Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zver o (ne)razpadu SDS

8. december 2008 ob 2:30 | Denis Sarkić |

Milan Zver o razpadu SDS

Na spletni strani SDS so se očitno, morda tudi po našem pogovoru z novim predsednikom Zbora za republiko Gregorjem Virantom v zadnji oddaji Denis pokora, kjer je kritiziral nepodpisane zapise na spletnem SDS-u, odločili za drugačen pristop ter začeli njihove tekste končno avtorsko podpisovati. Morda bo takšna praksa tudi ostala, če bodo v stranki imeli “jajca” za kaj takega še naprej. Zato z velikim veseljem (po)objavljamo njihov aktualni tekst podpredsednika SDS Milana Zvera z naslovom Zakaj SDS ne sme in ne more razpasti.

Podpisani spletni zapis SDS:

Zakaj SDS ne sme in ne more razpasti

Petek, 05.12.2008

dr. Milan Zver
politolog, podpredsednik SDS

Dr. Balažič je avtor analize, zakaj SDS ne more razpasti. V naslednjih vrsticah bom polemiziral z njo in nanizal nekaj argumentov, zakaj SDS ne sme razpasti. A najprej k besedilu dr. Balažiča, ki je ponovil že večkrat objavljena ‘dejstva’ Spomenke Hribar, Vlada Miheljaka, Borisa Ježa, in še koga, ki predstavljajo ‘fan club’ obsedencev z Janezom Janšo.
Če bi argumenti Balažiča držali, potem bi bil ne le za to, da ta stranka razpade, ampak bi bil prvi za to, da se prepove njeno delovanje, vodstvo pa zapre, saj ogroža demokracijo, ustavo in zakon. Tako naj bi oblast v zadnjih štirih letih penetrirala vse ključne družbene podsisteme, tudi medijskega, čemur se že dalj časa smejejo kravice širom po Sloveniji. SDS naj bi kot oblastna stranka superiorno gospodovala drugim vejam oblasti. Baje tudi sodstvu. Uvajala je ‘partitokracijo, patronažo in sistem plena’. Res grozno. Kritika partitokracije se je pri nas pojavila v zgodnjih 90. letih kot izraz užaljenost radikalne levice in njenih intelektualcev, ki se jim z nestrankarskim pluralizmom ni izšlo. Kljub vsemu se je kmalu uveljavila, pomaga pa vzdrževati nizko politično kulturo, na kateri se ‘futrajo’ politični jastrebi, ki bi najrajši ‘demokracijo’ brez političnih strank. Trditev o plenilstvu ostane tako kot ostale oznake, brez utemeljitev.

A najbolj žaljiva za člane in privržence je tisti del analize, ki govori o nravi SDS kot stranke ‘ljudi posebnega kova’. Torej ne gre za običajne ljudi. Kot bi prepisoval glavne lastnosti koncepta avtoritarne osebnosti, s katero so ‘frankfurtovci’ utemeljevali pojav nacizma v Nemčiji – glavno sporočilo avtorja je kajpak ravno ta paralela med nacizmom in SDS – to je delitev na ‘naše’ in ‘vaše’, ne-obstoj razlik med ’svojimi’, prepoved frakcij v stranki in ponos na veličino vodje, kateri avtoriteti so absolutno pokorni. Ti, ljudje posebnega kova, so ljudje s ’sadomazohističnimi biciklističnimi značaji’, s ‘paranoidnimi oblikami zavesti’, ki tvorijo fronte in zarote itd.

Dobri in zli

Stavim, da tako nizkotnega besedišča ne slišimo ne za šankom, ne v najbolj vročih spopadih v parlamentu. To, da žalijo in medijsko ‘morijo’ Janeza Janšo smo vajeni. Hvala Bogu je po vsakem ‘umoru’ še bolj živ. ‘Morili’ so ga kot političnega disidenta in zapornika, ministra, predsednika stranke in celo kot premiera. Tudi ko je predsedoval EU, predstavljal našo državo v evropskem kontekstu, mu z nizkimi udarci niso prizanesli. Pač razumem, ker poznam porazdelitev kapitalske, politične in medijske moči in zelo dobro poznam (politično) kulturo akterjev. Toda, pozor (!), da se tako tretira tudi volilce (okoli 310.000), odrasle in zrele osebe, ki so si ustvarili svoje politično prepričanje in odšli na volišča, ta je pa huda. Ali ne gre tu že za sovražen in nestrpen govor, na kar sicer opozarjajo predvsem tisti, ki ga najraje sami uporabljajo? Balažic se je kot razsodnik, kdo je pravi in kdo ne, kdo dober in kdo ne, sam ujel v past koncepta ‘represivne tolerance’ (Marcuse), ki, nekoliko poenostavljeno pravi: strpnost že, toda samo za naše (!) Ponižal je dobršen del volilnega telesa. Volilcev pa ne moremo tako označevati, so lahko le bolj ali manj politično olikani in omikani, tako ali drugače politično ali vrednotno usmerjeni. Ne moremo pa reči, da naši so dobri, drugi pa slabi. Sam sem večkrat dejal tudi našim privržencem, da so v drugih strankah dobri ljudje, tako kot so tudi pri nas slabi. In seveda obratno.

