Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Prvi spiker vlade

5. december 2008 ob 2:02 | Denis Sarkić |

Premier Borut Pahor je sam vodil novinarsko konferenco po 3. redni seji vlade in medijem odgovarjal kar poldrugo uro na naša vprašanja ter na koncu celo priznal, da ponovno pije energijske pijače. Razložil je tudi vse o novi tiskovni predstavnici ter v.d. direktorici Urada vlade za komuniciranje Veroniki Stabej in ponovno zagovarjal letečega veleposlnika Dimitrija Rupla ter njegovo nakupovanje med službo.

Borut Pahor v zadnjih desetih minutah vladne novinarske konference:

Vlada je tako sporočila, da je razrešila direktorja urada vlade za komuniciranje Anžeta Logarja, za v. d. direktorice urada pa imenovala nekdanjo veleposlanico Veroniko Stabej. V SDS so v odzivu na razrešitev zapisali, da je iz nje “žal razvidno”, da se je obljuba predsednika vlade Boruta Pahorja, da bo vlada zamenjala le državne sekretarje, “stopila skupaj z novembrskim snegom”.

SDS o Pahorjevi prelomljeni obljubi:

SDS o Pahorjevi prelomljeni obljubi

Kot je bilo na novinarski konferenci po seji vlade razumeti predsednika vlade Pahorja, bi podprl sam Janeza Janšo, če bi se ta potegoval za generalnega sekretarja zveze NATO. Na naše vprašanje, ali bi vlada Janšo podprla, je premier odgovoril, da je vlada, kadar je imela možnost, da je pomagala slovenskim državljanom na visoke položaje, to storila, tudi če je šlo za politične nasprotnike.

Vlada je sklenila v Državni zbor poslati predlog o ratifikaciji pristopnih pogodb Hrvaške in Albanije v zvezo NATO. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Borut Pahor, bo DZ zdaj sam presodil, kako bo obravnaval ta akt in s kakšno večino ga bo sprejel oziroma zavrnil.

Prvih 40 minut premiera z mediji (za sladokusce):

Vlada je umaknila oznako zaupno z informacije o izvajanju pogodbe o nakupu patrij, ki jo je vladi podala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, je po seji vlade povedal predsednik vlade Borut Pahor. Ministrica bo projekt predvidoma predstavila danes, premier pa jo je pozval, naj to stori čim bolj odkrito. Kot je dejal Pahor, naj se javnost seznani z vsemi stvarmi, razen tistih, ki se nanašajo na zaupnost podatkov iz pogodbenih obveznosti. Jelušičeva bo med drugim predstavila dogovorjene cilje sil in graditev bataljonskih bojnih skupin, katerih nosilni element so vozila 8X8. Ministrica za obrambo bo predstavila tudi svojo ekipo in ključne poudarke dela v svojem mandatu, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vlada je imenovala ministra za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparija za nacionalnega političnega koordinatorja za izvajanje lizbonske strategije, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (UKOM). Gaspari se bo že danes udeležil srečanja nacionalnih koordinatorjev za lizbonsko strategijo, ki bo v Parizu.

Zaradi odločitve predsednika vlade Boruta Pahorja, ki je v svoj kabinet za posebnega odposlanca imenoval Dimitrija Rupla, je le slaba dva tedna po oblikovanju nove vlade včeraj odstopil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Slavko Ziherl. Razloge za to je pojasnil v odstopni izjavi, s katero je seznanil tako ministra za zdravje Boruta Miklavčiča kot tudi predsednika vlade Pahorja. Premier je še na novinarski konferenci dejal, da ga je Ziherl o svoji nameri obvestil, a se je Pahor želel pred dokončno odločitvijo z njim še pogovoriti.

