Komentar - Klavdija

16. december 2008 ob 15:34 | Vest |

Spoštovani, TO na kar opozarjamo že celo leto, se je sedaj zgodilo, program Neodvisno življenje hendikepiranih je resno ogrožen, kajti s strani FIHO nismo uspeli pridobiti zadostnih sredstev in tako nam za zadnji dve letošnji plači primanjkuje sredstev. Do tega ni prišlo zaradi povečanja programa izven zagotovljenih virov financiranja, saj se je obratno, število asistentov in uporabnikov zmanjšalo v primerjavi s preteklim letom, temveč predvsem zaradi nerazumevanja, ignorantskega odnosa in lahko bi rekli celo nezainteresiranosti strokovne in politične javnosti. Strokovne in politične javnosti, ki nas po potrebi izpostavi kot primer dobre prakse, nas treplja po rami, pohvali našo zagnanost in rezultate … a se kljub našemu 10 letnemu životarjenju na robu, ne upa narediti reda v tako imenovanem krogu starih tradicionalnih invalidskih organizacij. Organizacij, ki so si z blagoslovom vseh možnih vladajočih političnih struktur v zadnjih desetih letih uzurpirale fondacijo FIHO, kjer z večino predstavnikov v svetu odločajo o razdelitvi, nadzoru in porabi sredstev, ki se v fondacijo stekajo iz Loterije Slovenije. Pred 10 leti smo se tako naivno prvič javili na 1. Javni razpis fondacije, misleč, da je sama kakovost in nujnost našega programa dovolj in da se dejansko programe ocenjuje po napisanih kriterijih. Motili smo se. Sredstva se namreč razdeljujejo avtomatično – vsi dobijo toliko, kot je že prej dogovorjeno (z določenim letnim procentnim povečanjem) ne glede na to, kaj prijavijo, da bodo počeli in ne glede na to, kaj potem s pridobljenimi sredstvi tudi počnejo. Tako še vedno programi drugih invalidskih organizacij, ki so podobni našim ter se ravno tako poslužujejo subvencioniranih zaposlitev s strani zavoda za zaposlovanje, dobijo za manj zaposlenih oseb primerjalno veliko več kot naša organizacija. IN TO OD NEKDAJ TER ŠE VEDNO.

S programom Neodvisno življenje hendikepiranih smo v razširjeni obliki pričeli s pomočjo MATRA programa daljnega leta 1998. Takrat je v program bilo vključenih 8 oseb, danes nas je 95. Pričeli smo ustvarjati nov način organiziranja in izvedbe nam primarne dejavnosti – OSEBNE ASISTENCE osnovane na principih in načelih NEODVISNEGA ŽIVLJENJA. Program je osnovan iz nam lastnih potreb, asistenco vodimo, organiziramo in upravljamo sami ter s tem dosegamo osnovni princip NEODVISNEGA ŽIVLJENA – da sami odločamo o tem kje, s kom in na kakšen način bomo živeli, ne glede na to, da za večino opravil potrebujemo fizično pomoč naših osebnih asistentov. Kljub raznolikosti stilov življenja, interesov, zanimanj in karakterjev je vsem skupno to, da za opravljanje mnogim samoumevnih vsakodnevnih dejavnosti – skrb za otroka, odhod v službo, šolo, trgovino, knjižnico, kako vstati, se obleči ali nenazadnje dvigniti šalico, skuhati kosilo, pospraviti stanovanje, prebrati dnevne časopise…. – potrebujemo pomoč naših osebnih asistentov.