V nečem pa ima dr. Balažič prav. SDS ne bo šla po poti razpadanja LDS. Pa ne zaradi tega, ker naj bi bila oligarhična, centralizirana, komandna, sovražna, cinična, stereotipna, ampak ravno zato, ker SDS ni taka in ker ima še neko dodano vrednost.

SDS je nastajala organsko, postopno, v okoliščinah, ki ji niso nudile veliko virov moči. Zato so se ji v glavnem pridruževali ljudje, ki niso imeli interesov uloviti plen, moč ali ugleden položaj. Pridružili so se zaradi nečesa, kar se ne da izmeriti z denarjem, s položaji. SDS si je zaradi tega, ker temelji na vrednotah, pridobila veliko moralno moč, ki ni odvisna od kapitala in medijskih manipulacij. Vodila jih je skupna želja, da bi iz Slovenije napravili boljšo skupnost kot so jo delali postdemosovski politični in gospodarski tajkuni. Visoke etične principe je v slovensko politiko prinesel dr. Jože Pučnik in prav njegova zapuščina nas navdaja z dodatno voljo za ‘delati politiko’. Verjetno v nobeni stranki ni tako močno razvit občutek delati za skupno dobro, kar je pristni smisel politike. Torej dajati, se včasih razdajati, ne pa deliti plena (Balažič), je bil princip v mandatu 2004-2008, po katerem se bo še marsikomu kolcalo. Zato menim, da smo SDS predvsem stranka vrednot, čeprav se to po svoje sliši kot izpeta lajna. Tudi sicer je znano, da je moderna politika vse bolj podvržena duhovni dimenziji. Ravno v tem vidim temeljno razliko z (nekdanjo) LDS, ki je bila predvsem stranka ‘materialističnih’ interesov. Torej, na teh različnih izhodiščih sta zrasli dve, do nedavnega največji stranki. Ena od njiju je ostala velika, ker jo veže veliko močnejša vez, kot goli interes nekaj (do)biti.

Interna demokracija

Nekoč sem že zapisal, da je SDS izmed vseh največ časa in energije namenila notranjim razpravam o ključnih političnih in družbenih vprašanjih. V dokaj razvejani, raznovrstni strukturi so se soočala tudi nasprotujoča se mnenja. Nemalokrat smo dodobra kresali mnenja, se kregali, včasih je bil tudi kakšen spor med nami. A ključne strateške odločitve za SDS so dolgo zorele, bile plod dolgih, nekatere večmesečnih ali celo večletnih razprav, kot npr. članstvo v EPP in EDU, sprememba imena, simboli, statutarne in programske spremembe. In ko so dozorele, ko smo se domenili, je stvar stala. Zato po medijih nismo prali morebitnega umazanega perila, kljub temu, da so se perice kar naprej ponujale. Zavedali smo se, da je ohranitev (notranje) enotnosti ključna za (zunanjo) konkurenčnost stranke. Spomnim se, kako so mediji včasih spodbujali frakcijske spopade v SKD, NSi in v SLS, in jih pri tem prepričevali, da je to znak demokratičnosti. Problem je bil, da so jim tudi najvidnejši predstavniki teh strank enostavno verjeli. Posledice poznamo. Resnica pa je seveda obratna. Nesposobnost ustvariti konsenz (enotno stališče) v stranki ne pripelje le do razkroja stranke, ampak lahko vodi do razpada demokratičnega sistema širše. Demokracija potrebuje zaupanja vredne in učinkovite akterje, močne in resne stranke, kot kažejo vzorci iz stabilnih demokracij. Volilec namreč daje svoj glas zdravi organizaciji, ki izžareva dovolj volje, sposobnosti in moči, da uresniči svoj program in cilje, ne pa taki, za katero se ne ve, kdo pije ko plača. SDS je vselej pazila na to podobo, a sistem notranjega demokratičnega odločanja (interna demokracija) je bila pripeljana do te ravni kot v nobeni stranki. V Sloveniji manjka temeljita, primerjalna analiza interne demokracije v strankah in zelo verjetno bi prišli do spoznanja, da je bila LDS, sodeč po naravi in tehnologiji sprejemanja svojih odločitev, najmanj demokratična stranka. Odločali so kapitalski lobiji zunaj nje, njen generalni sekretar ali pa predsednik sam. Kljub temu, da so imeli malo članstvo, se jim ni zdelo vredno vlagati v oblikovanje notranje strankarske javnosti, ki je temelj (notranje) strankarske demokracije.

Prav tako ni znak notranje strankarske demokracije, da vsak član vodstva, ali npr. poslanec dela po svoje, v skladu z lastnimi mnenji in interesi. In tako tudi potem glasuje. Potem strank res ne potrebujemo. Politične stranke so okvir, v katerega posamezniki združijo svoja sorodna politična prepričanja. In potem delujejo v skladu s programom in cilji, ki pa jih ne morejo doseči, če niso enotni. V stabilnih zahodnih demokracijah enotnost in strankarsko disciplino razumejo kot znak visoke politične kulture. Redko se zgodi, da kdo glasuje drugače, kot se zmenijo v tem ‘podjetju’, v imenu katerega so bili izvoljeni.

