Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Jarc o minaretu

10. december 2008 ob 0:33 | Denis Sarkić |

Ljubljanski svetnik Liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc spodbuja nestrpnost med ljudmi, ker se tako želi samopromovirati, je na današnji novinarski konferenci Jarčevo vložitev pobude za razpis referenduma glede gradnje džamije komentiral ljubljanski župan Zoran Janković. Ob tem je dodal, da si Jarc pridobiva pozornost medijev in se tako pripravlja na volitve čez dve leti. Za Vest je vse v zvezi z referndumom komentiral Mihael Jarc osebno.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 30 x komentirano
  1. Maks pravi:

    Pizda je ta model omejen.

  2. unexpected pravi:

    Za vse strpne, nestrpne, nacionaliste, mujezine, duhovnike, škofe in mesarje kot tudi za klerikalce in smetarje in klerikaliste, socialiste ter mornarje ter za g. Jarca…

    Dajmo malo zracionalizirat tale naš problem džamije:

    Za začetek vas vprašam… ali delujemo po moralnih in človeških načelih ali po načelih ustave?

    No, recimo da poskušamo delovati po obeh - saj imamo sijajno ustavo, ki temelji le na teh.

    Če delujemo človeško in po ustavi – po zakonih:

    Definicija njihovih želja: džamija in muslimanski kulturni center in morda bolnica in morda šola… (ugotovimo da kakorkoli naštevamo ne gre le za džamijo (ali mošejo – brez minareta) temveč za več želja.

    1. Postavimo džamijo da lahko muslimani molijo (če se gre le za džamijo gre za edino pravšnjo potezo)
    Kaj sledi:
    - Varianta A) ki izhaja iz strahu, da se muslimanski voditelji (kot v nekaterih drugih evropskih državah ne bodo hoteli ravnati po zakonih v sloveniji – s tem mislim na: nošenje pokrival v šolah, zavračanje učenja literarnih del pri pouku ki temeljijo na krščanski literaturi oz. iz njega izhajajo, zavračanje deklet šolskih obiskov pri bazenih, uvajanje njihovih svečenikov v bolnice, ustanavljanje svojih muslimanskih šol in srednjih šol morda tudi višjih šol, uvajanje njihovih svečenikov v policijo in vojsko, obremenjevanje davkoplačevalskega denarja, v nekaterih segmentih zavračanje kulture avtohtonega naroda, seveda kasneje tudi ustanavljanje svojih strank, odpiranje dežele za še večjo poseljenost z muslimanskim prebivalstvom itd. itd.)

    - Varianta B) – bolj verjetna varianta (vendar ne vemo!!!) – zadovoljni bodo z džamijo in ne bodo zahtevali več stvari – imeli bodo svoj sveti hram – kar je prav in moralno in to je to.

    2. Sedaj pa bodimo še malce bolj moralni in »fer« in poglejmo ali je to da jim dopustimo »le« džamijo (in nič drugega) prav?

    - V skladu z ustavo je prav – nihče ne prepoveduje molitev v džamiji kakor tudi ne v drugih svetiščih.

    3. Ali je prav, da jim odrekamo pravico tudi pri drugih željah? (bolnica, morda pokopališče, šola itd. Itd.)

    - V skladu z ustavo jim lahko odrekamo, ker naj bi bila država oz. njene institucije ločene od vere – kakršnekoli.

    VENDAR!!!!!!!!!

    - KAKŠNA JE DEFINICIJA LOČENOSTI DRŽAVE IN VERE OZ. V KOLIKŠNI MERI STA LOČENI?

    4. Torej kakšno definicijo glede ločenosti države in vere je imela država v zadnjem mandatu oz. kako se je ta kazala?

    ODGOVOR: kazala se je v ustanavljanju cerkvenih šol, uvajanju duhovnikov v državne inštitucije, pri uvajanju oseb povezanih npr. z »opusdei« na pomembne funkcije državnih inštitucij, v vračanju premoženja cerkvi v protivrednosti – v denarju, katerega znesek je bil višji kot je bi bila ocenjena nepremičnina, v novačenju mladih kristjanov v civilnih sferah, hujskaštvu političnih opcij, itd. Itd.)

    Torej kakšen bo odgovor vprašanje št. 3?

    ODGOVOR: tudi muslimani imajo vso pravico imeti poleg džamije vse kar si poželijo – torej vse »ugodnosti« kot jih ima cerkev (s tem mislim na RKC). Ne vidim razloga – kot človek – zakaj bi odrekali pravico muslimanom, ko kristjani kratko malo lahko delajo kar hočejo (in ne zanima me manjšina-večina ker je totalno nepomembno).