V društvu YHD si že od ustanovitve dalje prizadevamo za sistemsko, zakonsko ureditev pravice do osebne asistence. Ta se mora neposredno vezati na posameznika, ki jo potrebuje in nikakor ne na članstvo v katerikoli invalidski organizaciji. Le tako bo posameznik lahko vzpostavljal svojo neodvisnost v odnosu do ožjega in širšega družbenega okolja. Prejšnji teden predstavljen program dela Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve PRVIČ vključuje tudi sprejem Zakona o osebni asistenci. Ministrstvo bomo držali za besedo in na tem mestu mu ponujamo tudi pomoč, saj imamo več kot dovolj izkušenj in predlogov. Med tem pa še vedno iščemo rešitev za trenutno situacijo in upamo, da bo politika enkrat že zagrizla v kislo jabolko FIHO in začela urejati zadeve, saj kot izgleda pri FIHU ne zaležejo ne argumenti, ne izračuni, ne primerjalne tabele, nenazadnje, pri FIHU ne zaležejo niti odločitve sodišč.
Vse morebitne prispevke lahko nakažete na TRR: 02011-0050155707 pri NLB d.d. s pripisom “za asistenco”.

Klavdija Poropat

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 18 x komentirano
  1. maro pravi:

    uau, nisem vedu, da majo na YHDju tud take hude bejbe.
    da o povedanem niti ne govorim.

  2. Elena Pečarič pravi:

    Noben dokaz očitno ni dovolj, da bi se odgovorne institucije zganile. Posneli smo dogodek, kjer se je pod mizo delil denar FIHO med najmočnejšimi invalidskimi organizacijami. Le te določijo in odločijo, kaj se na FIHO zgodi s tekočimi sredstvi, z rezervami in zakaj pa ne, nekatere rezerve se mimo razpisa podelijo tudi posamezni organizaciji. Pred leti Zvezi paraplegikov za investicijo Pacug, ki je še vedno v izgradnji, letos 300.000 € Rdečemu križu. Se pravi izjeme so možne, če je za njimi korist ali protiusluga. Tudi številni prispevki na oddaji Tednik so več kot zgovorne in le potrjujejo naše trditve ter sestavljajo pester mozaik invalidske korupcije in uzurpacije FIHO. Kar nas čudi je, da se nihče ne čudi, zgrozi, reagira, prepreči takšno delovanje, vzpostavi red in zakonitost, ki bi se spodobila za pravno državo. Kako, da nihče noče prevzeti odgovornosti in dolžnosti, ki jo ima, da zadeve uredi. Glede trenutne zakonodajne in sistemske ureditve je to vsekakor naloga Državnega zbora, posredno pa tudi Vlade. A kaj, ko se obe instituciji sprenevedata in prelagata svojo pristojnost v roke MDDSZ, ki pa dejansko s tem nima prav veliko, seveda tudi noče imeti; še tisto kar so pristojnosti ministrstva, mnogokrat ne izpolnjuje. Kaj sploh lahko naredimo, da stvari spremenimo? S čim naj prepričamo in prisilimo oblikovalce politik, da pričnejo izvajati svoje dolžnosti v skladu s pristojnostmi, ki jih imajo?

  3. Miha pravi:

    Jaz špilam Loto nonstop in tko recimo prispevam

  4. Ej pravi:

    Točno tko Klavdija. Popolnoma se strinjam.

  5. Romana pravi:

    Klavdija, mogoče še ne veste, računsko sodišče dela revizijo v FIHO. Panika je.

  6. On pravi:

    Prov gruntam, kje naj najdem kaj dnarja.Se bom že spomnu. Ne obupat.

  7. Tine pravi:

    Vidm, da ste punce na YHD ful dobre.

  8. Krt pravi:

    Ne morem zanikati, da je besedilo Klavdije Poropat polno mehkih čustev, ki parajo srce dobrim ljudem. Vidim tudi nekaj racionalnih elementov, ki naj bi angažirali skeptične intelektualce.

    Morda bi tudi mene prepričala in bi jim poslal denar za dva pira, ki nista priporočljiva za moje zdravje. Ampak: ker sem zvedav tip in sem se potrudil izvedeti, koliko javnega denarja je ta nasilniški YHD v letu 2008 zbral za svoje osebne asistente, mi je naklonjenost zamrznila daleč pod nulo. Zato jim ne morem poslati več kot 0,00 EUR.