SD in SDS

Zagovorniki politične mavrice vseskozi zatrjujejo, da je rezultat SD napihnjen. Prav tako SDS. Slednji direktno očitajo, da uspeva na račun drugih desno-sredinskih strank. Kakorkoli že, četudi sprejmemo trditev, da sta obe dobili nekaj dodatka zaradi t. i. taktičnega glasovanja znotraj političnih blokov, to razmer ne spremeni. Sta pač najbolj konkurenčni. Toda ključno vprašanje je, ali bodo glavni akterji, zlasti Pahor in Janša, izpolnila zaupanje volilcev. Za slednjega se ne bojim, pri prvem pa menim, da bo podlegel premočni mreži ’starih’, ki biva na levem ekstremu njegovega bloka (Janković, Kučan), ki gleda na politiko z vidika razrednega boja in izključevanja. Nekaj tega se je Pahor že nalezel. A Pahorjev problem je tudi v tem, ker mu je taista mreža pomagala zmagati, sedaj pa pošilja račune.

Slovenski politični prostor bi se torej moral konsolidirati po vzorcu EU. Spomladi 2004 sem napovedal, da bo SD zamenjala LDS kot vodilna stranka levice. To se je kmalu zgodilo. Kljub temu se vselej znova postavlja vprašanje, kaj je naravni tok dogodkov? Meni se zdi, kadar govorimo o razvoju demokratičnega političnega prostora, da bi se danes obe prevladujoči politični opciji morali približevati v mnogih pomenih, se gnesti okoli sredine, njuni programi se vse manj izključevati. Odnosi med voditelji postati vse bolj dostojanstveni. In pošteno tekmovati za primat na volitvah, brez umetnih posegov, brez afer a la Patria, ki je prekinila naravni tok stvari in ponovno vzpostavila spopade, delitve in izključevanja. Zato v Sloveniji stabilnost demokracije ni dejstvo samo po sebi. Poskusi prevzema vlade s strani old boys mreže se bodo nadaljevali, prav tako neomajni poskusi odstranitve Janeza Janše. Za kaj takega cena za nekatere ni nikoli previsoka! Zato v bran demokracije SDS ne sme razpasti.

Toda vsemogočnosti kapitala in dobro plačanih oblikovalcev javnega mnenja je treba povedati, da imajo iz leta v leto hujšega nasprotnika, to je vse višjo politično kulturo, ljudi, ki vse bolj celovito razumejo politiko. Zato je možnost manipulacij vse manjša. No, to je pa tista stvar, zaradi katere SDS ne more razpasti.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 64 x komentirano
  1. medek pravi:

    http://antifascist-calling.blogspot.com/

    Če je res, da je Cia zmanipulirala BND na Kosovu ob pomoči premiera, ali je potem možno, da ji je v Sloveniji pomagal JJ. in ali je potem še točna trditev, da naj bi bil JJ najmanj proameriški kandidat iz JV Evrope za sekretarja v Natu?

  2. unexpected pravi:

    vrli pišejo: “Zakaj SDS ne sme in ne more razpasti”

    - prva napaka, namreč če bi imeli jajca bi napisali le “ne more”; ko pa so dodali “ne sme” dajo svojim podpornikom vedeti, da čeprav imajo nekateri drugačne ideje o nadaljnem razvoju - prepovedujejo kakršnokoli “taborjenje” (delitev sds na več taborov)

    “Tako naj bi oblast v zadnjih štirih letih penetrirala vse ključne družbene podsisteme, tudi medijskega,…” “Trditev o plenilstvu ostane tako kot ostale oznake, brez utemeljitev.”

    - oblast je penetrirala v tanka (to je kot prvo); penetrirala je v rtv, penetrirala je v delo s pomočjo “dildotov” jančiča in slivnika… (brisanje stavkov in odstavkov novinarjem itd itd).. mislim da je s tem penetracija dokazana…

    - da o policiji in sodstvu sploh ne govorimo…

    “A najbolj žaljiva za člane in privržence je tisti del analize, ki govori o nravi SDS kot stranke ‘ljudi posebnega kova’. Torej ne gre za običajne ljudi.”

    - oprostite vendar kogarkoli sem kdaj spoznal in se je (vedno le iz vaših vrst) začel repenčiti in na ves glas hvaliti vašega rdečega zastavonošo janco, je bil malce “čuden” po domače “čez les” (saj menim da tak jezik razumete). Repenčiti in povzdigovati rdečega pavliho so vedno začeli na totalno nepolitičnih in osebnih zabavah katere imajo toliko veze s politiko kot “svinja z mehom” (spet se izražam v vaši maniri da vam bo lažje).

    “Ne moremo pa reči, da naši so dobri, drugi pa slabi. Sam sem večkrat dejal tudi našim privržencem, da so v drugih strankah dobri ljudje, tako kot so tudi pri nas slabi. In seveda obratno.”

    - ja žal že videno: zopet igranje žrtve”

    “SDS ne bo šla po poti razpadanja LDS. Pa ne zaradi tega, ker naj bi bila oligarhična, centralizirana, komandna, sovražna, cinična, stereotipna, ampak ravno zato, ker SDS ni taka in ker ima še neko dodano vrednost.”

    - definitivno ima dodano vrednost - relativno dodano na že naštete besede…

    “Toda ključno vprašanje je, ali bodo glavni akterji, zlasti Pahor in Janša, izpolnila zaupanje volilcev. Za slednjega se ne bojim, pri prvem pa menim, da bo podlegel premočni mreži ’starih’, ki biva na levem ekstremu njegovega bloka (Janković, Kučan), ki gleda na politiko z vidika razrednega boja in izključevanja.”