    RAZLOG: PREJŠNJA VLADA JE PAČ TAKO DEFINIRALA LOČENOST DRŽAVE IN CERKVE! IN PO TEJ NJENI DEFINICIJI SE MORAMO RAVNATI. V NASPROTNEM PRIMERU – TOREJ DA ODREKAMO PRAVICO ENIM, DRUGIM PA NE – SE SPRENEVEDAMO IN NE DELUJEMO PO DEMOKRATIČNIH NAČELIH!!!

    Ali ni ta odgovor malce skregan z logiko, če povzamemo vse »slabe primere«, ki se dogajajo v franciji, italiji in angliji, kateri so toisto stvar doživeli cca. 30 let pred nami – če pogledamo sedanje srhljive rezultate le tega? Ali ni čudno že to, da v muslimanskih državah (izvzeta je bosna in še nekatere) nikoli ne bi dovolili kakršnihkoli »primesi«, ki bi samo »dišale« po nemuslimanski kulturi – kaj šele po krščanski! Kdo garantira da v prihodnje v sloveniji ne bo ekstremizma? Kateri muslimanski voditelj? Noben! Zakaj? Ker ima vsak od njih v določenem trenutku lahko nadrejene, ki pa niso vedno »good guy – i«. Samo poglejmo si bosno kako se je stvar razpasla. Ali italijo, francijo, anglijo, nemčijo…

    REŠITEV:

    Kako bi vsa nesoglasja kar se teh stvari tiče uredili v prihodnje da ne bi prihajalo do takih in drugačnih dilem?

    Kakorkoli obračamo je potrebno redefinirati odnos med državo in vero oz. dopolniti odnos med državo in vero.

    In glasi se: Vera (kakršnakoli) nima pravice posegati v državne inštitucije, prepovedano je vsako politično udejstvovanje verskih sfer, bolnice in šole delujejo po enotnih pravilih – pravilih enakih za vse pa naj si bodo to kristjani, muslimani ali kakšna druga skupnost! V šolah se mora uvesti pouk, ki bo učil verstev – vseh verstev – učiti ga morajo učitelji in ne katoliški ali kakršnikoli drugi učitelji. Nenazadnje tak pouk pripomore strpnosti in razumevanju drugačnosti.

    In ne mi sedaj rećt da nekateri ne morejo hoditi po šoli nezakriti… kaj pa v bosni med vsem časom obstoja juge? A takrat pa ni blo panike?

    Poleg tega bomo imeli tudi davkoplačevalci vsaj 1 problem manj, saj nam ne bo potrebno tolerirati še vse želje RKC!!!

    lp,

    unexpected

  3. Carlos Contreras pravi:

    Da se ne bomo spet ponavljali v nedogled: moje mnenje je pač, da se gradnja džamije same ne tiče države ali institucionalne javne sfere, zato ne vidim nikakršnega razloga, da bi se je ne smelo graditi. Kakšno in kako, o tem se da sprejeti kompromis, ampak “strokovnjak” Jarc pri tem nima nobene besede. Strinjam se pa z idejo o tem, da religije nimajo pravice posegati v državne institucije. Dokler se ne kršijo zakoni, tudi obratno ne. In tisti pouk o verstvih je bil že pripravljen, pa so ga katoliški desničarji zminirali. Na žalost.

  4. unexpected pravi:

    carlos

    lepo si povzel - hvala… :)

    le 1 napako delaš:

    - poleg džamije je kulturni center

    Dokler imajo katoliški desničarji pravico posegati v “da” ali “ne” predmetom - do takrat ne bomo priča ločenosti…

  5. Carlos Contreras pravi:

    Dobro, kulturni center sam po sebi ni problematičen, ker navsezadnje še ne vemo, kaj bodo tam počeli. Tu se bojim, da midva oba nimava dovolj vednosti. Seveda se lahko počne marsikaj. Ampak zato pa so zakoni in oblast, ki skrbi za njihovo izpolnjevanje. Če se bodo tam dogajale čudne zadeve, potem lahko ukrepa oziroma mora ukrepati, kakor bi kje drugje. Enako velja za tiste, ki bi prižnico/oder uporabljali za pozivanje k nasilju ali kršenju zakonov. Tako tudi razumem ločenost države in religioznih institucij.
    Vsekakor bi si pa močno želel, da bi gradnjo financirali lokalni muslimani sami, magari ljudje, kot je burek-majstor v enem prejšnjih prispevkov, ne pa savdijski šejki.

  6. unexpected pravi:

    :) :) :) :) iz tvojih ust v božja ušesa…

  7. unexpected pravi:

    veš jaz bi si npr. želel da se muslimanski voditelji v sloveniji ne obnašajo tako užaljeno - saj zato nimajo nikakršnega razloga… namreč dobro se ve iz kje izhaja strah slovencev itd itd.

