni pošteno, da se objokuje (in kritizira) samo eno stran. Torej oboji so hkrati krivi in nedolžni. Kaj pa zdaj?

    Brez zgodovinskega nauka ni rešitve tega vprašanja. Zato ponujam postavitev zadeve v zgodovinski kontekst, ki IMO lahko ponudi rešitev. Demoniziranje ene strani in glorificiranje žrtev druge strani tega pač ne ponuja.

  22. neemocije pravi:

    Saj vemo, da ste komunisti s hamasom.

  23. Štrigon pravi:

    EgonAlter,

    Ja, sem bil preveč površen. To pa ni spejemljivo.
    Nisem mislil primerjati Nemčije z Izraelom, ker predstavlja to milijone ljudi, ki pridno delajo
    in gradijo ali so gradili našo civilizacijo že stoletja.
    Primerjati sem hotel nacistično gibanje in izraelsko ultra-desno-nacionalističo vlado, ki
    uporablja sličen pristop pri reševanju t.i. nacionalnega vprašanja.

  24. PeterNaVeter pravi:

    vzemi hamas in israel, daj jih v en žakl . žakl dobro zaveži in ga fu_kni na ojgn!
    vsi veseli in srećni živimo dalje,….. sej ne, al pa.

  25. PeterNaVeter pravi:

    vzemi hamas in israel, daj jih v en žakl . žakl dobro zaveži in ga fu_kni na ojgn!
    vsi veseli in srećni živimo dalje,….. sej ne, al

  26. PeterNaVeter pravi:

    aha sej dela :)

  27. EgonAlter pravi:

    @ Štrigon:
    to pa je že bolj primerljivo, ja. Morda imaš v tem še preveč prav in je taka radikalna politična drža, kot jo navajaš, danes še hujša. Sodobni skrajno desni nacionalizmi in njegovi derivati ter variacije na temo se mi zdijo že rahli anahronizmi, kaj ne bi morali to že zdavnaj preseči? Dandanes bi ja lahko že vedeli, kam take ideje peljejo (zato pravim še hujša). Kot da se ne bi ničesar naučili iz zgodovine. Historia magistra vitae, ja pa kaj še … da bi vsaj bilo res …

    @ neemocije:
    ti pa tudi padaš iz paradoksa v paradoks.
    Hamas kot versko-nacionalistično gibanje nima nič skupnega s skrajno levico (zmerne zgleda da ne poznaš), ki naj bi bila internacionalna in ateistična. Nacional-islamizem gre skupaj z razrednim bojem? Lepo te prosim …
    Lahko pa razumem, zakaj povezuješ te dve stvari. Kljub temu tudi mene že dalj časa preseneča, kako nesebično se razni salonski levičarji, Prada proletarci in podobni postavljajo na stran takoimenovanih osvobodilnih gibanj, ki se, potem ko uspejo, sprevržejo v popolno nasprotje idej in vrednot, za katerimi naj bi stali prej omenjeni levičarji. “Kako strašna slepota je človeka!”

  28. Q_ pravi:

    @Egon,

    židov je bilo v Palestini na začetku stoletja manj kot 10%. Ti staroselci niso zagovarjali tez cionističnega gibanja po ustanovitvi izključno židovske države na območju Palestine, saj so brez problemov živeli v dominantno arabskem okolju že stoletja.
    Žide so v glavnem preganjali evropejci vseh sort, od Špancev do Rusov, Arabci v resnici nikoli. Še danes v Iranu živi cca. 25.000 članska židovska skupnost, ki ima celo manjšinskega predstavnika v parlamentu te 70 + mio države.

    Če te zanima, je vredno pregledati podatke na strani:
    http://www.ifamericansknew.org/

    Bo bolj jasno, kdo je rabelj in kdo žrtev.

  29. Q_ pravi:

    … aja, predzgodba napada na Gazo:

    http://www.vest.si/2008/12/30/takle-mamo-052/

  30. EgonAlter pravi:

    @ Q_:

    To je sicer res in ti spet moram pritrditi, a nisem govoril o tem. Sploh med muslimani (pa najsi bojo to Arabci, Iranci ali Turki) so Judje živeli mirneje in bolje kot v zahodnem katoliško-protestantskem svetu.

    Uri Avnery (nekakšen enfant terrible Knesseta, bivši član udarnih enot IDFja in konvertit v radikalni pacifizem) je zagovarjal idejo, da imajo Judje več skupnega z Arabci kot z zahodnjaki (takšno tezo se da zagovarjati celo s svetimi teksti!) in da bi na tem temelju morali graditi mir na Bližnjem vzhodu. Njegov anti-sionizem žal ni dobil odmeva zunaj Izraela, tam pa na tej ideji zgradil celo stranko, in se z njo nekajkrat (od konca 60ih do začetka 80ih) prebil v knesset. Dol je bil tako razvpit, da je redno prejemal grožnje s smrtjo in preživel poskus atentata z nožem.
    Pri nas je Delo leta 1971 izdalo njegovo knjigo Izrael brez sionistov : zagovor nove zamisli
    države, kjer lepo opisuje svojo vizijo sožitja dveh ljudstev - žal se jo pri nas dobi samo še v novogoriški knjižnici. Vsem radi-bi-bili strokovnjakom za bližnjevzhodno vprašanje jo priporočam v branje.