    YHD je lani razpolagal za omenjene aktivnosti več kot 1.000.000,00 EUR in to je spoštovanja vreden znesek javnega denarja. Poleg tega sem izvedel, da so lani izplačali osebne asistente tudi božičnice, kar drugače povedano pomeni, da so bili osebni asistenti bolje plačani kot delavci, ki trdo delajo vsak dan in nimajo denarnih bonitet, kot jih ima npr. Klavdija Poropat, ki je po zunanjem videzu in preverjenih informacijah odlično situirana slovenska državljanka. Obilo uživanja ji se želim v privatnem življenju.

  9. Farkic pravi:

    Draga moja Romana, prepričan sem, da v FIHU ni nobene panike zaradi Računskega sodišča RS.

    Imam pa razlog za paniko Rafaela Župančiča - Rafko, ker bo sedaj Računsko sodišče na FIHU zanesljivo razčistilo krajo javnih sredstev v vrednosti 7.162.000,00 SIT, ki jih je preko čekov nezakonito ukradel s tekočega računa Invalidskega foruma Slovenije.

  10. kozlich pravi:

    Loto je itak nateg.

  11. Jana pravi:

    Nujno je potrebno storiti vse, da mladi ljudje ne životarijo v inštitucijah kot so domovi za ostarele, ki mimogrede sploh niso poceni. Pomislite, treba je plačevati direktorja, namestnika dir., socialne delavce, tajnice, računovodstvo, receptorje, hišnika, ekonoma, kuharje, čistilke, fiziotarapevte, višje medicinske sestre, srednje med. sestre in končno pridemo do negovalk. Ne pozabimo, da je treba kupiti zemljišče, zgraditi inštitucijo in jo tudi vzdrževati.
    Na drugi strani, če imajo hendikepirani ljudje asistenco, sami vzdžujejo svoj dom, vsa opravila prej naštetih poklicov opravijo sami s pomočjo os. asistenta. Lahko živijo s sorodniki, partnerji, družinami, prijatelji in tako potrebujejo manj asistence.
    Tukaj bi rada zaprla še usta tem Šuštaršičevim prisklednikom, ki tako radi širijo laži, da ima Elena Pečarič pet asistentov, čeprav dobro vedo, da Elena že več let živi z svojim službenim kolegom, ki ima enak hendikep kot ona in imata skupne asistente, se pravi vsak dva in pol.
    Pa,da se vrnem nazaj na ceno.
    Kaj je potem ceneje in vsekakor kvalitetnejše si odgovorite sami?

  12. Klemen pravi:

    Veste kaj je fenomenalno, za vsako ceno želite diskreditirati Rafa a se ne želite ozreti k sebi kaj sami počnete, onemogočate ljudi po istih vzvodih, Raf je še eden od redkih živih, ki je vaše treture prestal, spremljal sem Rafa od njegovega začetka v soseski, izbrali ste ga še, ko je hodil v šolo, nekaj let vam je bil vdan in lojalen, ker je hotel nekaj početi v življenju, ko je spoznal, da iz te moke ne bo kruha se vam ke uprl, zato je bil vedno porivan na obrobje in onemogočan, sodeloval sem pri Invalidskemu forumu Slovenije, ki je razpadel od znotraj, kar je edini način kot pravi vaš vodja, direktor invalidskega podjetja SKIPPER je bil član, njegova ljubica tajnica in tudi članica, njen ljubi je okoli prinesel moja dva kolega za težke milijone oz. cca. 22.000.000 SIT (še koliko drugih je vprašaj?), vsega je bil kriv pa Raf kajne. Invalidski forum pa je propadel tudi zaradi podobnih razlogov kot so bile uničene nekatere druge organizacije, a ni zanimivo, da od velikih organizacij ni niloli nobena propadla, seveda, če imajo neskončne vire. Meordajne so sodbe in dokler je tako je tako pa lahko lažete še ne vem kaj vse. Razen, če niste postavilli Invalidskega sodišča in slišati je da so nekatere tožilke prav servilne do vas.

