Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

LDS in SDS nad Pahorja

8. december 2008 ob 21:11 | Denis Sarkić |

Levi trojček in Janša
Kdo vse sivi lase Borutu Pahorju? Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Medtem, ko se vladna koalicija sooča z napovedano zahtevo predsednice LDS Katarine Kresal po sklicu vrha koalicije zaradi prvega službenega potovanja Dimitrija Rupla kot posebni odposlanec premiera Boruta Pahorja v Rim, kjer se bo s predstavniki italijanske vlade pogovarjal o položaju slovenske manjšine, je spletni SDS ponovno spravil na premiera Pahorja v zvezi s kadrovanji v državni upravi.

Spletni zapis SDS z naslovom Pahor prelomil obljubo - drugič:

Spletni SDS nad Pahorja drugič

Pahor prelomil obljubo (2)

Ponedeljek, 08.12.2008

Vlada RS je v sporočilu za javnost o sklepih, ki jih je sprejela na 3. seji, dne 4. decembra 2008, zapisala: »Vlada RS je danes na redni seji na predlog ministra za gospodarstvo s sklepom razrešila Vido Borovinšek s funkcije generalne sekretarke na Ministrstvu za gospodarstvo.« Pomenljivo je, da niti premier Borut Pahor niti minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik, novinarjev in javnosti nista seznanila z omenjeno kadrovsko odločitvijo Vlade RS. Sprašujemo se, zakaj tako? Iz zapisa ni razvidno, da je gospa generalna sekretarka zapustila svoje delovno mesto sporazumno. Vse kaže, da gre še za eno izmed »strokovnih« kadrovskih zamenjav nove vlade.
Ponovno opozarjamo, da je g. Borut Pahor 18. novembra 2008 (ne prvič) zatrdil, da bo nova vlada zamenjala le državne sekretarje, kadrovska metla pa se bo ustavila na ravni direktorjev direktoratov. Zamenjav v direktoratih, uradih in službah v prvem obdobju po imenovanju nove vlade naj ne bi bilo. Premier je še dejal, da bo, če se bo predstojnik odločil za kadrovske spremembe, moral svojo odločitev obrazložiti pisno. Razlog za morebitne menjave pa je po takratnih zagotovilih premiera lahko le slabo delo oz. slabi rezultati dela. Edina konkretna predvolilna obljuba SD pa je bila iz ust aktualnega premiera izrečena že decembra 2005 (Borut Pahor, TV SLOVENIJA 1, 06.12.2005): »…dajem tudi tukaj pred ljudmi obljubo, da ne bom zamenjal niti enega človeka na javni funkciji, če ne bo utemeljenega suma, da ni dobro opravil svojega dela. Niti z eno besedo ga ne bom vprašal, kateremu svetovnemu nazoru ali politično, opredelitvi, pripada.«

Zanimivo je, da je mag. Andrej Vizjak, minister za gospodarstvo v mandatu 2004-2008, ob nastopu funkcije, zadržal tedanjega generalnega sekretarja ministrstva do konca leta 2006. Do zamenjave slednjega je prišlo sporazumno. Mag. Vizjak je novo generalno sekretarko – go. Vido Borovinšek - izbral iz vrst kariernih uradnikov na ministrstvu. Ga. Borovinšek je sicer svojo delovno pot začela na Ministrstvu za finance in jo leta 2001 nadaljevala na Ministrstvu za gospodarstvo pod tedanjo ministrico dr. Teo Petrin.

Pričakujemo, da se bo premier z menjavo generalne sekretarke seznanil v celoti, ter zahteval prevzem odgovornosti s strani tistih, ki so ga zavedli. V nasprotnem primeru ocenjujemo, da je bila zamenjava vodena iz Kabineta predsednika vlade.

Poleg ge. Borovinšek, ki jo je vlada zamenjala na predlog ministra za gospodarstvo dr. Mateja Lahovnika, je Vlada RS na redni seji isti dan zamenjala tudi direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje mag. Logarja, in sicer na predlog generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla. Mag. Logarju, ki je v času svojega mandata med drugim uspešno opravljal tudi naloge uradnega govorca predsedstva Sveta EU - za kar je po koncu predsedovanja prejel tudi številne pohvale iz tujine - se je premier Pahor sicer opravičil, ni pa se odločil za vzpostavitev prejšnjega stanja. Opozoriti moramo, da gre za urad v pristojnosti generalnega sekretarja vlade, vendar pa ima predsednik vlade možnost zadržanja izvajanja sklepa do naslednje seje vlade.

