Komentar - Ana

3. december 2008 ob 14:28 | Vest |

Lipica je kulturni spomenik državnega pomena. Je najstarejša kobilarna na svetu, ki kontinuirano redi eno samo pasmo konj. V skoraj petsto letih sta se tu sooblikovala konj in značilna kulturna krajina, ki sta nerazdružljivo jedro spomenika. Prav zaradi tega je Lipica izjemna tudi v svetovnem merilu. Ima možnost, da se uvrsti na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Vrsta dogodkov kaže na to, da se tega dejstva premalo zavedamo. Ravnanje z Lipico je, milo rečeno, družbeno neodgovorno.
Pretekla vlada je s postopki, ki se vlečejo še izpred njenega mandata, izvedla vrsto korakov, s katerimi je vnaprej in svojeglavo, brez strokovne podpore, sprejela odločitev, da je golf edina prava bodočnost za razvoj spomenika:
- spremenila je poseben zakon za ureditev Kobilarne Lipica, s čimer se je ozognila soglasjem pristojnih organov in sodelovanju civilne družbe; namesto priprave Državnega prostorskega načrta, ki ga predvideva Zakon o prostorskem načrtovanju, je uvedla samosvoje predloge prostorskih ureditev; s tem je bil golf sprejet kot vodilna dejavnost v razvoju posestva Lipice, ne da bi vlada pri tem preverila alternative in premišljeno pristopila k vprašanju razvoja zavarovanega območja;
- iz celovitega območja spomenika je izzvzela neodtujljivi del in omogočila, da se izdelujejo načrti za posamezne dele; tako je omejila možnost celovite strokovne presoje vplivov širitve igrišča na podobo in delovanje spomenika. To je še posebej sporno ob dejstvu, da je celotna Lipica, z zaraslimi pašniki vred, kulturna dediščina in sta njeno ohranjanje in razvoj v javnem interesu.
Okoljsko poročilo in žalostni pogin dveh konj sta tako le logična koraka v tem nesmiselnem, tragikomičnem sosledju. Študija se je zavestno izognila pravemu problemu: kot strokovno zmago je razumela ohranitev habitata zavarovane vrste hrošča. Povsem legitimno, vendar je zgrešilo bistvo. Izpustilo je za Lipico gotovo najpomembnejši del presoje, namreč presojo vplivov na kulturno krajino in z njo neločljivo povezano čredo edinstvene pasme konj.
Prizadevati si je treba, da se golf izseli iz območja spomenika. Izdelati je treba alternativne predloge za razvoj zavarovanega območja, ki bodo končno na prvo mesto postavili razvoj in varstvo konjske črede in kulturne krajine; le presojanje med možnimi bodočnostmi Lipice bo privedlo do smiselnega in sprejemljivega rezultata. S širšim družbenim konsenzom o ravnanju z Lipico kot svetovno dediščino pa bo morda vendarle tudi Lipca postala simbolna točka nacionalne identitete.

Ana Kučan, krajinska arhitektka z Biotehniške fakultete v Ljubljani, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 38 x komentirano
  1. OSTRŽEK pravi:

    XAXAXAXAXAXA !!!! ROFL KAJ SEM REKU EVO FRENDICA OD TAVČARJA SPET V IGRI. KAKO PROZORNO. JOJ JOJ JOJ LEVAKI LEVAKI NČ BOLJŠI,NE SLABŠI STE OD SVOJEGA ANTIPODA.

    IN ZDAJ BO SARKIČ SPET REKU,DA MAM FULL DOMIŠLIJO.XAXAXAXAXA

    SPET BO EN POK K STE TKO SINHRONIZIRANI. :)

  2. Mirjana pravi:

    Super Ana…ni kaj dodati.

  3. doajen pravi:

    ofenziva levakov pod krinko stroke… ja Ana vse ql, kje si bila minula 4 leta?

  4. jokjok pravi:

    Torej - ženski odrekaš strokovnost, ker je slučajno hči Milana Kučana? Se ti zdi, da je klatila neumnosti?

  5. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    tudi konje ubijajo,mar ne !?_ _ _ PRASCI !

  6. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    http://www.corriereasia.com/_var/news/DTBZCSR-MAAHIRH-JGZ.shtml

  7. luka pravi:

    Komentar je bil izbrisan zaradi osebnih žalitev in/ali ekstremnega idiotizma.

  8. ervinator pravi:

    Iz komentarja ni razvidno, zakaj je pogin dveh konj le logičen korak (čigav korak?) v nesmiselnem, tragikomičnem sosledju. Prej bi rekel, da gre v stališču Kučanove za sosledje politično motiviranih strokovnih argumentov.