    - zopet smo priča izrazito neiključevalnim mislim g. zvera…

    “Spomladi 2004 sem napovedal, da bo SD zamenjala LDS kot vodilna stranka levice.”

    - me veseli da smo končno izvedeli kdo je tisti vseved ki je stvar dovolj zgodaj ocenil…

    “brez afer a la Patria, ki je prekinila naravni tok stvari in ponovno vzpostavila spopade, delitve in izključevanja.”

    - spopade, delitve in izključevanja ste vzpostavili točno 2,5 leti preden je odjeknila patria.

    “Zato v bran demokracije SDS ne sme razpasti.”

    :) :) :) :)

    “Toda vsemogočnosti kapitala in dobro plačanih oblikovalcev javnega mnenja je treba povedati, da imajo iz leta v leto hujšega nasprotnika, to je vse višjo politično kulturo, ljudi, ki vse bolj celovito razumejo politiko. Zato je možnost manipulacij vse manjša. No, to je pa tista stvar, zaradi katere SDS ne more razpasti.”

    - no s tem je pa premagal samega sebe… ravno politična kultura slovencev je tista zaradi katere si ostale strani pridobivajo vse več in več privržencev…

    IZ VSEGA NAPISANEGA JE VIDETI VELIK STRAH IN MALODANE PANIČNO REAKCIJO PLAVO-RUMENE STRUJE PO NEKAJ VPRAŠANJIH POLITIKOV NA VESTI…

    FANTJE IN PUNCE SDS SE BO CEPIL NA VEČ DELOV… TAKO TO JE… IN TO JE EDINI NARAVNI TOK KI SLEDI…

  3. unexpected pravi:

    “Zato v bran demokracije SDS ne sme razpasti.”

    po svoje ima prav - PODPIRATI JE POTREBNO RAZLIČNOST:

    - namreč danes si že vsako TELE zasluži STRANKO - najsibodi PUKŠIČ ali TANKO!

  4. Carlos Contreras pravi:

    Seveda, Človek Zver, SDS bo obstajala vse do drugega Kristusovega prehoda, ko bodo njeni člani stopili med 144.000 pravičnikov. Ali pač?

  5. Štrigon pravi:

    SDS je na poti k razpadu od trenutka , ko je JJ omenil zaposlitev v tujini.
    SDS je za nas enako, kot je Forza Italia za sosede.
    One Man-One Party… No Men-No Party….

  6. Štrigon pravi:

    “Zato v bran demokracije SDS ne sme razpasti.” ?!?!?!

    Kakšna izjava pa je to.
    A bo trenutna vlada ukinila SDS ?
    Tudi “Zbor za restavracijo Srednjega Veka” je pred volitvami izjavil, da mora za dobro
    demokracije SDS ponovno zmagati.

  7. Carlos Contreras pravi:

    Štrigon, lepo te prosim, če ne žališ srednjega veka.

  8. bokaso pravi:

    Gospodje!

    Stranka SDS ne bo razpadla saj ima dovolj sposobnih članov v stranki.Izdajaalci stranke pa se naj
    umaknijo iz stranke in iz parlamenta.

    Stranko podpiram in ne bo razpadla tudi le JJ odhaja v tujino,saj je za stranko sposoben voditi tuti delo tudi Virant ali Grims.

    Lepo pozdravljeni! Bokaso

  9. bokaso pravi:

    Stranka naj dobro dela in naj obvešča svoje člane.

    Pozdrav! Bokaso

  10. medek pravi:

    SOVA je vladna služba pod neposrednim nadzorom predsednika vlade in glede zaposlovanja deli usodo z drugimi v javnem sektorju. Vsi njeni uslužbenci so del javnih uslužbencev, zanje pa veljajo enaka pravila zaposlovanja (le dodatno in natančno varnostno preverjanje sledi vsakemu potencialnemu kandidatu). Zdaj je zaposlovanje tako rekoč ustavljeno, v veljavi so posamezni kadrovski načrti, mogoče je le prehajanje iz enega državnega organa v drug organ. SOVA mora kljub zaostrenim varnostnim razmeram v svetu še zmanjšati kadrovski sestav. V takšnih razmerah (še posebno visoka stopnja nezaposlenosti) se lahko pojavijo pri zaposlovanju, in tudi sicer v kadrovski politiki posamezne zlorabe, ki so sicer značilne za nedemokratične sisteme. Zaposlitev dveh sicer privlačnih pripravnic v zameno za zagotovljen komunalni privez v izolski marini pač ne moremo šteti za resno kadrovsko politiko, pa čeprav je skrbnemu (in na primernem položaju) očku uspelo zaposliti hčeri (in oddati privez), direktorju pa varnost njegovega plovila (in zapolniti menda kritično vrzel v Agenciji). Ali pa razporejanje v okviru mednarodne izmenjave njemu osebno lojalnih ljudi na »nacionalno varnostno pomembna opravila« (kot, denimo, pri novodobnih mandarinih proučevati vpliv konfucianstva na procese v agenciji, pri prijateljih seznaniti z uspešnim skrivanjem vojnega zločinca ali pa s pridobivanjem izkušenj pri radikalni rešitvi talcev od groznih ugrabiteljev). To sta le dva ocvirka, med številnimi, njegove avtoritarne in privatizacijske politike, ki jo je pač izvajal v skladu z njemu privzgojeno vojaško logiko, ki pa v civilnih institucijah ni ravno zaželena. Sicer pa so rezultati njegovega dela na žalost še preveč vidni in škodljivi. Njegov naslednik s pripeljano sotrudnico glede zaposlovanja ni mogel narediti večje škode, saj »sta plesala samo eno poletje« pri čemer je plesalcema spodrsnilo (dobesedno in preneseno). Umazana tla v Stegnah pač niso zloščen diplomatski parket.
    http://www.delo.si/clanek/72342

  11. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    SDS je na poti k razpadu od trenutka, ko so se njegovi člani - državni pooblaščenci a la Žiberna & Co, in podobni, pričeli nedopustno in pa neetično sprenevedati !! _ _ _ _ _ _

  12. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    P.S.: Balažič ali Balažic ?

