Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pahor pri Peterletu

21. december 2008 ob 18:06 | Denis Sarkić |

Enotnost je temeljno načelo, ki mora Slovenijo voditi proti cilju, da se pridruži najambicioznejšim in najsolidarnejšim državam na svetu, je na prvem evropskem večeru evropskega poslanca Lojzeta Peterleta v sezoni 2008-2009 poudaril gostiteljev sogovornik, premier Borut Pahor. Sogovornika sta se med pogovorom sicer dotaknila številnih aktualnih vprašanj. Glede uspešnosti Slovenije je Pahor poudaril, da geografska majhnost države ne sme biti ovira pri doseganju njenega cilja, da se pridruži najsolidarnejšim in najambicioznejšim državam na svetu. Za doseganje tega cilja je po mnenju obeh sogovornikov potrebna enotnost, ki se je tudi v zgodovini, med drugim pri osamosvajanju Slovenije, po njunih besedah izkazala kot edino orodje za doseganje pomembnih ciljev.

Peterle s Pahorjem na evropskem večeru v hotelu Union (skoraj za sladokusce):

Pri vprašanju enotnosti sta se Pahor in Peterle v pogovoru dotaknila tudi urejanja nerešenih vprašanj polpretekle zgodovine. Pahor je poudaril, da je prav to ena od prioritet nove vlade, ki si jo je zastavil kot premier in bo zato z reševanjem tega vprašanja začel takoj po novem letu. “Ta vprašanja so povezana z nadaljevanjem zorenja slovenske družbe,” je dejal Pahor in dodal, da “če bi v prihodnje premagali nekatere nepremagljive teme iz 18-letne tranzicije, bi bil to signal, da smo lahko uspešni tudi v prihodnjih 18 letih naše družbe”. Pahor je ob tem tudi poudaril, da bo prihajajoče leto v luči svetovne gospodarske krize izredno težko, zato za delitev glede na ideološke nazore to vsekakor ne bo pravi čas. “Vladna opcija si ne more privoščiti, da bi v tem času ukrepala po ideoloških načelih. Smo v kriznem obdobju, zato ni časa, da bi razmišljali, ali je nekaj levo ali desno,” je še dejal Pahor. Poudaril je, da za Slovenijo najtežji dnevi krize šele prihajajo, česar se po njegovih besedah marsikdo še ne zaveda.

Dve vprašanji iz publike:

Poleg vprašanj slovenske tranzicije, afere Patria, izbrisanih in še nekaterih drugih tem, se Peterle in Pahor nista izognila niti zadnjemu dogajanju v povezavi s slovensko blokado pristopnih pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo. “Sedaj je za obe državi, Slovenijo in Hrvaško, priložnost, da osvežita koncepcije za rešitev odprtih vprašanj,” je dejal Pahor in poudaril, da zaplet vidi kot koristen. “Če bo sam predmet zapleta uspešno rešen v razumnem roku, to Hrvaški ne bo škodilo pri relativno hitrem vstopanju v EU,” je dejal Pahor.

Kaj imata skupnega Saša Veronik in briško vino iz Kabajeve kleti:

Sogovornika sta se strinjala, da je trenutno prišlo do zapleta, ki se lahko uspešno razplete s politično voljo in rešitvijo, ki bo zaščitila slovenske nacionalne interese in Hrvaški omogočila nadaljnja pogajanja z EU. “To je način, ki hrvaški omogoča, da uspešno pride v EU, ne da bi pri tem zastrupili hrvaško in slovensko javnost,” je dejal premier, Peterle pa je dodal, da “še nikoli ni bilo tako dobrih pogojev, kot jih imamo sedaj, da bi naredili korak naprej.” Peterle je izrazil tudi upanje, da bo sedaj le prišlo do “neke streznitve” v odnosih med državama in poudaril, da si želi, da bi Slovenija postala prva zaveznica Hrvaške, kar bi bilo po njegovem mnenju tudi normalno.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 24 x komentirano
  1. PARTIZAN pravi:

    Tale Pahor pa se druži z ljudmi , ki so pokazali kaj delajo z oblastjo , ko prevzamejo oblast! NSi v prejšnji VLADI RS!! No in še posebej kaj si mislijo o partizanskem boju!!!!
    -BAJUK ; PETERLE; DROBNIČ, ŠTROVS!
    Tale Pahor ima ogromno časa za klepete!

  2. kvikl cvikl pravi:

    Peterle se vedno rad odzove na partijski poziv…

  3. komunalis pravi:

    Ka bo vatikanc pamet solil kuga je treba s hrvati.Imel je možnost pa nič.Še v bruslju ne lobira raje hrvAtekim na orglice igra.Pa kdo koga rabi mi hrvAteke ali oni nas.Mi jih vabimo,da bi se pogovorili.
    Oba sta samo v europarlament denar cugala za našo državo se jima pa jjj.

  4. mitja pravi:

    hvala za ta video da sm lahko videl kako rdeč je BP.

