Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Minaret z džamijo

2. december 2008 ob 20:32 | Urh Maček |

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji redni torkovi novinarskih konferenci komentiral željo po referendum mestnega svetnika Mihaela Jarca. “Najprej moramo videti, kakšno vprašanje je sploh pripravil gospod Jarc. Še vedno ne razumem, kaj on zdaj želi,” je dejal župan. Dodal je, da mu ni bilo jasno niti Jarčevo dopolnilo na seji mestnega sveta, ko so sprejeli prostorski akt, ki omogoča gradnjo Islamskega versko-kulturnega centra ob Parmovi v Ljubljani.

Proti odloku je glasovalo samo pet svetnikov in sicer Jarc, Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), Peter Sušnik (SDS), Boštjan Cizelj (SDS) in Roman Kolar (SDS), ostali opozicijski svetniki iz vrst SDS in NSi pa so se vzdržali.

Janković je nadalje izrazil dvom, da lahko referendum o gradnji džamije sploh izpeljejo, saj je ustavno sodišče enkrat že razsodilo, da o tem ni mogoče odločati na referendumu. Župan je prepričan, da bo ustavno sodišče tovrstno pobudo, če bo treba, ponovno zavrnilo.

Za vse očitke v povezavi z višino minareta je še prezgodaj, kajti na podlagi sprejetega odloka bo šele razpisan javni natečaj za izbor arhitekturne rešitve in šele takrat bo znana dokončna višina minireta. Dokončna odločitev o tem, kako bo Mestna občina Ljubljana (MOL) postopala v tem primeru, po županovih besedah še ni sprejeta, saj se bo na podlagi vložene pobude posvetoval s strokovni službami mestne uprave in se odločil o nadaljnjih ukrepih.

Glede napovedi SDS, ki je napovedala zahtevo za posvetovalni referendum o izvedbenem prostorskem načrtu MOL, pa je župan na današnji redni novinarski konferenci zagotovil, da posvetovalnega referenduma zagotovo ne bo razpisal, saj so imeli tako meščani, kot četrtne skupnosti možnost dajanja pripomb in sooblikovanja akta. Ob tem je ocenil, da v SDS zahtevajo nekaj, kar ni v skladu z zakonskimi določili, saj postopek priprave strateškega in izvedbenega prostorskega načrta MOL teče v skladu z zakonodajo.

Urh Maček, video Aljaž Pengov Bitenc

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 116 x komentirano
  1. rolka+ pravi:

    hvala lepa. če se da še kaj od tiskovke bi bil hvaležen.

  2. luka pravi:

    ma nč nimam proti đamiji, sam fakin 40 metrskega minareta pa res ne potrebuje…
    najbolj, da navrh namontirajo še laser in svetijo do meke…

  3. unexpected pravi:

    naj si džamijo in minaret zapičijo v svojo rit!!!

  4. unexpected pravi:

    oh jankovič jankovič.. vedno sem tvoj zagovornik vendar zdele ga pa mal mimo pihaš:

    - jelinčič se ne bori za slovence temveč za slovensko kulturo! Slovenci ne bojo v nikakršnem primeru ogroženi - saj bo državljanov vedno več - vendar spoštovanja avtohtone kulture bo vedno manj! to ti hoče povedati!!!

  5. / pravi:

    Luka, nism te še vidu protestirat pred un cerkvo na poljanah ki m 60+m visok zvonik….

  6. luka pravi:

    @/

    ti je unexpected lepo razložil

  7. Nogavička pravi:

    unexpected, luka, najprej se vprašajta kaj vaju v resnici pri vsem tem moti, čemu pravzaprav nasprotujeta in kdo vaju motivira.

  8. Nogavička pravi:

    unexpected, kaj se bo v resnici zgodilo je odvisno tudi od tebe.

  9. Mirjana pravi:

    Da me pa bo plemeniti učil kulture,pa raje ne.
    Lahko je sporna višina minareta..morda kakšen m manj,…ampak, da gospod obvlada zgodovino, heraldiko, pa še numizmatiko,…mi pa niti zdaleč še ni znak kulture.Kaj pa piramida na Krasu?…ah da,..to pa je vraščen element v ambient..vsebina v njej pa poseg opraviči, ker je kulturna…in odraža največji simbol naše identitete.
    Pa tudi da se je pripravljen za 5 mio euro prodat…je tudi odraz kulture..

  10. Matjaž H. pravi:

    V bližini bodoče džamije na železniški postaji načtrujejo več kot 100 m visok nebotičnik. kako pa se vklaplja v ljubljansko okolje?

  11. unexpected pravi:

    # Nogavička pravi:
    3. december, 2008 ob 7:41

    “unexpected, luka, najprej se vprašajta kaj vaju v resnici pri vsem tem moti, čemu pravzaprav nasprotujeta in kdo vaju motivira.”
    “unexpected, kaj se bo v resnici zgodilo je odvisno tudi od tebe.”

    bi malce dolgo trajalo če bi ti poskusil razložiti! sicer ti pa lahko kar takoj povem da me motivira zdrava pamet!

  12. unexpected pravi:

    džamija

    En karseda kratek komentar – čeprav težko ker stvar ni enostavna in je dobro malo širše stvar predstaviti.

    1. Državljani slovenije so tudi muslimani kateri si ravno tako zaslužijo svoj prostor za molitev!!!

    2. Muslimani nam v zadnjih pol tisočletja niso prinesli nič dobrega na naša tla – tudi kulture – tako naše kot njihove – se niso bogatile ena na račun druge! Smo to presegli? So tudi oni? Pozabmo na to, ne?? Resno! Ker ne živimo 500 let nazaj – ampak živimo danes – v demokraciji!

    3. Pravijo da se na džamijo čaka že 40 let… res je vendar takrat je bil bolj primeren čas za gradnjo džamije. Zakaj? Ker je takrat cerkev (vsakevrste) bila ločena od države. Sedaj temu ni tako!

    4. Sedaj boste rekli nekateri ob pivu: »ah saj tile naši muslimani pa res niso škodljivi…« res je, niso oziroma »v tem trenutku niso!« ali pa bolje »nikoli niso bili« - vemo pa da ekstremna struja v mohamedanstvu vedno lahko pride na dan! Z drugimi besedami: muslimanstvo kot smo ga poznali v jugoslaviji 100 % zagovarjam, saj je bil sproščen in ni bil zaprt vase, bil je prilagojen okolju, in seveda ločen od države!!! Ali z drugimi besedami – bil je prilagojen okolju ker je bil ločen od države! Ekstremne struje med in po vojni v bosni pa vemo (upam da tudi vi veste) do česa so pripeljale in kakšna je sedaj situacija v bosni!!!!!

    5. Muslimani zavračajo integracijo z okoljem (če okolje ni muslimansko) – Mohamed jo kaznuje! Seveda to ne velja za nam dobro znano obliko kot je veljala cel obstoj jugoslavije, ker v jugi je veljal nam prijazen način – integrirali so se (pravila so veljala za vse) in sprejeli našo kulturo – med in po vojni pa se jim je totalka zbledlo, s pomočjo glasilcev iz arabskih držav so uspeli uničiti vse kar je bilo v muslimanstvu kot smo ga poznali mi »sproščenega« in »integriranega«. Nekaj podobnega se je zgodilo s slovensko RKC – po osamosvojitvi se jim je utrgalo, ker kao u komunizmu niso imeli pravic – ni res – ravno tako so lahko opravljali kar so hoteli – le odsekal so jih od korita in od odsekal od vpetosti v šole in druge inštitucije!!!!!

    6. Islam ni samo verska veroizpoved temveč tudi politična (enako kot RKC)!!!: »gospodje a nimamo že naše RKC malce dovolj!! A mormo sedaj še za muslimane skrbeti ali kaj? Še ta udarc!!! KOT DA ŽE RKC NI DOVOLJ«

    7. Jelinčič je sicer zelo ekstremen v svojih izjavah vendar ima prav ko reče: »vera je eno (molitve itd.), islamistični center pa je drugo!« Zakaj? A mislite da se ne bodo enkrat (ne drugo leto – morda čez 5 let) spomnili in začeli v šole uvajati pokrivala za ženske? Saj smo demokratični bomo že! Sicer pa Fallačijeva (mimogrede je malce preveč ekstremna saj izhajajo predpostavke za njene ideje iz veliko bolj »krutih« območij kot je naše, zato njene primejave niso čisto na mestu) zelo dobro pove ko reče: kako za vraga jim boš razložil »božansko komedijo«? 40 let nazaj v ljubljani – z lahkoto! Sedaj – nekaterim z lahkoto – drugim nemogoče!!!

    8. Poglejte si v primerih držav zahodne evrope: vse celice so izšle iz nekih centrov —– ZA KATERE SEM PREPRIČAN DA JIH NIHČE NI PRED NJIHOVIM POSTAVLJANJEM IMENOVAL KAKORKOLI POVEZANO S TERORIZMOM, TEMVEČ LE »kulturni centri«!!!

    9. Problem je tudi to, da šele »po tem« ko bi dobili kulturni center itd. — je to le en razlog več da dobimo še in še več muslimanov – med katerimi so tudi taki, ki so ekstremisti – slej ko prej!!

    10. In sedaj boste rekli: »ah saj te muslimani ki so pri nas pa niso tako nevarni – tukaj se pa kaj takega že ne more zgoditi«!! hm.. tudi v zahodni evropi niso bili nikoli nevarni – do terorističnih napadov in do momentov, ko so zahtevali svoja pokrivala za dekleta v OŠ in do ostalih zavračanj avtohtone kulture! ČE GREM JAZ V SVET SE PRILAGAJAM (vsaj do sedaj sem se), KO TAM ŽIVIM NJIHOVI KULTURI – IN LAHKO SI MISLITE KAJ BI MUSLIMANI Z MENOJ NAREDILI ALI Z MOJO HČERKO ČE BI V NJIHOVI ŠOLI ONA PRIŠLA V RAZRED BREZ POKRIVALA!!!

    11. Arhitekturno in krajinsko arhitekturno – džamija žal ne paše v naše okolje. Kakorkoli lahko obračamo se le sprenevedamo! Vendar pa glede na to da živimo v modernem in urbanem okolju džamija čisto nič ne bi »kazila« podobe ljubljane – še celo naredila okolje bolj pestro.

    12. Janković žal nima prav ko govori da ljudje ne moremo odločati o pravicah manjšin – lahko saj bomo mi živeli z džamijo in muslimanskim kulturnim centrom!