  31. Q_ pravi:

    Nisem proti obstoju Izraela, vendar naj se ta umakne na meje iz leta 67, ki bi jih priznal celo Hamas. Oslo je neverjetna koncesija Arafata Izraelu, kljub vsemu je takratni premier in sedanji obrambni minister Barak še zaostril stališča, prav z namenom, da jih palestinska stran ne bi mogla sprejeti. S prihodom Bibija Netanjahuja so se celo tako izsiljevalski pogovori končali, agresija pa stopnjevala.

    Palestinci imajo pravico do države in ne dveh bantustano.

    En zanimiv komentar na to temo je pred kratkim dal Zbigniew Brzezinski, nekdanji Carterjev svetovalec za nacionalno varnost:
    http://www.huffingtonpost.com/2008/12/30/zbigniew-brzezinski-calls_n_154211.html?page=9&show_comment_id=19264423#comment_19264423

  32. hyena pravi:

    @luka

    es is zeit fur reich:)
    to je reku cartman, ne jst:)

  33. Q_ pravi:

    V Izraelu arabski sodržavljani nimajo enakih pravic! To velja tako za dejansko prakso kot za zakonsko podlago. Npr. leta 2006 je izraelsko vrhovno sodišče potrdilo skladnost zakona z ostavo o tem, da izraelski državljani (arabskega porekla) nimajo pravice svojih zakonskih partnerjev iz Gaze ali Zahodnega brega nastaniti na ozemlju Izraela. Skratka pravica do združitve družine za del državljanov ne velja.

  34. komunalis pravi:

    švic je bil premal.

  35. mula pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=ToNc0YeB8OE&feature=channel_page

    Zakaj si izklopil komentarje?

  36. kvikl cvikl pravi:

    Dobro da imam Karmen Švegl na udarni novici TV.Drugače sploh ne bi mogel več zaspati,niti jesti,kaj šele piti.
    Odkrivamo toplo vodo,sicer je pa itak prikladno,da se pozornost preusmerja od “uspešnih vladnih ukrepov” na Bližnji vzhod.

    Skratka, čimprej je treba vzdigniti đamijo za Bežigradom,da damo zatočišče bogim preganjanim Hamasovcem.

  37. Fonzi pravi:

    Dejstvo je, da sta se Hamas in Hesbolah v letih 2007 in 2008 začela intenzivno oboroževati za “končno rešitev židovskega vprašanja”. Glavni dobavitelji orožja Iran, Sirija in sponzor Saudska Arabija (ki plačuje tudi 100.000 USD družini vsakega samomorilskega napadalca). Oboroževanje je prišlo do te stopnje, da je obstajala realna nevarnost, da bi se ponovila vojna s Hesbolahom vendar v precej bolj krvavem obsegu. Hesbolah naj bi namreč dobil rakete srednjega dosega, ki bi dosegle praktično celoten Izrael, kar bi pomenilo, da bi bila židovska država “sitting duck” sredi sovražno razpoloženega arabskega življa. Vitalen interes Izraela je namreč oslabitev vojaške moči ekstremnih muslimanskih gibanj, še posebej glede na dejstvo, da je Fatah v podrejenem položaju glede na Hamas in da nihče, vključno s Sirijo ne more več kontrolirati fanatikov Hesbolaha. Zato je mogoče pričakovati daljšo anagažiranost Izraela, dokler ne počistijo dvorišča pred hišo. Gre pa naravnost za kirurško operacijo, na Balkanu bi bilo do sedaj že par dest tisoč žrtev.

  38. janez pravi:

    Mislim, da je ta posnetek star več let.

  39. Petrovc pravi:

    gospodje, se napenjate, da boste se pruh dobili!

    Mi smo 46. podtaknili velemorilcu in krvoseskemu pijancu W. Churchilu naso kurbo in ga fotografrali, ko se je kosmat in debel onegavil, saj ni nic skup spravil. Pa je hitro spremenil mnenje in nam priznal drzavo! Blamaza za najvecjega “zmagovalca” vojne in nacionalnega junaka, bi bila prevelika, ce bi objavili te slike!

    Leta 2020 se za Palestince in Arabce brigal ne bo nihce vec! Tedaj bo nasa drzava posedovala Suez, celo Jordanijo, ki je tako ustanovljena zgolj za naso zascito, pol Sirije z vsemi vodnimi viri, pol Jadranskega morja,…

    No, tedaj bo Slovenija se zascitno obmocje Ljubljanskega barja.

    Kotj je rekel Ghandi:
    ce se v najbolj zakotnem delu Tihega oceana prepirata najmanjsi ribici za tem nedvomno stoji Anglija!
    Mozakar je bil prebrisan, pa ustreljen.

  40. Q_ pravi:

    @Fonzi, sori, ampak tebi se res ne sanja o čem natančno govoriš.

  41. EgonAlter pravi:

    @ Q_:

    kako pa utemeljuješ ta komentar (40) ? Kaj od tega ne drži?

  42. Q_ pravi:

    Da npr. Hezbolah ogroža Izrael. Če povzamem tvojo logiko, je glede na vsa zgodovinska dejstva enako upravičeno trditi, da Izrael ogroža ves svet.

  43. roman pravi:

    Izrael je zakon!!!!J like Israel!

  44. dogi pravi:

    IZRAEL = ZAKON , PALESTINCI NIMAJO POJMA
    Ne razumem kako lahko protestirajo ljudje proti napadom izraelcev na gazo!
    Saj so vendar PALESTINCI začeli bombandirat in napadat izrael! A oni pa lahko napadajo izrael?

Komentiraj