  5. unexpected pravi:

    …ah kmalu se bo videlo koliko so vsi naši evroposlanci družno s celotnim političnim vrhom v zadnjih 17 - ih letih “lobirali” tako ali drugače v zvezi z mejo s hrvati… koliko so res delali na tem primeru… jaz sem žal mnenja da bomo izgubili piranski zaliv… ker naši ne le da ob narobnem času trobijo - temveč trobijo tudi narobne stvari in ne znajo definirati svoje pozicije in svojega stava pri tej zadevi… tako jih seveda gladko odpikajo in neupoštevajo niti na konferenci v bruslju - katero si mimogrede lahko pogledate na hrt.hr, kjer naših sploh ni na vidiku… žalostno in s sklonjenimi glavami smo popušili zaliv zaradi lastne nesposobnosti… natančneje zaradi sposobnih slovenskih politikov ki se že 17 let kitijo s svojimi dejanji takšnimi in drugačnimi - tako levi kot desni…

  6. unexpected pravi:

    …in sedaj bomo videli kam nas bo pripeljala samoušečnost in kitenje slovenskih političnih pastircev… gospoda, na konferenci (ht.hr) se jasno vidi da je hrvatom uspela zelo lepa poteza, namreč pridobili so si simpatije EU ko so prikazali slovenijo na način, da zaradi bilateralno nerešenih zadevščin ne pusti hrvaške v evropo - totalno elegantna poteza s katero se je sedaj EU obrnila proti sloveniji, hrvatje pa seveda še naprej igrajo žrtev… in dragi moji v evropi čisto nikogar ne zanima ali smo mi prišli v EU z vrisano mejo ali ne… in če so hrvatje pametni niti ne bodo sedli za mizo s slovenskim političnim vrhom - zakaj sploh bi?? nima smisla saj jim EU daje potuho, hrvati niso le žrtev - celo užaljena žrtev so lahko sedaj… genialno!

    …sicer pa glede na to da se bliža pušijona piranskega zaliva lahko pričakujemo v naslednjih tednih kar nekaj odstopov iz vrhov slovenske zunanje politike - nihče namreč ne bo hotel biti osovražen s strani ljudstva…

    Pastirji ste vsi v slovenski politiki - pastirci da jim ni para - s svojimi potezami ste končno pokazali dolžino oziroma kratkost svoje njive za “bajto”…

  7. unexpected pravi:

    - …ti peterle pa se še kar naprej diči s svojimi orglicami ter guslaj na njih, ubogo dete brez jajc!!!

    - …pahor ti pa še kar naprej igraj “nadčloveka” združevanja in neizključevanja in prepričuj z besedami kot so: “na strani zmagovalcev”, “prihodnost”, “težki časi”, “strokovnost”…

    evro nastopači!!! Ufff kako vas bo narod odpikal ko bo izvedel da ste v bruslju nekaj let cuzali visoko plačo - za slovenijo pa niste naredili - ama baš ništa!!!

  8. unexpected pravi:

    …in še nekaj!!! to da ste toliko časa čakali da boste hrvate bojkotirali pri njihovem pristopanju v EU — to je točno odraz in stališče nekoga ki je brez sposobnosti prikaza argumentov ki govorijo v njegov prid!! vedno je lažje skregat ljudstvo ter ga nahujskat kot rešiti zadeve sam - vedno!! …ker na ta način se nato čuti ljudtvo samo krivo - s tem ste celo prenesli poraz ki je posledica vaše nesposobnosti na narod!!! Torej transfer svoje krivde, ki je odraz vaše nesposobnosti na narod — to vse za zaščito samega sebe!!! Sram vas je lahko politična drhal nesposobna pastirska!!!

  9. unexpected pravi:

    …vi pa vsi kar še naprej futrajte prašiče s partizani in domobranci, s komunisti in klerikalci, z džamijo, vračanju v stare čase, patrio, partio, veroukom ter pašništvom…

    …čisto nič ne znate zrihtat tako kot je treba — nič niste zrihtal in nič ne boste zrihtal… zakaj? ker ne znate! ker lahko vedno zrihtate le tisto kar sami umetno ustvarite!! kar pa se zgodi v realnosti in morda nepričakovano - tam ste mrzli, brez jajc, brez idej - torej nesposobni pastirji!

  10. unexpected pravi:

    …in tista vaša ideja o referendumu o vstopu hrvaške v EU - to je tudi odraz ideje vašega samoočiščevanja po vaši pušijoni!!! Jasno je da se bo ljudstvo odločilo za to da hrvaška pristopi k nadaljevanju pogajanj… toliko morale pa že imamo - s tem hrvatje z zemljevidi pridejo v EU - mi spušimo zaliv - vi pa niste nič krivi ker se je itak ljudstvo tako odločilo - torej mi smo krivi za vašo nesposobnost!!!

