Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pri vojakih na Kosovu

28. december 2008 ob 23:43 | Denis Sarkić |

Predsednik vlade Borut Pahor je skupaj z ministrico za obrambo Ljubico Jelušič in načelnikom generalštaba Slovenske vojske (SV) Albinom Gutmanom obiskal pripadnike SV in policije, ki službujejo v mednarodnih misijah KFOR, EULEX in UNMIK na Kosovu. “Narodom, zlasti manjšim, državnost običajno ni podarjena, pač pa je izborjena,” je na proslavi ob slovenskem prazniku samostojnosti in enotnosti poudaril premier Pahor. Tudi slovenska državnost je bila po njegovih besedah izborjena in “na vrhuncu zgodovinskega podviga” Slovencev tedaj zavarovana celo z orožjem. “Vi ste danes dediči tistega najbolj elementarnega poguma in imate vse razloge, da ste na to zelo ponosni,” je v vojaški bazi Villaggio Italia v bližini Peči Pahor povedal pripadnicam in pripadnikom 18. kontingenta SV na Kosovu ter policistom, ki sodelujejo v misijah EULEX in UNMIK.

Obisk Pahorja, Jelušičeve in Gutmana pri vojakih in policistih na Kosovu (reportaža za sladokusce):

Dan samostojnosti in enotnosti je Pahor označil kot “sporočilen glede naše prihodnosti”. “Vse velike podvige zmoremo doseči le skupaj, če smo dovolj enotni,” je poudaril. Po njegovem mnenju “ne bi bilo prav in pošteno”, če bi dosego neodvisnosti preveč površno primerjali z drugimi strateškimi projekti. Še vključitev v EU in NATO se smeta komajda primerjati z osamosvojitvijo, meni premier. Ob tem je opomnil, da “se skoraj zanesljivo bližamo okoliščinam, ki jih lahko obrnemo v prid naših stremljenj le pod pogojem, če bomo spet dovolj enotni”. Te okoliščine po premierovih besedah ne bodo zahtevne toliko v političnem ali vojaškem smislu, kot tiste pred 18 leti, pač pa bodo po njegovo toliko bolj zahtevne v gospodarskem in socialnem smislu. Krizo bo po prepričanju Pahorja mogoče prebroditi in nadaljevati pot v “krog najbolj razvitih in solidarnih držav” le, če se lahko zanesemo eden na drugega. “Družba konsenza ne pomeni družbe brez razlik. Razlike upošteva pri oblikovanju enotnosti,” je poudaril Pahor. “Tudi pred 18 leti smo neodvisnost dosegli po demokratični poti. Zdaj ni nič drugače, le politično bolj zreli smo,” je sklenil Pahor.

Govor obrambne ministrice in premiera v bazi Villaggio Italia pri Peči (v celoti za sladokusce):

Ministrica Jelušičeva je izpostavila, da slovenski vojaki na Kosovu pomagajo tamkajšnjim prebivalcem preživeti praznične dni v miru in upanju na prihodnost, ko morda ne bo več potrebna prisotnost mednarodnih mirovnih sil. Kot je dejala, vojaki in policisti tu pridobivajo zelo dragocene izkušnje. Po njenih besedah pa bo v prihodnje treba razmisliti o obsegu enot in o kriznih žariščih, kamor bodo slovenski vojaki in policisti odhajali na naslednje misije. “Vse bolj postaja jasno, da moramo razumno ravnati z viri - tako kadrovskimi kot materialnimi,” je prepričana. Kot je poudarila, mora Slovenija svojo prisotnost v misijah šteti za temeljno vojaško nalogo ter hkrati eno bistvenih nalog zunanje politike. Po besedah Jelušičeve k ugledu in prepoznavnosti Slovenije, države, ki si je pred 18 leti “nismo znali predstavljati”, veliko pripomorejo prav sodelujoči na misijah. Sodelujočim v misiji je zaželela, da bi ostali zdravi in bi se takšni tudi vrnili domov. Kljub temu, da vsakdo med njimi pogreša svoje najbližje in kljub temu, da vojaki in policisti praznike preživeli delovno in tvegano, “smo v teh dneh v mislih z vami in vašimi družinami,” jim je dejala Jelušičeva.

Poveljnik večnacionalnih sil KFOR Zahod brigadir Giovanni Armentani je ob tej priložnosti povedal, da mu je v veliko čast, da prisostvuje na tej slovesnosti. Izrazil je zadovoljstvo in spoštovanje nad profesionalnostjo in predanostjo slovenskih vojakov ter njihovih čutom dolžnosti. Govorom je sledila še podelitev priznanj in medalj sodelujočim v misiji na Kosovu. Nazadnje sta se premier Pahor in ministrica Jelušičeva na neformalnem druženju srečala tudi s pripadniki vseh treh misij.

