Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Türk ne zaupa Ruplu

25. november 2008 ob 23:29 | Denis Sarkić |

Predsednik Türk in svetovalci
Predsednik Danilo Türk na sprejemu za novo vlado Foto: Denis Sarkić/VEST

Predsednik republike Danilo Türk je v pogovoru za Radio Slovenija izjavil, da bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla ne bi potrdil za veleposlanika, tudi če bi ponovno ustrezno spremenili zakon o zunanjih zadevah, kot razlog za to pa je navedel pomanjkanje zaupanja vanj. “Ljudje, ki naj bi zastopali državo, morajo uživati polno zaupanje te države, vključno s predsednikom države, ki jih imenuje,” je dejal Türk. Med razlogi za neimenovanje Rupla za veleposlanika na Dunaju je omenil tudi mnenje pomembnega dela koroških Slovencev in lastne izkušnje. “Gre tudi za moje izkušnje, ki jih imam iz časa teh kandidatur, kjer nisem dobival celovitih in dobrovernih informacij in zaradi tega moje zaupanje tu ne obstaja. In to je bil tudi zelo pomemben del mojega odločanja,” je dejal predsednik za Radio Slovenija.

Türk je informacije, da naj bi se nekateri od neimenovanih kandidatov obrnili na odvetniško pisarno Čeferin in jo prosili za pravno mnenje, komentiral z besedami, da “si sploh ni mogoče predstavljati, kako bi lahko nekdo iztožil veleposlaniški status”. “To je čisto slovenska posebnost,” je menil. Takšna iztožitev po njegovih besedah v našem pravnem redu ni mogoča. “To nikjer na svetu ni mogoče,” je še poudaril Türk.

Po poročanju medijev naj bi se Dimitrij Rupel in nekdanji veleposlanik v Bruslju Borut Trekman obrnila na odvetniško pisarno Čeferin, naj zanju pripravi pravno mnenje. Tam sodijo, da v nasprotju z mnenjem vlade predsednik republike ne more odkloniti imenovanja in da je mogoče uporabiti pravno sredstvo zoper državo, saj neimenovani kandidati, kot je dejal Peter Čeferin, izpolnjujejo pogoje skladno z zakonom, je še poročal Radio Slovenija. Odnosi med Türkom in Ruplom so se sicer deloma zaostrili že lani med kampanjo pred predsedniškimi volitvami, ko je zunanje ministrstvo pod vodstvom Dimitrija Rupla v sporočilu za javnost zapisalo, da je Danilo Türk v času osamosvajanja Slovenije leta 1991 v tujini predstavljal in zastopal Jugoslavijo.

Žbogar in Rupel na kvadrat
Dimitrij Rupel med Ruplom in Žbogarjem Foto: Denis Sarkić/VEST

Türk je o ponedeljkovem pogovoru s premierom Borutom Pahorjem in zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem povedal, da je šlo za začetno izmenjavo mnenj in da se bo o teh stvareh še potrebno pogovarjati. Zgodba z veleposlaniki se po njegovem bolj ali manj končuje in predsednik upa, da mu bo vlada poslala nove in dobre predloge.

Ministrstvo za zunanje zadeve je že 1. oktobra, pod vodstvom tedanjega ministra Rupla, na svoji spletni strani objavilo pravno mnenje o vlogi in ustavnem položaju predsednika pri imenovanju veleposlanikov. V tekstu, pod katerega sta se podpisala strokovnjaka za ustavno pravo, Igor Kaučič in Saša Zagorc, je zapisano, da je naloga predsednika pri tem predvsem skrb za zakonitost postopka in spoštovanje načel pravne države. Zanimiv pa je zadnji del njunega teksta, ki nosi naslov Sodno varstvo zoper akte predsednika republike v postopku postavitve veleposlanikov in piše takole: “Kandidat za veleposlanika ne more doseči postavitve za veleposlanika s pomočjo sodne odločbe. Prav tako nimajo neizbrani kandidati za veleposlanika možnosti sodno izpodbijati stališč predsednika republike o zavrnitvi podpisa ukaza o postavitvi.”

Pravno mnenje Igorja Kaučiča in Saše Zagorc:

Vendar je novoimenovana ekipa na MZZ to pravno mnenje umaknila s svoje spletne strani. Odgovorni so pojasnili, da “so se zadnje čase v javnosti pojavljale različne pravne interpretacije o vlogi predsednika republike v postopkih imenovanja vodij diplomatskih predstavništev in zato menijo, da je treba čim prej zaključiti dolgotrajno polemiko o tem vprašanju.”