    13. Mufti Nedžad Grabus je kul dečko ker če ne drugega ima lepe ideje — ki pa žal ne zagotavljajo realizacije v predstavah kot jih imamo mi, saj ima tudi ta gospod lahko v danem trenutku nadrejene, ki morda ne razmišljajo tako kot on!!! Njemu pa svaka čast – všeč so mi njegove ideje.

    No da povzamem na kratko: sem za džamijo vendar na način da tam lahko muslimani opravljajo svojo molitev – vse drugo je izključeno (in ne nekakšen kulturni center + pokopališče + šola)!!!. Sicer pa sem mnenja da bi se morali muslimani prilagoditi naši kulturi: tako v šolah kot tudi v bolnišnicah – kar pa je nemogoče saj je država že z RKC dokazala da država in vera nista ločeni. Všeč mi je ideja Jankoviča o lepi in složni sloveniji – celo zelo všeč – vendar stvari kot vidim žal niso take kot 40 let nazaj (ko je bila vera ločena od države in so bili odnosi med ljudmi lepši). Matr spet smo bolj evropski od evrope!!!!!

    V kolikor pa vladi uspe ločiti državo in vero v vseh institucijah – takrat bom glasoval za džamijo!!! Žal mi je!!! Zato džamije tokrat ne bom podprl (40 let nazaj bi jo in tudi sedaj bi jo podprl če bi bila država ločena od vere) v kolikor pride do referenduma. Ravno tako podprem džamijo v trenutku če mi nekdo garantira, da sem ne bodo prišli (tudi čez 10 let ne) ekstremističnega mišljenja mohamedanci! Mislim da te garancije ne more izreči niti mufti Nedžad Grabus – če jo izreče – glasujem za džamijo!!!

    Sicer pa me boste itak vsi proglasili za nastrpnega, ker kao nisem dovolj odprt in podobna jajca…

    …lep pozdrav vsem in pridni bodite…

  13. unexpected pravi:

    …in še nekaj g. Jankovič, navkljub temu da te moji komentarji vedno podpirajo in te podpiram čisto pri vsem, ker si pameten človek, te pri tej neumnosti ki jo delaš žal ne morem podpreti…

    - forbes ni argument “za džamijo”, ker forbes je papir in priznanje in ne more delovati kot razlog
    - “objekt za molitve imenuješ džamijo” - poglej si RKC kaj delajo! Si oslepel al kako?
    - praviš da si nekdo nabira “politične pike” - TOKRAT ME TO NE ZANIMA - ČEPRAV SEM VOLIL TAKO ZATE KOT ZA TURKA KOT ZA NOVO VLADO!
    - imaš prav ko govoriš da vandalizem ne spada v ljubljano - TO JE PA ŽAL EDINO KAR IMAŠ PRAV
    - in če me žališ da govorimo o nabiranju političnih točk ti še enkrat tupim v glavo da me prosim “NE ŽALIIII”!!!!! KER NE PODPIRAM MODRO RUMENIH CEPETAVIH ZASTAVONOŠINIH VOJŠČAKOV!!!!

    adijo!!!!

  14. Don_Vito_ pravi:

    @unexpected
    se popolnoma strinjam skoraj z vsemi trditvami in tudi sam sem ravno zaradi teh argumentov proti džamiji! žal je tako moram reči, in nisem ponosen preveč na to izjavo, vendar mi trenutna situacija ne pušča prav nobene druge izbire, in prav rad bi videl, da bi bilo obratno…za džamijo je žal prepozno že, v stari Jugi bi se to dalo zelo dobro porihtat vendar zdaj so žal drugi časi, časi, ki pa ne obetajo prav nič dobrega…in ja, Ljubljana je lepo mesto pravi Forbes, prijetno….zaradi “ljubljančanov” ?! no, ja g. Jankovič, ko bi le vedel kolikšen je realen procent slednjih v naši prestolnici…

  15. ervinator pravi:

    Jelinčič se bori za slovensko kulturo? ROTFL

  16. Rock pravi:

    Janković, mesta ne moreš furat kot podjetja, ker ima mesto vgrajene instrumente, po kateri ti lahko vsaka malo večja skupina blokira odločitve in te upočasnjuje ter tako zelo počasi kaj narediš.

    V firmi si kot direktor enostavno absolutni diktator.

    Frustracija tega počasnega dela je verjetno zate prehuda, zato ne boš niti več kandidiral.

    To je tvoja edina slaba točka in to te bo odgnalo iz županskega mesta. Voluharji to zelo dobro vedo. Njim je v interesu, da se vse dogaja počasi in da oni počasi živijo in lepo v miru udobno preživijo.

    Dinamičnega človeka, nedinamika utruja in Jankvić je že kar malo utrujen od vsega blokiranja.

    Kdo sploh rabi napredek ;)).

  17. / pravi:

    unexpected:

    1) res je
    2) kako se je pa naša kultura obogatila z RKCjem? Muslimani so vdiral in ropal ko so prišli; RKC dost podobno (pokristjanjevanje NI BIL MIROLJUBNI POSTOPEK) sam da je blo to že tooook let nazaj da so usi pozabli in enostavno sprejeli RKC. Če bi muslimani to prvi naredl bi se zdej enostavno kregal, zakaj nas moti postavljanje 40m visokega zvonika.
    3)Res je, Cerkev ni več tolk ločena od države-še en dokaz več kok je RKC “dobra” in predvsem vplivna, in kako ji uspeva spirat možgane ljudem, da enostavno ne premorejo več strpnosti do drugih ver (če bi bla muslimanska Cerkev v istem položajo verjamem da bi blo isto…)
    4)V bosni je delež muslimanov konkretno večji od tega ki ga mamo v Sloveniji, ki je praktično zanemarljiv, če ga primerjamo z RKC (in pravoslavci).
    5) Kot ugotavljaš, niti ena religija ni primerna za integracijo, zato ker je stopnja pohlepa v vseh Cerkvah tok velika. Jest ne ločim med RKC/muslimanskimi fundamentalisti ki se nočjo prilagodit…
    6) Se strinjam. Sam če se RKC štuli v nereligiozne sfere, pol bodmo fer pa nej se še ostali štulijo zravn. In ker je RKC pri nas tolk zastopana, mislm da se muslimani ne bojo mogl tolk uštulit, da bi bilo opazno.
    7)Zmagota jest avtomatsko blokiram-ne morm komentirat njegovih izjav…ampak če že; res je “vera je eno, islamistični center pa drugo” sam to bi lahko rekl tut za RKC in pravoslavce (ki trenutno gradijo kulturno pastoralni center, pa se noben ne buni; da ne gre samo za verski objekt)
    8)Še enkrat; v ostalih državah je muslimanov orenk orenk več kot pri nas. Pa tut v Rimu majo đamijo, pa ni videt da majo probleme; ker je RKC enostavno tok močna da nimajo šans. Kot pri nas-RKC je konkretno premočenb da bi mel muslimani kej šans za kakršnkoli resnejši vpliv na ljudi.
    9) Se strinjam, mogoče/verjetno bomo res dobil več muslimanov….
    10) Res je, laho da bojo začel furat svoje. Sam po drugi strani zakaj pa ne. Mene ne bi motla ena deklica z ruto čez glavo oziroma več takih deklic. In glih zarad tega-ker je pri njih tok strogo, bi lahko pokazal zgled kako lahko strpno furamo vsak svoje. Težka naloga, sam mogoče nam rata.
    11)Res je. Še turisti bi lahko mel kej za pogledat, pa še vodiči bi lahko razlagal kako smo se kregal okol tele stavbe ki jo po Svetu jemljejo kot “pač še en verski objekt”.
    12)

  18. / pravi:

    unexpected:

    1) res je
    2) kako se je pa naša kultura obogatila z RKCjem? Muslimani so vdiral in ropal ko so prišli; RKC dost podobno (pokristjanjevanje NI BIL MIROLJUBNI POSTOPEK) sam da je blo to že tooook let nazaj da so usi pozabli in enostavno sprejeli RKC. Če bi muslimani to prvi naredl bi se zdej enostavno kregal, zakaj nas moti postavljanje 40m visokega zvonika.
    3)Res je, Cerkev ni več tolk ločena od države-še en dokaz več kok je RKC “dobra” in predvsem vplivna, in kako ji uspeva spirat možgane ljudem, da enostavno ne premorejo več strpnosti do drugih ver (če bi bla muslimanska Cerkev v istem položajo verjamem da bi blo isto…)
    4)V bosni je delež muslimanov konkretno večji od tega ki ga mamo v Sloveniji, ki je praktično zanemarljiv, če ga primerjamo z RKC (in pravoslavci).
    5) Kot ugotavljaš, niti ena religija ni primerna za integracijo, zato ker je stopnja pohlepa v vseh Cerkvah tok velika. Jest ne ločim med RKC/muslimanskimi fundamentalisti ki se nočjo prilagodit…
    6) Se strinjam. Sam če se RKC štuli v nereligiozne sfere, pol bodmo fer pa nej se še ostali štulijo zravn. In ker je RKC pri nas tolk zastopana, mislm da se muslimani ne bojo mogl tolk uštulit, da bi bilo opazno.
    7)Zmagota jest avtomatsko blokiram-ne morm komentirat njegovih izjav…ampak če že; res je “vera je eno, islamistični center pa drugo” sam to bi lahko rekl tut za RKC in pravoslavce (ki trenutno gradijo kulturno pastoralni center, pa se noben ne buni; da ne gre samo za verski objekt)
    8)Še enkrat; v ostalih državah je muslimanov orenk orenk več kot pri nas. Pa tut v Rimu majo đamijo, pa ni videt da majo probleme; ker je RKC enostavno tok močna da nimajo šans. Kot pri nas-RKC je konkretno premočenb da bi mel muslimani kej šans za kakršnkoli resnejši vpliv na ljudi.
    9) Se strinjam, mogoče/verjetno bomo res dobil več muslimanov….
    10) Res je, laho da bojo začel furat svoje. Sam po drugi strani zakaj pa ne. Mene ne bi motla ena deklica z ruto čez glavo oziroma več takih deklic. In glih zarad tega-ker je pri njih tok strogo, bi lahko pokazal zgled kako lahko strpno furamo vsak svoje. Težka naloga, sam mogoče nam rata.
    11)Res je. Še turisti bi lahko mel kej za pogledat, pa še vodiči bi lahko razlagal kako smo se kregal okol tele stavbe ki jo po Svetu jemljejo kot “pač še en verski objekt”.
    12) Mislm pa da se nimamo kej vmešavat v pravice manjšin;lahko damo mnenje, sam jim pa mormo pustit nej furajo svoje.
    13)Strinjam.