  13. bullock1 pravi:

    Unexpected, grem po vrsti (kakor mi bo čas dopuščal) :
    - prva napaka, namreč če bi imeli jajca bi napisali le “ne more”; ko pa so dodali “ne sme” dajo svojim podpornikom vedeti, da čeprav imajo nekateri drugačne ideje o nadaljnem razvoju - prepovedujejo kakršnokoli “taborjenje” (delitev sds na več taborov)
    STRANKA IMA POSVETE, PROGRAMSKE KONFERENCE (tako kot verjetno ostale) IN TAM SE SKUPAJ DOGOVORIJO O NADALJNI POTI. In zakaj bi potem posamezniki srali in ustanavljali svoje tabore?

  14. Štrigon pravi:

    Carlos Contreras ..

    Prav imaš.
    Evropska civilizacija je imela v srednjem veku
    toliko podvigov, za katere tile bebci še danes ne vedo.
    Lahko bi kar rekel “Zbor za restavracijo inkvizicije”

  15. Marko pravi:

    @Bullock

    Kaj prepričuješ prepričane.

  16. alja pravi:

    Ljudje, nekaj pa je: Prvi zapis SDS, ki izraža vsaj nekaj dostojanstva in argumentacije. Nisem zastonj trdila, da je dr. Zver najboljši iz SDS.

  17. butalec pravi:

    Stranka je na volitvah propadla in samo vprašanje časa je kdaj bo razpadla. Tako kot JJ službo v tujini išče stranka razlog za svoj razpad izven same sebe. Kateri pameten politik razen Pahorja bi zaposlili propadlega politika s toliko aferami kot jih ima predsednik propadle stranke SDS . Pri življenju jih ne more več ohraniti niti “BORAT”, čeprav se močno trudi.

  18. bullock pravi:

    Unexpected :
    - oprostite vendar kogarkoli sem kdaj spoznal in se je (vedno le iz vaših vrst) začel repenčiti in na ves glas hvaliti vašega rdečega zastavonošo janco, je bil malce “čuden” po domače “čez les” (saj menim da tak jezik razumete). Repenčiti in povzdigovati rdečega pavliho so vedno začeli na totalno nepolitičnih in osebnih zabavah katere imajo toliko veze s politiko kot “svinja z mehom” (spet se izražam v vaši maniri da vam bo lažje).
    LE KAKO SE TI USPE SREČEVATI S TAKIMI LJUDMI : MOGOČE PO NAČELU S KIM SI TAKAV SI.

  19. unexpected pravi:

    bokaso pravi:
    8. december, 2008 ob 6:09

    “Stranka SDS ne bo razpadla saj ima dovolj sposobnih članov v stranki.Izdajaalci stranke pa se naj
    umaknijo iz stranke in iz parlamenta.” “Stranka naj dobro dela in naj obvešča svoje člane.”

    takele in podobne pisarije so lep odraz vodenja stranke postkomunistične dobe, ki pa je še vedno s popkovino krvavo navezana na komunistično ideologijo, delitve na “naše in vaše”, priznavanje zastavonoše jance kot edinega nezmotljivega vodje…. stranka kar hlepi po hujskaštvu in organiziranju incidentov ter lansiranj laži - kot vidim njeni člani tudi uporabljajo jezik ala “obveščanje”, “izdajalci” itd itd. - kar nakazuje na izposojanje besed in izrazov iz prejšnjega režima… hlepijo po krvi, konfliktih in vojni z drugačemislečimi…

    Rumeno plavi botri pa pridno odpirajo šampanjce medtem ko se njihova podporniška raja smeši na forumih…

    žalostno — spreglejte že enkrat :) :)

  20. bullock pravi:

    Unexpected, šampanjce odpiramo, ker nas veseli spoznanje, da razen žaljivega načina komuniciranja, drugače misleči nimajo argumentov (če sem pa žleht pa tudi zaradi Pahorjevih neumosti).

  21. unexpected pravi:

    bullock1 pravi:
    8. december, 2008 ob 9:47

    “In zakaj bi potem posamezniki srali in ustanavljali svoje tabore?”

    dragi (oz. draga) bullock - s tem ne mislim “tabor” v dobesednem pomenu - z drugimi besedami smo priča tvoji nerazgledanosti… namreč ustanavljanje taborov v množici pomeni lahko tudi delitev te celote (v navajanem primeru stranke) na več delov - na več struj…

    …ko boš kupil SSKJ (mimogrede to ni neka zveza ali politično društvo iz prejšnjega režima) boš ugotovil, da “tabor” ne pomeni nujno le “obračanje prašičev” ter “pridobivanje slepih ovac” v namene širše podpore…

    :) :) :) :) :)

  22. bullock pravi:

    Dobro vem, kaj si mislil s tabori, pa čeprav mi očitaš nerazgledanost. Res pa, da po slovarju ne stikam prav pogosto. Ne vem, zakaj te moti, če je SDS celovita.

