Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Türk porabil 3,7 mio €

27. december 2008 ob 15:01 | Denis Sarkić |

Državna notranja revizorka je na podlagi notranje revizije postopkov izvedbe naročil letalskih prevozov v uradu predsednika republike ugotovila manjše nepravilnosti v postopku oddaje javnega naročila. Šlo je za dva primera opustitve obvestila o izvedbi javnega naročila, so zapisali na spletni strani urada predsednika države Danila Türka. Državna notranja revizorka je v mnenju o pravilnosti postopkov organizacije letalskega prevoza ugotovila, da je šlo za opustitev obvestila o izvedbi javnega naročila, in sicer obvestila ministrstvu za finance ter obvestila o oddaji naročila, ki se objavi na portalu javnih naročil v roku 48 dni po oddaji naročila. Navedena obvestila je urad predsednika republike po prejemu ugotovitve v revizijskem mnenju posredoval na pristojne naslove, so pojasnili na spletni strani urada.

Letalo predsednika Türka v BiH

Kot so še zapisali, revizijsko mnenje tudi ugotavlja, da bi urad predsednika republike “moral v primeru, ko izbrani ponudnik občutno zviša ceno svoje storitve, praviloma ponoviti postopek oddaje javnega naročila oziroma vztrajati pri ponujeni ceni, ker so praviloma oddane ponudbe v postopkih oddaje javnih naročil zavezujoče”. V revizijskem mnenju pa je za konkretni primer ugotovljeno, da veljajo pri letalskih storitvah “posebnosti trga, ki onemogočajo izvajanje opisanih pravil, saj letalski prevozniki običajno nimajo v lasti takšnih letal, kot so primerna za poti vodstev posameznih držav. Trg ustreznih letal je sorazmerno majhen, tako da se pri sklenitvah poslov pojavljajo precejšnje težave, tako glede vrste razpoložljivega letala, cene, včasih sploh možnosti zagotovitve letala,” so še pojasnili na spletni strani urada predsednika države. Revizijsko mnenje še ugotavlja, da je urad že sprejel ukrepe, s katerimi bo izboljšal in odpravil pomanjkljivosti dosedanjih postopkov oddaje naročil letalskih prevozov in se izognil navedenim tveganjem.

Kot je znano, so se v začetku decembra pojavili očitki glede Türkove porabe sredstev za letalske prevoze v tujino, ko so v javnost prišle informacije, da je predsednik države za najem letala za dvodnevni uradni obisk v Bosni in Hercegovini porabil 89.100 evrov. Urad predsednika republike je tako 9. decembra zaprosil računsko sodišče za izvedbo revizije nad porabo javnih sredstev pri izvedbi javnih naročil na področju letalskih prevozov s strani urada. Na spletni strani urada predsednika republike so objavili tudi letno poročilo o delu urada in aktivnostih predsednika republike Türka v prvem letu njegovega mandata ter prikaz porabe proračunskih sredstev urada v letu 2008. Kot je razvidno iz poročila, je bilo za dejavnosti urada v letu 2008 porabljenih več kot 3.737.200 evrov. Od tega je bilo za plače porabljenih skoraj 1.900.000 evrov. Letno poročilo o delu urada in predsednika republike za leto 2008 bo po potrebi dopolnjeno in bo v končnem besedilu dostopno najkasneje do konca januarja 2009, so še zapisali.

Danilo Türk predsednik RS zaupanja vreden

Sporočilo za javnost iz Urada predsednika republike:

Urad predsednika republike za čimbolj javno in transparentno delovanje

Ljubljana, 27.12.2008 | sporočilo za javnost

Urad predsednika Republike Slovenije je danes na spletni strani objavil
letno poročilo o delu urada in aktivnostih predsednika republike dr. Danila
Türka v prvem letu njegovega mandata ter prikaz porabe proračunskih
sredstev urada v letu 2008
(http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/dokumentiweb/61FAC22528494B05C12575290038BDA4?OpenDocument).

Urad bo s prakso objavljanja finančnih poročil nadaljeval tudi prihodnje
leto in bo javnost na spletni strani mesečno obveščal o porabi proračunskih
sredstev. S tem želi urad predsednika republike prispevati k čimbolj
javnemu in transparentnemu delovanju državnih organov in k čimboljšemu
vpogledu javnosti v porabo proračunskih sredstev.

