Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Ministrica s policaji

30. november 2008 ob 1:44 | Denis Sarkić |

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v Celju pozdravila ustanovitev Sindikata policistov Slovenije (SPS). Na ustanovnem kongresu, ki je potekal v kinu Metropol, je povedala, da se je ta sindikat želel še bolj institucionalno organizirati pri doseganju svojih ciljev. Po oceni Kresalove je vodstvo novega sindikata pokazalo odločnost in vztrajnost, kar jim bo še posebej prav prišlo pri pogajanjih za izboljšanje položaja policistov. Dejala je, da je nov sindikat prehodil kratko pot, saj je nastal iz Združenja policistov Slovenije, ki je bilo ustanovljeno aprila letos.

Ustanovitev novega policijskega sindikata in izvolitev prvega predsednika:

Od novega policijskega sindikata ministrica pričakuje, da bo neodvisen od političnih parcialnih interesov, ki radi potrkajo na naša vrata. Ponudila pa je korekten dialog, ki naj bi pripeljal do ustreznih rešitev. Kresalova je namreč prepričana, da je prav dialog ustrezno sredstvo za reševanje problemov policistov. Dodala je še, da je pri svojem programu dela upoštevala že veliko predlogov novega sindikata, kot tudi predlogov Policijskega sindikata Slovenije, ki ga vodi Branko Prah.

Notranja ministrica Katarina Kresal za medije v Celju:

Na ustanovnem kongresu, ki se ga je udeležilo 57 policistov, je bil za predsednika SPS izvoljen Zoran Petrovič, ki je bil tudi edini kandidat, pred tem pa je bil predsednik Združenja policistov Slovenije. Izvoljen je bil tudi upravni odbor sindikata, v prihodnjih dneh pa bodo stekle kandidature za regionalne zastopnike. Vsi postopki bodo potekali do prejema odločbe ministrstva za delo, družino in socialne zadeve o ustanovitvi reprezentativnega sindikata policistov. Takrat bo Petrovič razpisal volitve v organe sindikata, ki je lahko reprezentativen le, če je vanj vključenih 15 odstotkov vseh zaposlenih v poklicu policista, kar pomeni, da mora sindikat imeti 1000 do 1100 članov. V svojem nagovoru je Petrovič poudaril, da so sindikat ustanovili zaradi doseganja bolj pravičnega vrednotenja policijskega dela, odprt pa je za vse, ki so pripravljeni delati na izboljšanju položaja policistov v Sloveniji.

Bivši v.d. direktorja policije Bojan Potočnik o novem sindikatu:

Sindikat policistov Slovenije se bo zavzemal za pravno varnost, socialno varnost, boljše plače in večjo varnost policistov pri delu. Glede javnega plačnega sektorja je Petrovič pojasnil, da bo njihova prioritetna naloga razveljavitev obstoječe pogodbe o plačah policistov, vendar se pri tem zaveda, da so nekatera razmerja že zdaj “zabetonirana”, zato pričakuje, da bodo pogajanja težka. Prvi mož novega policijskega sindikata je opozoril, da je nekdanje vodstvo policije ves čas zatrjevalo, da slovenska policija ni kadrovsko podhranjena, praksa pa je pokazala prav nasprotno. Zato Petrovič kot edino možnost hitre rešitve problema navaja začasno napotitev določenega števila mejnih policistov v notranjost oziroma na tiste policijske postaje, ki so kadrovsko izčrpane in ne morejo normalno funkcionirati.

Od Kresalove pa pričakuje drugačen odnos do policije in policistov. Po Petrovičevih besedah so neformalni pogovori z ministrico pokazali, da je pripravljena izboljšati stvari. “Ministrica ima eno odločno prednost pred ostalimi, ker je ženska in jo podcenjujejo. Podcenjevanje pa pomeni tudi prednost za tisto drugo stran,” je poudaril Petrovič. Na vprašanje, kakšno je stanje glede tožbe omenjenega policijskega združenja proti državi zaradi neustreznega vrednotenja dela policistov v času predsedovanja Slovenije EU, je Petrovič odgovoril, da je glavna obravnava sklicana za januar prihodnje leto v Ljubljani. Opozoril je še, da so se za tožbo odločili, ker je država policista, ki je v času predsedovanja opravljal enako delo kot vojak, diskriminirala, saj mu je za enako opravljeno delo izplačala bistveno nižjo plačo kot vojaku.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. komunalis pravi:

    Ola pupa-kAku pa je bil mate u bosni na srečanju notranjih ministrov jugovzhodne evrope????a je zastopal hrvaško?bog vas razumi.

  2. neja pravi:

    Spremenili so tudi nazive: policaj=kresalček, pendrek=kresalnik, marica=kresnica, njihov piknik=kresovanje, uporaba prisile=kresniti…….

  3. PeterNaVeter pravi:

    lol ka bi blo hecn če b Sinica bil muslimano : http://www.youtube.com/watch?v=yl8g8S6F3do

    bi kresalko mal našeško sam ne po frisu ;)
    lp

  4. doajen pravi:

    Denis, fajn bi blo da bi pojasnil razlog umika video clipa kjer si obdeloval Rupla, Pahorja in Turka (šlo je za niz fotografij podloženih z pomenljivo glasbo). Je vmes posegle tv škrat, morda kakšen hrošč, črv, ali preposto nenajbolj navdušen boter? Razsvetli nas!

  5. Denis Sarkić pravi:

    @doajen, video se nahaja na mojem blogu in še vedno kot vroče na Vesti. Nihče ni nič umikal, ker pri nas ni cenzure.

    Link do mojega bloga http://blog.vest.si/jansadogblogco/2008/11/28/barbika-rupez/

    Razsvetljen?

  6. doajen pravi:

    Denis, hvala za info!

  7. neemocije pravi:

    Ministrica s policaji

    S kolikimi na enkrat?

  8. komunalis pravi:

    Z generalnim še ne.Ga še ni.

  9. ervinator pravi:

    Sindikat, ki bo bolj kvalitetno deloval …
    No ja, sodeč po tem, da je v novem sindikatu Potočnik, gre bolj kot za kvaliteto za to, da bo bližje novi oblasti oziroma mu bo nova oblast parcialno bolj naklonjena.

Komentiraj