    Men se pač zdi, da mormo folku pustit da živi lajf kot jim paše. Če hočjo met đamijo nej jo majo. Glih tko k se ne bunim ob postavljanju še ene izmed žnj-tih RKC cerkva, se ne bom bunu ob postavljanju đamije. Še vedno zagovarjam da se morjo prilagodit (tuki mislm da se vsi strinjamo); ampak ob enem se mi zdi da bojo primorani se prilagodit ker mamo preveč močno RKC (sploh v navezi s pravoslavci, ki bojo z RKCjem skupi stopli takoj k bo beseda tekla o muslimanih).

  19. unexpected pravi:

    / pravi:
    3. december, 2008 ob 11:06

    “6) Se strinjam. Sam če se RKC štuli v nereligiozne sfere, pol bodmo fer pa nej se še ostali štulijo zravn.”

    ni res!! tokrat ne dam prav - zakaj bi morali čez nekaj let gledati še neko manjšino ki se bori z državo in jemlje od korita kot sedaj RKC - pa ne vidim razloga!!! + neprilagajanje v šolah, bolnicah in ostalem civilnem življenju —- ne in ne!!!

    “In ker je RKC pri nas tolk zastopana, mislm da se muslimani ne bojo mogl tolk uštulit, da bi bilo opazno.”

    ne “š e” !

    “8)Še enkrat; v ostalih državah je muslimanov orenk orenk več kot pri nas. Pa tut v Rimu majo đamijo, pa ni videt da majo probleme;”

    vprašaj kakšnega italjana iz rima :) :) :) pa poglej še pariz kjer so tisti vrli domišljavi francozi (vem da preveč generaliziram vendar je tako izpadlo) popustili da se vsiljuje muslimanska kultura v šole - naslednji pojav je ko bo sošolk tvoje hčere rekla da se v šoli ne bo učila “božanske komedije” ker ji doma pustijo — in glej ga zlomka — ima vso pravico!!!

    “ker je RKC enostavno tok močna da nimajo šans. Kot pri nas-RKC je konkretno premočenb da bi mel muslimani kej šans za kakršnkoli resnejši vpliv na ljudi.”

    ne podcenjuj - z vzpostavitvijo “prijaznega” okolja pride ostala “garda”

    “10) Res je, laho da bojo začel furat svoje. Sam po drugi strani zakaj pa ne. Mene ne bi motla ena deklica z ruto čez glavo oziroma več takih deklic. In glih zarad tega-ker je pri njih tok strogo, bi lahko pokazal zgled kako lahko strpno furamo vsak svoje. Težka naloga, sam mogoče nam rata.”

    poskušaj se učiti iz izkušenj drugih držav kjer je bila 30 let nazaj enaka situacija kot sedaj pri nas — kaj opaziš?? jim je ratalo???

    brez zamere

    lp

  20. unexpected pravi:

    / pravi:
    3. december, 2008 ob 11:12

    “ampak ob enem se mi zdi da bojo primorani se prilagodit ker mamo preveč močno RKC (sploh v navezi s pravoslavci, ki bojo z RKCjem skupi stopli takoj k bo beseda tekla o muslimanih).”

    no vidiš - želiš si še njih pri koritu za sladko maščevanje RKC.. no to kar si povedal je zadnja stvar ki si jo želim jaz — ne želim si nikakršnih navez nikakršnih cerkva in nobenih “stopanj skupi” cerkva iz takšnih ali drugačnih razlogov..

  21. englishman pravi:

    na žalost živiš v svetu, kjer je 90% ljudi vernikov, tako da je po mojem mnenju potrebno izbrati najmanjše zlo. zato se mi zdi nepošteno metati islam in krščanstvo v isti koš - navsezadnje smo evropejci z renesanso, humanizmom in svobodnim mišljenjem krščanstvo tako spremenili, da danes nima nobene veze s srednjeveškimi papeži, ki so se špilali big brotherja (razen, seveda, če verjameš raznim teorijam zarote, po katerih je papež najmočnejši človek v vesolju:)))

  22. monika pravi:

    Pejte v Pariz pogledat islamski center pa se učte kulture.
    Po tehle komentarjih bom začela resno razmišljat o prestopu v islam.

  23. englishman pravi:

    seveda, kultura po pariško, se pravi razbijanje avtomobilov in pretepanje poštenih francozov iz strani kultiviranih arabcev, severnih afričanov, turkov…

  24. Carlos Contreras pravi:

    Je rekel slovenski kmetavz in ostal živ. Evo, demokracija.

  25. englishman pravi:

    veliki liberalec carlos v takšnem vedenju ne vidi nič slabega.

    Three teenagers, thinking they were being chased by the police, climbed a wall to hide in a power substation. Six youths were detained by 17:50. During questioning at the police station in Livry-Gargan at 18:12, blackouts occurred at the station and in nearby areas. These were caused, police say, by the electrocution of two boys, Zyed Benna and Bouna Traoré; a third boy suffered electric shock injury from the power substation they were hiding in

    The BBC reported that French society’s negative perceptions of Islam and social discrimination of immigrants had alienated some French Muslims and may have been a factor in the causes of the riots; “Islam is seen as the biggest challenge to the country’s secular model in the past 100 years”.[15] It reported that there was a “huge well of fury and resentment among the children of North African and African immigrants in the suburbs of French cities”.[16] However, the editorial also questioned whether or not such alarm is justified, citing that France’s Muslim ghettos are not hotbeds of separatism and that “the suburbs are full of people desperate to integrate into the wider society.”

  26. Carlos Contreras pravi:

    Englishman, še enkrat, Carlos *ni* liberalec. Sicer pa še enkrat preberi to, kar si citiral.

  27. unexpected pravi:

    no ja glede na komentarje bom kar ostal pri svojem….

  28. unexpected pravi:

    # monika pravi:
    3. december, 2008 ob 14:19

    “Pejte v Pariz pogledat islamski center pa se učte kulture.”

    tudi tamkajšne OŠ obišči malo.. neprilagajanje tujcev avtohtoni kulturi je postala praksa. Sicer pa si kar sama jemlji pariz za vzgled (glede džamije) v kolikor misliš da je to tisto za čemer moramo slovenci stremeti.

    “Po tehle komentarjih bom začela resno razmišljat o prestopu v islam.”

    nihče ti ne brani - le malce se pozanimaj v arabskih deželah kakšne bodo tvoje pravice in dolžnosti.. nenazadnje greš lahko kar v sarajevo in tam sčekiraš siuacijo ki se je razširila po vojni :) :)

  29. neemocije pravi:

    Englishman, Carlos Contreras je bil morilec in terorist.

  30. neemocije pravi:

    Englishman, pa še to. Uporabljanje nickov oseb , ki so pobijale kot zverine, se mi zdi kulturno precej sporno ampak nivo je tak in je treba sprejeti.

  31. neemocije pravi:

    Balkanci so izvolili Balkanca za župana, ker hočejo spremeniti (oz. so že spremenili) srednje- evropsko mesto v tipično balkansko mesto.
    To je treba sprejeti.

  32. Carlos Contreras pravi:

    Tudi jaz te naravnost obožujem, Kakec.

  33. englishman pravi:

    ali ni bil tisto carlo šakal? carlos contreras je voznik indija (ali pa nascarja)

  34. neemocije pravi:

    englishman , Carlos Contreras je bil morilec in terorist, jebemti kolikokrat ti moram povedati.

  35. englishman pravi:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Contreras

  36. neemocije pravi:

    englishman, išči pod Vittorio Vidali (Stalinova morilska roka) - svinja prve kakovosti.
    carlos je komunist iz obale ali TS.

  37. neemocije pravi:

    # neemocije pravi:
    3. december, 2008 ob 20:26

    englishman, išči pod Vittorio Vidali (Stalinova morilska roka) - svinja prve kakovosti.
    carlos je komunist iz obale ali TS.

    torej zelo možno balkanskega izvora…….

  38. neemocije pravi:

    našel?

  39. neemocije pravi:

    Vittorio Vidali (1900 — 1983), also known as Vittorio Vidale, Enea Sormenti, Jacobo Hurwitz Zender, Carlos Contreras, “Comandante Carlos”) was an Italian-born Communist fighter. He was born in Trieste.

    - He is described as a Bolshevik
    - some consider it to be evidence of Vidali’s and Rivera’s involvement in Mella’s assassination, also related to Rivera’s subsequent expulsion from the Mexican Communist Party.
    -He is thought to have participated in the assassinations of many who were believed to be anti-Stalinist
    - frontal assault on Trotsky’s residence in Mexico City, along with Grigulevich and Mexican painter David Alfaro Siqueiros. Vidali is thought to have been involved with the insertion of assassin Ramón Mercader into Trotsky’s inner circle - Mercader was to kill Trotsky later that year.
    - returned to Trieste in 1947, to become a high ranking communist party member

    etc.etc.etc……

    Da bo jasno sovražil in moril je vse kar ni bilo stalinističnega , za Slovence na Primorskem pa je bil poguben.

  40. englishman pravi:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Vittorio_Vidale

  41. neemocije pravi:

    Vittorio Vidali (Muggia, 27 settembre 1900 – Trieste, 9 novembre 1983) è stato un politico e antifascista italiano. , conosciuto anche come Vittorio Vidale, Enea Sormenti, Jacobo Hurwitz Zender, Carlos Contreras, “Comandante Carlos” fu convinto assertore della linea politica strategica internazionale impostata da Stalin e legato ai servizi segreti sovietici.

    Su extremado estalinismo le hizo ser muy cuestionado dentro de las propias filas comunistas, y se le acusó de estar implicado en la desaparición de Andreu Nin según el que fuera ministro republicano Jesús Hernández en su libro de memorias Yo fui ministro de Stalin. Este asesinato se le atribuye a partir de la década de los 90 a Josef Romualdovich Grigulevich, miembro del Partido Comunista de la Unión Soviética.

  42. Carlos Contreras pravi:

    Madona, sta gajstna! Prava slovenska intelektualca! Le kaj bi brez wikipedije? :))))

  43. komunalis pravi:

    Grimsa za ključarja đamije.Rad bi videl kako bi cvilil ko bi ga obrezali.No če ima sploh tiča kakršen pezde je.

  44. Nogavička pravi:

    Konec neemocij, kaj bi novinar (to be or wanna be) englishman brez tebe, jebemti, a?!

  45. Nogavička pravi:

    unexpected, z vsem dolžnim spoštovanjem, ampak / je vse povedov. Jaz bi sicer lahko še kaj dodal v podobni maniri, ampak nekaj mi govori, da bo še veliko priložnosti za komentirat to temo.

