Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Starejši s Pahorjem

10. december 2008 ob 1:16 | Denis Sarkić |

Premier Borut Pahor je po posvetu s predstavniki starejših izpostavil medgeneracijsko solidarnost in skrb za vse generacije, od mladih in starejših pa vlada po njegovih besedah pričakuje vključenost v razvojni dialog. Na posvetu je beseda tekla tudi o modernizaciji pokojninskega sistema, ki mora biti “finančno vzdržen”, je dejal Pahor. “Vlada je pri modernizaciji pokojninskega sistema v položaju konflikta interesov. Imamo željo, da bi se upokojenci dobro izpogajali, vendar moramo skrbeti za interese vseh generacij,” je poudaril Pahor in dodal, da formula za usklajevanje pokojnin s plačami ostaja odprta še naprej.

Miloš Pavlica, Mateja Kožuh Novak in Borut Pahor pred sestankom za Vest:

Premier je izpostavil “moč in vpliv starejše generacije, ki ima tudi svojega predstavnika v državnem zboru. Mlada generacija take moči in vpliva nima, zato je pomembna medgeneracijska solidarnost”. Kot je obenem dejal, od mladih in starejših pričakuje, da se vključijo v razvojni dialog z vsemi svojimi intelektualnimi potenciali.

Uvodne besede po posvetu:

Po besedah predsednice Zveze društev upokojencev Slovenije Mateje Kožuh Novak so starejši vladi ponudili “znanje in modrost zato, da preprečijo nadaljnje razslojevanje Slovenije in naraščanje revščine”. Dejala je, da so upokojenci med najrevnejšimi skupinami prebivalstva, rešitev pa je po njenem prepričanju v dvigu minimalne plače.

Vprašanja in odgovori:

Predsednik vlade in tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik pa sta, kot je zatrdila Kožuh Novakova, zagotovila modernizacijo pokojninskega sistema. Ob tem je predsednik vlade pojasnil, da strukture pokojnin ne določa sam princip usklajevanja med plačami in pokojninami, temveč višina tega odstotka. Kot je izpostavil, se “lahko pogajamo o tem odstotku, a uskladitev mora biti javno finančno vzdržna”. Na posvetu je bilo govora tudi o znižanju prispevne stopnje za delodajalce za socialne prispevke ter o t.i. bonih za najrevnejše, ki bi jih zagotovila država. Kožuh Novakova je dejala, da so boni zgolj ena od rešitev, ena pa je, da se zvišuje limit za varstveni dodatek.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. Peter pravi:

    Vzel sem si čas in poslušal debato upokojenske civilne družbe s predsednikom Vlade.

    Ob koncu sem ugotovil, da iz te debate in dialoga ne bo nič. Upokojenska civilna družba je predvsem izražala navdušenje nad sprejemom pri predsedniku Borutu, govorila nekaj o modernizaciji pokojninskega sistema, ki ga nišče ne razume, izpostavljala vzpostavljen dialog s predsednikom Vlade in nekaj pleteničila o razslojevanju in medgeneracijski solidarnosti. Predsednik Vlade Borut Pahor pa je naredil še eno kljukico o izvedenem sestamku s “civilno družbo”.

    Najbolj smešno pa je, da to upokojensko civilno družbo predstavlja Mateja Kožuh Novak, bivša poslanka ZLSD, ki vidi rešitev pokojninske reforme v dvigu minimalne plače. Prav ste slišali. Ne v dvigu pokojnin.

    Predsednik Vlade Borut Pahor pa je v zvezi s pokojninsko reformo povedal, da je treba skrbeti za interese vseh mladih generacij in da mlada generacija nima predstavnika v Državnem zboru. Pozabil pa je povedati, da je v DZ Dejan Levanič član SD, ki je najmlajši v DZ. Star ni niti 30 let. Izgleda, da njemu ni treba skrbeti za mlado generacijo, čeprav so ga bila polna usta o mladi generaciji v volilni kampanji.

    Ob zaključku lahko rečem, da je za upokojence največ storila stranka N.Si in dr Andrej Bajuk, ki so izpadli iz parlamenta. Oni so poskrbeli za dvig pokojnin z uskladitvijo pokojnin z rastjo osebnih dohodkov. Kakšna ironija?

    Novi šolski minister Igor Lukšič iz SD pa za mlado generacijo napoveduje ukinitev mlalic v srednji šoli. To ti je skrb za mlado generacijo in opevano solidarnost.

  2. Jana pravi:

    Men je Pahor še vedno všeč, a sem naivna?

  3. JINX pravi:

    Starejši komunajzerji s Pahorjem ;)

  4. JINX pravi:

    by the way Lukšič je dal baje befel,da se venčkov ,ki so viseli po vratih v šolah letos ne sme obešat!!! jelka da,venček ne!!! kreten totaln.!!!

  5. Mojca pravi:

    Denis, najboljši in najlepši novinar. Še Pahorju se zdi.

  6. medek pravi:

    Pahor je očitno postal plačanec za Blackwater Worldwide. Sloni letijo.

    Še en našminkan prašič.

Komentiraj