Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

4 ovadbe v 1 dnevu

30. december 2008 ob 21:14 | Denis Sarkić |

Ovadeni Jerina, Klepec, Zidar in Penko
Štirje ovadeni v istem dnevu: Janez Jerina, Jurij Klepec, Ivan Zidar in Boštjan Penko

Ljubljanski kriminalisti so po obširni in več mesecev trajajoči preiskavi na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper dve odgovorni osebi, zaposleni na Univerzitetnem kliničnem centru oziroma ministrstvu za zdravje. Odgovorni osebi naročnika in uporabnika Nove pediatrične klinike sta omogočali vgradnjo neprimerne opreme v objekt. Osumljena sta po navedbah policije ravnala v nasprotju z zakonskimi določbami kot tudi z načeli dobrega gospodarjenja. Po poročanju nekaterih drugih medijem sta bila po neuradnih podatkih ovadena nekdanji vodja pravne službe na ministrstvu za zdravje Jurij Klepec in vodja tehnične službe Univerzitetnega kliničnega centra Janez Jerina.

Ena od ovadenih oseb je utemeljeno osumljena kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic po 3. in 4. odstavku 261. člena kazenskega zakonika, “ker je v službi izrabil svoj položaj in prekoračil meje svojih pooblastil z namenom, da je več gospodarskim družbam omogočil protipravno premoženjsko korist, in da je omogočil, da se je vgradila oprema, za katero je vedel, da ni bila izbrana na javnem razpisu”. Druga oseba pa je po navedbah PU Ljubljana “utemeljeno osumljena dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic po 1. in 2. odstavku 244. člena kazenskega zakonika, ker je pri opravljanju gospodarske dejavnosti v okviru svoje službe prestopil meje svojih pravic z namenom, da eni družbi pridobi protipravno korist v višini za okoli 620.000 evrov, drugi družbi pa nepremoženjsko korist, s tem ko je potrdil oziroma omogočil, da se vgradi neprimerna oprema”.

Kot navajajo na PU Ljubljana, so kriminalisti med preiskavo ugotovili, da sta odgovorni osebi naročnika in uporabnika objekta nove pediatrične klinike kljub večkratnim opozorilom in negativnim mnenjem nadzornikov gradnje potrjevali in omogočali vgradnjo neprimerne opreme, ki ni bila potrjena oz. izbrana pri javnem naročilu. Pri tem gre za več sklopov opreme, med drugim za centralni nadzorni sistem, svetlobni klicni sistem in drugo. V predkazenskem postopku je bilo na podlagi odredbe sodišča opravljenih več hišnih preiskav ter zasežene različne računalniške in listinske dokumentacije, so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Polaganje temeljnega kamna za novi urgentni center v Ljubljani (DTS) letra 2007, tudi z Jurijem Klepcem in tudi prvim SCT-jevcem Ivanom Zidarjem:

Policija pa je danes ovadila tudi prvega moža SCT Ivana Zidarja in nekdanjega tožilca Boštjana Penka. Ovadili naj bi ju, ker sta se Penko kot tožilec in Zidar kot osumljenec letos poleti večkrat srečala. Policija naj bi ovadbo že poslala na vrhovno državno tožilstvo. Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala je za POP TV potrdila, da imajo kazensko ovadbo zoper dve osebi, neuradno naj bi šlo za Zidarja in Penka. Nekdanjemu tožilcu Penku, ki je sedaj Zidarjev odvetnik, ovadba očita, da je zlorabil svoj položaj, Zidarju pa, da naj bi Penka k zlorabi položaja napeljeval. Najmočnejši argument Penka in Ivana Zidarja v tej zgodbi je, da preiskovalni sodnik na dan, ko se je zgodila njuna aretacija, ni dovolil hišne preiskave, češ da kaznivega dejanja sploh ni bilo. In tako so policisti Zidarjev avtomobil lahko samo zapečatili, odpreti pa ga niso smeli. Penko zdaj tako trdi, da je ovadba zoper njega in njegovega varovanca Zidarja lahko celo kriva ovadba.

Kako to, da so se preiskovalni organi oziroma organi pregona kar naenkrat, takole precej prednovoletno, zmigali in vložili kar štiri ovadbe v enem dnevu, je prav zanimivo vprašanje. Ima morda kaj prste vmes tudi nova metla na MNZ - ministrica Katarina Kresal?

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. luka pravi:

    golazen

  2. VALAR pravi:

    sej počas se bo spucal…

  3. angie pravi:

    Brezigarca pospravlja svojo pisalno mizo?
    Za vsak primer, čeprav ji je Zalar lizal z roke…

  4. joze pravi:

    Tem se ze po facah vid’, da so kriminalci …

  5. doajen pravi:

    mislim… ne bom zdaj o pravnem vidiku, ki je edini relevanten.

    g. Boštjan Penko se je z g. Ivanom Zidarjem sestajal medtem ko je bil zaposlen na držvnem tožilstvu. Prvi je bil državni tožilec ki je zagotovo posedoval določene relavantne informacije, drugi je bil osumljenec. In zdej se g. Penko neki repenči da gre za krivo ovadbo. A je sposoben stopit pred ogledalo???? Mafija brezobzirna, nemoralna, neetična

Komentiraj