  46. unexpected pravi:

    Nogavička pravi:
    4. december, 2008 ob 0:12

    “unexpected, z vsem dolžnim spoštovanjem, ampak / je vse povedov.”

    tudi jaz sem mu odgovoril - argumentirano.

  47. monika pravi:

    Izgredi po pariških predmestijih so (bili) rezultat getoizacije in s tem povezane odrezanosti od kulture, finančne nesolventnosti … sledi: kriminal. To nima nobene neposredne zveze z islamsko kulturo in civilizacijo, pač pa se lahko pripeti kadarkoli komurkoli, ki je postavljen na obrobje, je zasmehovan in “prisiljen” poseči po protiukrepih, ki so zaradi zablokiranega dialoga največkrat agresija.
    Ravno zato, da se kaj takega ne bi tako pogosto dogajalo, je treba poskrbeti, da se določenih skupin ne getoizira. In to mdr. pomeni, da se jim omogoči izkazovanje njihove lastne verske, kulturne itd. pripadnosti. Takoj ko imaš geto, imaš sranje. Za to ni treba v St. Denis, zadoščajo Fužine (brez zamere, Fužinarji) ali Zikova v Kamniku.
    BTW, englishman, angleška zafrustriranost ti je filtrirala podatek, da so kmalu po tistih predmestnih izgredih metali molotovke in razbijali učilnice študentje na velecenjeni Sorboni.

  48. Nogavička pravi:

    … pa monika tudi …

  49. Nogavička pravi:

    Monika, englishman se sicer trudi, samo, Nataša Briški mu gre pa v nos.

  50. unexpected pravi:

    monika pravi:
    4. december, 2008 ob 1:12

    “Ravno zato, da se kaj takega ne bi tako pogosto dogajalo, je treba poskrbeti, da se določenih skupin ne getoizira. In to mdr. pomeni, da se jim omogoči izkazovanje njihove lastne verske, kulturne itd. pripadnosti. Takoj ko imaš geto, imaš sranje. Za to ni treba v St. Denis, zadoščajo Fužine (brez zamere, Fužinarji) ali Zikova v Kamniku.”

    1 - nihče ne govori o getoizaciji kogarkoli na slovenskem

    2 - lepo bi te prosil da mi poveš kaj zate pomeni izkazovanje lastne verske, kulturne itd. pripadnosti:

    - pomeni to morda nošenje pokrival v šolah? To namreč v določeni meri podpiram, vendar se nato vprašam kako je ko grejo otroci na bazen?? Kako je pri telovadbi?

    - to da se nekdo ne bo učil božanske komedije - ker so mu starši rekl doma da “to pa že ni tako”… je to prav?

    - to da bo država (ki ima mimogrede na grbi še RKC), sedaj morala odvajat tudi za potrebe še ene skupnosti??

    - bomo imeli sedaj tudi islamske šole in bolnice…? da bomo! sčasoma vse pride…

    Sicer pa nam je ful fajn ko smo tako odprti in liberalni, prav fino nam je - pravi vzor smo lahko!

  51. unexpected pravi:

    monika in nogavička

    naj vama kar povem en zelo lep primer ki s je letos pripetil v hrvaški istri na obali…

    …bila je skupinica slovenskih in hrvaških fantov in deklet starih od 25 - 35 let na plaži… plaža je bila sicer bolj divje narave vendar ni bila označena kot nudistična… 1 fant in 2 dekleti so bili kakih 25 m dalje od ostale družbe in so se sončili goli… naenkrat je prišel nek moški z 2 ženskama (obe sta bili v muslimanskih oblačilih videl se ni niti delček kože)… pred njihovimi oblačili nimam prav nobenega predsodka in tudi predsodka nikoli ne bom imel… in te trije so šli ravno tja kjer so se sončili tisti trije nagci čeprav je bila plaža skoraj prazna (začetek septembra) in nato se je začelo…….

    .. najprej le ostri pogled moškega in nato je moški pristopil do nagcev in začel zmerjati obe punci s kurbami in z psicami - češ a ne premoreta nobenega spoštovanja do zakritih žensk… seveda sta tidve le debelo pogledali in po krajšem premisleku odločili da se ne bosta zakrili.. prepir se je nadaljeval, prišla je poleg tudi ostala družba in skupaj smo jim rekli da naj grejo na nek drugi del plaže da pa nas pustijo pri miru… to se ni zgodilo in trmasto so vztrajali pri svojem ter se niso premaknili niti za ped… seveda se je zopet vnel prepir in ko je nekdo rekel da gre po policijo se je stvar začela umirjati… na slovenskem bi morda prej zaščitili njih ki so začeli provocirati kot nas!!!

    in tu je ta njihova toleranca in dojemljivost do naše kulture…

    lp in brez zamere. :)

  52. Nogavička pravi:

    Naj samo za trenutek vskočim (v tvojem slogu):

    1. Pač.
    2.1 O pokrivalih … s te se bo ukvarjal tisti, tozadevni.
    2.2 Božanska komedija in Darwinizem ter Kreacionizem: razkorak med posvetnim in (ne bom rekel duhovnim, saj gre izključno za vprašanje vere) verskim naukom je lahko problem samo pri neizobraženih ljudeh. Več znanja ne škodi nikomur, res pa je da nekateri nikoli ne pridejo niti do Božanske komedije … pa ne, ker ne bi smeli.
    2.3 Me skrbi, ja, da bo RKC dopustila konkurenci ob sebi.
    2.4 2.3.

    … in prav je tako.

  53. Nogavička pravi:

    … in vendar se celo življenje učimo: kaj pa, na primer, sta se obe zakriti ženski potem na glas krohotali, kva se je šou deda delat bedaka iz sebe?

    Takih gorečnežev, ki mislijo, da je treba brezverce nujno spreobračati na vsakem koraku, imaš povsod dosti. Niso samo oni taki … taki so določeni ljudje.

  54. Nogavička pravi:

    … sicer pa si opisal tipičen primer zrcaljenja in tko se v taki situaciji ne dela.

  55. unexpected pravi:

    Nogavička pravi:
    4. december, 2008 ob 1:46

    “1. Pač.”

    ni res! nihče ne govori o tem - torej: “pač ne”

    “2.1 O pokrivalih … s te se bo ukvarjal tisti, tozadevni.”

    odgovor na to pride avtomatično glede na to da bomo imeli džamijo tako da se nam ne bo potrebno s tem ukvarjati..

    “2.2 Božanska komedija in Darwinizem ter Kreacionizem: razkorak med posvetnim in (ne bom rekel duhovnim, saj gre izključno za vprašanje vere) verskim naukom je lahko problem samo pri neizobraženih ljudeh.”

    me veseli da pri muslimanih prednjačijo le izobraženci in s tem nikakor ne bomo imeli nobenih problemov…

    “Več znanja ne škodi nikomur, res pa je da nekateri nikoli ne pridejo niti do Božanske komedije … pa ne, ker ne bi smeli.”

    :) :) :) :) tu ti dam pa 100% prav.

    “2.3 Me skrbi, ja, da bo RKC dopustila konkurenci ob sebi.”

    bo morala - v primeru da ne, bo šlo na sodišče na nivoju EU kot se to dogaja v franciji in italiji (tudi nemčiji)

    “… in prav je tako.” (o muslimanskih šolah in bolnicah)

    to je žal lopata peska na grob kulture in njenim vrednotam v kateri živimo…

    lp

  56. unexpected pravi:

    Nogavička pravi:
    4. december, 2008 ob 1:53

    “… in vendar se celo življenje učimo: kaj pa, na primer, sta se obe zakriti ženski potem na glas krohotali, kva se je šou deda delat bedaka iz sebe?”

    nogavička, deda je bil njihov njen oče in mož druge zakrite - bil je z njima, in nista se krohotali.

  57. Carlos Contreras pravi:

    Še vedno ne razumem, kako oziroma zakaj bo ravno džamija poslabšala situacijo? Vprašanje ni islam, pač pa kateri oziroma kakšen islam. In zgodovinsko gledano je bilo še največ fanatizma prav tam, kjer se je neko zmerno obliko ideologije/religije prepovedalo ali preprečevalo.

  58. Nogavička pravi:

    Khm-khm, odgovor na 2.4 je identičen odgovoru na 2.3, in prav je tako gre pa na tvojo zadnjo misel …

    Pa še enkrat: Takih gorečnežev, ki mislijo, da je treba brezverce nujno spreobračati na vsakem koraku, imaš povsod dosti. Niso samo oni taki … taki so določeni ljudje.

  59. unexpected pravi:

    Carlos Contreras pravi:
    4. december, 2008 ob 2:00

    mi podaš par primerov plis?

  60. unexpected pravi:

    Nogavička pravi:
    4. december, 2008 ob 2:02

    “Pa še enkrat: Takih gorečnežev, ki mislijo, da je treba brezverce nujno spreobračati na vsakem koraku, imaš povsod dosti. Niso samo oni taki … taki so določeni ljudje.”

    generalno ti dam še kako prav - vendar pa moraš vedeti da več je takih ljudi - težje se bo postavit po robu

  61. unexpected pravi:

    Nogavička pravi:
    4. december, 2008 ob 2:02

    “Khm-khm, odgovor na 2.4 je identičen odgovoru na 2.3, in prav je tako gre pa na tvojo zadnjo misel …”

    ja sm spregledu, pač - je že pozno .) :) :)

  62. Nogavička pravi:

    … zakaj bi ga javno osmešili, saj nista neumni … pa vendar je možna taka situacija tudi v izključno zahodnjaški družbi. Bedakov je povsod dosti.

    Spomnim se angleškega filma o Pakistancu, ki je z družino živel v Londonu dokaj strogo versko življenje, vrednote, običaji in to … naj skrajšam, na koncu je spoznal, da je življenje še vse kaj drugega kot red in disciplina.

    Bedaki pa so in bodo vedno med nami ne glede na to kateri veri bodo zapisani in kakšne običaje bodo prevzeli za svoje. Posvetna država ima to moč, da nevtralizira ekstremizme vseh vrst. Nasprotovanje, še bolj pa način kako to narediš … pa preberi Moniko še enkrat.

