Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Invalidi v praksi

2. december 2008 ob 21:50 | Domen Ožbot |

Predsednik DZ Pavel Gantar je danes na posvetu z invalidskimi organizacijami povedal, da je slovenska zakonodaja na področju invalidskega varstva dobra, vendar se v praksi ne uresničuje dovolj dobro. Gantar je med posvetom še izrazil nestrinjanje z ustanovitvijo posebnega matičnega odbora za invalide, ki so ga predlagale nekatere invalidne organizacije, saj meni, da bi imel takšen odbor bolj simbolno kot vsebinsko težo.

Gantar o poteku posveta z invalidskimi organizacijami:

Predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Boris Šuštaršič o položaju slovenskih invalidov:

Sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Aljoša Redžepovič in predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Stane Padežnik o položaju invalidov v Sloveniji:

Domen Ožbot

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. medek pravi:

    In kdo bo Eleno Pečarič vzel za svetovalko?

    V Butalah ga ni.

  2. b0j3 pravi:

    Upam da ne misliš, da bi bilo potem kaj bolje?

  3. Jan pravi:

    Seveda Šuštaršiču je dobr, ko kr naprej zida na račun invalidov.

  4. zz pravi:

    čisto prav ima Gantar - hendikepirani ne morejo biti enakopravni, če se jih skoz obravnava kot nekaj posebnega - posebne pravice, posebne komisije, posebni zakoni, posebni zavodi,…

  5. Peter pravi:

    Ko pa vidm tega pregnanga Šuštaršiča, moram se vprašat a ne bo invalide nikol pamet srečala, da ga končno zamenjajo.

  6. Zala pravi:

    Zgleda, da bo ta Š še mene počakal na tem položaju.

  7. Jaka pravi:

    Bravo Gantar, dobro si pogruntal Šuštaršiča!

  8. Denis pravi:

    Z matičnim odborom so Šuštaršičvi hotel dobit še dodatno oblast nad invalidi. Tam bi seveda bili spet njegovi ljudje, tako kot je to na Direktoratu za invalide, Svet vlade za invalide…

  9. Maja pravi:

    Mogoče se pa nova Vlada ne bo dala pretentati starim mačkom, kar za ministra Svetlika ne morem reč. Pustimo se presenetit.

  10. Goran pravi:

    Zakaj skoz isti obrazi? A invalidi nimajo nobenih volitev?Bogi.

  11. Mojca pravi:

    Invalide v praksi ti invalidski funkcionarji ustrahujejo in jih držijo v odvisnosti. Zato pa se razn nekaj posameznikov iz YHD ne pojavljajo .

  12. janezek pravi:

    Dosmrtni predstavnik invalidov in upravljalec oz. delitelj loterijskega denarja Boris Šuštaršič - Tito ! Lepo ga je poslušati, večen in jasen kot socializem z novim obrazom.

  13. Raf pravi:

    Poslanica, ZA človekove pravice

    3. december, mednarodni dan hendikepiranih, je le teden pred 60. obletnico Deklaracije o človekovih pravicah, oboje pod temo »Dostojanstvo in pravica za vse«. Po mnogih državah se je Konvencijo OZN o človekovih pravicah invalidov že ratificirala, a to še ne pomeni, da se jo tudi upošteva, izvaja ali implementira skozi različne zakonodaje po načelu »mainstreaminga«.

    Čeprav sta obe deklaracija in konvencija univerzalnega značaja, so v praksi razmere, odnosi in položaj posameznikov in posameznic tako različni, da jih je nemogoče primerjati. Že znotraj območja EU so velike razlike glede pravic in možnosti, ki jih imajo hendikepirani. Skandinavske države imajo paleto storitev v skupnosti, neposrednih pravic, ki so redno financirane, drugih možnosti in antidiskriminacijskih praks, ki so za vzhodne države še nedosegljive in se zdijo skoraj utopične. Da o t.i. tretjem svetu niti ne govorimo, saj bi se iz obupa in nemoči lahko vrgli le skozi okno.

    Slovenija ima veliko stvari zapisanih in ratificiranih, ima tudi dobre strukturne zmožnosti, ki pa jih ne zna ali noče izkoristiti v smeri razvoja storitev v skupnosti. Še vedno se prisega na »invalidnost«, ki je utemeljena na medicinskem modelu. Prav ta pa je v celoti zanikanje in nespoštovanje tako Deklaracije o človekovih pravicah, kakor tudi Konvencijo OZN o človekovih pravicah invalidov. Prisega se na invalida in na invalidnost, s tem pa se posameznikom in posameznicam, ki se jim podeli takšen ali drugačen status invalida na nek način zanika in odvzame univerzalnost človekovih in državljanskih pravic. Tako se jim podeli in podeljuje posebne pravice in posebne socialne programe, ki so le slab nadomestek za možnost življenja. Ne omogočajo namreč enakopravnosti, enakih možnosti, avtonomnosti, neodvisnega življenja in polnopravnega vključevanja v družbo. Slovenija je v začetku leta ratificirala konvencijo, paradoksno, bila je med prvimi. Podobno so pohitele tudi druge države, v katerih so razmere za hendikepirane zelo slabe. V nasprotju s tem so v državah, kjer so socialni standardi občutno višji, raje počakali, saj so vedeli, da jih bo obveza zavezovala, da izpolnijo vse zahteve konvencije.

