Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vladni paket

28. november 2008 ob 0:53 | Denis Sarkić |

Predsednik vlade Borut Pahor bo v sodelovanju z ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom oblikoval strateški gospodarski svet. Po Pahorjevih besedah želi vlada vanj poleg ministrov krizne skupine pritegniti najboljše strokovnjake, ki bodo vladi svetovali pri reševanju aktualnih ekonomskih vprašanj v razmerah globalne finančne krize. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Pahor, gre za oblikovanje strateškega gospodarskega sveta, ki ga bo vodil eden od povabljenih ter ne bo večji od 15 strokovnjakinj in strokovnjakov. “Z ministrom Lahovnikom in ostalimi sodelavci smo se dogovorili, da bomo v svet povabili strokovnjake z različnimi pogledi, kateri so primerni ukrepi za reševanje posameznih ekonomskih vprašanj,” je zatrdil premier.

Vladne gospodarsko-socialno-finančne teme (za sladokusce):

Vlada še ni sprejela uredbe o merilih in pogojih za izdajanje poroštev bankam, ki jih predvideva prejšnji teden uveljavljena novela zakona o javnih financah. Sklenila je ustanoviti strateški gospodarski svet ter oblikovala časovnico pogovorov s socialnimi partnerji. Pred sprejemom uredbe o merilih in pogojih za izdajanje poroštev se želi vlada posvetovati z državnim zborom, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal predsednik vlade Borut Pahor. Vlada bo uredbo sprejela takoj po obravnavi na seji odbora DZ za finance in monetarno politiko, predvidoma na dopisni seji, je napovedal finančni minister Franci Križanič.

Vlada bo v soboto začela individualne pogovore s socialnimi partnerji, ko se bo premier Borut Pahor skupaj z ministri krizne skupine sestal s predstavniki delodajalcev. Prihodnji petek sledi pogovor s sindikati, nato pa še s predstavniki starejših, mlajših in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Vlada je program financiranja letošnjega državnega proračuna dopolnila z možnostjo zadolžitve z izdajo državne obveznice v predvideni višini ene milijarde evrov. Zadolžitev bo izvršena, če bodo to omogočale razmere na finančnem trgu. Za državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor je vlada imenovala Zorana Kusa, za državno sekretarko na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pa Anjo Kopač. Vlada je na seji dopolnila program financiranja letošnjega državnega proračuna z možnostjo zadolžitve z izdajo državne obveznice v predvideni višini ene milijarde evrov. Zadolžitev bo izvršena, če bodo to omogočale razmere na finančnem trgu.

Spremembe programa financiranja je finančno ministrstvo predlagalo na podlagi prejšnji teden uveljavljene novele zakona o javnih financah, po kateri se lahko država v tekočem proračunskem letu dodatno zadolži do višine primanjkljaja bilance prihodkov in odhodkov, računa finančnih terjatev in naložb ter odplačila glavnic dolga, ki zapadejo v plačilo v tekočem ter prihodnjih dveh letih. S takšno možnostjo predčasnega financiranja je omogočeno povečanje obsega zadolževanja v tekočem proračunskem letu, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. To omogoča boljše odzivanje pri zadolževanju naše države na tržne razmere, ki se trenutno zelo hitro spreminjajo, ter bolj učinkovito izvedbo zadolževanja.

Premier Borut Pahor sam pred novinarji (celotna verzija za sladokusce):

Z dopolnitvami programa financiranja se je obseg možne maksimalne zadolžitve Slovenije v letu 2008 povečuje na največ 2,8 milijarde evrov. Če bo do izdaje obveznice, ki bo tri- ali petletna, dejansko prišlo, bo stanje glavnic, ki zapadejo v letu 2009 ter deloma v letu 2010, znašalo 1,87 milijarde evrov. Del sredstev od izdaje nove obveznice se bo lahko porabil tudi za financiranje ukrepov za omejitev učinkov finančne krize, ki jih predvideva novela zakona o javnih financah.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Robert pravi:

    china kuhna?
    euro tolar?

  2. unexpected pravi:

    ….pri vseh teh tiskovnih nove vlade nas lahko skrbi ena stvar — namreč že skoraj vsak video ima v naslovu besede “za sladokusce”…

  3. medek pravi:

    http://www.alternet.org/workplace/108321/the_10_worst_corporations_of_2008/?page=3

  4. medek pravi:

    Če bi Pahor Jelinčiča zaposlil kot svetovalca za nacionalno varnost in ga s tem postavil Ruplu ob bok, potem bi Rhambo Emanuel dobil dream team :(

    http://www.youtube.com/watch?v=r9aVWLwaLqM

  5. Fonzi pravi:

    “Vlada še ni sprejela uredbe o merilih in pogojih za izdajanje poroštev bankam, ki jih predvideva prejšnji teden uveljavljena novela zakona o javnih financah. Sklenila je ustanoviti strateški gospodarski svet ter oblikovala časovnico pogovorov s socialnimi partnerji. Pred sprejemom uredbe o merilih in pogojih za izdajanje poroštev se želi vlada posvetovati z državnim zborom, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal predsednik vlade Borut Pahor. Vlada bo uredbo sprejela takoj po obravnavi na seji odbora DZ za finance in monetarno politiko, predvidoma na dopisni seji, je napovedal finančni minister Franci Križanič.”

    Errr. Naj mi pojasni nekdo sistem delitve oblasti: ali ni vlada izvršilna oblast? Od kdaj pa vlada izvršilne zadeve čekira v parlamentu? A je to spet ena brezjajčna poteza Manekena? Za kozlat !

  6. neemocije pravi:

    Finančno krizo lahko rešijo le liberalci ali konservativci - gotovo ne socialisti, ki jo lahko izrabilo le za ideološko propagando.

    Naj BP vpraša za mnenje merklovo!

  7. slovenski radikal pravi:

    Od komunistov ni nobenih koristi.

Komentiraj