Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kriza je veliko večja

19. december 2008 ob 2:21 | Denis Sarkić |

Vlada je na svoji zadnji seji sprejela paket ukrepov za blažitev posledic finančne krize, skupaj z že doslej sprejetimi ukrepi vrednih približno 800 milijonov evrov. Državni zbor jih bo obravnaval na izredni seji v ponedeljek, je na novinarski konferenci po seji napovedal minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari. Vlada je iz nabora ukrepov, o katerih se je v preteklih dneh dogovarjala s socialnimi partnerji in člani strateškega gospodarskega sveta, izbrala takšne, ki so skladni z javnofinančnimi omejitvami ter dajo največji učinek za največji krog gospodarskih subjektov, ki so ne po svoji krivdi prizadeti zaradi krize, obenem pa imajo tudi razvojno težo, je povedal Gaspari. Skupni učinek ukrepov - tistih, ki jih je že sprejela prejšnja vlada ter današnji - naj bi znašali približno 2,13 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) oz. 800 milijonov evrov. “Gre za prvi niz ukrepov,” je dejal Gaspari in izrazil bojazen, da bo morala vlada glede na vse slabši položaj v mednarodnem okolju še ukrepati. Medtem ko je bil primanjkljaj v proračunu za leto 2009 ob sprejetju proračuna novembra 2007 predviden v višini 0,33 odstotka BDP, naj bi po najnovejših projekcijah znašal 2,34 odstotka BDP.

Ministra Gaspari in Lahovnik o veliki krizi:

Izboljšanje je po besedah Gasparija mogoče pričakovati šele proti koncu leta 2009. “Razmere so bistveno slabše, kot jih mnogi dojemajo. Zato je treba biti bistveno bolj previden v postavljanju zahtev, kaj mora država za koga storiti,” je dejal Gaspari in pozval k izraziti previdnosti, skromnosti in kooperativnosti socialnih partnerjev. Zaradi nasprotovanja socialnih partnerjev vlada v paket ukrepov ni vključila znižanja prispevne stopnje za delodajalce pri prispevkih za socialno varnost, čeprav se ji zdi ukrep kratkoročno učinkovit. Namesto tega je ponudila ukrep, ki bo omogočil skrajšanje delovnega časa pod 40 ur, je povedal Gaspari. “Za kakovost ukrepov je nujno, da najdemo skupni jezik,” je dejal Gaspari.

Z ukrepom subvencioniranja krajšega polnega delovnega časa bo po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika država subvencionirala vse prispevke in del plač zaposlenih. Ukrep se bo uporabljal za obdobje šestih mesecev z možnostjo podaljšanja za eno leto, namenjen pa je realnemu sektorju. Pogoj je, da podjetje v tem času ne bo odpuščalo redno zaposlenih delavcev ter ne bo izplačevalo nagrad članom nadzornih svetov in uprav. “Tako bomo ohranjali delovna mesta, namesto da bi zaposleni prehajali med brezposelne, ter delovna razmerja za polni delovni čas,” je dejal Svetlik. Poudaril je, da bo ukrep pomagal predvsem delovno intenzivnim panogam. Ministrstvo bo ob tem po njegovih besedah sprejelo še nekatere druge ukrepe.

Premier Borut Pahor o krizi in njenem reševanju ter varčevalnih ukrepih vlade:

Vlada je po Gasparijevih besedah predlagala poenostavitve davčnega postopka ter znižanje akontacij davka od dohodkov pravnih oseb. Zavezanci za ta davek bodo tako lahko v letu 2009 plačevali akontacije v zmanjšani višini oz. jim ne bo treba vračati preveč vplačanih davkov, če bi jih preračunavali na osnovo, ki je veljala v predhodnem letu. Livkidnostni učinek tega ukrepa za podjetja naj bi znašal približno 50 milijonov evrov. Predlogov prejšnje vlade glede znižanja davčne stopnje pri davku od dohodkov pravnih oseb vlada Boruta Pahorja ne sprejema, strinja pa se glede investicijskih olajšav za vlaganje v raziskave in tehnološki razvoj obrtnikom in malim podjetnikom ter samozaposlenim. Zato bo po besedah ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika v DZ vložila predlog novele zakona o dohodnini. “Olajšave se povečujejo v proporcionalnem smislu na višje odstotkovne deleže, odpravlja se absolutna velikost olajšave,” je dejal.