  13. Bojan pravi:

    Kolikor vem je Računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti pri poslovanju Društva distrofikov Slovenije in izdalo mnenje s pridržkom vsaj tako piše na papirju, ki ga z znaimanjem prebiram, …

  14. Krtič pravi:

    Ti se kar zaganjaj v Klavdijo, vas boli, 100 zaposlenihasistentom, ki so 20% nižje plačani kot pri študentih ali distrofikih, to hočete da bi odgnali asistente k sebi samo pozabljate, da ljudje vidijo kaj se kje dela. Očitek Krta o 1.000.000 evrov je zavajanje saj zamolči, da so ljudje 60 % financirani iz RZZ in občin, drugo pa morajo pridobiti projektno drugje, kar naj bo revizija v FIHO, bo tudi pokazala katere organizacije so vsako leto sofinancirane 100%, in kako so financirane druge, RS naj naredi revizijo od 1998 do 2008, rezultati bodo za marsikoga presenetljivi in osupljivi.

  15. Ena pravi:

    Pa dajmo razčistit še nekaj. Zakaj društvo YHD nameni in porabi toliko denarja za asistenco?
    Ker vejo, da s pomočjo osebne asistence se postavimo skoraj v enakovreden položaj hodečih ljudi. Se pravi odločamo o osnovnih potrebah (oblačenje, hranjenje,…), se lažje zaposlimo, skrbimo za družino, otroka, gospodinjimo,…
    Zakaj pa druge invalidske organizacije namenijo toliko malo denarja za os. asistenco pri tako velikem št. invalidov in pri tako veliko sredstev, ki jih dobijo ?
    (npr. Društvo distrofikov šteje in meče naprej denar YHD-ju, ki ga dobi od Zavoda za zaposlovanje in od FIHO za os. asistenco, medtem, ko Društvo distrofikov pove naglas samo koliko denarja dobijo od FIHO za os. asistenco,Zavod zamolčijo, pri tem pa pozabijo, da dobijo samo za delovanje 252 000 evrov ,za ostale programe 762 000 evrov , čeprav jih nekaj od teh sploh ne izvajajo(npr. dnevno varstvo), samo za prevoze so v lanskem letu dobili več kot 200 000 evrov, koliko je dejansko šlo za to nihče ne ve)
    Društvo distrofikov ima cca.800 članov. Od tega predvidevam jih 400 potrebuje os.asistenco. Imajo približno 40 asistentov . FIHO jim je za os. asistenco namenil 138 000 evrov, medtem ko je YHD dobil za 95 asistentov 162 000 evrov, mimogrede za prevoze je YHD dobil samo 4000 evrov. No matematiki, kaj pravite?

  16. MEGLA pravi:

    Če imate kaj povedati o delovanju FIHO sedaj je čas da se vključite,oziroma posredujete dokumentacijo na Računsko sodišče.To je prava pot.

    Revizija pravilnosti in smotrnosti poslovanja Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij Slovenije v letih 2007 in 2008

    Revidiranec(ci): Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji
    Cilj revizije: Izrek mnenja o pravilnosti in smotrnosti poslovanja.
    Datum zadnje spremembe: 1. 12. 2008
    Revidirano obdobje: 2007 in 2008
    Datum izdaje sklepa o reviziji: 18. 11. 2008
    Številka sklepa: 1218-5/2008-2

    POTEK REVIZIJE

    FAZA REVIZIJE

    SKLEP OSNUTEK PREDLOG POROČILO

    Če želite, nam lahko sporočite vaše vtise, pobude ali mnenja, povezana s to revizijo v teku.

    Prosim, da me o spremembah
    na tej strani obveščate po elektronski pošti

    e-naslov

  17. Iskren pravi:

    Halo Klemen, halo. Halooooo Klemen, zbudi se!
    Nekateri hodijo v spanju, ti pa pišeš? Zbud’ se!!!

  18. Iskren pravi:

    Tine, al’ si že star pa ti je vse pod 50 o.k., al’ pa bi bil cajt, da se pr’ kakem okulistu kaj oglasiš.

Komentiraj