  23. obama pravi:

    jebela,ta SDS nikako da razpadne…Namesto tega piše neke nebuloze in kvari idilo,ki je nastala po 21.9.2008 v deželi podalpski.Penzionisti so zadovoljno utihnili, lakote in revščine ni več,Patrije so umolknile,zdejle pa ti lomijo škatle.
    Predlagam peticijo v Sloveniji (pa bogami i šire),magari na fejsbuku,da se ta stranka zakonsko prepove in neha s svojimi spletnimi stranmi obremenjevat omrežja…

  24. unexpected pravi:

    bullock pravi:
    8. december, 2008 ob 13:51

    :) :) zakaj meniš da me to moti? sem le povedal svoje mnenje o tem, ker menim da se bo počasi prišlo do deljenja na več struj… sicer pa kot pravijo - čim več bom pisal o delitvah - bolj čvrsta bo SDS… (da te malce potolažim).

  25. bullock pravi:

    Dragec, smo čvrsti, pa ne zaradi tvojih pisanj.

  26. Ljubo pravi:

    SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS

  27. Ljubo pravi:

    pa to crkneš

  28. Ljubo pravi:

    če dolg cajta to gledaš …. bruhneš

  29. unexpected pravi:

    # bullock pravi:
    8. december, 2008 ob 14:19

    “Dragec, smo čvrsti, pa ne zaradi tvojih pisanj.”

    ja v teh hudih časih rdeče nadvlade pa tudi morate biti (po tem ko ste čvrsto popušili)

    sem vesel da vas družijo pošteni nameni in združevalna politika ;)

  30. unexpected pravi:

    Ljubo pravi:
    8. december, 2008 ob 14:27

    …če se ne motim je to matrika, ki prikazuje t.i. “azbuko gluposti”

  31. Neja pravi:

    Ja, g. Zver, ti znaš res malo bolj na prijazen način komunicirati, kot drugi tvoji strankarski kolegi, ki se jih je dalo spoznati, / zato si ti pred volitvami več nastopal na TVS?/, kar pa se vsebine tiče, je pa, seveda, ista, samo malo bolj v celofan zavita. Priporočam ti, poskusi se čustveno oddaljiti in iskreno oceni, kaj ste delali slabo, na kak način se branite in hvalite. Je tebi všeč Janševa avtoritarnost, njegove preganjalne blodnje in veličinske ideje? So ti všeč Grims, Tanko, Jerovšek in njihov pristop in nastop? Ti je všeč vsa nekritičnost? Če bo JJ odšel in boš morda prevzel stranko, sestopite z neba v realnost in poskusite gojiti večjo demokratičnost in resnicoljubnost.

  32. monika pravi:

    Fino, vidimo, da unexpected res zna moško uporabljati orožje, ne samo podkurit v taboru ;)(sskj.femalepress)

  33. unexpected pravi:

    :) najprej podkurim in nato dokončam ;)

  34. Simona Rebolj pravi:

    Dr. BalažiC in ne dr. BalažiČ. Na strani SDS je objavljeno pravilno, tukaj pa kopirano napačno.

  35. unexpected pravi:

    upravičeno se huduješ

  36. sentiš-navadni pravi:

    grimsa za predsednika SDS:)

  37. Cveta pravi:

    Vsi so za pol kur…

  38. Marko pravi:

    Kaj pravi Rupel?

  39. Bount pravi:

    Gospod dr. Zver ,
    dr. Balažič ima v marsičem popolnoma prav.
    Problem je le v tem, da vas resnica zelo boli. Nič zato, bolj ko vas boli, bolj smo sigurni, da se zavedate,
    da je dr. Balažič v njegovem opisu vaše stranke zadel v gol, to je direktno v srčičo vaše boleče točke, kajne?

    No, Zver je še O.K., vsaj njegovi govori so bili vsaj kar se bistroumosti tiče na nivoju, glede vašega Grimsa, Jerovška, Simonitija pa majhen nasvet,: znebite se jih, tako kot ste se njim podobnega Rupla,saj Pahor je supermen, vse slabo spreminja v dobro ..ha..ha..ha..pa Janšo pošljite v Nato,
    še preden ga dobro spoznajo!

  40. OBEĆANA ZEMLJA pravi:

    MA NEJ RAZPADE IN SDS IN TA BORATOVA VLADA,PA ŠE JEBENA EU ZA POVRH.SLOVENCELJNOM JE PA NUJNO TREBA VZET VOLILNO PRAVICO. :)

  41. Hmmm pravi:

    Stranka vase zaljubljenih.

  42. bullock1 pravi:

    Unexpected, samo malo smo popušili in to nas dela čvrste. Koliko pa koga družijo pošteni nameni - živi bili pa videli. Sicer (kot pravilno ugotavljaš) imate v času rdeče nadvlade vse v svojih rokah. Začetek sicer ni najbolj obetaven, mogoče bo pa konec unexpected good.

  43. bullock1 pravi:

    Seveda, kakor za koga.