    - ONI PA SO TOLIKO FREH DA NE MOREJO OBSODITI IZ LASTNIH UST TISTIH KI SPADAJO V ISTO VERO IN DELAJO ŠTALE… TE OBSODBE ŠE NISEM SLIŠAL IN JO VERJETNO NE BOM… PA JE KARSEDA ENOSTAVNA… NAMREČ STAVEK “MI SMO EVROPSKI MUSLIMANI” ME NE MORE PREPRIČATI… ŽAL MI JE…

  8. unexpected pravi:

    sicer ne vem definicije “kulturnega centra” - vendar mislim da je to lahko izredno širok pojem, ki lahko seveda po malem raste s svojimi dejavnstmi iz dneva v dan, iz leta v leto…

  9. Carlos Contreras pravi:

    Bi ne škodilo, če bi se bolj distancirali od teh zadevščin - sicer si ne upam trditi, ali so se ali ne, se pa ne spomnim, da bi kaj posebnega zasledil. Vem, da so se verski voditelji v drugih evropskih državah. Je pa res, da v islamu ni papeža oziroma hierarhije, ki bi lahko nastopala *ex cathedra*.

  10. neemocije pravi:

    Islamokomunisti na pohodu….
    Balkansko mesto mora imeti vsaj 150 m-ski minaret in blagoslov rdečih “intelektualcev”, da hinavsko pokažejo kako so strpni s tem da udarijo po tradiciji in tihi večini.

  11. Štrigon pravi:

    Vse je enostavnejše, če stvarem ali osebam damo prava imena.
    Torej enostavno: Jarc je nacist.

  12. obama pravi:

    neemocije pravi:

    10. december, 2008 ob 10:32
    Islamokomunisti na pohodu….
    Balkansko mesto mora imeti vsaj 150 m-ski minaret in blagoslov rdečih “intelektualcev”, da hinavsko pokažejo kako so strpni s tem da udarijo po tradiciji in tihi večini.

    *****

  13. Štrigon pravi:

    neemocije….

    islamokomunisti ?!?!
    To pa je nekaj novega.
    Jaz poznam samo katofašiste, ki so na zadnjih volitvah popolnoma pogoreli.

  14. kunta pravi:

    narcisoidni omejenec, ki je ugotovil, da je edini način, kako pritegniti medije, ta, da celo življenje zganja paranojo pred slovenskimi državljani muslimanske vere.
    bog je samo en, skupen, in ta ti bo sodil, pritlikavček.

  15. JINX pravi:

    đamija mora bit! nujno! kje bojo pa drgač terorajzerji zastonj žvel.pa še obveščevalne službe bojo mele lažje delo,k bojo lepo na kupu pod kontrolo. vsi veseli,vsi zadovoljni.

    imamo svojo T celico,torej smo!

  16. neemocije pravi:

    Čez 100 let bo Mihael Jarc imel spomenik ……….

  17. neemocije pravi:

    Štrigon ……….?!?!

    neemocije….

    katofašisti?????
    To pa je nekaj novega.
    Jaz poznam samo islamokomuniste, ki so na zadnjih volitvah popolnoma zmagali…….

  18. neemocije pravi:

    Štrigon ……….?!?!

    neemocije….

    katofašisti?????
    To pa je nekaj novega.
    Jaz poznam samo islamokomuniste, ki so na zadnjih volitvah totalitarno zmagali…….

  19. Štrigon pravi:

    neemocije…….
    Hi,hi,hi,hi na “totalitarne” volitve so šli državljani in državljanke Slovenije.
    A ti bi jih kar ukinil , k’nede ?

  20. angie pravi:

    Svoj “kulturni center” ima vsaka naša fara - to je župnišče, v sloveniji jih je več sto, z veroučnimi sobami, pevskimi zbori, fusbal igrišči, mladimi muzikanti, ki jih zbirajo župniki ali kaplani okoli sebe (glasbe se sicer učijo v glasbenih šolah in morajo to plačati, župnikom in faranom pa špilajo za božji lon)-….
    Skratka, res ne vem, zakaj muslimani ne bi smeli imeti enega?

  21. marjan pravi:

    je kdo slišal…menda v nekem Slovenskem mestu članice islamske vere prejemajo 300e mesečno, če nosijo rute’…Če je kdo slišal…jaz si ne zmišljujem….malce sem se zamislil je to mogoče..?

  22. janez pravi:

    Dobrodošli v Evrorabiji.

