Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SDS: Vajgl, odstopi!

16. december 2008 ob 23:09 | Denis Sarkić |

V PS SDS zahtevajo, da se glede izjav predsednika odbora za zunanjo politiko Iva Vajgl glede t.i. izbrisanih v Beogradu opredelijo v Zaresu. Po njegovem bi bilo dobro, če bi isto naredila koalicija kot celota, pa tudi “da bi Vajgl predvsem sam pretehtal to dejanje,” je v izjavi za medije povedal poslanec SDS Branko Grims. Kot je v današnji predstavitvi razlogov, zaradi katerih sta se SDS in SNS odločili zahtevati odstop Vajgla z mesta predsednika odbora DZ za zunanjo politiko, povedal Grims, bodo imele Vajglove izjave, ki jih je mogoče razumeti kot napoved nadaljevanja izdajanja odločb t.i. izbrisanim in izplačilo odškodnin, imele “zelo velike posledice”. Po njegovem so izjave vprašljive predvsem iz “demokratičnega razloga”, saj se je, kot je dejal, na referendumu leta 2004 okoli 95 odstotkov vseh, ki so se ga udeležili, opredelilo proti takšnemu načinu reševanja tega vprašanja, “kot ga je sedaj v Beogradu lahkomiselno obljubil Vajgl”.

Uvodni poziv Branka Grimsa k odstopu Iva Vajgla:

Še pomembnejši pri izjavah je po njegovem vsebinski vidik, “ki se dotika vprašanja vrednost. Lahko si namreč samo predstavljate, kako Vajglovo obljubo o izplačilu odškodnin danes sprejemajo najbližji sorodniki tistih, ki so v boju za samostojno Slovenijo plačali najvišjo ceno, bodisi s svojim zdravjem bodisi s svojim življenjem,” je dejal Grims in dodal, da bi bilo zato dobro in edino pravilno, “če bi Vajgl nemudoma odstopil”.

Odgovori poslanca Grimsa na novinarska vprašanja o Vajglu in izbrisanih:

Poslanec SDS je danes spomnil tudi “izjavo največjih pravnih strokovnjakov s področja ustavnega prava, v kateri ti opozarjajo, da je izdaja odločb kar tako zgolj na osnovi odločbe ustavnega sodišča, ustavnopravno sporna”. Da je edina prava pravna podlaga za rešitev vprašanja izbrisanih ustavni zakon, pa po njegovem ni samo mnenje SDS, pač “pa sta se do tega pozitivno opredelila tudi nekdanji predsednik države pokojni Janez Drnovšek in sedanji predsednik vlade Borut Pahor.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 21 x komentirano
  1. Carlos Contreras pravi:

    V resnici je pa le razpizden, ker mu je Vajgl v kuverti poslal svoj prhljaj.

  2. ČU-ANK pravi:

    ………..mal se zamisli, nad seboj, si res to še ti, ali takšen želiš postati. Mogoče še ženo vprašaj, če se je morebiti kaj spremenilo. Ego ti je ušel izpod nadzora, torej, verjetno ne boš razumel napisanega, ki je seveda dobronamerno, pa vendar…………………..za svoj debakel si sikriv čisto sam.

  3. ČU-ANK pravi:

    ………………verjetno so Srbi na identifikaciji oseb, kot je fajhl izumili besedo ĐUBRE……..nekateri lepo pristoji…..lp, čarliju

  4. medek pravi:

    A to je Mosad svetoval Jelinčiču?