  44. unexpected pravi:

    bullock - narobe se izražaš - moral (a) bi reči rdeče “strahovlade” :) :) :) saj veš kakšne teorije zarote ste spletli vrli zastavonošini vojščaki…

    …sicer pa ti malo zamerim ker pišeš “imate” vse v rokah…? Poglej - jaz nisem oni - in kakorkoli gledam nisem tako goreč privrženec sedanjih kakor si ti odstavljenih… zato bi te vljudno prosil vsaj da me ne istovetiš z njimi (niti z drugimi)…

    razumeš?

  45. bullock1 pravi:

    Razumem, druže komandante. Sicer pa tudi tebi ni treba mene uvrščat med kakršnokoli uniformo. Kar se pa tiče privrženosti je pa tako : sem privrženec (goreč, iskrajoč ali ugasnjen - ne vem sicer, po kakšnih kriterijah si me klasificiral - zagovarjam svoje mnenje in če si lahko toliko pošten, glede na moje komentarje, ki niso nikoli žaljivi in tudi nikoli ne branim kakšnega, ki je sicer SDS, pa mi gre na …… no na nekam, lahko priznaš, da glih vse tisto za kar ti SDS-ovce pravzaprav imaš, to jaz nisem).

  46. unexpected pravi:

    bulllock1

    :) ne jemlji osebno komentarjev ki jih dajem na SDS ovce… ker ti bo tko pol ful lažje.

    pišeš: “ne vem sicer, po kakšnih kriterijah si me klasificiral”

    klasificiciral po temle kar si napisal: “samo malo smo popušili in to nas dela čvrste.”

    …po tem sem sklepal - sebe si poistovetil s stranko.

    glede mene: ne vem če si opazil, vendar sem sposoben kar ostre kritike - na račun enih in drugih… ne tajim pa da sem bil vesel zmage 21.09.2008… moraš pa vedeti, da sem bil ravno tako vesel 2004 ko je LDS odpikal… — vendar na koncu razočaran. Tko da lahko rečem le: pustimo času čas kot smo ga (v veliko bolj tolerantni meri kot sedaj) pustili dosedanjim… se strinjaš?

  47. unexpected pravi:

    aja… zdej vidim - ne jemlji sklanjanje SDS - a v prvi vrsti mojega prejšnjega komentarja kot žalitev - je le sklon (koga ali česa ni?)

  48. unexpected pravi:

    spet zmotu - hotu rečt - koga ali kaj?

    se opravičujem

  49. bullock1 pravi:

    Ne jemljem osebno tvojih komentarjev, razen zadnjega, ko si prav mene uvrstil v neko četico. Sicer pa moje istovetenje s stranko (kar ne zanikam) ne pomeni istovetenje z vsemi akterji SDS. Daleč od tega. Strinjam pa se, da je treba tudi njim pustiti čas. In konec koncev tudi ne komentiram njihovih dejanj, komentiram samo izjave komentatorjev, če si mogoče opazil.

  50. bullock1 pravi:

    Če smo pa že pri toleranci : zaenkrat je govora samo na Pahorjeva (meni nerazumljiva) imenovanja svojih svetovalcev in na (meni spet nerazumljiva) opravičevanja kadrovskih zamenjav, ker je med volilno kampanjo pač naivno obljubljal, da tega ne bo. Kadrovske zamenjave so z novo oblastjo logične - meni je do sedaj žal edino Lončarja, ampak tako je.

  51. bullock1 pravi:

    Tudi mene mal slovnica :
    Če smo pa že pri toleranci : zaenkrat je govora samo o Pahorjevih (meni nerazumljivih) imenovanjih svojih svetovalcev in (meni spet nerazumljivih) opravičevanjih kadrovskih zamenjav, ker je med volilno kampanjo pač naivno obljubljal, da tega ne bo. Kadrovske zamenjave so z novo oblastjo logične - meni je do sedaj žal edino Lončarja, ampak tako je.

  52. unexpected pravi:

    :) bullock - všeč mi je tista tvoja o “četici” :) :)

    - ko pišeš o toleranci… res je govora o pahorjevih nerazumljivih svetovalcih in zamenjavah… vendar bi lahko vzporednico potegnil z 2004 in 2005 - zamenjav je bilo več in globlje - torej jaz sem še vedno mnenja da pahor ni naredil vsega kot je rekel - je pa edini ki ni v tolikšni meri zagovarjal tsunamija in je kot prvi (1.) v dosedanji zgodovini slovenije vsaj opozarjal na to in to tudi v velikem delu izvedel… to mu gre šteti v pozitivno - se strinjaš?

  53. bullock1 pravi:

    To govoriš kar malo na pamet. Bile so zamenjave, vendar je v večini ljudem potekel mandat (vsaj toliko so počakali). Sploh pa meni zamenjave niso problematične, saj je logično, da lahko dobro delaš, če imaš svojo ekipo. In tisti, ki jih je nastavila politika, se itak morajo zavedati, da jih bo politika tudi odstavila. In to kar Pahor sedaj poskuša zagovarjati je brezplodno in nesmiselno ali pa mogoče preračunano. Poglej : na ministrstvih si bo minister postavljal svojo ekipo in mu Pahor že iz stališča, kar zagovarja, ne bo mogel preprečiti, da si bo imenoval svoje ljudi. Pa tudi v poslušnost Cvikla ne verjamem in mislim, da tudi Pahor ne. Ti pa dam samo en vzorček : na finančnem ministrtstvu je bil v času JJ samo državni sekretar nov kader.