Minister Matej Lahovnik in premier Borut Pahor o zamenjavah na zadnji seji vlade:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 35 x komentirano
  1. Jana pravi:

    Pa je spet isto!

  2. unexpected pravi:

    …ne da se mi več… tokrat čisto res…

    grem raje spiti enega tajkuna… lep večer vsem… :)

  3. Carlos Contreras pravi:

    Nekoč je veljalo “Se vogliamo che tutto rimanga come è, bisogna che tutto cambi.” Velja danes obratno?

  4. dugi888 pravi:

    to je k santa barbara

  5. luka pravi:

    al je santa barbara….važn da se folk farba, jezi,zabava…in da je zaslepljen…… to je to…

  6. lucko pravi:

    Cakaj malo. Nenastavljenega cloveka v Javni upravi je nemogoce zamenjati v manj kot 2 letih. Politicno nastavljene pa v trenutku. Toraj kje je problem?

  7. medek pravi:

    December 2, 2008, was a landmark in the saga of the collapsing international
    monetary system, yet it did not deserve to be reported in the press:Gold went to backwardation for the first time ever in history.
    AntalFekete

  8. Bount pravi:

    Kaj je zdaj to? Pahor se SDS kar naprej za nekaj opravičuje, samo še to se manjka, da se opraviči, ker je SD zmagala na volitvah, SDS pa po Pahorju še kar naprej udriha in piha tako hudo jezo, da so že čisto vsi SDS-esevci zaripli in rdeči kot kuhani purani, pa saj so koline puranov že mimo!

    Janšedeviška vlada, pa se še kar naprej pretvarja, kot da je ravnokar izgubila nedolžnost!
    Ma kaj so čisto vsi prismuknjeni ali kaj?

  9. Bount pravi:

    Prepis -časopis Dobro jutro , sobota 6.12.2008, avtor Črt Butal:
    naslov članka:Tedaj je bilo simpatično, sedaj je realno.
    Po sestavi nove vlade smo imeli skriti občutek, da bo sestavljanje novega “vodstva Slovenije” še kako pestro in da se splača čakati. In prav smo imeli.
    Rupel, zjutraj v kopalnici, pred ogledalom: I’AM BACK! Sem pa pravi kameleon.

    Par dni za tem, ko predsednik države odločno zavrne Rupla, ker mu ne zaupa, ga Pahor ponovno postavi na oblast kot osebnega svetovalca.
    Pred leti novinarska konferenca, kjer je Igor Lukšič- sedanji min. za šolstvo, predstavljal svojo knjigo Politična kultura.
    Na konferenci je prisoten tudi FRANCO JURI, sedaj pri stranki Zares in Lukšiču postavil vprašanje:”Ali
    ni mogoče, da bomo po volitvah, kljub morebitni zmagi Pahorja in njegovega SD-ja, v paketu dobili še Janšo?
    Tedaj je bilo simpatično, sedaj realno.

  10. Bount pravi:

    Dnevnik.si
    Borut Pahor je Anžetu Logarju ponudil delo tiskovnega predstavnika, četudi naj bi Logar januarja zlorabil citate nekaterih novinarjev in urednikov, ki jih je predstavil tujim novinarjem kot dokaz, da v Sloveniji vlada popolna medijska svoboda, medtem ko so avtorji opozorili, da so bili iztrgani iz konteksta. (Foto: Matej Povše)

  11. Bount pravi:

    Kresalova- LDS- , ker je že sklicala sestanek LDS- ma temo problem Rupel - in njegovo potovanje v Rim.Bravo Katarina, imaš naš glas.

    Rupel ne potuje v Rim, da se bo z Berlosconijem pogovarjal o slovenski manjšini, saj ga prav nič ne briga naša manjšina, vsaj tako trdijo zamejski slovenci!
    RUPEL ODHAJA V RIM, DA BO - TAKO KOT DO SEDAJ ŽE V NJEGOVI PRAKSI- POD MIZO SKLEPAL POSLE Z ITALIJANI GLEDE TERMINALOV V TRŽAŠKEM ZALIVU!

    Pahor to ve, Rupel to ve, in vsem nam oba lažeta! Ali pa laže samo Rupel in Pahor verjame Ruplu?
    Ali pa Pahor ne verjame Ruplu in se samo pretvarja, da verjame Ruplu? In Rupel se pretvarja , da verjame Pahorju? Terminali, so pa vsekakor posel stoletja- toda samo za nekatere visoke politične funkcionarje ! Tukaj so možne zelo velikanske “provizije”, tako velike, da je Patrija samo kapljica v morje?
    Saj na koncu koncev bomo - v primeru terminalov- razprodali za “provizijo”naš edini košček obale.
    In kaj bomo dobili : veliko smradu, uničeni turizem, umazano razprodano ekonomijo, zastrupljen zrak z živim srebrom, nevarnost terorizma itd…ampak glavno , da Rupel svoj že začeti umazani posel v J.J. vladi , sedaj konča v Borutovi vladi, Borut drobtinice boš tudi ti dobil, ne skrbi!

