Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

1. vojaška brigada SV

18. december 2008 ob 4:20 | Denis Sarkić |

V ljubljanski vojašnici Franca Rozmana Staneta so obeležili 10-letnico 1. brigade Slovenske vojske (SV). Premier Borut Pahor je v svojem govoru zbrane goste in postrojene vojake in vojakinje spomnil, da je brigada uspešno prestala prvo veliko količinsko zmanjšanje SV po vstopu Slovenije v partnerstvo za mir, profesionalizacijo SV ter vstop v zvezo NATO. Pri tem “je postala še močnejša in prva enota Slovenske vojske,” je dejal Pahor. Na slovesnosti, ki sta se je med drugimi udeležila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Albin Gutman, je Pahor izpostavil, da je 1. brigada od leta 1998 do danes iz količinsko in organizacijsko-formacijske, skorajda simbolične brigade, prerasla v enoto, ki ima vse značilnosti sodobne vojaške enote brigadne ravni.

Začetni ceremonjali vojaške slovesnosti:

Borut Pahor: “Jaz še nisem bil tukaj, tako da mi morate malo pomagati, kaj moram storiti.”

Ob tem je spomnil, da je bilo decembra 1998 v brigadi 268 pripadnikov stalne sestave, danes pa jih ima okoli 2000, skupaj s prostovoljno pogodbeno rezervo celo okoli 2500. Prav tako enoto sestavljajo štirje bataljoni, pri bojnem delovanju jo lahko po potrebi dopolnjuje 72. brigada, v zadnjih desetih letih pa je šlo skozi njene vrste “kar pet pomembnih drugih enot SV”, je spomnil Pahor. Po navedbah premiera, je bila 1. brigada od svojega nastanka do danes, z uvajanjem nove oborožitve ter novih organizacijskih in doktrinarnih rešitev, nosilka tako lastnega razvoja kakor tudi hrbtenica razvoja celotne SV, “poleg tega pa je bila in je na čelu vojaškega vključevanja in povezovanja Slovenije z zvezo NATO in EU”.

Vojaška parada 10. motoriziranega bataljona za goste na častni tribuni:

Bojan Pograjc: “… in da ne bi bilo nikoli pozabljeno, v vojni za samostojno Slovenijo smo nato 1991 zmagali. Nasprotniki so pobegnili ali so bili prisiljeni odpluti iz Kopra …”

Ob tem je tudi spomnil, da je bila brigada prva v celoti poklicna enota SV. Njen 10. motorizirani bataljon je bil med drugim prva enota SV, ki je bila oblikovana po NATO standardih, njeni pripadniki so sodelovali na prvi misiji v organizaciji ZN, hkrati pa je prva enota SV, ki je lani hkrati sodelovala na kar dveh večjih vojaških vajah v tujini, je Pahor naštel nekaj posebnosti enote in dodal, da je 1. brigada tako danes upravičeno prva enota SV. Na koncu je premier Pahor vsem zbranim gostom in pripadnikov SV zaželel tudi vesel božič in srečno novo leto ter svoj govor končal z najbolj znanim stavkom, ki ga že leto dni tako rad pove: “Sreča je na strani pogumnih ljudi.” Na letošnji slovesnosti so podelili tudi osem medalj 1. brigade za vestno in vzorno delo v brigadi.

Premier Borut Pahor po slovesnosti (le z enim vprašanjem in pol):

Borut Pahor: “… z ministrico bova obiskala prav pripadnike 1. brigade v drugi polovici decembra na Kosovem in jim na ta način izrekla podporo slovenskih oblasti za vse to kar počnejo, tudi v imenu slovenske države, za mir in stabilnost v regiji …”

Zametki 1. brigade segajo v leto 1990, ko je bila v Kočevski Reki ustanovljena zaščitna brigada nove Teritorialne obrambe oziroma Manevrska struktrura narodne zaščite (MSNZ), ki ji je takrat poveljeval brigadir Anton Krkovič. Brigada se je leta 1992 preimenovala v 1. specialno brigado Moris, ki se je kasneje pridružila 10. bataljonu za mednarodno sodelovanje. Tako formirana nova skupna enota je pred desetimi leti dobila ime 1. brigada Slovenske vojske, ki ji danes poveljuje brigadir Bojan Pograjc.

Celoten govor na vojaški slovesnosti premiera Boruta Pahorja (za sladokusce):

“Sreča je na strani pogumnih ljudi.”

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. medek pravi:

    Borat

  2. Đoni pravi:

    Ne, domoljub!!!!

  3. Carlos Contreras pravi:

    Juhuhu! Na juriš na Hrvaško! Naprej zastave Slave! Aja, ne Slave, eh, česa že?

Komentiraj