Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kritika oblasti

22. december 2008 ob 16:50 | Nejc Jemec |

Predsednik republike Danilo Türk je na predlog nekdanjega predsednika Milana Kučana z Zlatim redom za zasluge odlikoval dr. Spomenko Hribar in dr. Tineta Hribarja.

Danilo Türk: “Oba sta pokazala, kako pri nas, v slovenski družbi, imamo ljudi, ki znajo govoriti resnico tistim, ki imajo moč.”

Spomenka Hribar je odlikovanje prejela za prizadevanja in prispevek k osamosvajanju in demokratizaciji slovenske družbe. V obrazložitvi je zapisano, da je bilo njeno zavzemanje za človekove pravice in temeljne svoboščine vidno izraženo že v začetku osemdesetih let. Z javnim nastopanjem in konkretnimi predlogi pa se je uveljavila kot osrednja osebnost v prizadevanjih za spravo slovenskega naroda. “V tistem času je bila ena prvih, ki je opozorila na povojne poboje in usmrtitve vrnjenih domobranskih ujetnikov ter se zavzela za spravo.”

Tine Hribar je priznanje prejel za znanstveno-raziskovalno delo na področju filozofije in prispevek k osamosvajanju ter demokratizaciji slovenske družbe. “Spada v ožjo skupino kritičnih intelektualcev, katerih dejanja so skupaj z delovanjem takratne uradne slovenske oblasti pripomogla k razpadu dotedanje družbene, gospodarske in politične ureditve, kar je privedlo do samostojne slovenske države ter njene notranje in mednarodne utrditve.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. Miha pravi:

    Ah, sta pa še mal premlada za te zasluge

  2. to je pravi:

    govoriti resnico ob pravem trenutku na pravem mestu…

  3. kvikl cvikl pravi:

    klaro,komu pa,”žlahtnima desničarjema”,pilaštroma “prave”,”naše”,civilne družbe,dežurnima pljuvačema po liku in delu najhujšega sovraga palčkove koalicije JJa, ljubiteljskima raziskovalcema trgovine z orožjem….i takodaljeitakodalje…

    PS: naslednja sta za odlikovanje v vrsti zakonca Drago Kos in Magnus Berglund

  4. Mirjana pravi:

    Čestitke zakoncema Hribar

  5. EgonAlter pravi:

    Brez Hribarjev ne bo sprave!

    Čestitke tudi od mene.

  6. Naš Tito pravi:

    Hujskaško vlogo sta odlično opravila!
    Vatikan jima bo zelo hvaležen!
    Zdaj bosta vložila zahtevo za spremembo ustave!

    Izdajalcem jaz že ne bom čestital. Mene so vrgli na cesto, mojo tovarno pa si je prilastil belogardist!

  7. uničevalec rdečuhov pravi:

    Demosova izdajalka, udbašica , največja slovenska spletkarka in lažnivka velikega kalibra, neznanstvenica, hujskačica, notorna rdeča stalinistka— iz rok prav takšnega tipa je dobila odlikovanje .Slovenija , seveda demokratična žaluje in se zavija v stram.

  8. Grega pravi:

    S Hribarjem se v marsičem ne strinjam, ampak priznanje si oba zaslužita. Čestitke. Nekateri komentarji so pa tukaj res popolnoma neprimerni. Bedna fovšija, in to po vsej verjetnosti od ljudi, ki niso nikoli nič tvegali za skupno dobro.

Komentiraj