Urad predsednika republike je danes na spletni strani objavil tudi mnenje
državne notranje revizorke o pravilnosti postopkov izvedbe naročil
letalskih prevozov
(http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/dokumentiweb/5B76E05D0E4E2F23C1257529004C4EAE?OpenDocument).

=======================================
URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE SLOVENIJE
Erjavčeva 17, SI-1000 Ljubljana
e-pošta: gp.uprs@up-rs.si
http://www.up-rs.si

Odnosi z javnostmi
tel.: 01 / 478 13 42
fax.: 01 / 478 13 55

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 48 x komentirano
  1. keks pravi:

    Tipično. Iz velikega naslonjača predsednik po katalogu s prstom drsi navzdol, dokler se katalog ne konča. Izbere najdražjo ponudbo. Aha, kaj pa če je predrago reče pravnik pomočnik. Nonsens, za to boš odgovoren ti, saj sem te zaposlil, da boš prevzel kako odgovornost, ne? Ne skrbi, tako ali tako imam znanca na računskem sodišču ki bo zadevo potisnil pod preprogo, tako da, brez panike moj pravnik.

  2. keks pravi:

    in zazvoni telefon???

    ja se oglasi predsednik. aha usnjeno jakno iz amerike, ki jo bom oblekel na vojaških vajah tu v sloveniji, ste mi poslali. Super, izgledal bom naravnost fantastično v tej opravi. Vojska, veter v laseh in ameriško krojena usnjena jakna. Fotografije in posnetki za v javnost, naj se vidi kdo je ataturk, ki si ga KOFI zavrnil, pha. Potem pa še bosna, letalo itd… Sigurno, ker je Bosna le zanimiva lokacija za mednarodno javnost, bodo ti posnetki sigurno prišli do OZN-a, ha si videl KOFI.

  3. Igor Đukanović pravi:

    Ne vem, kako poteka načrtovanje državniških potovanj sedaj, a mislim, da bi se tu morali zgledovati po severnjakih. Severni Evropejci že februarja vedo, kam bodo šli na dopust in koliko jih bo to stalo. Prepričan sem, da so tudi datumi državniških obiskov znani po leto in več vnaprej. Zato bi toliko vnaprej morale biti dorečene tudi podrobnosti od števila potnikov in njihovih zadolžitev do letalskega prevoznika in rezervacije hotela.

    Pozdravljam tudi mesečna predsednikova poročila in upam, da bodo to prakso posnemala tudi veleposlaništva in ne samo zunanje ministrstvo kot celota.

  4. keks pravi:

    kot da tvoje mnenje kaj šteje.

  5. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    a ni rekel, da se bo opravičil ŠELE po reviziji ;

    TOREJ ? _ _ _ _ _ _

  6. keks pravi:

    Čisto preprosto glede predsednika.

    Za izvolitev je rabil denar. Dobil ga je od levice. Se spomnite kako fensi je imel proslavo ob zmagi. Kot v ameriki za novo leto. Polno se je lesketalo.

    Za izvolitev je levici zapravil več kot 200 000 evrov. Moral je vrniti uslugo. Ko so JJ obtožili za podkupovanje je bil tiho kot miš. Čakal na zmago levice. Levica zmaga - vrni usluge - TAKOJ. Večerja komunistov s Kraljico. Cvikl pa to, ne? In sedaj: iztržil bom, od države, milijone evrov za mojo globalno promocijo, ki je nič drugega kot kanditatura za president of OZN. Najem dragih letal - imidž. Fotkanje, potovanja, itd…Če mi pa tega ne boste dovolili, da vam zapravim proračunski denar, se raje vprašajte, ali bi bili vi sploh danes na teh funkcijah, če vam ne bi pomagal na volitvah, a, Šoltez??

  7. keks pravi:

    Zato bodi tiho in revizijo pospravi v predal, Igor!!

  8. keks pravi:

    še kosu dve muhe pa kako metlo pa smo tam.

  9. Seba pravi:

    Šoltes bo več odkril pri Metki, rolah papirja in metlicah…
    Turku pa priznanje za šparavnost…

  10. keks pravi:

    ITAK, k spomenki.

  11. keks pravi:

    BANDA RDEČA!!!!!!!!!!!