    …v primeru da na referendum ne gre nihče razen parih nacionalističnih pastircev kateri so po 20 - ih letih pogledali čez planke ki ograjujejo par kvadratov zemlje za bajto - torej v primeru da se pastirci “odločimo” za NE hrvaški v EU — v tem primeru smo ga spet pušnili na celi črti — namreč hrvaška pridobi še več simpatij s strani EU ki jo bodo kot po tekočem traku sprejeli v svoj objem, vi zopet ne čutite krivde, pa še dva naroda ste na smrt skregali…

    …sej bi vam rekel da pustite politiko in pojdite raje na morje ter namakajte trnek — vendar po tem še na morje ne boste smeli ker boste nezaželeni….

  11. medek pravi:

    Joj, stjupid Pahor in Peterle, dva našopirjena fazana. Ne bom gledal, mi je v parih sekundah začelo dogajat v želodcu. Res smo v krizi in ne samo finančni, mentalna kriza v politiki je še strašljivejša.
    Rdeča šminka in orglice, Marija.

  12. Štrigon pravi:

    No sedaj je že več dni jasno, da smo vsi državljani in državljanke velike žrtve nekega eksperimenta.
    Žrtve smo Pahorjevega eksperimenta.
    Pahor je popolnoma neprišteven politik.
    Človek je politično doraščal v zlatih jaslicah.
    Sedaj, ko ima volan v rokah, pa nas pelje naravnost v pekel.
    Opozicija je tiha in njegovi so tudi tihi.

    Edini politik, ki je izrazil določen dvom glede njegovega početja je bil Franco Juri.
    Pahor je obsojen na politični propad. Toda čas beži in bližamo se breznu.
    Žal nisem veren, da bi lahko rekel : “Ljubi Bog reši nas tega ponorelega hudiča”

  13. ervinator pravi:

    Prezgodaj je trditi, da je Pahorjev “eksperiment” slab ali celo neuspešen. Nova vlada je komaj en mesec operativna.

  14. semso pravi:

    vsakemu je treba dat priloznost da zacuti real politik pod nogami ali pa po glavi. ce samo pomislim, kaj vse je jansa obljubljal prvih 6 mesecev po zmago na volitvah?! Slovaski model in kaj se vse…. do Novega leta je se cas za cajckanje in cajanke, potlej bo pa recesija zahtevala jajca. in dejanja brez gobezdanja.

  15. Štrigon pravi:

    ervinator…..

    Prezgodaj ? V politiki ni nič nikoli prezgodaj. V politiki je to katastrofalno prekasno.
    Pahor ni pripravnik v neki firmi, kateremu bomo po 3,6,12 mesecih povišali plačo,
    če se bo izkazal.
    Pahor je predsednik vlade od prve sekunde, po sprejetju mandatarstva.
    To njegovo igranje nas dnevno stane mio. evrov.
    Tu je v igri naša bodočnost.
    Sicer pa je že jasno, da se v koaliciji dviguje temperatura, zaradi tega eksperimenta.

  16. Carlos Contreras pravi:

    Tokrat se moram strinjati z Ervinatorjem. Sicer imam slab občutek, ampak who knows …

  17. unexpected pravi:

    …ah tisti post je bil le njegov pokvarjeni sarkazem….

  18. Q_ pravi:

    …človek bi pričakoval, da bi premier do poznih ur tuhtal o državnih ukrepih, ki bi omilili prihajajočo krizo, ne da čveka o samoumevnostih in prodaja formo brez vsebine.

    Res nas je lahko strah njegove sposobnosti naslavljanja dejanskih problemov.

  19. uničevalec rdečuhov pravi:

    tovariš peterle, udbovski podtaknjenec, zdravo .Voden pod zap. št.r56r498 kot stalni zunanji sodelavec med RKC in SDV, več kot 15 let.In Nova Slovenija mu še vedno slepo verjame .Kaj pa nam pove današnji intrvju ?

  20. unexpected pravi:

    …ahh nič novega kot vidim tukaj… strumni in ubogljivi vojščak novodobnih komunistov “uničevalec rdečuhov” zopet poziva ter hujska narod na splošen punt… žalostno da so še vedno taki med nami…

  21. ervinator pravi:

    Temperatura se dviguje samo pri radikalcih. In če ne bodo potrpeli, bo šlo res vse narazen. Veliko možnosti pač nimajo. :)

  22. komunalis pravi:

    Dokaz trdive g.Hribar-ja,da so se dogovarjali zbor za republiko in barbika za koalicijo.In še intenzivno delajo na tem.Golobič in Kresalova pa nič.ejejejej.

  23. Štrigon pravi:

    Bog pomagaj.
    Ravnokar sem poslušal Boruta na TV1.
    Ta norec je tako nadut, da nas bo gotovo popeljal v pravo vojno s Hrvaško.
    Očitno so mu dali neko “licence to kill” ali kaj podobnega.
    Pa še tile dogovori o veliki koaliciji.
    A vam še ni jasno ?
    A čemo počakati na še kaj hujšega ?

  24. Q_ pravi:

    Borut je res Borat, samo na žalost se tega ne zaveda.

Komentiraj