“Če hočem biti zvest sam sebi in svojim načelom, moram odstopiti,” je ocenil Ziherl, ki se je za to odločil, še preden je zares začel delati na ministrstvu, kjer so ga pričakovali 15. decembra. Prepričan je, da je Pahor z imenovanjem Rupla zanikal svoja prizadevanja za spremembe v načinu vodenja Slovenije ter vnesel dvom med svoje volilce. Predsednik vlade je - tako je v svoji odstopni izjavi zapisal Ziherl - s svojo odločitvijo “nagradil nenačelno vedenje Rupla, ki je zatrl vse vrednote, ideološke in obče človeške, ko je z neznosno lahkostjo prestopil iz ene stranke v drugo, da bi obdržal svoj položaj. In s takim nenačelnim ravnanjem Dimitrij Rupel tudi zdaj, ko je sprejel mesto zaupnika in svetovalca predsednika vlade, nadaljuje”.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 19 x komentirano
  1. Janez Zarotnik pravi:

    Takega samovsecneza pa ze dolgo nisem ne videl in ne slisal.

    Vsaka druga beseda je bila Jaz, Meni

  2. Arh pravi:

    Samo zna bit všečen tale Pahor kar je za rečt. Jasno najraje ima pa sebe.

    Denis, kakšna darila? Si se kaj oglasil pri Kosu? ;))

  3. neja pravi:

    Kolega Ziherl, me je zanimalo, kaj boš storil in me nisi razočaral. V namigovanja nekaterih, da si se ustrašil novega dela, ne verjamem, ker vem, da si sposoben in ambiciozen.

  4. simpatikus komunalis pravi:

    Ziherl je šolan,da zazna norce okrog sebe.Edino prav je naredil preden še on poblesavi.

  5. neja pravi:

    Pahor bi podprl Janšo za generalnega sekretarja NATA? Ali ne bi bilo dobro, da se zadeva Patria prej razčisti?
    V imenu nerazsipništva, o katerem tako rad govori, ravna se pa ne po besedah, predlagam: Naj Pahorja čisto nadomestita Gaspari in Golobič brez neštetih svetovalcev, on pa naj vodi tiskovne konference.
    Pa še to! Stanovanja za poslance. Tudi tu se kaže odnos. Ali ne bi za oba Jurija zadoščalo eno stanovanje…..?

  6. Bount pravi:

    Pahorjeve odločitve glede “meglenega” vladanja in vizije, ki ni ne To ne Ono, ne odobravam.
    Obstaja zelo tanka črta med kaj je Modrost in kaj je Norost in nažalost je g. Pahor pokazal ( primer Rupel), da nima dovolj kapacitet, da bi to znal ločiti. Res, velika škoda, saj se sedaj g.Pahor zelo trudi, da bi volilci razumeli njegovo slabo poznavanje kaj zares pomeni biti ozaveščen in napreden politik.

    Bomo videli, kaj bo prihodnost prinesla. Eden možnih scenarijev je ta, da se bo veliko število Pahorjevih volilcev preusmerilo v stranko Zares , LDS ali kakšno drugo politično obcijo. SDS naj si ne dela nepotrebniu upov, da se bodo zaradi teh “napačno korajžnih” Pahorjevih odločitev , volilci usmerili
    k njim.
    G. Ziherl pa je za dosedanjo prakso političnih funkcionarjev, napravil zelo nenavadno gesto, ki jo je gledano iz kota morale in etike, potrebno pozdraviti kot dobrodošlo spremembo na politični sceni,
    kjer nekdo postavi strah za lastno dobrobit na drugo mesto, to je za načelom morale, pravice in etike.
    To tudi pokaže na dejstvo, da so levosredinske stranke in tudi njihovi volilci znani po tem, da so precej bolj ozaveščeni in da so sposobni jasno razločiti med kaj je plevel in kaj je zrno.
    Torej čestitke vsem levosredinskim volilcem.

  7. Marko pravi:

    @Bount

    Preberi si kdaj kakšen komentar teh tvojih “precej bolj ozaveščeni in da so sposobni jasno razločiti med kaj je plevel in kaj je zrno” genijev in spoznaj v žalosti, da smo vsi iste budale.

  8. neemocije pravi:

    KOMUNISTI NA POHODU - KOMUNISTOM PAŠE, BALKANCEM ŠE BOLJ.

  9. Marko pravi:

    @Bount

    Oglej si ta komentar enega vaših “ozaveščenih” levosredincev iz debate o Jankoviću in džamiji.