  63. unexpected pravi:

    oprosti nogavička, še nekaj… pol grem pa spat :) :) :)

    Nogavička pravi:
    4. december, 2008 ob 2:02

    “Pa še enkrat: Takih gorečnežev, ki mislijo, da je treba brezverce nujno spreobračati na vsakem koraku, imaš povsod dosti. Niso samo oni taki … taki so določeni ljudje.”

    vera katera ima v samem koranu zapisano da je potrebno brezverce in krivoverce preganjati - taka hitreje vzgaja take ljudi kot jih imenuješ “določene”…

    za protiutež mi pa lahko podaš primer kjer se oni obnašajo (na nekem delu sveta) tako odprto da sprejemajo kulturo v kateri živiva midva v takšni meri kot jim to omogoča evropa… no sicer boš pa zdej reku da nihče od nas nima želje ne potrebe da bi živel tam - pri njih - se lahko tudi vprašaš zakaj? :) :) :)

    ajde nadaljujemo ob kakšni drugi priložnosti..

  64. Carlos Contreras pravi:

    Hm, recimo prvi kristjani. Bolj ko jih mečejo levom, bolj so fanatični. Nadalje, angleški puritanci v 16.-17. stoletju. Kaj vem, mogoče to velja tudi za katolike v socialistični Jugoslaviji, recimo v določenem obdobju. Ko bi vse tiste ljudi, namesto da so jih pobili, nagnali na prisilno delo in prevzgojo, kakšen argument bi še desničarji imeli?
    Ali pa vzemimo kar Bosno samo - dokler ni prišlo do genocida, ni bilo nobene ali zelo malo podpore fundamentalistom, nobenih burk, nobenih Fahdovih džamij. “Getoizirane” (tako in drugače) skupine bodo pa v vsakem primeru razvile lastne networke in se še same še bolj izolirale od zunanjega okolja.

  65. unexpected pravi:

    Nogavička pravi:
    4. december, 2008 ob 2:13

    “Bedaki pa so in bodo vedno med nami ne glede na to kateri veri bodo zapisani in kakšne običaje bodo prevzeli za svoje.”

    v nečem se pa strinjava

    “Posvetna država ima to moč, da nevtralizira ekstremizme vseh vrst.”

    ima v kolikor ni ekstremizen vezan na državo in zametki le tega (če lahko to imenujemo zametke) ne sesajo mleka direktno iz državnih inštitucij ali kako drugače nastopajo v družbi…

    drugič dalje

  66. unexpected pravi:

    Carlos Contreras pravi:
    4. december, 2008 ob 2:20

    “Ali pa vzemimo kar Bosno samo - dokler ni prišlo do genocida, ni bilo nobene ali zelo malo podpore fundamentalistom, nobenih burk, nobenih Fahdovih džamij.”

    podpore fundamentalistom ni bilo (poleg tega kar trdiš) tudi zato ker vere takratna država (nobene od ver) ni pustila v državne inštitucije (šola, itd.) — imeli so lepo svoje cerkve in molitve - odrekali pa so jim vpetost v državo.

  67. unexpected pravi:

    Carlos Contreras pravi:
    4. december, 2008 ob 2:20 “Getoizirane” (tako in drugače) skupine bodo pa v vsakem primeru razvile lastne networke in se še same še bolj izolirale od zunanjega okolja.

    pretiravaš - nihče ne govori o getoizaciji.

  68. Carlos Contreras pravi:

    Komentar na koran: tam piše marsikaj, tako kot marsikaj piše v bibliji in še kje. In smo pri problemu interpretacije in fundamentalizma. Kar se tiče drugih delov sveta: Jordanija, Turčija, Sirija, Libanon - spet ne v vseh predelih teh držav, ampak to velja tudi za evropske dežele. Otomansko cesarstvo je v knjigah evropskih popotnikov 16. stoletja opisano kot zgled verske tolerance. Albanija je evropska država, evo, s pretežno muslimansko populacijo, pa nikomur (razen peščice blaznežev) ne pride na misel, da bi preganjal drugoverce.

  69. Nogavička pravi:

    Če smem skromno dodati: getoizacija je dejstvo in Monika je to CC-jevo misel dokazala s praktičnim primerom. Temu lahko rečeš tudi ilegala.

  70. Carlos Contreras pravi:

    Zato sem dal besedo v narekovaj - do getoizacije v modernih državah tako ali tako pride na podlagi drugih kriterijev. Če ti je ljubše “pomanjkanje možnosti integracije” … potem gre za to.
    Ok, delno drži glede Bosne, so pa še drugi razlogi. Najprej to, da tam tradicije fundamentalizma ni bilo. In seveda, država religije ne sme spustiti v državne institucije. Tu se povsem strinjam. Problem religioznih institucij pa je ta, da nimajo zgolj zasebnega značaja (ne v pravnem smislu, ampak sociološkem). In za to idealne rešitve pravzaprav ni, bolj ali manj zgolj improvizacija. So pa meje, kjer se pač ne sme popuščati.

  71. unexpected pravi:

    Carlos Contreras pravi:
    4. december, 2008 ob 2:27

    “Komentar na koran: tam piše marsikaj, tako kot marsikaj piše v bibliji in še kje.”

    v bibliji tega ne piše kar sem ti napisal.. žal… (pa upam da veš da ne zagovarjam RKC), je pa žal naša kultura (vse sfere) izšla na temeljih krščanstva in smo ji veliko bolj blizu kot njim.

    “Albanija je evropska država, evo, s pretežno muslimansko populacijo, pa nikomur (razen peščice blaznežev) ne pride na misel, da bi preganjal drugoverce.”

    res je. Koliko pa je tam priseljenih? :) :) :)

  72. Nogavička pravi:

    Vprašanje netolerantnosti in arogance je tudi vprašanje posledic (sodobnega) kolonializma, tj. kako naj posameznik, ki živi zunaj blaginje po vzoru razvitega zahoda, ki je bila ustvarjena tudi na njegov račun, preživi z nič dohodki na dan.

  73. unexpected pravi:

    Carlos Contreras pravi:
    4. december, 2008 ob 2:36

    “Če ti je ljubše “pomanjkanje možnosti integracije” … potem gre za to.”

    mirno se lahko integrirajo - in če ne gredo z glavo skozi zid pri svojih “resnicah” bodo lepo sprejeti in integrirani… še enkrat ne jemlji me kot nekoga, ki bi jim hotel preprečiti njihovo “verskost” - to je zadnje kar hočem… bode me to, da bodo želje večje in večje…

    “In za to idealne rešitve pravzaprav ni, bolj ali manj zgolj improvizacija.”

    zame je ena in edina rešitev le ena ki sicer ni idealna (ker si že sam opazil da je ni):

    - ODSEKAT VSA VERSTVA OD DRŽAVNIH INŠTITUCIJ - ŠOLE SO ZA VSE ENAKE IN PRAVILA SO ZA VSE ENAKA. To je ena in edina rešitev (pod pogojem kvalitetnih šol in učiteljev).

    ajde jutri

  74. slovenski radikal - pravi človek pravi:

    Za Južnjakovića so množično glasovali, zdaj bo pa iz Ljubljane nastalo Sarajevo.
    Novi simbol Ljubljane bo namesto zmaja čoban s fesom in jataganom in Šumadijec v opankih, ki plešeta kolo.

  75. Nogavička pravi:

    … a čakaš da ostaneš sam, pol se pa upaš oglasit, radikal? Manjka česa? Jajc …

  76. monika pravi:

    Nisem volila Jankoviča the Jokerja in ga nikoli ne bom, pri čemer mi je čisto vseeno, kakšne barve oči ima, kako na široko se reži in katere narodnosti je - preprosto se mu vidi, kaj je.
    Eden od razlogov, da prvotno prevajanje Svetega pisma ni bilo lepo sprejeto, je bil med drugim ta, da je v njem, če ga res prebereš, veliko ščuvanja k sovraštvu oz. je starozavezni Bog primer par excellence sovražnosti. In kot je bilo prej zgoraj omenjeno, se zadrege začnejo, ko pride na vrsto interpretacija; bom rekla tako - malo manj uki ljudje ali tisti, ki vidijo le tisto, kar se jim zaleti v nos /tako kot angležu Briški:), prepoznajo v tem spodbujanje maščevalnosti in vsesplošnega sovraštva itd., niso pa se zmožni odmakniti malo stran in pogledati na zadevo celostno. Zato je bilo takrat za nekatere pač mnogo varnejša varianta, da je bila Biblija v latinščini, ki je niso razumeli in s tem tudi niso bili v skušnjavi, da bi stvari razumeli na prvo žogo. In isto velja za Koran in džihad.
    Sploh pa se kontreši ves čas sklicujete na vahabitsko obliko islama, ki je najbolj rigorozna.
    Tisto o Božanski komediji pa je sploh čist mim, ne štekam. V islamu so kreacionistični elementi na ravni in v skladu s sodobno znanostjo. Ampak verjetno sem jaz malo za luno, ker berem stare muslimanske učenjake, ki bi se vam režali, če bi rekli, da ne marajo Božanske komedije.

  77. unexpected pravi:

    draga monika

    četudi bereš stare muslimanske učenjake, moraš vedeti, da islam niso le-ti in da vsi njihovi verniki niso miselnem nivoju (upam da s tem nisem nikogar užalil) starih muslimanskih učenjakov (nenazadnje ne gledajo na to kot npr. ti) - današnja slika vernikov islama je totalno drugačna - žal monika. Me pa veseli da optimistično gledaš na stvar - tudi zahodno evropski intelektualci so na ta tvoj način interpretirali zadevo in niso pustili niti najmanjšega dvoma kakšni drugi interpretaciji - pa se nazorno vidi kam so prišli… (o tem sem že pisal)

    lepo te bi prosil, da napišeš s kakšnimi besedami v stari zavezi opisujejo sovraštvo do nevernikov in “krivovercev”… prosim za citat - ter primerjavo s koranom.

    pišeš da se kontraši (tako izgleda da imenuješ tudi mene) vedno sklicujemo na vahabitsko obliko islama.. dobro, vendar ta je prevladala - oziroma je začela dobivati vse večji vpliv - tudi na področjih kjer je bilo pred tem značilno zmernejše izkazovanje verskosti (govorim o islamu).

    prosim za odgovor

    lp

  78. monika pravi:

    Vahabitizem niti slučajno ni prevladal. Če malo prečeš poročila o dogajanju v BiH po vojni, boš opazil, da so Bošnjaki sami izrazito zadržani do te skupine; morda občasno celo preveč, ker tudi ni vsak vahabit terorist (potencialno pa smo tako in tako vsi morilci, bi dodala sama). Je pa zanimivo, da se pri nas prevajajo iz arabščine v glavnem knjige, ki slikajo najbolj rigorozne islamske skupine, ali pa tiste, kjer je vse lascivnost in razvrat. To se mi zdi tako značilno in prozorno. Kar zganja iranski predsednik in njegovi “verski” podpihovalci, pa je pervertiranje islama in ima z njim toliko opraviti kot gulagi s komunistično družbo.
    Da ne bova prešla v zasebno dopisovanje, kolikor nisva že, le tole: Eksodus (2 Mz) 23, 23–24: “Ko bo torej šel moj angel pred teboj in te pripeljal k Amoréjcem, Hetejcem, Perizéjcem, Kánaancem, Hivéjcem in Jebusejcem, ki jih bom IZTREBIL, se ne priklanjaj njihovim bogovom, ne služi jim in ne delaj po njihovih delih, temveč jih zagotovo razruši in razbij njihove spomenike!”
    Islam izrecno prepoveduje nasilno spreobračanje. V samem korenu besede “islam” je mir in v korenu besede vera (”imam”) ideja prostovoljne vdaje, ki izhaja iz zaupanja (v Božjo dobroto in milost), in ne predaje, torej klonitve pred silo. Džihad je vojna za sveto, božje, dobro znotraj človekovega srca.

    lp tudi tebi

  79. Carlos Contreras pravi:

    Torej imamo opravka z različnimi zgodovinskimi manifestacijami te in one religije. Ampak zdaj že vsi streljamo mimo. Pravo vprašanje je naslednje: ali bo džamija kot fizični objekt prispevala k proliferaciji fundamentalizma? Mislim, da se tu meša vzroke in posledice.