Branko Stremecki, vodja slovenske policijske misije v EULEX na Kosovu:

Predsednik vlade je po slovesnosti med drugim še dejal, da si bo obisk na Kosovu zapomnil po pristnem človeškem stiku s slovenskimi vojaki. Kot je poudaril, si 18 let nazaj kot mlad delegat Bučarjeve skupščine ni predstavljal, da bo “danes kot predsednik vlade stal pred vojaki naše samostojne države, ki bo imela v mednarodni skupnosti ugled države, ki je celo predsedovala EU”. “S tega obiska odhajam z imenitnim vtisom o ugledu države in vojakov, ki jo predstavljajo,” je povedal. Na naše vprašanje, ali bi njegov obisk, ki da je nenazadnje tudi politično dejanje, lahko v Srbiji naletel na odpor, je pojasnil, da je Kosovo “samostojna neodvisna država sui generis”. Tudi sicer pa je po Pahorjevih besedah popoloma “razumno in razumljivo je, da predsednik vlade obišče misije mednarodne skupnosti”.

Pahor in Jelušičeva v izjavi za medije (celotna verzija za sladokusce):

Po prepričanju obrambne ministrice pa je Slovenija država, ki lahko na Kosovu dokaže “svojo najbolj celovito politiko varovanja mednarodnega miru in varnosti”. “Kar lahko tu vidim in kar odnašam s seboj je, da ta najbolj profesionalen način pravzaprav zagotavljajo pripadniki Slovenske vojske in slovenske policije,” je povedala. Kot je poudarila, so vojaki in vojakinje zelo zadovoljni z življenjem in z delom ki ga tu opravljajo, zadovoljni pa so tudi z izzivi, ki jih tu doživljajo. “Razumljivo pa je tudi, da čutijo potrebo po spremembah,” meni Jelušičeva, ki je obljubila, da bodo o teh željah in potrebah skupaj razmislili v Sloveniji.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. doajen pravi:

    vse fajn, ljubko, pristno… malo pred koncem prvega videa me je zmotilo Pahorjevo udarjanje/udrihanje s kozarcem vina … prav nič spoštljivo, nič graciozno, v bistvu dokaj naduto

  2. salama pravi:

    uuu Sarkiću na Kosova. Si peljal kužka na sprehod?

    :evil:

  3. medek pravi:

    Ruploza: http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042232785

    Rupel, ki je tokrat prvič javno spregovoril po imenovanju mesto posebnega odposlanca spregovoril, je zanikal, da bi moral molčati. “Vendar je vprašanje, kaj lahko posameznik stori, če je v javnosti vse hujša in hujša gonja, ki jo povzročajo stranke vladajoče koalicije. Najprej diskvalifikacija, potem likvidacija. Moram priznati, da sem se skoraj začel resno bati,” je še povedal Rupel.

    Likvidator Rupel se boji likvidacije, ja komedija. A to so spet navodila in Cie? Buuu, teroristi. Rdeča nevarnost.

    Ko pa za medekom potuje cijaška črna senca je pa vse OK, Rupla z svojim eskadronom varnostnikov je pa strah. Ja, Rupel, vezalke imaš odvezane :)

  4. Naš Tito pravi:

    Res je čudno, da je Pahor šel za praznik samostojnosti, ki pa je z vstopom v EU sploh ni več, ker smo se samostojnosti kar z referendumom odpovedali, govorit o slovenski samostojni državi in to slovenskim vojakom kar na tuje! Poklicni vojak je po svoji funkciji plačan morilec s strani države in ga politika ne briga!

    Da plačanih morilcev Slovenija ne potrebuje, govori dejstvo, da je slovenska teritorialna obramba, ki jo je ustavnovil TITO pred zunanjim sovražnikom, pregnala mogočno JNA pod vodstvom “genialnega” poveljnika generalisima Janeza Janša kar v destih dnevih!

    Da je bilo vse dogovorjeno z izdajalci znotraj JNA, (Kadijević, Čas, Kolšak, Krajnc itd) zdaj ne bi. Ampak že dejstvo, da je vojska dobila ukaz osvobajat mejne prehode, da tanki niso smeli s ceste in da so vojaki JNA dobili ukaz, da ne smejo prvi streljati, govori dovolj!

    Osvoboditi mejni prehod, na katerem so samo cariniki in obmejna policija, je nemogoče! Poslati tanke brez podpore pešadije pa še najbolj čudno, saj to ve vsak vojak!

    In ko je prišel naš vrli osamosvojitelj do vojakov JNA, ki niso smeli prvi streljati, nameril puško, da se predajo, zdaj pa zahteva od države vsemogoče privilegije!

    Otrokom lahko lažejo, mi pa smo bili tam, na licu mesta, in vemo, kako je bilo v resnici!

    Slovenija se je osamosvojila po izrecnem ukazu Janeza Pavla II. Samo narodni izdajalec izvrši ukaz šefa tuje države!

  5. Farad pravi:

    Daj Tito, pejd spat rajš.

Komentiraj