    # / pravi:
    25. november, 2008 ob 22:26

    neemocije: a sva midva slučajno skupi ovce pasla al kaj? Mislm da ne, tko mal brzdaj jezik… Budalo te je naredu pederčina prokleta. Pejt jokat vaškemu župniku ki te vsak teden v ritko pofuka, starci pa kot pristni slovenceljski hlapci gledajo in so tiho. Klerikalc debilen….
    kje sm napisu da se strinjam z arabskim svetom?? Karkol z cerkvami mi gre na kurac, pa nej bo to RKC, muslimanska, pravoslavna, budistična…..kerakoli. Sam če majo lahko eni, nej majo eni, nej majo pa še drugi.
    Pa če že neki bluziš-v Iraku je kr dost kristjanov in ja, majo tut svoje cerkve sred Bagdada (no ja, vsaj mel so jih pred vojno…zdej jih pomoje ni več). Tko da mal pogledj okol sebe prvo…al ti župnik ne pusti ker je preveč zaposlen z širjenjem tvojega anusa?
    Pa veliko priseljencev je bolj pametnih kot neka zaprta kmetavzarska kljuseta iz podeželja ki ne mislijo ampak samo mečejo vn iz usta kar jim NSi -jevi vaški svetniki in župniki polagajo na jezik.
    Opranec…pejt raj še enkrat Biblijo prebrat; boš po fuku v ritko dobu še liziko.

  10. koruza pravi:

    @Bount

    tekoči komentator tem v povezavi z opozicijo in Ruplom.

    Poje hvalnice Zaresu ter Turku.

    med prvi vedno pri komentarjih.

  11. Darryl pravi:

    Marko pravi:

    5. december, 2008 ob 12:36
    @Bount

    Preberi si kdaj kakšen komentar teh tvojih “precej bolj ozaveščeni in da so sposobni jasno razločiti med kaj je plevel in kaj je zrno” genijev in spoznaj v žalosti, da smo vsi iste budale.

    Na žalost imaš popolnoma prav. Ob branju takih komentarjev človeka res mine…

  12. neja pravi:

    Pahor, kaj boš zdaj z odgovornostjo bivšega ministra za obrambo, Erjavca? Se vsa neodgovorna ravnanja nagradijo? Tako, da jih vzameš v svoj kabinet ali v vlado? Krasno. Daj, malo še razmisli o tem!

  13. Bount pravi:

    @ Marko-upokojenec: kdo pravi, da je tvoj izbranec “pravi”, pravi primer predstavnika ozaveščenega levosredinskega volilnega telesa?

    @ Neemocije :pojma nimaš, kdo ali kaj so komunisti, vse kar veš o njih je le, da jih zelo sovražiš, kajne? Ali veš, da je sovraštvo samo znak zelo votlega strahu in neznanja?

    @ Koruza: upam, da nisi klonirana koruza! Strokovnjaki so prišli do znanstvene ugotovitve, da je zelo nevarna za zdravlje ljudi!

    @ Darryl: enako, vedno prepozna enako! Je pa velika razlika, če si budala 4 leta, 24 ur na dan, 360 dni na leto ali če samo občasno padeš v brezno norcev, kajne?

    No, dragi komentatorčki, sedaj pa šalo na stran in malo bolj resno:
    Dejstvo je, da edina stranka, ki ji pripadam, je dobrobit Slovenije.
    Dejstvo je, da se g.Pahor trudi, da razdeljeno Slovenijo združi, kar je prav, začel pa je na napačnem koncu, kar je narobe. Bomo videli kam ga bo to pripeljalo? Pahor ima še vedno možnosti, da z pravo vsebino vladanja pokaže, da ve kaj dela in njegovi volilci mu bodo kasneje verjetno tudi oprostili. Seveda, pod pogojem, da bo Pahor kmalu prebolel njegovo ” bolezen”, ki je šele v začetni fazi.
    Dejstvo je, da je večina desnosredinskih volilcev tako zaslepljena s sovraštvom do “komunistov”, ki pa sploh ne obstajajo več, da jih je veliko od jeze in sovraštva oslepelo, oziroma vidijo enobarvno.
    Dejstvo je, da če Pahor ne bo kmalu prebolel njegove bolezni, bo pač postal to njegov “problem”!
    Dejstvo je, da na našem političnem prizorišču, si ne smemo želeti samo dve močni stranki, to je levo ali desno, ali pa še slabše samo eno enoumno stranko, ki bi si želela večno vladati!
    Dejstvo je, da zaradi uravnoteženega vladanja v bodoče nujno potrebujemo vsaj 3 ali 4 močnejše stranke!
    Dejstvo je, da smo majhen narod in zato bi bil že skrajni čas, da se zbudimo in spregledamo, da je vlada J.J. bila ena najslabših vlad v naši “osvobojeni” deželici, čeprav so tudi v njihovi stranki zelo redke izjeme vestnih funkcionarjev.
    Dejstvo je, da ne glede na vse, levosredinski volilci vidijo in razločijo vse barve.

