Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pahor in ministri

5. december 2008 ob 1:35 | Denis Sarkić |

Vlada je sprejela uredbo o merilih in pogojih za izdajanje poroštev bankam, ki jih v skupnem znesku 12 milijard evrov do konca leta 2010 predvideva novela zakona o javnih financah. Z njeno uveljavitvijo se bo izboljšala kreditna aktivnost, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Franci Križanič. Minister Križanič je pojasnil tudi, kako napreduje iskanje najboljšega kandidata za novega predsednika uprave Nove ljubljanske banke (NLB).

Vlada je sprejela predlog razrešitve sedanjih in imenovanja novih članov nadzornega sveta Eles-a, ki ga je predlagal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. V skladu z zakonom o Slovenski izvozni in razvojni banki (SID) pa je razrešila in imenovala nove člane nadzornega sveta SID Banke. Minister Lahovnik pa je za Vest komentiral tudi izjave novega predsednika Zbora za republiko Gregorja Viranta, ki je izjavil, da v Sloveniji še ne čutimo nižje gospodarske rasti in posledično tudi recesije.

Ministrica za kulturo Majda Širca je na novinarski konferenci po 3. redni seji vlade predstavila predlog novele zakona o varstvu kulturne dediščine. Zakon je stopil v veljavo letošnjega marca, zdaj pa je, tako Širca, nastopila “krizna situacija”, ki zadeva pridobitev statusa t.i. pooblaščenih muzejev. Nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti je nedavno izdal pravilnik o varovanju in hranjenju nacionalnega bogastva in muzejskega gradiva, o vpisu v razvid muzejev in o podelitvi pooblastila za opravljanje državne javne službe muzejev.

Toda priprava pravilnika za pridobitev statusa t.i. “pooblaščenih muzejev” je potekala sorazmerno dolgo, saj si je ministrstvo prizadevalo uskladiti pričakovanja občinskih muzejev in njihovih ustanoviteljev ter hkrati upoštevati mednarodne muzejske standarde. Širca je zato predlagala, da se podaljša prehodno obdobje, in sicer za eno leto, torej do 1. januarja leta 2010, v nasprotnem primeru bi kršili zakon. Tako bodo v letu 2009 lahko dokončali postopke podelitve pooblastil muzejem za opravljanje javne službe.

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o prevozih v cestnem prometu in ga poslala Državni zbor v sprejem po nujnem postopku. Novela omogoča podelitve koncesije gospodarske javne službe za javni linijski prevoz potnikov tudi brez javnega razpisa, hkrati pa podaljšuje sedanje koncesije za dobo dveh let, je pojasnil minister za promet Patrick Vlačič.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. medek pravi:

    http://www.naomiklein.org/articles/2008/12/cant-lose-this-moment

    Make no mistake about it: vanishing capital does not disappear without a trace.

    It is being siphoned away clandestinely from the capital account of businesses,

    to benefit the issuers of irredeemable dollars and their cohorts. These honorable

    gentlemen cut rates with their right hand and grab the obscene profits thus

    generated on their bond portfolio with their left hand. It is legalized

    embezzlement. Keynesians say that the government can turn the stone into bread

    through driving down the rate of interest to zero. It would be more accurate to

    say that the government, in a vampire-like fashion, sucks the blood of labor

    through the bleeding of their wage fund.

    Antal Fekete

  2. lucko pravi:

    Prvi video:

    This video has been removed due to terms of use violation.

Komentiraj