Celoten uvod treh ministrov - Gaspari, Svetlik in Lahovnik o ukrepih vlade (za sladokusce):

Po Lahovnikovih besedah bo ministrstvo v letu 2009 iz sredstev kohezijske politike namenilo 216 milijonov evrov, pri tem pa še dodatna sredstva v višini 70 milijonov evrov s prenosom pravice porabe iz leta 2014 v leto 2009. “Poskušamo pospešiti dinamiko črpanja sredstev evropskih skladov in na ta način ugodneje vplivati na likvidnost podjetij ter poenostaviti postopke za prijavo na razpise in črpanja sredstev za povečanje likvidnosti,” je dejal Lahovnik. Poleg makroekonomskih ukrepov bo vlada z že sprejetim dvigom trošarin zagotavljala javnofinančno vzdržnost, če se bodo razmere še poslabšale. Gaspari je napovedal tudi ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti, povečanje konkurenčnosti gospodarstva ter spodbujanje izvozne aktivnosti podjetij.

Lahovnik je napovedal dokapitalizacijo SID Banke in povečanje rezervnega sklada Podjetniškega sklada Slovenije. “Gre za to, da se zagotovi dodatne kreditne linije, poroštva in subvencioniranje obrestnih mer ter dodatno zavarovanja tveganj,” je dejal. Programi ministrstva za gospodarstvo so usmerjeni v ukrepe za krepitev ključnih konkurenčnih sposobnosti, garancij za krepitev srednjih in malih podjetij - z letom 2009 naj bi objavili nove razpise - ter v zagotavljanje tveganega kapitala. V letu 2009 bo, tako Lahovnik, začela delovati prva družba tveganega kapitala, v katero bo država vložila 35 milijonov evrov.

Minister Gaspari odgovarja novinarjem:

“Prihodnja gospodarska aktivnost in drugi kazalci narekujejo izredno previdno politiko plač, ne le v realnem, ampak predvsem javnem sektorju,” je opozoril Gaspari. Razmere so bistveno drugačne kot pred šestimi, sedmimi meseci, ko so se sklepale kolektivne pogodbe. Po Gasparijevih besedah Slovenija ni v brezupnem položaju glede zagotavljanja likvidnosti, vendar pa je evropski finančni prostor zaprt. “Žalostno, a resnično,” je dejal. Prvo četrtletje 2009 bo zelo slabo, saj se likvidnost, ki je v bančnem sektorju, ne pomika v gospodarstvo, je poudaril. Vendar pa “smo danes večji optimisti kot pred tednom dni,” je dodal razvojni minister Mitja.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. JB pravi:

    Pa kaj oni delajo - a za to so rabili en mesec časa - katastrofa. Subvencioniranje plače ni rešitev, plače je potrebno znižati v skadu z naročili, znižati je potrebno prispevke delodajalcev - začasno, davek na plačo takoj ukinit in to za večno. Namesto subvencije je potrebno zagotoviti likvidnost - kratkoročne kredite za financiranje obratnih sredstev.

  2. Miha pravi:

    Ja vsakega tega kar si naštel po malo bi blo treba, nikjer v extreme

  3. medek pravi:

    Spominjam se, do so vodilni člani današnje SD v poznih 80. letih še takrat, ko je ZKS že sprejela nujnost sestopa z oblasti, nasprotovali večstrankarskemu sistemu in tistemu, čemur smo takrat rekli “boj za oblast”. Kaj se je spremenilo? Imeli smo interludij, v katerem je Pahor gradil svojo kariero na diskontinuiteti s stranko, ki mu je padla v roke. Zdaj je to diskontinuiteto tako prenapel, da je pristal pri zrcalni podobi enopartijskega sistema. Poganja se za utvaro nekomunističnega enostrankarstva, vseobsegajoče politične korporacije.

    Drugi vidik Pahorjevega spodkopavanja demokratične politične družbe na Slovenskem je prav to poganjanje za vseobsegajočo politično korporacijo. Njegovo stremljenje po nadstrankarski politični oblasti nakazuje nevarnost oblikovanja novega političnega razreda oziroma, v manj staroverskem jeziku, samozadostne politične (mega)korporacije. Ob vsem drugem, kar sporočajo imenovanje Rupla, ponujanje službe Logarju in obljubljanje pozicije Šinkovcu, je tudi sporočilo, da korporacijska solidarnost med poklicnimi politiki presega politične razlike. Ko si enkrat dovolj visoko v politiki, v njej ostaneš, si pomagaš med seboj in se osamosvojiš od volje volilcev.