  14. ribic pravi:

    Kva kej snifne preden pride in melje..

  15. ribic pravi:

    morate me razumeti.. tastr jest te zgubim po prvem odstavku..

  16. jozasportoroza pravi:

    Kdo smo mi? Po volitvah smo edini v Sloveniji (pa tudi širše) natančno dognali (in vpisali v Internet), kaj se je pravzaprav zgodilo:
    - zmagovalec Pahor, poraženca Janša in Kučan
    - Pahor je z veliko razliko premagal Zares (in LDS)
    - Pahor je človek, ki si je prisvojil stranko (sestavljeno iz nazadnjaške in nerazgledane baze)
    - Kučan in Janša bosta imela možnost častnega umika (iz politike)

    In zdaj je tu napihnjenec RUPEL (ki nam gre vsem na živce, že od Pankrtov dalje). Ampak to, da uradnik s takšno kariero ni primeren za nekega smešnega veleposlanika, ta je pa bosa. Saj smo vedeli, da Turek ni preveč bister, da bo pa takšne sekal, si pa le nismo mislili. SLOVENCELJ. Če le pomislimo, kako Turek gleda na našo polpreteklo zgodovino? Kot kakšen devetletnik pred štiridesetimi leti po ogledu Bitke na Neretvi. In kakšen HOHŠTAPLER je. In SNOB. Le kaj se pogovarja s svojimi kolegi? Na katerem letu se je počutil bolj hoh? Kakšno rezidenco si želi? Kateri kuharji so izvrstni? Takšnega imamo, kaj hočemo, bo pa še zabavno.

    Tako je torej Pahor z Ruplom kot z macolo udaril po trdih bučah svojih nazadnjaških in nerazgledanih volivcev, ki so šele tako dojeli, da so volili Trojanca (voliti bi morali Pečeta, ta jih ne bi razočaral).

    GO PAHOR!!!

    Jožasportoroža, Jožasportoroža in Jožasportoroža iz Portoroža

    p.s.
    Upamo da samoodstopljenec ne bo ostal osamljen vzgled!

  17. jozasportoroza pravi:

    Kako letijo hohštaplerji velikega formata. S takim se je peljal snob Turek, Slovencelj. Moralo je biti zelo hoh. Samo je kratko trajalo. Ali so pipe zlate?

    www2.bombardier.com/en/3_0/3_2/popup/globalxrs/globalxrsgalerry.html

    p.s.
    - letalo je namenjeno za dolge proge
    - hohštapler: domišljav človek, gizdalin
    - snob: kdor si prizadeva s posnemanjem vedenja, ravnanja ljudi iz višjih družbenih krogov
    - Slovencelj: nesprejemljiv za kritiko, vselej sumnjičav, za druge se zanima, če ima koristi od njih

    Pa kaj je z vami, ljudje? Nategnjeni? Tudi slepec zrno najde - Pahor ma vas rad.

  18. tomazh pravi:

    Pahorju so pripisovali največ znanja s področja zunanje politike, pa si je moral vzeti za svetovalca Rupla. Kakšno je šele njegovo znanje na področjih, kjer se nima za poznavalca.
    Sicer je pa tako zabluzil, da se mora ukvarjati s svojimi napakami in ne reševanjem ključnih razvojnih vprašanj, o katerih je toliko govoril. Katastrofa že na samem začetku.

  19. Endopump pravi:

    Endo Pump Male Enhancement is a dietary supplement designed to assist men improve their sexual performance. This natural formula contains a potent blend of herbs and nutrients that work together to improve blood flow

Komentiraj