  5. Briga pravi:

    Nemogoče je to, kar se dogaja. Čigava politka se ponovno predstavlja kot slovenska. To, da iz dneva v dan izgubljamo naravne, več kot tisočletne zaveznike, hkrati pa edine, s katerimi nikoli nismo bili v spopadu ali vojni (do sedaj smo se vedno borili skupaj, na isti strani), si Slovenci nikakor ne bi smeli dopustiti. Ponovno nam o naših nacionalnih interesih predavajo tisti, zaradi katerih smo v 20. stoletju kot narod največ izgubili (Koroška, Furlanija, Julijska Krajina, …). Kot pravi Pahor, je za nas pomemben vsak meter našega ozemlja oz. meje, dela pa natanko tako, da bomo lahko čez noč izgubili tisoče kilometrov morja in obale, ki so bili in so (ta trenutek) še vedno naši in kjer smo se vedno do sedaj počutili kot doma. Sramotno je to, kar je obljubil predsednik odbora DZ ravno tam, kjer bi moral biti najbolj previden. Kot da smo se vrnili v leto 1918, ko smo se ravno čez hrbet naših prijateljev dogovorili za neko državo, kjer so živeli skoraj kot sužnji več kot 70 let. Zakaj se nam to ponavlja? Ali ni naš največji nacionalni interes, da bomo lahko mi in naši otroci hodili na poletne počitnice na najlepše morje v Evropi. S takimi stališči in tako zunanjo politiko bo kmalu več kot 1.300.000 Slovenk in Slovencev za uživanje na morju prikrajšanih. Ker za druge destinacije ne bo ne denarja, še manj pa časa.
    Če izgubimo hrvaško morje, smo izgubili največji nacionalni interes.

  6. Prašiček pravi:

    Briga ne ve, da je letovanje cenejše v Kalabriji kot v Dalmaciji.

  7. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    No zdaj samo še čakam da se Vajgl jutri Sanadru opraviči za grožnjo Pahorja z blokado pa lahko na Balkanu srbi in hrvati začno skupaj rajat.

  8. Miha pravi:

    Ja takele trosi naokrog, pol se pa čudi ko ga majo za snifarja in mu pošiljajo paketke

  9. winterman pravi:

    ja vajgl naj odstopi, ker zagovarja slovensko ustavo!
    naj raje zagovarja anarhijo da bo goebbels srečen!

  10. medek pravi:

    Jelinčič in Grims

    http://www.youtube.com/watch?v=thsb_p66ECQ

  11. Poslanska skupina Zares pravi:

    Ljubljana, 16. december 2008

    Zadeva: Odgovor na zahtevo za odstop gospoda Iva Vajgla s funkcije predsednika Odbora za zunanjo politiko

    V torek, 16. decembra 2008, smo prejeli zahtevo za odstop gospoda Iva Vajgla, poslanca poslanske skupine Zares, s funkcije predsednika parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko. Na omenjeno zahtevo, katere podpisnika sta vodji poslanskih skupin Slovenske demokratske stranke in Slovenske nacionalne stranke, Jože Tanko in Zmago Jelinčič Plemeniti, odgovarjamo z naslednjo obrazložitvijo:

    V poslanski skupini Zares menimo, da gre v omenjeni zahtevi opozicijskih poslanskih skupin zgolj za nabiranje političnih točk na znan način in z znanimi temami.

    Gospod Ivo Vajgl je bil v Beogradu kot predsednik odbora za zunanje zadeve državnega zbora skladno z omenjenim pravilnikom prisoten kot udeleženec konference na temo Srbija, socialni dialog v regijah in regije v dialogu. Ob tem je obisk srbske prestolnice izven okvirov uradnega potrjenega obiska oz. mednarodne dejavnosti državnega zbora izkoristil še za neuradne pogovore s predstavniki srbskih politicnih oblasti in strank. V tem primeru torej ni nastopal kot poslanec državnega zbora, še manj pa kot uradni predstavnik Republike Slovenije s polnimi pooblastili za pogajanja o morebitnih mednarodnih pogodbah oz. mednarodnih obveznostih Republike Slovenije.

    V pogovoru z Dragoljubom Mičunovičem je g. Vajgl povedal zgolj to, da so se stranke nove koalicije soočile z vprašanjem t.i. izbrisanih, ter da so v koalicijski pogodbi zapisale, da bo ta vlada uresničila odločbo ustavnega sodišca in to v celoti. V zvezi z odškodninami pa je zgolj ponovil že večkrat izraženo pravno mnenje.

    Poudariti velja tudi dejstvo, da predstavnika srbske tiskovne agencije Tanjug na omenjenem srecanju sploh ni bilo, iz česar izvirajo tudi nekatere netočne navedbe izjav.

    Če kdo meni, da je bila udeležba g. Iva Vajgla na konferenci v Beogradu v nasprotju s poslovnikom in pravilnikom, predlagamo, da se o tem opravi razprava v okviru kolegija predsednika državnega zbora, ki je za to edini pristojen.

