Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zalar o plačah sodnikov

18. december 2008 ob 17:24 | Denis Sarkić |

Ustavno sodišče je pravzaprav ponovilo stališče, ki ga je zavzelo že pred dvema letoma v odločbi o istem vprašanju, da je treba tudi vprašanje ekonomske neodvisnosti sodnikov obravnavati in reševati v razmerju do nosilcev drugih dveh vej oblasti, je po slovesnosti na ustavnem sodišču dejal pravosodni minister Aleš Zalar. Ob tem je dodal, da se ustvarja napačen vtis, da bo prišlo do izvzetja sodnikov iz plačnega sistema. “Nikakor ne gre za izvzemanje,” je pojasnil minister in dodal, da so imeli sodniki plače že doslej urejene v dveh zakonih, v zakonu o sodniški službi in v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju. Ustavno sodišče je ugotovilo neustavnost nekaterih določb v obeh zakonih, tako se po Zalarjevih besedah postavlja vprašanje, ali ne bi bilo smotrneje sodniške plače urediti samo v enem zakonu.

Minister Aleš Zalar o sodniških plačah ter dnevu ustavnosti:

“Ker pa narava sodniške funkcije in sodniški karierni sistem ne dopušča, da bi se to uredilo v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, ampak ravno obratno v zakonu o sodniški službi, bo vlada resno razmislila o tej možnosti,” je napovedal. To po njegovih besedah ne pomeni, da se kakorkoli spreminja plačna lestvica, sitem dodatkov oziroma elementi plače vseh v javnem sektorju. “To bo zagotovo ostalo enako, tako gre samo za vprašanje, ali se bo to isto vprašanje urejalo v zakonu o sodniški službi ali pa še naprej v obeh zakonih.” Ob tem je Zalar pojasnil, da je ustavno sodišče že v prejšnji odločbi jasno povedalo, kakšen postopek morata izpeljati vlada in parlament zato, da se upošteva tudi mnenje sodnikov, “in to stališče bo vlada nedvomno spoštovala”.

Prvo analizo ustavne odločbe sta po Zalarjevih besedah danes opravila z ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs. Kot je dejal, sta se pogovarjala predvsem o proceduri, ki sledi. “Dogovorila sva se, da bo ministrstvo za pravosodje v skladu s prejšnjim sklepom vlade pripravilo poročilo o predlogu stavkovnemu odboru sodnikov za prekinitev stavke,” je pojasnil.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. ZKS-UBS pravi:

    Dokler tam delujejo razni Ribičiči enostavno ta sodni sistem ni vreden zaupanja,da ne rečem;ni vreden ,da ga pes pourinira.ende!

  2. medek pravi:

    Prava Šturmštala je nastala.

  3. neemocije pravi:

    # ZKS-UBS pravi:
    18. december, 2008 ob 17:39

    Dokler tam delujejo razni Ribičiči enostavno ta sodni sistem ni vreden zaupanja,da ne rečem;ni vreden ,da ga pes pourinira.ende!

    Minister sodnik ugotovi, da so sodniki ugodili sodnikom.
    res je treba biti fenomeni.

  4. Marko pravi:

    Tipičen konflikt interesov. Sodniki odločajo o sodniških plačah.

  5. luka pravi:

    sodniki in tožilci si zaslužijo višje plače, tako je moje mnenje…..

  6. miro pravi:

    @luka
    In kolikšen večkratnik mediane slovenskih plač je to? Glede na to, da jih plačujemo vsi, mislim, da so sodniške plače dovolj visoke. Sploh pa, če upoštevamo neto plače z vsemi dodatki in jih primerjamo s običajnim slovenskim standardom.

  7. miro pravi:

    Mimogrede… Kje se da dobiti podatek za mediano in modus slovenske plače? Zgleda, da je to sila skriven podatek.

  8. janez pravi:

    sodstvo je leglo korupcije na slovenskem

  9. semso pravi:

    Z vsem dolznim spostovanjem. Ze vrabci na vejah civkajo, da se gara le na okrajnih sodiscih. na visjih in vrhovnem, pa se dela od 9ih do 15ih. vmes pa se kavice in malice in kosila. Malo vec razmisljanja o delu in malo manj o denarju. se strinjam, da je sodna oblast 3 veja oblasti, a naj se zacne tako odgovorno tudi obnasati. Ne pa da beremo v casnikih, kako je neka sodnica nekje nekaj mutila in “fušala” in podobne zgodbe. Ce bi pravna drzava v Sloveniji delovala ne bi meli pol teh zgodb, ki jih imamo in veliko milionov evrov bi se bilo neizginulih. Pa bi blo vec kot dovolj ne samo za sodniske place. tudi se za marsikoga drugega. V javnem sektorju direktorji nc ne govorijo delavcem, kako bo naslednje mesece placa nizja za 10-20%. Malo zdrave soli v glavo.

  10. Bount pravi:

    Naša pravna država in sodniki .
    Saj sploh še nissmo pravna država, dragi vrli strovnjaki sodniki!
    In zakaj? verjetno zato, ker ste pozabili na osnovno etično delovanje sodnikov, to je biti človekoljuben, etičen in moralen.
    Pa dobro veste, kje ste, neazrešeni sodni primeri stari 10, 12 lai 15 let še vedno stojijo v vaših predalih,
    in še in še bi se lahko naštevalo.
    In kaj vas sedaj najbolj skrbi? Kako bi vaše nedelo, davkoplačevalci morali še cveč plačati?
    Groza in sramota, v kakšni lažnivi, polni sprenevedanja, oblasti in denarja pohlepnih državnih aparatov in oseb, ki ta sistem sodijo in upravljajo, živimo?
    Sicer pa smo sami krivi, iamo to, kas si zaslužimo!
    Sodnike, ki ne znajo ali nočejo delati, zdravstvo, ki razmišlja samo o denarju, politike, ki želijo večno vladati, gospodarstvenike, ki ne znajo ločiti med kaj je prav in kaj je narobe..itd.. Hura, živela svoboda v deželi požeruhov!

  11. Bount pravi:

    Memorandum o krizi: vzrok krize je ta, da so se popolnoma porušile vse moralne vrednote itd… nova politika ali kapitalizem naj bi temeljil na tem, da se začne te vrednote upoštevati!

Komentiraj