  9. kunta pravi:

    ne govori na pamet, pojdi v Lipico in si na lastne oči oglej kakšno moldavsko greznico so iz nje v štirih letih naredili tvoji novokomponirani golfisti.

  10. medek pravi:

    In, če pride Princ Teme(JJ) na čelo oborožene sile kapitala (Nato), bo po izumrtju čebel in konjev izumrl še cel narod?

  11. medek pravi:

    Aja, intermezzo, force je verjetno Nato. Marija ni nič falila.

  12. neemocije pravi:

    Ali je res hči velike rdeče pogane?

  13. neemocije pravi:

    kunta pravi:

    3. december, 2008 ob 21:29
    ne govori na pamet, pojdi v Lipico in si na lastne oči oglej kakšno moldavsko greznico so iz nje v štirih letih naredili tvoji novokomponirani golfisti.

    Ne laži, ajde….

  14. lampijon pravi:

    @ostržek/doajen/luka/neemocije/ipd. : nisem vedel, da imate v Polju dostop do interneta.

    Hvala bogu, da se še najde kdo, ki opozarja na to problematiko in se tudi javno izpostavlja! Bravo Ana!
    Lipica je unikat v svetovnem merilu in je ne smemo prepustiti gemblerjem in golfistom!?!? Za te dejavnosti je dovolj prostora drugje.

  15. luka pravi:

    a na vesti tud brišete komentarje?

    :)

  16. Maja pravi:

    Odlično Ana! Vsi bi večkrat morali v Lipico in javno sporočiti, kako doživljamo ravnanje z njo. Ali pa smo že čisto otopeli? Če odmislimo uničevanje dediščine in nmespoštovanje kulturne krajine je najbolj žalosten del vsega skupaj strokovna podpora dogajanju. Sodelovali so strokovnjaki ministrstva za kulturo in okolje in drugi, med drugim celo Center odličnosti na ZRC SAZU, ki je na primeru Lipice brez posebnih pogojev vadil izdelavo svojega prvega okoljskega poročila ali pa izdelovalec famoznega načrta prosotrskih ureditev, ki pred tem v svoji karieri še ni narisal nobenega načrta za državo. Kaj takega na drugih območjih ni možno, ker se tako delo oddaja pregledno, prek javnih razpisov in s precej uzancami, ki zagotavljajo izkušenost itn.. In ja tudi ministrstvo ni samo politika ampak so to tudi strokovne službe, ki v primeru Lipice voljno ovijajo zakonodajo, da dosežejo želeno in vodijo postopke v imenu politike, čeprav mi verjamemo, da so kot javni uslužbenic odgovorni državljanom in jih, bog ne daj, ob menjavi vlade ni treba zamenjati. Molk vseh ostalih strokovnjakov, arhitektov, akadmeskih ustanov in ZAPS-a pa je samo posledica družbene gluhosti, ki je v deset in tolikih letih postala tak onzačilna za slovenski prostor.

  17. trn v peti pravi:

    Vlada naj raje pobriga za revne ljudi, na katero je vsa ta štiri leta “OPOZARJALA”. Svoj ideološki luksuz naj financira iz lastnega žepa. Dovolj je državnega denarja šlo za bypass firme in prihvatizacijo. Dovolj ste komunisti POKRADLI!!!!

  18. contra pravi:

    Rdeča politika nima meja!

  19. Bount pravi:

    Ana, zelo kvaliteten prispevek, hvala.

    Konji umirajo, otroci umirajo ( glej zadnja Trenja), narava umira- in zakaj?
    Predvsem zaradi objestne, neumne, požrešne pokvarjenosti nekaterih političnih funkcionarjev
    in samooklicanih nesposobnih fakultetno izobraženih kvazi strokovnjakov!

    ….direktorja Lipice, Matjaža Pusta bi se moralo po hitrem postopku za vedno odstraniti iz tega odgovornega mesta, skorumpiranega Brejca poslati daleč stran v Ameriko, če že hoče biti “gospod” in igrati golf, ter s tem še mastno zaslužiti, Edbina Tavčarja obvezno podpreti in poslušati kaj nam sporoča in zelo sumljivega in popolnoma nesposobnega Marco Marca zelo hitro odpeljati čim bolj daleč stran od konjev..
    Hazaderstvo, umazan blišč zapacanih in zastrupljenih z raznimi kemikalijami igrišč za golf , je potrebno po hitrem postopku odstraniti daleč stran od konjev, saj te kemikalije s katerimi špricajo golf igrišča, da bo travica ravno prav zelena in odporna, res niso primerne za konje in če hočemo, niti za ljudi, ki tam živijo ! Golf v tem primeru pomeni vse drugo uničiti in zastrupiti. Money, money -seveda, denar, sveta gospodar, to je vizija požrešnih politikov in gospodarstva.
    In kaj nam blebetajo, da ne vedo od čega konji umirajo! Ali se delajo ali so, ali so grdi lažnivci ali pa so bebci, ni važno, stran z njimi!!