  54. uničevalec rdečuhov pravi:

    unesx pederseks, gnida provokatorska in lažniva komunjarska uš.Zapri štacuno in marš na delo!

  55. Carlos Contreras pravi:

    A smo živčni, kokolo? Kolikokrat bo še treba reči: tabletke, tabletke …

  56. angie pravi:

    Dokaj razumen tekst, pričakujem, da bo dr. Balažic znal odgovoriti -ne vem pa, če bo hotel, saj gre vendarle za strankarsko berilo.
    Ampak, potem pa tole berem na koncu, citiram:
    “brez umetnih posegov, brez afer a la Patria, ki je prekinila naravni tok stvari in ponovno vzpostavila spopade, delitve in izključevanja. Zato v Sloveniji stabilnost demokracije ni dejstvo samo po sebi. Poskusi prevzema vlade s strani old boys mreže se bodo nadaljevali, prav tako neomajni poskusi odstranitve Janeza Janše. Za kaj takega cena za nekatere ni nikoli previsoka! Zato v bran demokracije SDS ne sme razpasti.”
    Dr. Zver torej res (še zdaj, po tolikih drugačnih opcijah) verjame, da je bila Patria podtaknjena Sloveniji zaradi volitev? Pa kaj niste poslušali Matija Virtanena? In da imajo old boysi še kar naprej tako moČ?! bejžte no, dr. Zver, tole so pa že pravljice za lahko noč, ne pa esej…

  57. angie pravi:

    Aja, pa še to, dr. Zver: o dostojanstvu svojih privržencev se lahko poučite, če preberete Unirdečuhove intelektualne prispevke k tej (in drugim) debati…

  58. ID10T pravi:

    Fuj capusta, fuj :)

  59. Peter Božič pravi:

    Odkrito povem,da se mi je po tem kar po besedah dr.Milana Zvera delajo Balažic,Miheljak itd z SDS,SDS tako zasmilila da do jutra nisem zatisnil očesa,vse dotlej dokler se nisem spomnil vseh govorov in nagovorov v parlamentu pa tudi v javnosti,ki so šli na rovaš SD,Pahorja in drugih in tudi Zares in LDS, s strani Tanka,Pukšiča,Jerovška da o Grimsu ne govorim,ki niso niti za las drugačna kot besede,ki so tako globoko potrle Milana Zvera in moje ubogo srce.
    Kratkomalo,gorje se piše vsem našim strankam,saj se tako temeljito klestijo med seboj,da bi človek mislil da jih bo jutri konec,toda ko s tem svojim klestenjem,npr.z SIB banko na račun LDS in Vike Potočnik,pridejo na oblast,lomastijo kot mastodonti in za njimi ne ostane nobena zelena trava več,tako je zdaj v filmu,v mednarodni kulturni dejavnosti,v zdravstvu,šostvu ,univerzi,medijskem in novinarskem prostoru.Vse pretepanje ki ga je uboga SDS doživrla,ni zaleglo prav nič,da ne bi SDS z velikimi zamahai klestila po področjih kot da niso od včeraj ampak od danes in je vseeno ali bo kaj ostalo od njih ali nič,da o podjetjih v državni lasti ne govorim.Nekoč mi je nekdanji direktir Hita,Branko Tomažič rekel,ko je bil na obisku v Dominu v izgubah,da moraš v koših odnašati denar,da je igralnica v izgubah,Ko so ga v Hitu obglavili je imel HIT 27,5 miljona evrov letnega dobička,po nekaj več kot dveh letih ima izgubo kar za 4 miljone evrov ,koši so bili očitno premajhni za odnašanje denarja,odnašali so ga kar z vagoni.
    Torej iz tega lahko sklepamo,bolj stranko in strankine ljudi pretepamo bolj in več jih je skupaj za to,da potem ko pridejo na oblast odnašajo denar v vagonih in vse drugo teptajo da si znucajo tudi podplate..Sic,govoril sem,Peter Božič

  60. unexpected pravi:

    bullock1 pravi:
    9. december, 2008 ob 13:37

    …ne boš verjel - tudi jaz imam tak občutek da je tole le strel v prazno kar dela pahor (čeprav je ideja dobra - sledi pa lahko mali kaos - še posebno na zunanjem ministrstvu)…

    pod tvojim komentarjem (ob 13:37) pa imamo “neopredeljenega” volilca katerega ideje nakazujejo na neizključevalne misli… se strinjaš??? :) :) :)

  61. contra pravi:

    Peter Božič , verjetno Hit nima dobička, ker Italijane tare kriza že dalj časa, Slovenci in drugi niso omembe vredne stranke. Tako , da pri Hitu ta kritika ni poštena.

  62. bullock1 pravi:

    To so dejstva. Vse oblasti tega sveta funkcionirajo na tak način. Z zamenjavo oblasti se ponavadi zamenja celoten ustroj.

  63. bullock1 pravi:

    Peter Božič, vi pa se raje ukvarjajte s propadajočo kulturo na mestni ravni, ker imate tam nekaj besede. Borite se za glasbene šole, knjižnice in gledališča, ki jih župan po vaši meri, uničuje.

  64. ŠKOLJČKA pravi:

    @bullock ne klič hudiča!!!!!!!!! nam bojo še dramo v Pančevo preselil. Tremens nej bo kar v kakem kafiču tam najmanj škode dela.

Komentiraj