  23. gruntpuntar pravi:

    Mislim da je pravi izraz klerofašisti(profesionalci), oni drugi so pa katolibani(amaterji). Čeprav tudi katofašisti predvsem vsebinsko ustreza.

    Glede na nekatere komentarje me je pa sedaj uradno sram, da sem slovenec (nalašč z malo in odslej tako).

    lpGP

  24. PeterNaVeter pravi:

    Mora se upoštevati večina, pa ne sam većina v Ljubolani ampak cela Slovenija se mora odloćiti o tej stvari. lp

    TEGA pa RES, raje NE BRAT:

    Vsem “Iluminatijem” na Vrhu(Borut-u, Janez-u, in podobnim “falot-om” 2,3,4,..) pa sporoćam: da naj na tale referendum zraven poknejo še kako odloćitev.
    kot na_primer :,

    1. da naj za Slovenijo kot Mojo/Tvojo/Njegovo domovino(”Mater”), doloćijo (zahtevajo od EU in NAta) poseben satatus ogroženega “avto_h_tone_ga” naroda (v NAtu pridobimo status častne države(zato ker smo neVERJETNI) npr.: sodelujemo le kot “častna straža”/nismo dolžni sodelovati v operativnem boj-u, …,…..,…..,… itd. ) .
    2.Doloćiti, dovoljen % tujcev s/z Slovenskim državljanstvom(in “pravicami”).
    3. …………………
    .
    .
    .
    .
    .
    69.Evropsko uSTAVO, naj bo Slovenija dolžna spoštovat samo v tistih ćlenih, ki so enaki Slovenski ustaVI,
    .
    .
    333. Slovenija nikakor in nikoli ne sme “biti dolžna” oz. primorana/prisiljena (lahka, sam-sam če se sami odločmo) pokazati oz. dajati pod nadzor internetnih priključkov in prometa na njih, amerikancem(in podobnim falot-om ). (itd…………………….)
    .
    .
    666. V EU, ZN,…., Mora Slovenija, PRIdoBITI poseben satatus ogroženega “avto_h_tone_ga” naroda, ki izumira( ćist Zares, nas Morajo or’nk “zašćitit”),( ….. , …… ,. … .. ! …….., …. )
    .
    .
    .
    .
    998. Preveriti je potrebno koliko Slovencev si še želi biti v EU in NATO , brez posebnih(”Več vrednih”) statusov , pravic ter “pomembnosti” (pa ćeprav “umetne”),…..
    .

    Lahka da sn zdej kej pozabo .
    “mater Vam milo, sladko po je bam bam bam bam” , sej ne , če Nas(Me) Od je be te te :) ;

    če se Ti to zdi nesmiselno , pa poskusi: naključno določiti vrednost znakov, uporabljenih v vsaki vrstici in njihovo vsoto deliti z številom vrstic porabljenih za natipkano vsebino od druge vrstice teksta naprej do zadnje, nakar dobljeno “obdeluj”( *,/,-.+,%,log, kr češ) tako dolgo da se ti ne začne pojavljati vzorec rezultatov, iz teh rezultatov pa določi natanko 7 +1ega dodatnega in jih napiši na loto listek evropskega lota in čakaj .

  25. Nogavička pravi:

    konec, spomenik bomo mel čez 100 let tko vsi :-)))

  26. Nogavička pravi:

    angie, !

  27. bullock1 pravi:

    Džamijo muslimani morajo dobiti. Za vse nejasnosti okrog tega, naj se pobrigajo pristojne službe, ki so zato dobro plačane. Jarc je pa tako ali tako neškodljiv osebek.

  28. bullock1 pravi:

    Samo za informacijo : unexpected, v času juge muslimani v bosni po šolah niso hodili zakriti (po tem tudi sami niso pokazali nikakršne želje, pa tudi, če bi jo, jim to definitivno ne bi bilo ustreženo), v jugi smo namreč imeli šest republik in pet narodov (tako so nas učili).

  29. neemocije pravi:

    # bullock1 pravi:
    11. december, 2008 ob 13:50

    ,”v jugi smo namreč imeli šest republik in pet narodov ” ????????????

    od kot pa ta bedarija???
    tisto so učili kot veliko drugih neumnosti ampak rezultati so znani…..

  30. bullock1 pravi:

    Točno tako, neemocije. Učili so nas (v tretjem razredu osnovne šole - prepis iz zvezka):
    Socialistično federativno republiko Jugoslavijo sestavljajo : Slovenija, Hrvaška, BIH, Srbija, Črna gora, Makedonija in dve avtonomni pokrajini : Kosovo in Metohija ter Vojvodina. V njej živi pet narodov : Slovenci, Hrvatje, Srbi, Črnogorci in Makedonci.

Komentiraj