Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

“Ne” pogajanjem s Hrvati

15. december 2008 ob 17:38 | Jaka Tomc |

Slovensko panevropsko gibanje je danes pozvalo državni zbor, naj v skladu z ustavo v posebnem dokumentu določi jasna stališča glede odnosov s Hrvaško, ki bodo obvezna za vse izvršilne organe. Pozvalo ga je tudi, naj odreče veljavnost vseh dosedanjih stališč ali izjav glede odnosov med državama, ki niso bila dana po neposrednem pooblastilu DZ.

Bojan Sedmak o napakah slovenske politike pri pogajanjih:

Kot je na novinarski konferenci poudaril predsednik tega nevladnega združenja France Bučar, je treba jasno poudariti, da načela zunanje politike določa DZ in da sklicevanje na dogovore, kot sta bila sporazum o meji Drnovšek-Račan ali pa lanski blejski dogovor premierov Sanader-Janša glede reševanja vprašanje meje s posredovanjem tretjega, nima teže, saj “nobeden od teh gospodov nima najmanjše pravice karkoli obljubljati brez avtorizacije DZ”. Po njegovem DZ doslej glede tega “ni rekel nič”, mora pa sedaj “opraviti svojo dolžnost in povedati, kakšno je naše stališče do vprašanj Hrvaške”.

France Bučar o tem, zakaj se s Hrvaško sploh ne bi smeli pogajati:

Bučar je ob tem menil, da državi tudi nimata “o čem arbitrirati”, saj državi nimata nerešenih vprašanj, pri t.i. spornih vprašanjih glede meje pa gre za “del slovenskega prostora, ki ni bilo nikoli hrvaško in je naseljeno s Slovenci”, torej ga mora Slovenija zahtevati. Pri tem je še posebej izpostavil pravico Slovenije do ohranitve neposrednega dostopa do mednarodnih voda.

Jaka Tomc

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. Miha pravi:

    Dej Bučko, povej kako se stvari streže

  2. Neja pravi:

    Bravo, Bučko!

  3. komunalis pravi:

    Dr.Bučar vi ste car.

  4. Carlos Contreras pravi:

    Doktor Bučko, a ni menda jasno, da ta vprašanja, ki so brez posebnih težav rešljiva, ne bodo rešena, dokler bodo služila za predvolilno amunicijo hrvaških in slovenskih nacionalistov?

  5. Štajerc pravi:

    Ja vse lepo in prav, - ampak - bojim se da bodo spet prevladali nekateri interesi ki so prevladovali do sedaj. Spomnimo se kako se je brezbrižno gledalo ko se je elelktrificiralo z hrvaške strani v primorju.
    Kako se je gradil most čez muro v prisotnosti specialcev in občasnem objemanju G. Rupla in rokovanju takratnega predsednika vlade G. Janše in kako se je gradil nasip na muri.
    Pa rekel bi še tako naprej. po moje se bo iz slona rodil miš.
    Pa lep pozdrav
    Štajerc

  6. Marlboro pravi:

    Arbitraža je izdajstvo !
    Bravo g.Bučar!

  7. Neja pravi:

    Poslanci, DZ, zavedajte se svoje odgovornosti in zahtevajte od Pahorja, da vam prisluhne.

  8. cros pravi:

    že evropa se čudi sloveniji.neka mala državica bo odločala kdo bo prišo v evropsko unijo in kdo ne.drugače pa itak da se hrvatom jebe za slovence pa evropi tudi.

  9. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    Zdaj se pa ta budala Bučar tukaj nekaj o meji šopiri…ma nej gre svojega Fergusona šraufat domov namesto da zdaj tukaj Pahorju v lager skače itak o zunanji politiki tako ali tako nima pojma.

  10. medek pravi:

    Pahor ali Janša, isto sranje drugo pakovanje.

  11. janez pravi:

    In to govori prijatelj Kardelja. Je pač prišel k pameti na stara leta

  12. Doc pravi:

    Arbitraža ? Neeee..
    Hrvaško je potrebno tožit in zahtevat visoko odškodnino !
    Vsekakor pa je potrebno takoj zapret mejni prehod pri Sečovljah (Plovanija).

  13. Carlos Contreras pravi:

    Udari, razpali, s kolom po glavi, na juriš, juhej … Kdo že?

  14. Bount pravi:

    Hej, politika hrvaška,
    sedaj pa je vaš apetit malo preveč požrešen! Saj se mi čisto res smilite, ko pa revčki imate tako malo morja.
    Dr. Franci Bučar, bravo tako se dela in se pove direktno pove kako stvari stojijo, brez sprenevedanja.In verjemite, dr. Bučar točno ve kaj govori in točno drži , doslej je naša politika delovala vedno hlapčevsko in v strahu, ter je vedno milo prosila Hrvate, oziroma njihovo politiko za prijateljski dogovor glede določitve mej in vsi politiki na Hrvaškem so se do sedaj samo igračkali predvsem v stilu, da si pridobijo čimveč političnih točk in nič drugega.
    Hrvaška je okupirala slovensko ozemlje, sedaj pa naj bi negdo tretji odločil , ali imajo Slovenci pravico na tej zemlji živeti ali ne! Kakšno kupčevanje in kakšna ironija pa je to?

  15. Bount pravi:

    Bojan Sedmak, bravo in čestitke, zelo dobro in jasno razloženo in povedano.
    In še enkrat bravo in čestitke dr. Franciju Bučarju za zgornji govor.

Komentiraj