Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Türk pri sosedu Mesiću

27. november 2008 ob 1:35 | Denis Sarkić |

Predsednik republike Danilo Türk, ki je bil na prvem uradnem obisku na Hrvaškem, je po srečanju s hrvaškim kolegom Stipetom Mesićem dejal, “da v Zagreb ni prišel s posebnimi diplomatskimi pobudami, saj bo o tem morala razmisliti nova slovenska vlada, z Mesićem pa sta se strinjala, da je sodelovanje med državama dobro, lahko pa bi bilo še boljše.”

Utrinki uradnega obiska predsednika v Zagrebu:

Kot je pojasnil Türk, je njegovo načelno stališče glede odprtih vprašanj, da je za njihovo urejanje relevantno intenziviranje odnosov in sodelovanja, tudi z obiski, kot je njegov današnji. Mesić pa je menil, da je potrebno odprta vprašanja reševati strpno in s pogajanji, po potrebi pa tudi ob posredovanju tretje strani. Türk je poudaril, da se strinja s predsednikom Mesićem, da je rešitev odprtih vprašanj potrebno iskati v okrepljeni dvostranski komunikaciji in po potrebi tudi s pomočjo tretjega, ter da se bo dvostranska komunikacija nadaljevala, ne glede na morebitni sporazum ob vključitvi tretje strani. Po Mesićevih besedah je dvostransko sodelovanje dobro, vendar ozračje med državama ni v skladu s tem zaradi dnevnopolitičnih potreb. Strinjal se je s Türkom, da današnje srečanje ustvarja kontekst za lažje in konstruktivnejše urejanje odprtih vprašanj. Dodal je, da pričakuje da bo Slovenija tudi prihodnje pomagala Hrvaški na poti v Evropsko unijo.

Türk je povedal, da sta se z gostiteljem dotaknila tudi vprašanja meje. Ob tem je poudaril, se je treba pri urejanju tega vprašanja držati pravila “uti possidetis juris”. Kot je pojasnil, je torej potrebno upoštevati, da morajo teritorialne razmere ostati takšne, kot so bile ob nastanku držav, vse dokler vprašanje meje ne bo dokončno urejeno. “Omenjeno načelo ostaja aktualno in pomagalo bo nam v bodoče”, je dejal Türk. Slovenski predsednik je poudaril temeljna načela, ki naj bi vodila sodelovanje Ljubljane in Zagreba v prihodnje. “Posebej bi poudaril princip vzajemnega spoštovanja, kar omogoča, da se odnosi na določenem področju dobro razvijajo. Poudaril bi tudi krepitev zaupanja med državama, ki bo lahko boljše in ga moramo izboljšati. In posebej bi poudaril prioritetnost naših odnosov za obe državi. Smo sosednji državi, za katere je prav, da pripisujeta druga drugi prioritetnost v pogledu splošnega mednarodnega sodelovanja.”

Izrazil je upanje, da bo nova slovenska vlada razvila bogate in intenzivne stike s hrvaško vlado. “Želel bi, da se omenjeni kontakti intenzivirajo na vseh nivojih in da tudi naredijo pomemben prispevek k reševanju odprtih vprašanj,” je dejal Türk. Dodal je, da sta se z Mesićem obsežno pogovarjala o približevanju Hrvaške EU, kar je v interesu Slovenije. Mesić je novinarjem zanikal, da sta se s Türkom pogovarjala o pobudi francoskega predsedstva EU, o pisni izjavi Hrvaške, da v pogajanjih z unijo ne bo prejudicirala meje. Türk je dodal, da je slovenska vlada vključena v francosko pobudo, ter dejal, da bodo potrebni dobra volja in pogajanja v tej smeri, sam pa v omenjene pogovore ni vključen.

Danilo Türk in Stjepan Mesić v Zagrebu

V odgovoru na novinarsko vprašanje, kako ocenjuje sporazum Drnovšek-Račan iz leta 2001, je Türk dejal, da gre za “pomembno indikacijo možnih pristopov k reševanju, tako glede vsebine kot procesa”. “Omenjeni sporazum je ohranil svojo pomembnost zaradi modrosti, ki je botrovala njegovem nastanku in zaradi vsebine, ki ostaja zanimiva. Zato bi rad poudaril, da je, ne samo po mojemu prepričanju, ta sporazum relevanten,” je odgovoril slovenski predsednik.

Predsednika Türka je v Zagrebu spremljal tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki je slovenskim novinarjem povedal, da je za svoj prvi obisk v tujini izbral prav Hrvaško, medtem ko bo drugi prihodnji teden v Bruslju. Dodal je, da se bo takrat predvidoma ob robu zasedanja Severnoatlantskega sveta srečal s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem, ki se je danes mudil na obisku na Poljskem. Med svojim prvim uradnim obiskom na Hrvaškem je imel slovenski predsednik tudi delovno kosilo s hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem. Türk se je nato srečal tudi s predsednikom hrvaškega sabora Luko Bebićem. Po predavanju z naslovom Varnostni svet ZN danes in jutri se je srečal še s predstavniki slovenske manjšine na Hrvaškem v Slovenskem domu v Zagrebu. Obisk pa je sklenil na svečani večerji pri predsedniku Mesiću, katerega je ob tej priložnosti povabil na uradni obisk v Slovenijo.

Denis Sarkić, foto in video: www.up-rs.si

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. luka pravi:

    zmenila se nista velik…..malca je bla pa dobra, to pa zihr…

  2. COMURA pravi:

    PRODAJA SLOVENSKE ZEMLJE SE LAHKO ZAČNE.PROSTO PO KARDELJU. AVE.

  3. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    No Turk je dober razlog da se predsedniška funkcija ukine. Skupaj s tem bi lahko ukinili tudi državni svet. Sploh me zanima koliko bi profitirala država z ukinitvijo teh dveh institucij. Gospodarska kriza adijo!

  4. tiib pravi:

    Pero, a si slabo spal?

  5. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    Oh kako je Danilo lepo govoril pri hrvatih. Morda ga izberejo še za ambasadorja hrvaške v Sloveniji.

  6. simpatikus komunalis pravi:

    Predsednik hodiš hrvatekom doma ti pa pahor zAbije nož v hrbet z RUPLOM.Končano poslušal bom Slavoja Žižka in nikoli več šel na volitve.Pahor volil sem tvojo listo,ker sem upal na spremembe.In kurac od tebe.V kabinet vzameš dimpsija,ki te je,če je le imel čas blatil.Od danes naprej verjamem,dA si NENAČELNEŽ brez hrbtenice.Jebite se soc.demokrati.alles.In brišem simpatikus,ker me vodi drek.

  7. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    simpatikus komunalis poglej si trenja zvečer pa boš dobil današnjo dozo kompatibilnih novinarskih vsebin po katerih hlepiš in si jih konec koncev vreden. Bogi.

  8. komunalis pravi:

    Pero sem na Heineken-u.in se mi od danes naprej jebe zA novo vlado.

Komentiraj