  12. Mirjana pravi:

    keksek, če prav razumem je desnica (tvoja) čista kot solza,..ali imaš tudi njo za levico?..korenine so znane, mar ne?
    In kar se tiče skret papirja od marjetice Ruplove, me zanima,..kot davko plačevalko me,.. nič več nič manj kot vsak nam ukraden soldek,..pa raje praznuj..bo bolje .)

  13. keks pravi:

    BANDA RDEČA!!!!

  14. doajen pravi:

    g. predsednik v Novem letu vam-nam želim malo manj napuha, nečimrnosti, lakomnosti in praznih diplomatskih fraz do nas državljanov. Želim vam tudi manj dragih protokolarnih obiskov v tujini, več posluha za male ljudi, več odrekanja prestižnim dobrinam, ter da bi se kdaj v javnosti pojavili tudi brez anemične kravate. Veseli bi bili, če se boste zadovoljili tudi če vas bomo naslavljali zgolj gospod Turk in energijo svojega žugajočega palca usmerili kam drugam kot novinarjem in svojim podanikom. Še vedno mi državljani delamo za plačo predsednika in njegovih prisklednikov in nikakor ne obratno, kot neredko želite dajati vtis. Pričakujemo tudi javno opravičilo in ne samo protokolarno izražanje resnosti do vprašanja ob sramotno velikem računu za polet v BiH.

    LP in vse dobro, državljan RS.

  15. doajen pravi:

    Bežno berem poročilo, bolje rečno skrpucalo iz računskega sodišča… me drugim nam strežejo z naslednjimu ugotovitvami:

    “Revizijsko mnenje ugotavlja, da je Urad predsednika Republike Slovenije sprejel ustrezne ukrepe, s katerimi bo izboljšal in odpravil pomanjkljivosti dosedanjih postopkov oddaj javnih naročil letalskih prevozov. Med njimi je tudi postopek oddaje javnega naročila po odprtem postopku, ki ga bo urad objavil v kratkem in rezultat katerega bo sklenjena pogodba ali okvirni sporazum z enim izvajalcem. Omenjeni ukrep revizorsko mnenje ocenjuje kot “najboljšo rešitev, ki bo zagotovila spoštovanje temeljnih načel javnega naročanja”.
    Turk je zaposil RS za ocno zakonitosti svojega početja, Šoltesove dame pa so ocenjevale ukrepe ki so bili sprejeti potem ko je nezakonita razsipnost bila že izvršana… in to birokracijo plačujemo davkoplačevalci? Neznanje, sprenevedanje? Za bruhat!! g. predsednik

  16. Igor Đukanović pravi:

    Doajen, ali ti veš, koliko razsodb računskega sodišča ostane bob ob steno? Upam, da tale ni in ne bo.

  17. keks pravi:

    jaz tudi upam da bo nekomu sodba izrečena in da bo šel sedeti za 3 leta.

  18. kvikl cvikl pravi:

    ..ja,manjše nepravilnosti..kakopak,pred “ki” in “ker” manjka vejica…
    Ampak to bodo na Maršalatu do drugič popravili. So že obvestili Kardelja mlajšega..

    PS: koliko operacij v Švici za “nekučane” bi lahko za 90.000 EUR plačal ZZZS?
    PS2: koliko robe za ta dnar dobil Karitas?
    PS3: koliko opreme Pediatrična?

    eh,rdeča Turkina Fasso

  19. bostjan pravi:

    glavno pa je, da je folk gladko nategnil in bo zdaj dobil falkona. jebe se turku sa Slovence!!!!

  20. Igor Đukanović pravi:

    Add #6 (Keks)

    Predsedniku Türku bi zelo privoščil predsedniški položaj v OZN. Pravkar sem prebral intervju z njim v Mladini, ki me je navdušil. Ne dvomim, da obstaja politik, ki je veliko sposobnejši za to funkcijo. A verjetno ima ameriški ali kitajski potni list. Kar pomeni, da zaradi pristrankosti nima nobenih možnosti dobiti te funkcije.