  12. Bount pravi:

    Prepis iz razprave stranke ZARES:
    Razprava o programu je sicer pokazala, da članstvo ni popolnoma enotno v nekaterih vprašanjih.
    FRANCO JURI je želel (in uspelo mu je prepričati večino), da v program zapišejo, da Koprski zaliv in Tržaški zaliv nista primerna za gradnjo plinskih terminalov. Nasprotoval mu je gospodarski minister Matej Lahovnik, ki meni, da mora biti o tovrstnih vprašanjih omogočena razprava in upoštevane odločitve stroke.

    Matej Lahovnik ni- glede postavitve terminalov v tržaškem zalivu- napravil še niti prve domače naloge, pa se že oglaša. Gospod Lahovnik, že skoraj tri leta poteka zelo intezivna razprava tako v Italiji, kot v Sloveniji o primernosti, bolje rečeno o totalni neprimernosti namestitve terminalov tako v Kopru kot v Trstu.In zakaj? O tem obstaja za knjigo debel odgovor naših najboljših neodvisnih strokovnjakov, ki jih je prejšnja vlada, pod vodstvo Starmana zadolžila, da napravijo strokovno analizo..itd..Vi pa bi še kar naprej razpravljali? Koliko let še porebujete? In kaj vam tukaj ni jasno? Stvar je kristalno jasna. In obstja tudi zelo konkretna alternativna rešitev, kam postaviti terminale, da ne bodo ogrožali varnost, zdravlje itd..!

  13. Bount pravi:

    Veste kaj, dost mam objestne, neumne, požrešne pokvarjenosti nekaterih političnih funkcionarjev
    in samooklicanih nesposobnih fakultetno izobraženih kvazi strokovnjakov!

  14. Bount pravi:

    Money, money -seveda!! denar , sveta gospodar, to je vizija požrešnih bedakov !

  15. unexpected pravi:

    …ah… nič novega, le ponavljanje starih izjav sds - ovih kljukcev…

    gospoda, začeli ste se ponavljati - drugič ;)

  16. OBEĆANA ZEMLJA pravi:

    Oprostite! Ampak bolj kot tole gledam zadnji mesec,bolj postaja jasno,da je bil diktator JJ totalna perla za tele kljukce.Čist so zgubljeni.Pahor pa sploh ne ve kje je bil zadnjih par dni.To mora ja vse hudič vzet.

  17. unexpected pravi:

    …zgubljeni so ker se še malo lovijo - upam da se kmalu ujamejo — prejšnji so se lovili 4 leta ;)

  18. OBEĆANA ZEMLJA pravi:

    Ja ujel se bojo v pajkovo mrežo in ta pajek ne bo JJ.Njegov Juda bo…? :) JJ se po moje samo prešerno nasmiha,ko gleda tale raspašoj.

  19. unexpected pravi:

    :) mislim da ima veliko dela s samim seboj…

  20. OBEĆANA ZEMLJA pravi:

    on ma lepše delo trenutno.verjemi.muci muci pa te viže. slovenjceljni a vama malo muzike. :)

  21. unexpected pravi:

    :) :) no potem pa upam da ne ostane le pri vižah kot praviš…

  22. neemocije pravi:

    Ne razemem te naivnosti s strani SDS?
    OD KDAJ KOMUNISTI DRŽIJO KAR OBLJUBIJO??

  23. Komandos pravi:

    V eni stvari pa ima mogoče SDS prav - predčasne volitve , kar mogoče ne bi bilo neumno. Čeprav sem sam bil prepričan v spremembe , se vsak dan dokazuje obratno. Kar nekaj imen se pojavlje, ki stremi k lasnim interesom ( svojim žepom ). Eno veliko razočaranje.