  80. unexpected pravi:

    monika pravi:
    4. december, 2008 ob 20:34

    pišeš: “Vahabitizem niti slučajno ni prevladal. poročila o dogajanju v BiH po vojni, boš opazil, da so Bošnjaki sami izrazito zadržani do te skupine”

    Monika, pišem tudi: “je pridobival vse večji vpliv…” ki je večji kot mu ga pripisuješ ti - mislim da bi morala tudi ti pogledati malo na zadnja poročila iz bosne - sedanja situacija - če ji praviš rožnata, se močno motiš. Bošnjaki sami pa imajo ravno tako z zadržanostjo do vahabitov velike probleme… “novi gospodarji” jim venomer očitajo da niso dovolj “verni”.. - torej bosancem ne preostane nič drugega kot da se mirno podrejajo… žalostno kam je šla sproščenost ki smo jo poznali prej…

    pišeš: “Ko bo torej šel moj angel pred teboj in te pripeljal k Amoréjcem, Hetejcem, Perizéjcem, Kánaancem, Hivéjcem in Jebusejcem, ki jih bom IZTREBIL, se ne priklanjaj njihovim bogovom, ne služi jim in ne delaj po njihovih delih, temveč jih zagotovo razruši in razbij njihove spomenike!”

    to so bila “božja priporočila Izraelcem preden odidejo” :) :) :) sicer pa ko tako vneto zagovarjaš islam si še preberi:

    boš sama poiskala »primerljive« vsebine v koranu ali želiš da ti jih nanizam jaz?? :) :) :)

    sicer pa ne vem zakaj vedno primerjaš s krščanstvom, ko mi pišeš odgovor… Mislim pa da ti je glede te relacije (kršč. - moham.) že nekaj povedal englishman…

    “Džihad je vojna za sveto, božje, dobro znotraj človekovega srca.”

    da, imaš prav, v večini primerov se ta “dobri” boj kaže tudi na zunaj.. :) :) :) :)

    lp

    p.s. sporoči če želiš nanizanko izjav korana katere lahko malce primerjaš z izjavami tistih iz stare zaveze…

  81. unexpected pravi:

    # Carlos Contreras pravi:
    4. december, 2008 ob 20:44

    “Torej imamo opravka z različnimi zgodovinskimi manifestacijami te in one religije. Ampak zdaj že vsi streljamo mimo. Pravo vprašanje je naslednje: ali bo džamija kot fizični objekt prispevala k proliferaciji fundamentalizma? Mislim, da se tu meša vzroke in posledice.”

    džamija kot fizični objekt — ni panike — pozabljaš da džamijo tudi oni ne tretirajo le kot molitveni center… ideje so širše in bojo še mnogo širše in globje segajoče v avtohtono kulturo tega prosstora in naroda…

  82. Carlos Contreras pravi:

    Prav, ampak potem ne razumem, kako naj bi negradnja džamija preprečila širitev tovrstnih idej. Potencialno celo obratno.

  83. monika pravi:

    @80.unexpected:
    1. angležar naj prodaja svoj prozelitizem komu drugemu in zaradi mene si ti lahko odjemalec pri njem še naprej; mene njegovo jezikanje ne impresionira
    2. hvala, ne rabim nanizank, ker imam nekaj svojih izdaj Korana
    3. sem proti diskriminaciji na podlagi rase, spola, spolne orientiranosti ali veroizpovedi; sam si želel paralelo SP vs. K.
    Res pa je tudi, da se večina tule zaganja proti verstvom vsevprek; očitno ste dobro absolvirali lekcijo o opiju za ljudstvo. Muslimanom džamija z minaretom pripada, in ne zdaj prešaltat na debato o davkoplačevalskem denarju, ker nima nič s tem.

  84. Carlos Contreras pravi:

    Monika, “lekcija” o opiju *ljudstva* sploh ne pravi tega, kar tukaj impliciraš.

  85. monika pravi:

    1. džamija=teroristi=muslimani=opij (

  86. Carlos Contreras pravi:

    Sem mislil, da gre za referenco iz “Kritike Heglove filozofije prava”?

  87. monika pravi:

    A zdaj nekdo briše iz komentarja, kar mu ni všeč?

    1. džamija=teroristi=muslimani=opij (

  88. monika pravi:

    Evo, že spet.
    2. Cerkev=bogati zavajalec=kristjani=opij (

  89. monika pravi:

    1. džamija=teroristi=muslimani=opij (Jarc in druščina)
    2. Cerkev=bogati zavajalec=kristjani=opij (vsi, ki so jih polna usta sekularizacije, ki pa pri nas sploh ni pod vprašajem ne v prvem ne v drugem primeru). Lekcija pravi: vera megli um, razsvetljuje ga post-izkoriščanje človeka po človeku.

  90. Carlos Contreras pravi:

    Marx je zapisal nekaj drugega. Ampak očitno tega nismo brali?

  91. unexpected pravi:

    se opravičujem ker motim.. le kratek “intermezzo” :)

    # Carlos Contreras pravi:
    4. december, 2008 ob 21:48

    “Prav, ampak potem ne razumem, kako naj bi negradnja džamija preprečila širitev tovrstnih idej. Potencialno celo obratno.”

    carlos contreras, pa saj sem že ponovil nekajkrat da džamija kot taka (stavba za molitev) ni noben problem - vendar nikakor ne morem iti preko tega da je to ena in edina zahteva…

    # monika pravi:
    4. december, 2008 ob 22:53

    “@80.unexpected:”
    “1. angležar naj prodaja svoj prozelitizem komu drugemu in zaradi mene si ti lahko odjemalec pri njem še naprej; mene njegovo jezikanje ne impresionira”

    :) :) nikar tako, si le malo izmenjujemo mnenja o džamiji.. konec koncev sem odjemalec (kot praviš) občasno tistih misli različnih komentatorjev katerih misel se mi zdi vredna…

    “2. hvala, ne rabim nanizank, ker imam nekaj svojih izdaj Korana”

    me veseli, sem hotel le pomagati

    “3. sem proti diskriminaciji na podlagi rase, spola, spolne orientiranosti ali veroizpovedi; sam si želel paralelo SP vs. K.”

    se strinjam (kompletno); upam da ne meniš da se jaz pečam s tisto besedo na d..?

    “Res pa je tudi, da se večina tule zaganja proti verstvom vsevprek; očitno ste dobro absolvirali lekcijo o opiju za ljudstvo.”

    jaz se zaganjam proti verstvom vsevprek toliko kolikor se verstva zaganjajo v področja katera naj bi bila (po mojem mnenju) za njih nedotakljiva (vsaj ustava za sedaj tako veli)

    “Muslimanom džamija z minaretom pripada, in ne zdaj prešaltat na debato o davkoplačevalskem denarju, ker nima nič s tem.”

    :) :) :) ne skrbi ne bom prešaltal na davkoplačevalski denar. Ne moreš pa kar tako odmisliti tudi vpletenosti v ta del. Ne vem, če sva o tem že - vendar še enkrat - če je RKC imela pravico do uvajanja svojih glasnikov tudi v bolnice in šole, vojsko in policijo — bodo to pravico sčasoma dobili tudi muslimani; posebno občutljiva je šolska sfera saj samo učenje vrednot in še posebej kulture na naših tleh temelji na temeljih (večinoma na temeljih) krščanske kulture. Muslimani jo bodo sčasoma začeli zavračati kot se to dogaja povsod po evropi, saj jim demokratična odprtost državnih inštitucij (hočeš nočeš) to dopušča. Upam da ne meriš na mene ko govoriš o zaganjanju proti verstvom vsevprek ker tega ne počnem. Poenostavljeno: džamija jim pripada - vse tisto kar sledi pa žal ne, oziroma bi bilo bolje da jim ne bi (kot tudi ne vrli RKC).

    lp

  92. Rock pravi:

    Slovenci uživamo, ko se znašamo in nalašč nagajamo raznim skupinam narodnosti v naši državi. Slovenci ne moremo nikomur drugemu kazat svoje ‘moči’, zato jo patetično demonstriramo nad nemočnimi izbrisanimi, muslimani, itd…

    Za Slovence je to ena taka prestižna psihološka zadeva, kjer lahko kažemo svoje minorne mišice, mišičke in celo ustvarjamo svoj ego. Kar uživamo, ko izbrisani ne dobijo državljanstva in morajo muslimani klečeplazit in prosit našo visokost. Mi pa absolutistično ne privolimo in kot, da nič ne vemo, zlobno nagajamo z raznimi birokratskimi zapleti. Uživamo, ko se lahko obnašamo kot veliki.

    Slovenci nasprotujemo džamiji zaradi lastnega manjvrednostega kompleksa in občutka nemoči, zato se znašamo nad prvo šibkejšo skupino. Slovenci očitno rabimo neko potrditev, da lahko tudi sami o nečem odločamo, seveda v lastni državi. Muslimani so zato grešni kozli. Še bolj nam je v veselje, ker vemo, da za to džamijo, po vseh naši predsodkih stoji ves svetovni islam, in Mi imamo v svojem namišljenem boju moč, da ga blokiramo. Ves islam od Bosne do Indonezije.