    Tako mi konvencijo imamo, a kaj, ko se jo uporablja le za priložnostno sklicevanje nanjo in leporečenje o tem, kaj vse se ima z njo početi. Dejansko pa se ni nič spremenilo. Diskriminacije in nasilje nad hendikepiranimi se dogaja in celo sistemsko opravičuje, segregacije v posebne institucije se predstavljajo kot napredek, nasilje se tolerira, pomanjkanje storitev v skupnosti se opravičuje s pomanjkanjem sredstev. Vse to je nedopustno, a se dopušča. Multiple diskriminacije niso predmet zanimanja nikogar. Antidiskriminacijska zakonodaja ne obstaja, prav tako ni sodne prakse in v pomanjkanju pravnih sredstev se lahko oblast mirno izživlja nad posamezniki. Vse to se lahko dogaja, ker se v besedi invalid skriva zlo, strah in iz nje izhajajo mnogoteri predsodki in stereotipi, ki vzdržujejo razmere neenakosti v družbi.

    Zato govorimo o konceptu hendikepa, saj nam le ta omogoča možnost in priložnost za emancipacijo. In kaj sploh je hendikep? Poiščite ga v sebi in si na to odgovorite.

    Predsednica:

    Elena Pečarič

    Statement, FOR human rights

    3. December is the International Day of Disabled People, only the week before the 60th anniversary of the Declaration on Human Rights, both under the theme “Dignity and justice for all.” In many countries, the UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities already ratified, but this does not mean that you also take into account, carry out or implement the various laws on the principle of “mainstreaming”.

    While both declarations and conventions of universal character, in practice the situation, relations and the situation of individuals and individuals so different that it is impossible to compare. Even within the EU there are major differences concerning the rights and opportunities that they have a disability. Scandinavian countries have a range of services in the community, direct rights which are regularly funded alternatives and anti practices, which are for Eastern country further out of reach of small and appear to be almost unreal. That the so-called the third world, nor speak, it would be in despair and helplessness can only hit through the window.

    Slovenia has a lot of things written and ratified, also has a good structural capabilities, which are not able or willing to take advantage towards the development of services in the community. Still sware on “disability”, which is based on a medical model. Such approach is in full denial and failure by the Declaration of Human Rights, as well as the UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities. Sware to the disabled and on disability, so as to give the individual women and men who may be granted such status, or otherwise disabled in some way denies, and withdraw the universality of human and civil rights. So are awarded and confers special rights and special social programs, which are only poor substitute for the possibility of life. Do not allow for the equality, equal opportunities, autonomy, independent living and full integration into society. Slovenia is in early ratified the Convention, paradoxically, it was among the first. Similarly, also other countries go faster this direction where the situation is very bad for the disabled. By contrast, in countries where social standards are significantly higher, prefer to wait because they knew that they will bind the obligation to fulfill all the requirements of the Convention.

    So we have a Convention, but what if it is used only for occasional references to it, and nice words speak about what all this has to do with it. In actual fact nothing has changed. Discrimination and violence against disabilities is going on and even systemic justify, segregation in special institutions is presented as progress, violence is still here, lack of services in the community is justified by the lack of funds. All this is inadmissible, but allows. Multiple discrimination are not subject to interest anyone. Antidiscrimination legislation does not exist, and no case law and in the absence of remedies can be a peaceful using power over individuals. All this may be happening because the word invalid hiding evil, fear and from the resulting multiplicity of prejudices and stereotypes, to maintain the situation of inequality in society.

    Therefore, we talk about the concept of disability, because it allows us the possibility and opportunity for emancipation. And what is a disability? Find it in yourself and try to answer.

    The President:

    Elena Pečarič

  14. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    dokler bodo sodnice na del. in soc. sodiščih takšne kakršne so oziroma niso, so vsi tovrstni zakoni & predmetna zakonodaja v RS itak totalno brez veze !! _ _ _

  15. Blaž Babič pravi:

    Mednarodni dan invalidov letos v znamenju dostojanstva in pravičnosti za vse

    http://www.vecer.com/clanek2008120305385180

  16. Cveta pravi:

    Oh Blaž, to so samo lepe besede.

Komentiraj