Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Türk: Hrvaška & sodniki

18. december 2008 ob 17:19 | Denis Sarkić |

Predsednik republike Danilo Türk je danes za medije ocenil, da je bila odločitev slovenske vlade, da ne poda soglasja za nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU “nujna zaradi zaščite nacionalnih interesov”. Po njegovem mnenju je zdaj nastopil čas za razmislek, nato pa za svež začetek v odnosih med državama. Predsednik republike je ob robu slovesnosti ob dnevu ustavnosti dejal, da bi bilo dobro, da se predsednika vlad Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Ivo Sanader, sestaneta in pogovorita, nato pa si je treba vzeti čas “za razmislek o novem, svežem začetku”.

Na novinarsko vprašanje, na čem naj bi temeljil sveži začetek, je Türk odgovoril, da je najprej potreben razmislek in na podlagi tega novi koraki. Odločitev slovenske vlade pa po njegovem mnenju ne pomeni posebnega ustavljanja Hrvaške na poti v EU, prav tako predsednik upa, da to ne bo poslabšalo odnosov med državama. Glede sredine izjave premiera Sanaderja, da Hrvaška ne bo trgovala z ozemljem, je Türk dejal, da so ta in druge izjave “izjave včerajšnjega trenutka, ki je bil čustveno zelo intenziven”, ter ponovil, da si želi, da bi se premiera srečala in pogovorila. Predsednik je še menil, da ni smiselno postavljati rokov, do kdaj naj bi se zadeve razrešile, temveč si je treba vzeti nekaj mesecev časa, ki ga je treba pametno izkoristiti.

Predsednik Danilo Türk o problemu s Hrvaško in sodniških plačah ter dnevu ustavnosti:

Premier Pahor je v sredo po srečanju z vodji vseh parlamentarnih strank napovedal, da bo Slovenija v petek na nadaljevanju pristopnih pogajanj Hrvaške z EU dala soglasje za odprtje enega in zaprtje treh poglavij, pri 11 poglavjih pa bo prižgala rdečo luč. Pri sedmih poglavjih ima Slovenija pridržke zaradi prejudiciranja meje, pri štirih pa druge vsebinske pridržke.

Ustavno sodišče je z odločbo o sodniških plačah dalo konkretizacijo načela delitve oblasti in poudarilo vidike tega, kar zagotavlja neodvisnost in avtoriteto dela sodišč, je po slovesnosti ob dnevu ustavnosti dejal predsednik republike Türk. “To je odločba, ki jo je treba zelo resno vzeti, skrbno preučiti in potem poiskati tudi praktične rešitve.” “Vse tri veje oblasti so enakovredne, tako jih moramo razumeti. Vsaka ima svoje odgovornosti na svojem področju. To je bistvo temeljnega načela delitve oblasti, zapisanega v ustavi. Če je oblast deljena na te tri veje, potem mora vsaka od njih uživati ustrezno spoštovanje in svojo odgovornost na svojem področju,” je dejal Türk. Po predsednikovem mnenju “imamo opravka z ustavnimi načeli”, ki imajo v vseh vprašanjih prednost in so najpomembnejša načela. “Tu je ustavno sodišče izreklo svojo sodbo, poudarilo svojo razlago, ki jo morajo vsi spoštovati, vsa druga vprašanja so seveda stvar, ki se tiče izvršnega in zakonodajnega delovanja in tukaj so modifikacije seveda možne,” je še pojasnil predsednik.

V poročilo bodo vključili tudi kratko analizo ustavne odločbe in hkrati predlagali nekatera izhodišča, ki naj bi jih obravnavala vlada in sprejela zato, da se začne postopek priprave sprejema predpisov tako, da bodo skladni z ustavo. Po Zalarjevih besedah si bodo prizadevali, da finančna vzdržnost plačnega sistema ne bo trpela. “Poskušali bomo ostati, v sedanjih plačnih okvirih, tudi ko gre za vprašanje skupne mase sredstev za plače sodnikov,” je dejal minister, vendar o podrobnostih še ni želel govoriti. Ustavno sodišče je odločilo, da so nekateri členi zakona o sistemu plač v javnem sektorju in izpodbijani člen zakona o sodniški službi v neskladju z ustavo. DZ mora neskladje odpraviti v šestih mesecih, kar bo vlada po zagotovilih ministrstva za pravosodje tudi upoštevala. Sodniki so zadovoljni in čim prej pričakujejo ponudbo vlade.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. ZKS-UBS pravi:

    Arijana Čulina: Kako sam postao faca ali Od pizduna do tajkuna. Glavni igralec Srečko.

  2. medek pravi:

    Mislim, da bi Pahorju bolj koristil kakšen pokeraš, kot je Jonas, na mestu svetovalca, ki ga sedaj zaseda leteči holandec Rupel. Vsaj kar se tiče odnosov s Hrvaško slabše kot je ne more biti.

  3. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    Ja nič tudi jaz bom moral paziti da v trgovini slučajno ne kupim kakšen hrvaški izdelek ali z sledmi hrvaške. Žal bodo potrebni povračilni ukrepi na hrvaško rajo, ki hoče blokirat naše izdelke.

  4. luka pravi:

    tko, skup je treba stopit!!!!

  5. Neja pravi:

    Dragi naši politiki, da se ne bi zdaj mogoče od ponosa trkali po prsih zaradi rdeča luči. Zamudili ste vsaj 15 let. Od vsega začetka bi morali Hrvate soočati z dogovori, z njihovo manipulacijo in se ne pogovarjati naprej, dokler ne bi kršitev popravili, od postavitve “začasnega” mejnega prehoda naprej. Sproti bi šlo veliko laže.

  6. komunalis pravi:

    jebeš vegeto,francekA tuđmana in pašteto gavrilović-NAŠA ARGETA JE ZAKON,TUŠEV DODATEK JEDEM JE 3X BOLJŠI IN 2X CENEJŠI.O franceku pa raj nebi hrvAt k hrvAt.

  7. semso pravi:

    Oni podpisejo izjavo takoj,pravijo. hahaha. a so se katere ze drzali? ratificiranih vsebin ne izvajajo pa bodo drzali besedo pri navadni izjavi?? Cisti levantizem. Samo tokrat so delali z italjani racun brez krcmarja. Ker to ni samo slovenska rdeca luc. Nasa se najbolj vidi. Nas bodo obtozevali, pljuvali. dejstvo je, da tudi nekaterim drugim clanicam ne disi premocan vpliv italjansko-kroatanskega levantizma v jadranu. Italijani in hrvati! Kopra vam ne damo. Naj Trst in Reka pokazeta kaj zares znata, ne pa takole udarit na najmocnejsa custva in se it zemljo krast. Naucite se ze enkrat delat!!! Lezete v zelje pregovorno lenim crnogorcem.

  8. op. pravi:

    turk je car,…
    nene, sultan!!!

  9. Bount pravi:

    Ja, nekako cca 16 let slovenska diplomacija in politika caplja za hrvaško.
    Upam, da je nastopil trenutek, ko bodo vse napake za nazaj , sedaj popravili, če seveda, ni že prepozno?
    Dr. Türk pa govori kot pravi diplomat in tako je tudi prav.

Komentiraj