    Verjetno nam je Slovencem všeč kako Italijani delajo z našimi rojaki v zamejstvu. To se nam začuda zdi sprejemljivo in zato to isto izvajamo nad muslimani. Torej potem tudi sprejemamo kot pravičen odnos Rima do naših zamejcev v Italiji.

    Džamije nočemo tudi zato, ker ne sodi v ta prostor. Mogoče 50 let nazaj ni. Vendar sedaj sodi, ker je muslimanov pač že veliko. Muslimanov in drugih ver bo tu čedalje več, je samo vprašanje, kdaj bo katoliška cerkev postala samo še ena od religij na Slovenskem.

  93. Rock pravi:

    Moramo bit pa še toliko iskreni.

    Domačini so vedno bili proti tujemu.
    Priseljenci oz. tisti, ki se počutijo kot tujci so vedno bili za tuje.

    Vse ostalo je filozofiranje in iskanje nekih argumentov za in proti.

    Zgodilo se bo točno tako kot se bosta zmenila krščanski in muslimanski bog. Baje je to ena in ista ‘oseba’. Skoraj bi rekel, da za to džamijo stojijo univerzalne, naravne sile. Lokalni patriotčki lahko samo malo začasno zaustavijo zadevo.

  94. Rock pravi:

    V bistvu je ključ v ogroženosti.

    Domačini se počutijo ogroženi od tujega.

    Priseljenci se počutijo ogroženi, zatirani od domačinov.

    Zato priseljenci sprejemajo in potiho želijo, da ‘pride’ čim več tujega in, da je tujcev, tujih kultur, ver, čim več. Se pravi Amerika. To pomeni, da se domači nacionalizem ‘razredči’. Priseljencem po politični usmerjenosti ostane edino levica, liberalizem, humanizem.

    Globalna Amerika je očitno edina logična posledica vsega demografskega dogajanja v svetu.

    Lahko se zgodi, da bodo v prihodnosti narodnostne skupnosti samo še butični primerki, kot so to plemena v džunglah.

    Delitve bodo vedno. Torej jih je treba sprejeti kot dejstvo, nujno zlo.

    Nabolj občutljive so meje med dvema ‘delitvama’ in ravno mi, smo ravno na meji. Na meji je najbolj smiselna in koristna strpnost, za vse. Centri pa si lahko privoščijo več arogance in trdega nacionalizma.

  95. monika pravi:

    Religija vznikne po Marxu in podobnih teorijah (ideja naravne religije?), samodejno in predvsem kot blažilo za tegobe tega sveta, z religijo se ljudstvo torej zadeva, tako rekoč. V dobi, ki bo nastopila po dobi eksploatacije človeka po človeku, pa ne bo več potrebe po takem opiju ljudstva za ljudstvo, saj bodo te reve in tegobe odpadle, kenede :) Mislim, da sem prav razumela prebrano.
    Ampak religija ni nujno rezultat takega gledanja in mišljenja; človeka lahko nagovori tudi s čim drugim, ne kot tolažnica. Pravzaprav se moram strinjati s tem: bolj je tolažnica, večja je možnost, da je tak posameznik dovzeten za manipuliranje tistih, ki si jemljejo pravico diktiranja, kaj je prav in kaj ni prav po veri, kar se, resnici na ljubo, dogaja pri terorizmu. Ampak kot rečeno, to je le en pogled. Tolaži naj raje mama, ata pa mož in žena ipd., to je moje gledanje. Slovenci bi sicer v glavnem alkohol.
    Jaz nisem priseljenka. Tujega/drugačnega si ne ne želim niti želim, ampak vem, da je. Tako dolgo visim na tej temi zato, ker so zelo redki malo bolj odločni glasovi za džamijo (+minaret), saj se nasprotniki vsi v en glas zaženejo in človeku uplahne volja. Zdaj se tudi jaz poslavljam - kakor je pred kratkim rekel unexpected na tem portalu: utrujen sem. Sth to be expected.

  96. Rock pravi:

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mosques_in_Europe

  97. monika pravi:

    Rock, jaz bi bila zadovoljna s tisto imama Alija ali s peterburško ali pa mosque of Cristo de la Luz :)

  98. unexpected pravi:

    Rock pravi:
    5. december, 2008 ob 7:47

    “Slovenci uživamo, ko se znašamo in nalašč nagajamo raznim skupinam narodnosti v naši državi.”

    na ta tvoj stavek se nanašaš v vseh svojih nadaljnih komentarjih.

    ne mešaj narodnosti in teme o kateri teče beseda… govorimo o religiji - in sicer o muslimanstvu ter naši kulturi. Nefer je da za tvoj drug vidik mešaš ta dva pojma, ker v vseh komentarjih do sedaj nihče ni govoril o narodnostih - ti pa res preveč posplošuješ.

    o izbrisanih narodnostnih manjšinah pa drugič ko bo tema o tem… .)

    Žal.

    lp

  99. Rock pravi:

    unexpected,…

    mah za večino domačega folka je vse to ena in ista stvar:
    muslimani = talibani = teroristi = fundamentalisti = nazadnjaki = konzervativci = blazneži = zamaskiranci = koljači = samomorilci,…

    Vse te nalepke, ki sem zgoraj naštel so v bistvu pojmi zase, vendar jih večina ljudi normalno meče v isti koš.

    Narodnost, kultura, religija so različne stvari, vendar ena brez druge ne obstaja, so popolnoma povezane in zato tudi večkrat enostavno posplošene ali združene v eno samo predstavo, predsodek.

  100. unexpected pravi:

    Rock

    …jest sem sicer vedno ločil med zadevami, in sem kar malce razočaran nad samim seboj ko imam toliko “predsodkov” (v bistvu izhajajo iz dejstev ki jih ni mogoče odmisliti)… vedno sem mislil da sem bolj odprte narave oz. bolj liberalen do teh vprašanj.. vendar sedaj vidim da nam pa res ni potrebno iti z glavo skozi zid…

    moje mnenje še vedno obstaja da je pravilen čas za džamijo (ne v fizičnem pogledu torej ne kot le za molilni prostor - za to je čas tudi sedaj, temveč za ostale želje) takrat, ko vera ni spečana z državo - torej ali 40 let nazaj, ali enkrat v prihodnosti… sedaj žal (Ž A L), ne…

    lp

  101. Rock pravi:

    unexpected …

    Ah veš kako je. Ponavadi folk tud za otroka nima ‘ta pravega’ časa.

    Po pravici povedano sploh ne vem ali sem za ali proti. Nacionalno, nacionalistično, katoliško gledano sem proti. Človeško gledano sem za, zakaj pa ne??

  102. Rock pravi:

    Naj folk živi in se uči. Saj muslimani ne jejo otroke. Ponavadi so ravno takšni kot mi. V bistvu so isti, ista vrsta.

    Itak je cela Evropa v dilemi o teh džamijah, ki se gradijo. Lahko, da bo to prineslo dobro, lahko veliko zlo. Sam sem mnenja, da tam kjer se mešajo vere in običaji skoraj vedno fejst poka, prej ali slej. Tako, da to je samo zlo. Vendar se tega ne da ustavit, so višje sile. Torej nujno zlo.

    Ima pa multikulturnost mnogo dobrih stvari in ni nujno nasilna.

    Gre torej za izbiro, tudi osebno, ali vidiš v tem dobro ali zlo.

  103. Rock pravi:

    http://maps.google.com/maps/ms?hl=en&geocode=&ie=UTF8&t=p&msa=0&msid=115372425777291345910.00045d49830dabf7dca23&ll=47.635784,39.902344&spn=81.265826,157.5&z=4

  104. unexpected pravi:

    Rock pravi:
    5. december, 2008 ob 13:57

    “Po pravici povedano sploh ne vem ali sem za ali proti. Nacionalno, nacionalistično, katoliško gledano sem proti. Človeško gledano sem za, zakaj pa ne??”

    :) :) lepo si to povedal, se strinjam.

    Sicer pa ti lahko povem da sem ravnokar ugotovil da sem malenkost nacionalist - namreč ne želim si nespoštovanja in nepriznavanja naše kulture - in v to sem prepričan da bo sledilo sčasoma… žal.

    Rock pravi:
    5. december, 2008 ob 14:05

    “Ima pa multikulturnost mnogo dobrih stvari in ni nujno nasilna.”

    res je se tudi strinjam, vendar postane lahko nasilna (to nam venomer dokazuje)…

    kdaj postane medkulturnost nasilna?

    takrat ko nekoga sprejmeš (govorim za dotični za primer) - sprejmeš demokratično ter odprtih rok - kasneje pa se izkaže da v bistvu želje presegajo “medkulturni dialog” in spoštovanje - in se izkaže da le te ki so prej iskali medkulturni dialog ne priznavajo avtohtone kulture v veliki meri pri stvareh pri katerih je nekako samoumevno da morajo biti stvari objektivne in nepristranske… (šola, bolnice itd…)

  105. Rock pravi:

    unexpected ,…

    nacionalist je normalno , da si, samo se mora nekje nehat. Ne sme it v nedogled, ker je pač too much. Ustavit se mora recimo za volju humanosti, pred krivico in če hočeš pred bogom.

    Nasilje nastane vedno, ko je kriza. Verjetno tudi med sonarodnjaki. V multikulturnih družbah je štos samo v tem, da so pač tujci najbolj vedno priročni in dežurni krivci. Nasilje pa je itak ob krizi vedno, če ne drugega med opozicijo in pozicijo ,levimi ,desnimi,…zgornjimi ta spodnjimi. Multikulturnost ni nikoli vzrok za sranje, po moje. Razen pri Hitlerju, pa še takrat je bila Nemčija v veliki krizi.

    Veš, mi nikogar ne sprejemamo demokratično z odprtimi rokami. Najraje ne bi nikogar sprejeli ali pa še te, ki so tukaj poslali nazaj. Tako je realno stanje.
    Mi sprejemamo tujce samo in izključno zaradi sebe, ker pač nočemo delati določenih del. Ta dela pa morajo biti nujno narejena, če hoče naša slovenska civilizacija delovati. Mi nabavljamo tujce in jih rinemo pod sebe, recimo legitimno in so pač oni naši sluge, mi pa podjetni šefi z mobitelčki.
    Mi uvažamo tujce samo zato, da ohranjamo ali višamo svoje položaje in da nam ni treba skretov pucat s svojimi rokami.
    Istočasno pa tem ljudem ne bi dali, niti pravice, da se molijo k bogu. Tako torej totalno nehumano in izkoriščevalsko. Ob vedenju, da so ti ljudje obupani in da bi delali praktično vse, tudi drek jedli in tudi ga.