    Sicer pa poznaš stari štos o Luciferu, ki je bil na obhodu po peklu. Odenkrat zagleda resne težave. Iz enega kotla mrtve duše skačejo kot zmešane in grizejo hudiča, ki vsebino kotla mešajo z veliko gorjačo. Lucifer ga vpraša, kaj se dogaja. “Ma tele hudičeve Hrvate mešam. Zgrizli so me do krvi.”, pravi ubogi hudič in Lucifer mu brž pokliče na pomoč še enega hudiča. Nato Lucifer stopi do naslednjega kotla. Tam umrle duše stojijo ena drugi na ramah in tisti zgornji je z vilico že skoraj usmrtil njihovega hudiča. Lucifer hitro pokliče še dva hudiča, da mu pomagata. “Kaj se je zgodilo?”, vpraša. “Ma tile hudičevi Srbi…”, komaj izusti hudič. “Ojoj”, se spomni Lucifer. Kaj je pa z Slovenci? Tudi oni so živeli v isti državi. Stopi tako Lucifer do slovenskega kotla in ima kaj za videti. Hudič, ki bi kotel moral mešati, je gorjačo odložil in igra pasijanso. “Kaj vendar počneš, vsi so ti pobegnili”, se razkuri Lucifer. “Ne, ne, mu odgovori hudič. Vsi so še v kotlu. Ni potrebno mešati. En drugega grizejo in dol tlačijo.”

    Tako se strinjam s teboj, da ni nobene možnosti, da bi kdaj Türk postal predsednik OZN. Pa ne zato, ker nima dovolj nobel letala. Dober je diplomat, ki bo čez pet let še imel letalo, ne pa tisti z največjo kravato in največjim letalom.

  21. ringo star pravi:

    igoped

  22. cvek pravi:

    Medtem, ko smo posnetke Ruplove žene videli najmanj petdesetkrat, je na TV nekoč titov mladec
    Balažic označil TUERKOVO zapravljanje kot malenkosti.
    Gospodu Ruplu verjamem, da je bila njegova žena velikokrat, seveda brez plačila, vključena v protokolarne obveze. Ali kaj ko je to novinarstvo in poročanje služita samo eni opciji,ki je po prednikih prišla na oblast z uboji , lažjo, “otimaćino”.
    Bomo videli kako dolgo še bodo hlapci zadovoljni , ko služijo znanim lastnikom !!!cvek

  23. cvek pravi:

    Medtem, ko smo posnetke Ruplove žene in službenega avtomobila videli najmanj petdesetkrat, je na TV nekoč titov mladec
    Balažic označil TUERKOVO zapravljanje kot malenkosti.
    Gospodu Ruplu verjamem, da je bila njegova žena velikokrat, seveda brez plačila, vključena v protokolarne obveze. Ali kaj ko je to novinarstvo in poročanje služita samo eni opciji,ki je po prednikih prišla na oblast z uboji , lažjo, “otimaćino”.
    Bomo videli kako dolgo še bodo hlapci zadovoljni , ko služijo znanim lastnikom !!!

  24. Igor Đukanović pravi:

    Mešaš muce in mačake. Barbara Miklič Türk se obnaša spodobno in korektno. Türkov (en) velikanski račun pa primerjaj z Ruplovimi računi. Lahko vzameš za primerjavo polet, s katerim je priletel na Zbor za republiko. Lahko primerjaš številna zapravljanja za predrage hotele (spal je v dražjih hotelih kot Janša, ki je po protokolu bil tretji najvišji predstavnik države). Lahko komentiraš “podpisovane” računov za večerjo in šampanjec po domače. Najbolje pa je, da ne primerjaš tam, kjer primerjave enostavno ni.

  25. ringo star pravi:

    pedofilćek

  26. Igor Đukanović pravi:

    Anonimni heroj. Ponosni sin slovenske matere?

  27. Matej pravi:

    no kolega umirimo malo žogo

  28. uničevalec rdečuhov pravi:

    djukanoviććć,kako kaj v Mariborskih parkih? Je mrzlo, kaj?

  29. fister pravi:

    oh, ste mali in primitivni ljudje s takšnimi mnenji…

  30. ošas pravi:

    Džukanovič, ne seri. Ti mešaš mačke in miši. Turkov polet smo plačali davkoplačevalci. Ruplovega na Zbor za republiko pa ne. Pa verjamem da ni prišel niti blizu ceni Turkovega poleta. Celotna vlada je porabila v času predsedovanja za letalske prevoze manj kot Turk za en super duper luksuzni polet za pol ure tja in nazaj. Tako da res, Džukanovič ne mešaj megle.

  31. svizec pravi:

    BANDA RDEČA!!!!!!!!

