Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Prvi stečaj - IUV

29. december 2008 ob 15:03 | Denis Sarkić |

IUV 1

Družba Industrija usnja Vrhnika (IUV) je zaradi nelikvidnosti in insolventnosti ter neuspele dokapitalizacije podjetja objavila stečaj. Neuspešnost dokapitalizacije IUV je bila proti koncu decembra uradno potrjena, kar pomeni, da družba ni prejela svežih finančnih sredstev, s katerimi bi lahko razrešila svoje likvidnostne težave, so sporočili iz družbe IUV. V prvem krogu dokapitalizacije, od 25. novembra do 5. decembra, se na razpisano javno prodajo delnic ni prijavil nihče od obstoječih delničarjev. Za dokapitalizacijo – na voljo je bilo za pet milijonov evrov novoizdanih delnic, uspešna pa bi bila, če bi bila vplačana vsaj polovica teh delnic – se tako ni odločila niti Slovenska odškodninska družba (SOD), ki je z 78,5-odstotnim deležem največji lastnik IUV. Sindikati so sicer še pred tedni pozivali državo, naj skuša rešiti družbo preden bo prepozno.

IUV 2

Iz družbe IUV še sporočajo, da se vseeno nadaljuje izdelava in realizacija projekta ohranitve zdravih jeder, kar pomeni, da bodo ohranili do polovico zaposlenih, več o tem programu pa naj bi bilo znanega januarja. V družbi je skupno 640 zaposlenih, kar pomeni, da jih bo najmanj 320 ostalo na cesti. IUV je v polletju ustvaril 6,7 milijona evrov prihodkov, prvih šest mesecev pa zaključil z izgubo v višini 5,66 milijona evrov. Prenesena izguba iz preteklih let znaša okvirno osem milijonov evrov, višina obveznosti konec prvega polletja pa je znašala približno 16 milijonov evrov.

Ministri za krizo - Lahovnik Gaspari in Svetlik
Ministri za krizo: Matej Lahovnik, Mitja Gaspari in Ivan Svetlik Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Ministri vlade iz t.i. skupine za krizo in njen predsednik Borut Pahor so v zadnjih treh tednih že večkrat poudarili, da bo vlada sicer pomagala podjetjem in gospodarskim družbam, ki se bodo zaradi svetovne krize znašla v težavah, vendar so hkrati tudi jasno povedali, da bodo pomagali le zdravim in perpektivnim panogam, kar pa očitno Industrija usnja Vrhnika na žalost ni.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. matej pravi:

    Pomagali bodo le zdravim in perspektivnim panogam, ki ne rabijo pomoči, tistim podjetjem, ki pomoč rabijo pa ne bojo pomagali. Kakšen nesmisel!

  2. AzzQim pravi:

    Res da je škoda vseh delovnih mest, samo če so nesposobni in furajo neko staro šolo, ki nima s trgom veze, hkrati pa samo lepo pobirajo denarce (Elan sindrom PRESS), potem se mi nekako bedno zdi, da vsakič SOD/KAD navrže nekaj milijonov, da se potem nič ne zgodi. Seveda bi pa bilo lahko drugače, samo s tem bi morali začeti že leta 1990.

  3. miro pravi:

    Problem je predvsem nesposobno vodstvo podjetja. Potrebovali bi končne izdelke višje kvalitete, ne pa polizdelkov. Že kar dolgo se superge izdelujejo iz cenene plastike (Nike naprimer) in ne iz usnja. Usnje je zato na trgu predrago in preživi le tisti, ki ponuja končne proizvode nekoliko višjega cenovnega razreda.

Komentiraj