Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nevidni delavci

17. december 2008 ob 9:00 | Nejc Jemec |

Iniciativa Nevidni delavci sveta (IWW), v kateri aktivisti že leto dni raziskujejo položaj tujih delavcev pri nas in se jim trudijo pomagati, je na ljubljanskega župana Zorana Jankovića naslovila pobudo za postavitev spominskega obeležja. Gre za spomenik 25-letnemu delavcu iz Bosne in Hercegovine, ki je pred dnevi umrl na Vegradovem gradbišču v Ljubljani (Celovški dvori).

V iniciativi so zapisali, da sistem izkoriščanja tujih delavcev prebivalcem Slovenije omogoča vožnjo po avtocestah, obisk prireditev v kulturnih ali športnih objektih in bivanje v novih stanovanjih. “Nenazadnje je prav ta sistem izkoriščanja omogočil, da je lahko MOL kupil stanovanja v »Celovških dvorih« po kar za polovico nižji ceni.”

“Zaradi odločitve, da MOL kupi stanovanja, gradnja katerih je terjala smrt našega tovariša, naslavljamo na vas javno pobudo. Njena uresničitev za vas ne bo znaten strošek, za delavce sveta pa bo velikega simbolnega pomena,” nadaljujejo Nevidni delavci sveta v svoji pobudi in menijo, da bi postavljanje tovrstnih spominskih obeležij morala postati stalna praksa izražanja spoštovanja do žrtve delavcev sveta. “Namen tega poziva torej ni pokazati na individualno odgovornost kogarkoli za smrt našega tovariša, četudi je ne izključujemo. Pošteno je, da se vsi, ki uživamo produkte takega nasilja, tega vsaj zavedamo.”

Mirnes Alikadić (IWW) in ljubljanski župan Zoran Janković:

Zoran Jankovič: “Tudi tu ne bomo puščali spominskega obeležja, kajti to pomeni, da bi lahko imeli praktično Ljubljano potem posejano s spomeniki, takimi ali pa drugačnimi …”

Mirnes Alikadić je povedal, da so s pozivom želeli doseči, da bi vsa Slovenija pravzaprav priznala obstoj delavcev sveta, ki so vezani na vizni režim. Jankovićev odgovor se mu ne zdi ustrezen. Vse kar želijo sporočiti namreč je, da so tuji delavci tu, da so tukaj za nas, in da delajo zaradi nas. S spominskim obeležjem želijo doseči, da nevidni delavci postanejo vidni in da se vizumski režim omili, kajti v trenutni ureditvi, so delavci vse preveč odvisni od delodajalca.

Odgovora na naša vprašanja oz. komentarja s strani Vegrada nismo dočakali.

Poziv županu:

Poziv Za Zupana

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. Miha pravi:

    Ja spomenikov pa res ne mormo rint na vse konce no. Dokler ne gre za borca za domovino al pa velkega udejstvovanca za narod, mu nimamo kej postaljat

  2. Izidor pravi:

    “Vse kar želijo sporočiti namreč je, da so tuji delavci tu, da so tukaj za nas, in da delajo zaradi nas”

    Plače ne dobijo? Pridejo sm delat zato da nam naredijo uslugo oz. dobro delo? Delajo zato, da bojo ob morebitnii smrti na gradbišču postali heroji?

    Tudi meni se smilijo, ampak ne zato, ker jih ne častimo kot heroje. Smilijo se mi zato, ker so po mojem mnenju za svoje delo premalo plačani. Naj si izborijo da bojo za svoje delo primerno plačani, ne pa da se borijo za to da jim bomo postavljali kipe in jih častili. Kaj jim bo to? Herojstva se ne da pojest.

    Naj štrajkajo al kaj podobnega. “Pubi usedma se”, je treba rečt. Pa se plače zvišajo. Bo pač imelo podjetje malo manjši dobiček.

    Mogoče se pa motim. Kar sm napisal, se mi je rojilo v glavi, ko sm gledal video.

  3. luka pravi:

    ne ne, plačani so izključno po ključu; ponudba in povpraševanje….

  4. mihec pravi:

    Zakaj ne ostanejo doma, če jim je tukaj tako hudo.Nisem slišal primera, da bi naši delavci v Nemčiji zahtevali spomenik za svoje delo. Balkanska posla..

  5. točak pravi:

    “…plačani so izključno po ključu; ponudba in povpraševanje…”
    Dragi Luka in ostali podobno misleči!
    Ne piši o stvareh, ki jih ne poznaš - tvoj komentar namreč ne drži. Če bi preučil samo določene pasuse zakonodaje RS, bi dobil nekatere odgovore, nad katerimi bi bil najbrž presenečen.
    Lp

  6. neemocije pravi:

    “Nenazadnje je prav ta sistem izkoriščanja omogočil, da je lahko MOL kupil stanovanja v »Celovških dvorih« po kar za polovico nižji ceni.”

    Saj vsi vedo, da delajo hiše za njih same……. - kakšno sprenevedanje.

  7. Andrej pravi:

    Lažje boste argumentirano razpravljali o tej pobudi IWW, če boste prebrali izhodišča in zahteve IWW. Iz njih je razviden dejanski položaj delavcev sveta v Sloveniji. Glej http://njetwork.org/spip.php?article105

  8. miro pravi:

    Kaj želi Mirnes Alikadić, verjetno ni povsem jasno tudi njemu samemu. Obeležje, spominska plošča ali karkoli že ne bo spremenilo ničesar. Moj nasvet je, naj poišče odvetnika, ki bo pripravljen delati “pro bono” in ta naj poskrbi za odškodnino družini umrlega, za ostale delavce pa spoštovanje zakonodaje s strani delodajalcev. Verjamem, da bi mu pri tem pomagali slovenski sindikati.

  9. kren pravi:

    Si kdaj pomislil na to, da je morda zakonodaja delodajalcev diskriminatorna in rasistična? Pa kokr vem, “zakonodaja delodajalcev” ne obstaja, ampak ima delodajalec le nek manevrski prostor znotraj državne zakonodaje, ki pa je problematična. Slovenski sindikati so izredno rasistični, pretvarjajo se, da govorijo v prid migrantskih delavcev, v resnici pa se igrajo predstavniška jajca in ravnajo v njihovo škodo.

Komentiraj