    Harmonična koroprativistična družba je bila fašistični ideal. Naš duce je ta ideal modificiral. Velja samo za poklicne politike: za njihovo korporacijo v nasprotju z družbo.
    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042231250

  4. PARTIZAN pravi:

    Ja! To je resnica MEDEK!
    Sem pa v nadaljevanju v DNEVNIKU prebral še o Pahorju izpod peresa dr.Dagana Petrovca inštitut za kriminologijo !
    Če o Pahorju izreče takšno oceno strokovno kvalificirana oseba se zmrazim kakšni tipi vodijo našo državo! Znak za ALARM vseh PAMETNIH SLOVENCEV , ki so še pri zdravi pameti!!!!

  5. Bount pravi:

    Bravo Medek, točno tako.
    Enoumje ali velika enostranska politična korporacija je ravno tisto, kar omogoča delitev naroda na dve skupini mogoče na tri dele, po vzorcu stare grške politike:
    vladar ali intelektualec, ki samo globokoumno daje navodila, ali ukaze, saj edini ve, kaj je najbolje za ljudstvo, ki mu vlada, vojaki, ki ga ščitijo in nazadnje delovna raja, ki dejansko dela, da se ves ta aparat
    lahko funkcionira…tako nekako preprosto povedano.
    Tisti, ki se bodo tako ali drugače povzpeli v zgornjo elito vladanja ali preko politike ali preko kapitala,
    bodo lahko tako delovali tudi preko svojih potomcev in tako bomo dobili večno zaprto družbo “na novo nastale poitične demokracije:”
    Seveda, obstaja, tudi druga plat Pahorjeve razlage, to je dovoliti, da se Zlo spreobrne v Dobro in Dobro postane še bolj Dobro, saj bo imelo dober zgled v Zlu, ki se breobrazi v Dobro.
    No, kaj ne razumete, saj to je vendar visoka politika??
    Seveda da ne, saj tudi sam inicijator te nove politike, ne ve v kaj se spušča!
    Videti in verjeti ali vedeti in znati?

  6. Bount pravi:

    Pa še to, da je kriza vedno večja in še večja bo, s tem pa se popolnoma strinjam.
    In v to godljo nordijskega vozla lahko vključimo prav vse dosedanje delovanje tako v gospodarstvu, kot v politiki.
    Laž, sprenevedanje, lakomnost, neupoštevanje osnovnih etičnih in moralnih vrednot, denar kot edini
    merilec uspegha in znanja.. ..itd..tako deluje veš celoten ekonomski sistem globalizacije.
    In ali lahko upamo, na spremembe.
    Da, čampak samo do stopnje, ko nas bodo v to prisililile zunanje okoliščine in ne , če računamo na to, da se bo celotni gospodarsko politični sistem globalizacjie preobrazil v nasprotje zgoraj naštetega.

    Kot prvo, dragi politiki, Slovenija majna deželica z največjo svetlobno onesnaženostjo v EU, vse povsod nepotrebna umetna razsvetljava, ki sveti direktno v nebo, velike tovarne in umazane dejavnosti ekonomij tretjega sveta se še največji ustvarjalci umetnih luči, kot naprimer Lafarge, luka Koper..itd…
    ..očitno nam še ni dovolj slabo, kajne?

  7. Bount pravi:

    EMORANDUM O KRIZI!

    Odpadki, le kam gredo? – pogovor z Ilijo Kitićem

    Kaj se dogaja z odpadki, ki jih odlagamo v ločene smetnjake namenjene raciklaži? Ali poljudni mit o nesmiselnosti reciklaže drži? Končajo odpadki le na odlagališčih ali pa se res reciklirajo?
    Studio 12

    IN

    Ekomatika: Veliki evropski grabež zemljišč

    Evropska unija (EU) letno uporablja več kot 16 milijonov hektarjev kmetijskih zemljišč izven svojega območja za krmljenje svojih čred in za pogon vozil. Pridelava soje je eden glavnih povzročiteljev izsekavanja gozda v Južni Ameriki in je povezana z obsežnim uničevanjem okolja, s povečano porabo pesticidov, z nasiljem in zlorabo človekovih pravic v lokalnih skupnostih.

  8. Bount pravi:

    Memorandum o krizi: vzrok krize je ta, da so se porušile vse moralne vrednote itd… nova politika ali kapitalizem naj bi temeljil na tem, da se začne te vrednote upoštevati!

Komentiraj