    Torej pojem ‘tujci’ oz. bolje emigranti so eno samo zlo. Za nas in za njih. Za nas, ker jih moramo pranašati, čeprav hinavsko ugotvaljamo, da so koristni za naše udobje.
    Za njih je pa valda to še večje zlo, ker morajo zapuščati svoje domove, države, družine,…itd,..povej kdo na svetu si to želi, kdo si želi biti tujec, emigrant?? Nihče! V bistvu nihče noče priti v Slovenijo, vendar mora!

    In do česa pridemo na koncu? Tujci vedno bojo, na nesrečo vseh. Vprašanje je samo ali se jih sprejme kot ljudi z vsemi stranskimi učinki, pred pravico in pred bogom.

    Kdo pa je kriv, da se folk masovno seli? Naravne katastrofe, zahod s Slovenijo vred, ki molze vzhod, lokalni diktatorji,..itd

    Revne tujce iz vzhoda je možno dojemati tudi kot lastni proizvod zahoda, ki se mu vrača.

  106. ervinator pravi:

    Razlogi proti islamskemu centru so izključno iracionalni, prizadeto čustveni, utemeljitev pa je le poskus racionalizacije.

  107. unexpected pravi:

    Rock pravi:
    5. december, 2008 ob 15:08

    “Za njih je pa valda to še večje zlo, ker morajo zapuščati svoje domove, države, družine,…itd,..povej kdo na svetu si to želi, kdo si želi biti tujec, emigrant?? Nihče! V bistvu nihče noče priti v Slovenijo, vendar mora!”

    morda pretiravaš (ko govoriš o njihovem položaju tu pri nas) se ti ne zdi? tako hudo jim ppa spet ni :) :)

    “In do česa pridemo na koncu? Tujci vedno bojo, na nesrečo vseh. Vprašanje je samo ali se jih sprejme kot ljudi z vsemi stranskimi učinki, pred pravico in pred bogom.”

    drugje so jih sprejeli - in dobili so neodobravanje ravno z njihover strani - na svojo škodo (tistih ki so jih sprejeli) in nespoštovanje vrednot njihove kulture - kulture tistih ki so jo sprejeli..

    “Kdo pa je kriv, da se folk masovno seli? Naravne katastrofe, zahod s Slovenijo vred, ki molze vzhod, lokalni diktatorji,..itd Revne tujce iz vzhoda je možno dojemati tudi kot lastni proizvod zahoda, ki se mu vrača.”

    res je, vendar poskušaš biti človek bolj kot morda si… in zakaj bi se to vračalo ravno nam? smo mi posredno morda krivi oz. soudeleženi pri delanju krivice vzhodu?

    P.S. morda mi poveš katera njihova država se upa kulturno odpreti tujcem na način kot se mi odpiramo njim..? pričakujem odgovor v stilu: “ja zakaj bi pa tudi mi bili taki kot oni če smo lahko boljši..” :) :)

    lp

  108. monika pravi:

    Kaj, unexpected, a ti si razsvetljeni nacionalist, a ne :))))

  109. unexpected pravi:

    monika

    a me imaš za strogega in nevarnega nacionalista? (razsvetljeni ali ne je bolj postranskega pomena namreč pri tej stvari) .) :)

    al se ti morda ne zdi da niham med odločitvijo za in proti džamiji ker bi rad tak odgovor da me bo prepričal da (v primeru referenduma) da bom volil za džamijo in ne bom več dvomil… namreč počasi se začenjam počutiti kot pravi nacist (pa nočem tvojega predavanja sedaj o tej besedi plis - sem jo uporabil le kot skrajnost nacionalizma; sicer vem da to ni) saj greste vsi kratko malo mimo argumentov ki jih navajam ter lajate da smo še vedno premalo odprti…?

  110. monika pravi:

    Ne, sploh ne bi rekla, da smo premalo odprti. (Prej se mi včasih, ko grem po mestu in slišim pogovore najstnikov in ravno preraslih to obdobje, da je obratno in da se izgubljajo neke osnovne meje, ki so nujne, če nočemo, da vse zvodeni, postane medlo.)
    V tej debati po mojem ne gre za odprtost, ampak za samoomejevanje, zato da bi lahko dihal še kdo poleg nas.

  111. unexpected pravi:

    monika pravi:
    6. december, 2008 ob 2:40

    “…po mojem ne gre za odprtost, ampak za samoomejevanje, zato da bi lahko dihal še kdo poleg nas.”

    Monika oprosti, vendar priznaj da ko pišeš “dihal” malo preveš dramatiziraš in delaš pravo malo tragedijo iz stvari ki niso tako krute kot jih poskušaš dokazati :) :) :) se mi zdi da hočeš pritisniti na čustveno komponento da bi se “omehčali”…

  112. monika pravi:

    Unexpected, če ti je vera tolažnica, potem je tisti moj dihati čustven. Če te vera nagovarja na drug način, pa gre za točno to - dihanje, eksistenco. Ne pravim: eni kruha, eni iger, ampak določeni ljudje pač doživljajo stvari na drugih ravneh, ne bom rekla globljih, da ne boš spet mislil, da izzivam ali zganjam teater. Sicer pa ne prepričujem, le kažem en vidik zadeve, kar morda izgleda na prvo žogo, kot da posiljujem, ampak to je le moj karakter, ki je malo bolj živahen, kot pa je večinoma priljubljeno pri nas.
    Od drugih pričakujem, da uporabljajo možgane, ne da jokcajo, naj bo za eno ali za drugo stran.
    Upam, da ti je Miklavž prinese veliko sladko-lepih stvari :)

  113. unexpected pravi:

    monika

    dobro dobro o tem dihanju - kakorkoli… njihova eksistenca ni ogrožena, in ni nikoli bila, verska čustva tudi ne, njihov obstoj (tako ekonomsko kot ostali nivoji) pa tudi ne…

    jokcajo? monika jaz sem podal dejstva, vsak komentar ljudi ki se niso strinjali z menoj pa je temeljil na splošnem in širokem dejstvu (preširokem) v stilu “so pa res boščki tile muslimani pri nas” (zelo poenostavljeno). :) :)

    :) :) :) me veseli da imaš živahen karakter.

    glede miklavža pa… če ti po pravici povem sem pozabil dati štumf — tako da nič ne bo.. :) :) :)

  114. jud pravi:

    Pojdite v arabijo pa boste videli/a kako lepe katoliške cerkve so tam, kje že ??? Ko sem jaz hodil po bližnjem vzhodu; pa nisem tako malo, ter po islamskih deželah sem moral skriti križec obešen okrog mojega vratu. Pa sam proti islamu in njihovi kulturi tudi nimam nič nekaj časa sem bil celo »fan«. Zavedati se moramo, da smo mi vsaj približno kulturno izobraženi/a na ravni evropskih meril. Na lastne oči sem videl kako je uni.diplomiranec iz priznane bagdadske univerze metal kamenje svoji hčeri v glavo. Pa ni bil osamljen v tem dejanju. In še eno zelo globoko spoznaje , ki sem ga okusil na lastni koži. Pri prečkanju kontrolne točke vojak ni znal brati latinice…roko na srce tudi jaz ne znam brati njihovih grabljic…mislil je da sem nek pes in se je temu primerno obnašal. Hvala bogu ja prav ste prebrali hvala bogu, da je uspelo mojemu tolmaču po tistem, ko so me že zvlekli iz avta in me vrgli v prah le uspel pojasniti, da sem okej in da sem musliman in da sem iz bosne in da sem prostovoljec v bla,bla,bla.

    Islam ni samo vera, islam je tudi način življenja, ki ne priznava tujih kultur in ne verstev in ne nas tako imenovanih belih psov. Kaj je islam lahko na meji. Z mojim voznikom iz jordanije sva se odpravila v arabske emirate. Ko pridejo na mejo mi pojasnijo, da ker prihajam iz katoliške evrope potrebujem pač vizum. Sliši se bedasto vendar mi kolega bosanec po vrnitvi v hotel pove da so njega gldako spustili skozi ker je iz bosne…. Pa saj ni potrebno iti prav daleč pa lahko vidiš kaj je islam… zakaj se muslimanske hčere ne poročajo z drugimi verstvi…dogovorjene poroke ….9let stara deklica gre že v zakon…bigamija….v italiji v 2004 predlagana infibulacija žensk…tuljenje sredi ljubljane z minareta… z lahkoto…in naj nam bo opomin vsakič, ko ga bomo slišali tistega mujezina, ki kliče k molitvi, da so vse tise cerkvice razsejane po slovenskih gričih le odaljena fatamorgana, ki so si jo izmislili naši praprapra…dedje in bi jim oči napolnile solze, ko bi videli minaret sredi Ljubljane. Toliko o naši kulturi in spoštovanju naše podedovane zapuščine. A ste res toliko zaplankani ljudje, da ne vidite, da se določene stvari na svetu preprosto ne bi smele mešati…govoriti o neki rasni, verski strpnosti je na tem mestu popolnoma brezzveze in se iti neke otroke cvetja…ali ne bi bilo lažje, če bi vsi ti politični begunci in verski begunci…zbežali nekam kamor vse to že je in pustili tole našo deželico nedotaknjeno…salam

  115. Rock pravi:

    Cerkve v islamskih državah in Indiji:

    Iran:
    http://www.flickr.com/search/?z=t&q=churches+iran&m=text
    http://www.flickr.com/photos/fabdany/sets/72157603728811996/

    Pakistan:
    http://www.flickr.com/search/?z=t&q=churches+pakistan&m=text

    Bangladeš:
    http://www.flickr.com/search/?z=t&q=churches+Bangladesh&m=text

    Turčija:
    http://www.flickr.com/search/?q=churches+turkey&z=t&page=5

    Irak:
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Churches_in_Iraq

    Saudova arabija:
    Samo ena, podrta. Baje se menijo za novo.
    http://www.flickr.com/photos/naief3000ad/2433855810/

    Afghanistan:
    Ni, vsaj na internetu.

    Azerbajdžan:
    http://www.flickr.com/search/?z=t&q=churches+Azerbaijan&m=text

    Indija:
    http://www.flickr.com/search/?z=t&q=churches+india&m=text

  116. Rock pravi:

    Džamije po Evropi:

    http://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=115372425777291345910.00045d49830dabf7dca23&hl=en&ie=UTF8&ll=47.517201,19.951172&spn=41.164863,78.75&z=4

Komentiraj