Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zamrznjena sredstva

9. december 2008 ob 18:07 | Nejc Jemec |

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) prejšnji teden izbrisala iz svojega registra organizacijskih oblik. Razsodišče ŠOS je tako odločilo, da ŠOU v Ljubljani ne bo več prejemal finančnih sredstev, ki na letni ravni znašajo slabih 5 milijonov evrov. To so storili zaradi “ogrožanja demokratičnosti študentskega organiziranja pri volitvah Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.” Kot je pojasnil predsednik ŠOS-a Danijel Bandelj, so sredstva trenutno zadržana, jih pa nameravajo vrniti tudi za nazaj, takoj po ponovljenih volitvah in posledičnem ponovnem vpisu v register organizacijskih oblik ŠOS.

O ponovnih volitvah naj bi jutri razpravljal tudi ljubljanski Študentski zbor v okviru druge točke dnevnega reda — “zahteva ŠOS po demokratičnem študentskem organiziranju.” Je pa Bandelj povedal, da se z jutrišnjo sejo ŠOS ne ukvarja, saj da ta zbor sploh ni legitimen. Ponovne volitve bi moral po njegovem razpisati zbor v prejšnji sestavi.

Predsednika študentske organizacije smo vprašali, ali so zaradi nastale situacije ogroženi študentski boni? Pa tudi, kaj bi se zgodilo, če do razpisa volitev ne bo prišlo?

Danijel Bandelj: “… konsekvence, v tem primeru, so lahko po mojem mnenju zelo tragične.”

Očitek o grožanju demokratičnosti se nanaša na volitve za predstavnike ljubljanskega študentskega zbora in Upravnih odborov Študentskih organizacij visokošolskih zavodov Univerze v Ljubljani. Kot primer je Bandelj izpostavil izločitev tistih kandidatov s strani volilne komisije, ki so kandidaturo namesto po navadni, poslali po priporočeni pošti. Predstavniki neodvisne študentske mreže (modri) so svoje nestrinjanje takrat izražali tudi s protesti, njihovi nasprotniki — Samostojna akademska skupina (oranžni) — pa so zatrjevali, da gre pri očitanim jim nepravilnostih za sprevračanje dejstev.

Kot drugi primer pa je Bandelj navedel dogajanje na konstitutivni seji Študentskega zbora, ko so za predsednika izvolili Jureta Cerarja. Ta je prejel 22 glasov prisotnih poslancev zbora, ki ga sicer sestavlja 45 izvoljenih predstavnikov študentov. Za izvolitev je sicer potrebna večina vseh poslancev, a so iz ŠOU v Ljubljani sporočili, “da je Študentski zbor sestavljen iz vseh poslancev, ki so bili izvoljeni na študentskih volitvah.” Na teh pa, zaradi vseh zapletov, študentje FDV, Filozofske fakultete in Pravne fakultete svojih predstavnikov niso izvolili, torej je zbor sestavljen iz 39 poslancev. Je pa ta zbor na svoji prvi redni seji za predsednika ŠOU v Ljubljani izvolili Mateja Poklukarja, nedanjega vodjo poslanske skupine oranžnih.

Kljub vsemu predsednik ŠOS-a Danijel Bandelj verjame, da bo do volitev prišlo februarja. Meni, da ima lahko nastala situacija tudi katarzične učinke na študenstko organiziranost. Dejal je še, da bi lahko v skrajnem primeru volitve ponovili v celoti, upa pa na dogovor, po katerem bi rezultati obveljali vsaj na fakutetah, kjer do kršitev ni prišlo.

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. MIZZZ pravi:

    bandelj ti si en lolek….- vsak naj prizna svojo napako in deluje konstruktivno naprej? wtf…..a niso nšm nardil sami napake….jaojao,,…….

  2. janes pravi:

    Bravo! Ma da je katarzično. Mr Blagojevich says the seat was a “[expletive] valuable thing, you just don’t give it away for [expletive] nothing”.

Komentiraj