  32. neemocije pravi:

    Igor Đukanović pravi:
    27. december, 2008 ob 15:38

    Ne vem, kako poteka načrtovanje državniških potovanj sedaj, a mislim, da bi se tu morali zgledovati po severnjakih.

    ha, ha, ha, ha, ha - ne moreš verjeti kako se nekateri lahko sprenevedajo.
    Balkan rules!

  33. neemocije pravi:

    komunisti so bili vedno zelo pridni pri zapravljanju, vedno so na koncu vse zapravili in dali krivo drugim. v tem so zares najboljši.

  34. Denis Sarkić pravi:

    ošas pravi: “… Celotna vlada je porabila v času predsedovanja za letalske prevoze manj kot Turk za en super duper luksuzni polet za pol ure tja in nazaj …”

    Ne branim nikogar, vendar dejstva so na žalost takšna - predsednikov uradni (!!!) obisk je trajal dva dneva, poleti so bili skupaj štirje - LJ-Sarajevo-Mostar-Banja Luka-LJ, vmes pa je predsednik šel še v spominski park Potočari položiti venec in se pokloniti žrtvam pokola v Srebrenici. Za vse to ni mogel porabiti le pol ure časa, lahko pa bi ob spletu drugačnih okoliščin porabil manj denarja za letalo!!!

  35. ošas pravi:

    Denis, vem. Saj z pol ure nisem mislil dobesedno.

  36. neemocije pravi:

    Igor Đukanović pravi:
    28. december, 2008 ob 8:47

    Predsedniku Türku bi zelo privoščil predsedniški položaj v OZN.

    ha, ha, ha, ha, beri mladino in verjemi vsem neumnosti ki tam zapišejo. Azijec je bil v OZN, ker ga je tja poslala Jugoslavija - prva Slovenija, ni se izkazal zato so ga brcnili ven. V Sloveniji pa je lahko tudi car itak koga briga. V OZN ni bil in ne bom veljal nikoli več kot 0.

  37. keks pravi:

    kritika za igopeda

  38. Igor Đukanović pravi:

    Ja, Keks, razumel sem. Če se ti kdo zdi premalo sproščen, mu takole figurativno rečeš “peder”, da sprosti ritne mišice in se lažje vklopi med domorodce.

  39. keks pravi:

    Bohlonej izjavi, ne čemu drugem!!!!!!!!!!!!

  40. rukar pravi:

    Dal sem se svetovati Črnogorcu in pojasnil mi je, da so djukele navadni potepuški cucki.

  41. davids5a pravi:

    Pa kaj vam je? Res, da smo mala državica na sredini Evrope, pa vseeno naš predsednik sodi v skupino ljudi, ki si lahko privoščijo nekaj več (oziroma si za upoštevanje protokola včasih tudi morajo).
    Res, da naš predsednik nima takšne politične moči kot ameriški, a vseeno si zasluži nekaj vašega spoštovanja in naklonjenosti, ne glede na napake, saj je tudi on človek. Nenazadnje ste ga izvolili VI, ki po njem sedaj brezbrižno pljuvate…

  42. keks pravi:

    pol mu daj pa vsak mesec še svojo plaćo, če ga tolk ljubiš!

  43. kvikl cvikl pravi:

    …če bi tole Janša napravil, bi bila njegova slika na vseh sratpapirjih,ki se jih da kupiti v RS….

    Spomenka bi hodila z najetim avtobusom in razglasom (trobljo) po domovini,zastonj.

  44. keks pravi:

    če bi Janša to naredil bi Vlado Miheljak že brusil klino na giljotini.

  45. flayer pravi:

    Če bo šlo takole naprej, bo potreben resen razmislek o odpoklicu našega zapravljivega predsednika. G.Turk, država in davkoplačevalski denar nista vaša last!!

  46. južnoštajerski pero pravi:

    Name se lahko zanesete!

  47. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    http://s3.dancingsantacard.com/default.aspx?santa=5570533

  48. jozasportoroza pravi:

    Demokracija deluje, napredek je očiten (pri nas v EU). Npr., ko so nam še vladali pomehkuženi komunisti, so redki izbranci vedeli, kakšno vesolsko tele je, danes pa to ni jasno samo še največjim hajbanom. Mi (in rupel ipd.) vemo to že dolgo (samo si pa mi le nismo mislili, da je z njim tako hudo).

Komentiraj