    Še enkrat pa poudarjamo, da je v zgornjem primeru šlo za pogovore zasebne narave in ne za uradni del obiska na konferenci v Beogradu, zato menimo, da je zahteva po odstopu g. Iva Vajgla s funkcije predsednika Odbora za zunanjo politiko neutemeljena in nanjo ne pristajamo, hkrati pa izražamo polno podporo g. Ivu Vajglu pri nadaljnjem opravljanju funkcije predsednika Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora.

    S spoštovanjem,

    Cveta Zalokar Oražem
    vodja poslanske skupine Zares

    V vednost:
    -vodja Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke
    -vodja Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke
    -predsednik Državnega zbora

  12. Štrigon pravi:

    SDS rabi promocijo, akcijo, reakcijo, konfrontacijo, konfliktno situacijo, vojno, ……
    A kaj , ko je postalo vse tako spravljivo.
    Samo poglejte kaj dela Pahor.
    Mogoče pa bomo le imeli vojno s Hrvati.

  13. matjaz pravi:

    “Vajgl je obljubil, da bojo odškodnine izplačane v skladu s slovensko zakonodajo!”, protestira Grims. Ali se Grims zavzema, da naj bojo odškodnine izplačane v nasprotju s slovensko zakonodajo?

  14. simpatikus komunalis pravi:

    Ejej tudi dilerji niso več kar so bili nekoč.Zdaj pošiljajo strankam kokain v pismih.
    Hudič je,ker je stranka že zadrogirana pa to pozabi in pokliče veterinarje.Kako mu je geblsu dones žal.ko je v abstinenčni krizi in se je zavedal kaj je storil.No,da se je spomnil poklicat veterinarje pa ni nič čudnega kakršno tele je.S kakšno palčko kaj snifa??-v rumeno modri barvi??.

  15. Furija pravi:

    Danes zjutraj sem poslušala dva bivša ustavna sodnika, ki sta govorila na temo odškodnine izbrisanim.
    To kar trobezlja Grims je samo vnašanje nemiru in predvsem LAŽ!!!!!

    Oba bivša ustavna sodnika, sta namreč povedala, da:

    1) Odškodnine so lahko zastarale. Zastaralni rok pri tej stvari je 3 in največ 5 let. Tako da je najprej potrebno ugotoviti kdaj je nastopilo zastaranje!( In ne vem od kje tebi že cifre za izplačila! )
    2) oškodovanci bodo sami MORALI dokazati da so bili zares oškodovani! ( se pravi da je dokazno breme je na oškodovancih),
    3) Ustavno udločbo pa je potrebno spoštovati ker pri nas velja vladavina prava.

    Grims ne seri! Vajgl tudi če bi hotel ne bi mogel kar izplačevati odškodnin!!!! Zato ne zavajaj pa pojdi v karanteno! Ker tvoje LAŽI so bolj strupene kot vsak prašek, ki ga dobivaš po pošti. Ti z njimi namreč zasruplaš strpnost Slovencev!

  16. luka pravi:

    teli liberalci naj bodo liberalni predvsem do svojega naroda, šele nato do ostalih….

  17. Bount pravi:

    Hej Briga, si pa en kompleten egoist ali pa še hujše, prodal bi se, samo zato, da bi se lahko kopal v hrvaškem morju?
    Hej, kdo ti pa brani, da se kopaš v hrvaškem morju, ne mešaj stvari, ki jih ne razumeš!
    Oziroma, še bolje , kar preseli se na hrvaško obalo in kopal in okopal se boš lahko do onemoglosti….

  18. ČU-ANK pravi:

    goveda so si sama nadela dosje….le malce je bilo potrebno poćakati

  19. ČU-ANK pravi:

    furjovc……………….si psihić in pol…..pa še mal več

  20. Bount pravi:

    Hej Grims, zakaj je Vajgl trn v tvoji peti?
    To mi sicer vemo, toda ali veš tudi ti?

  21. neemocije pravi:

    Furija, bivša ustavna sodnika tipa Ribičič???
    ha, ha, ha, ha, ,….

Komentiraj