  20. pinkobalinko pravi:

    Tukaj se mora lastnik (država) odločiti samo nekaj. Turizem v Lipici da ali ne. Naj se torej vlada jasno odloči in za to svojo odločitvijo stoji. Nekonstruktivnih nabijačev v zvezi z Lipico, kot je gospa Ana, je v zadnjem času že preveč.
    Lahko se vlada odloči, da bo Lipica samo državna kobilarna. Ni problema, odpusti (in poplača) se približno 100 ljudi, ki so zaposleni v turizmu, odpove in poplača najemnike… Za večje udobje konj lahko potem te naselijo v hotelih.
    Ampak, še vsi dosedanji lastniki in upravitelji so videli turistično opcijo kot del Lipice in so jo (bolj ali anj uspešno) razvijali. In kako naj v Lipici poskrbijo za plače več kot 100 zaposlenih v turizmu, gospa Ana? Naj gredo po njih v državni proračun?

  21. kaktus pravi:

    Kučanovi Ančki !
    Koliko zanemarjenih zadev (projektov )se je lotila ravno Janševa vlada, ko bi jih morala že urejevati nekdanja komunistična oblast (tudi tvoj,tebi cejeni ata)in vse naslednje vlade.Nekoč kronični bolniki kot so “RTV”, OKOLOŠKI INŠTITUT, PEDIATRIČNA KL.,PORODNIŠNICA V LJ, V M.SOBOTI, ZAVOD LIPICA itd… Mislim, da oponirate izključno in samo zaradi tega, ker je bila vaša, vam draga opcija pri reševanju teh omenjenih zadev zelo neuspešna.
    SEVEDA, BILO JE POTREBNO NAJPREJ LASTNINITI IN TO JE IMELO PREDNOST.!!

  22. CVEK pravi:

    ANA, ne sekiraj se , saj so samo grmovje skrčili okoli LIPICE. Reci atku Milanu staremu iskušenemu, brigadirskemu mačku, naj kaj organizira, grmovja je še dovolj!!!

  23. rukar pravi:

    KUČANOVA Anči !
    Nevem zakaj se ne imenuješ Štrukljeva, bi zvenelo bolj ekološko.
    Mislim, da bi tvoje mnenje in ugotovitve bile povsem drugačne, če bi tvoj ata MILAN sam igral golf.
    Hudo narobe pa je, ker ga zna igrati JANŠA, kaj ne!?

  24. reformator pravi:

    Ana ! Tale caktus ti je pa dobro naštel. Ugotovil sem namreč, da komunisti še niso izpolnili niti prve, kaj šele druge, tretje…petoletke. PERMEJDUŠ, DA BO DRŽALO, SAJ ŠE MARSIKJE NIMAJO ELEKTRIKE, VODE, VI PA SE ŽE Z GOLFI UKVARJATE !

  25. Pikec pravi:

    Torej pravite, da Ana nima prav, Štrukelj je pa tako pameten. Kar požrl in izbruhal bi ga.

  26. เกมสล็อตค่าย WM WorldMatch pravi:

    … [Trackback] …

    […] Read More to that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  27. Cannabis delivery Toronto pravi:

    … [Trackback] …

    […] Read More on that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  28. ทีเด็ดฟุตบอล pravi:

    … [Trackback] …

    […] Read More here on that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  29. แทงมวย LSM99 pravi:

    … [Trackback] …

    […] Information to that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  30. Trust Bet pravi:

    … [Trackback] …

    […] Read More on that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  31. duurzaam speelgoed pravi:

    … [Trackback] …

    […] Read More here on that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  32. trustbet pravi:

    … [Trackback] …

    […] Read More Info here on that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  33. บริษัทรถเช่า pravi:

    … [Trackback] …

    […] There you can find 69456 more Information to that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  34. โคมไฟ pravi:

    … [Trackback] …

    […] Find More Info here on that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  35. Kimber 1911 pravi:

    … [Trackback] …

    […] Read More Info here on that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  36. runtz disposable vape pen pravi:

    … [Trackback] …

    […] Find More Info here to that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  37. รับสร้างบ้านหาดใหญ่ pravi:

    … [Trackback] …

    […] Find More here to that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

  38. rainbow six siege hackers 2019 pravi:

    … [Trackback] …

    […] Find More on that Topic: vest.muzej.si/2008/12/03/komentar-ana-3/ […] …

Komentiraj