  24. ProPolis pravi:

    Ampak tale Kresalova pa res nima povsem počiščenega podstrešja. Namreč, ko je Pahor imenoval Rupla, je rekla, da tega ne komentira, da je to, kako si on izbiral sodelavce, povsem v njegovih rokah … Volivci smo sicer vedeli že takrat, ko ona torej še ni komentirala. Zdaj je pa ploščo obrnila, pa čeprav zadeve stojijo povsem tako, kot so takrat in kakor je bilo moč že od prve minute dalje pričakovati, da bodo stale. Ima ta ženska dolgo lajtngo? Ali pa je spremenila besednjak zatem, ko je malo pred njo postal do Pahorjeve poteze oziroma potez oster sicer pronicljivi Golobič, njen občasni mentor na njenih že kaki dve leti trajajočih prvih korakih v svet politike.

  25. Bount pravi:

    Propolis, ali pa je Kresalova ugotovila, da se je zgodilo nemogoče, to je, da Pahor ali ne ve kaj dela ali pa namerno ruši vse pred sabo, ker želi ustanoviti iz starega, zarjavelega, primernega za odpad, nekaj novega.Je neke vrste strokovnjak za cirklažo.
    Samo vse njegove poteze so vedno bolj smešne in obupne, včasih pa je potrebno nekomu povedati, da je mejo vseh mej že prekoračil.
    Na primer zunanja politika in Rupel, posebno še Rim, kjer bo srečal drugega skorumpiranega politika
    gospoda Berlusconija in dva taka politika skupaj, no scenarij je jasen!

  26. bullock1 pravi:

    Me veseli, da spletna stran SDS postaja najbolj brano čtivo za lahko noč in dobro jutro.

  27. narod pravi:

    Novo vlado imamo šele 14 dni, pa že taka štala. Tole ne bo zdržalo dolgo, sej sploh ne znajo vodit države. Edino kadrovski cunami jim gre dobro od rok. Če bo šlo takole naprej, se Sloveniji ne piše nič dobrega. Slovensko gospodarstvo se sooča s krizo, grozijo odpuščanja delavcev, Katarinca pa zahteva vrh koalicije zaradi Rupla. Bravo. Očitno je delitev stolčkov bolj pomembna kot pa reševanje perečih problemov slovenskega gospodarstva.

  28. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    C.C. - cambiare tutto X “mangiare” la steSSa “merda” ??_ _ _ ;-))

    http://it.youtube.com/watch?v=pG02sWushbQ

  29. unexpected pravi:

    # bullock1 pravi:
    9. december, 2008 ob 10:03

    “Me veseli, da spletna stran SDS postaja najbolj brano čtivo za lahko noč in dobro jutro.”

    …od trenutka ko obstaja je dostojno zamenjala pavlihovo pratiko… - pričarajo nasmešek ko vstaneš in ko zaspiš… :) :)

  30. bullock1 pravi:

    Oh, what a beautiful life. Pa pravijo, da je bilo obdobje JJ nesproščeno. Packi, lažnjivi.

  31. butalec pravi:

    Iz vsega srca se opravičujem gospodu BORATU PAHORJU da sem mu dal svoj glas na volitvah in obljubljam, da če bom še imel priložnost da grem na volitve njega ne bom volil nikoli več. Na žalost pa moram še naprej trpeti, da me tepe po levem in desnem licu, vendar mu obljublam da se pa J…. ne bom pustil.

  32. Marko pravi:

    Kaj misliš da te bo vprašal? J… ali za j….?

  33. neemocije pravi:

    Še komunisti niso dovolj na levo slovenskim rdečuhom in nostalgikom, ZARES STALINISTI!

  34. uničevalec rdečuhov pravi:

    Ubožica tale kresalova.Saj jo bo revico pobralo in unićilo tako kot se uničuje njena uboga stranćica .Pa veliko si sirotica upa>: podprlo jo je komaj 600 volicev in volilk, pa tak rompompom.ZA
    PRIMERJAVO: DR.rUPEL JE DOBIL V VOLILNEM OKRAJU ILIRASKA BISTRICA 31.9? glaso oziroma kar DVAJSETKRAT VEČ od revice kresalove , pa ni na koncu nić vreden.Ali pa njeni comp.
    škplć, anderlič zalar in šein še , samo po nekaj sto glasov na volitvah, pa hočejo zopet glavno in največjo besedo.Ja, komunjarjev in lažnih liberalcev se pa res teško rešiš ?

  35. angie pravi:

    tile na sds pa niso ravno aktualni.

    pahor je sko0raj pokleknil pred logarčkom in ga prosil za rokico in se posul s pepelom, ampak logarček je zviška ocenil , da gre raje v svojo prejšnjo službico!

    bi bilo pa zanimivo slišato OSEBNO izjavo gospe Borovnik o tem, kako je bila razrešena- sporazumno ali ne. da se po internetu ne rola zgolj sds interpetacija tega dejstva…

Komentiraj