Türkovo mnenje o Ruplu (23.10.2008):

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 46 x komentirano
  1. neja pravi:

    Denis, kaj pomeni podnapis pod prvo fotko?

  2. Štrigon pravi:

    Baje , da mu ne zaupajo niti volilci.
    Na volitvah je pač pogorel.
    Sicer pa kdaj je raja sploh kaj razumela o visoki diplomaciji.
    To enostavno, ni, ni …hmmm, hmmm, ni področje za tele male ljudi.

  3. neja pravi:

    Nekateri želijo pripisati Türku zamere na osebni ravni še iz časov predsedniške kampanje in tam iščejo razloge, da mu ne zaupa. Vendar je poudaril, da gre za izkušnje od kar je predsednik. Verjetno je lahko spremljal, na kak način Rupel vodi MZZ, kako zna urejati stvari, /velikokrat s tožbami in z odprtimi pismi/, kakšne odnose kreira zunaj in znotraj MZZ, kako ga sprejemamo Slovenci v Sloveniji in v Avstriji in je ugotovil, da pač /več/ ni primeren, da bi nas zastopal. Pirnat meni, da ima za to ne samo vso pravico, ampak tudi dolžnost. Res je čas, da se začnemo bolj držati pravil in zakonov na vseh nivojih.

  4. luka pravi:

    sej ruplu ne zaupa niti marjetica….

  5. neja pravi:

    Kaj ne poveš.

  6. Štrigon pravi:

    Kaj pa Čeferin ?
    A ni malce komična ta njegova vloga ?
    Jaz bom tudi tožil državo, ker ni svoj čas uresničila idejo o komunizmu, ha,ha,ha….

  7. Izidor pravi:

    Čeferin kasira v vsakem primeru.

  8. Igor Đukanović pravi:

    Štrigon, meni država ni izpolnila zaveze razsoditi v razumnem roku enega leta (ki velja za vrsto sodnega spora, v kakšnem trenutno nastopam). Verjetno razumeš, da mene še toliko bolj jezi, če si lahko nekateri osebki privoščijo SPAManje sodišč.

  9. Igor Đukanović pravi:

    Izidor,

    od mene Čeferin ne bo kasiral, ker ne nameravam tožiti države. Sicer bi mi odškodnina pripadala, a kaj če me kdaj prime, da bi bil rad izvoljen. Kako takrat volivcem razložiti, da sem si pred tem privoščil bližnjico pri spreminjanju države in jo poskušal spremeniti s tožbo namesto (kot bi bilo od politika bolj pričakovano) od znotraj?

  10. Mirjana pravi:

    Igor, jaz pa mislim ravno nasprotno. Kot politik, ki želi zadevo rešiti v sami politiki,..je le ena pot, ki pa bo brez “bližnjice” najmanj predolga,…če sploh bo učinkovita. So ljudje, ki nimajo ne časa ne namena tako dolgo čakati. Državo je treba tožiti, in tudi z odškodninskimi tožbami. Pa še kako. Pa kazenske ovadbe,..hkrati javno preveriti zakaj te ovadbe trajajo neskončno dolgo in skrivnostno,..ter se po tradiciji nekako “založijo” v kakšnem predalu. Skratka, preveriti bo potrebno tudi sodno oblast (in tukaj govorim o imenih in priimkih),..preveriti njihovo delo ter razsoditi ali je ali ni sprejemljivo, strokovno in korektno. Naj volilci in davkoplačevalci vidijo kam odtekajo in po čigavi “zaslugi” njihovi težko prigarani soldki.
    In, če se počutimo nelagodno ob tej tožbi lahko vedno vsaj del iztoženega denarja namenimo v podporo učinkovitega delovanja civilnih gibanj. Se bo vsaj denar v neki obliki in meri vrnil nazaj. Odgovornost pa obstaja,…in če to zakonsko ni urejeno, se uredi.
    Me pa še nekaj zanima.
    Ti dve užaljeni osebi, ki sta poiskali pravno pomoč,…na čigave stroške sta to storili?
    Pa še to. Za spremembo zakona bo potrebno narediti vrstni red in določiti prioriteto. In, ker smo pred zakonom vsi enaki, se bo naredila lista v interesu vseh državljanov in ne dveh mandljcev.

  11. Mirjana pravi:

    Pa še to, Igor,..politiko boš spreminjal “od znotraj” le s pomočjo podaljšane roke “od zunaj”,…blivmi :)..v sodelovanju in skupnih zavzemnajih za spremembo na bolje vseh nas.

  12. Igor Đukanović pravi:

    Hvala, Mirjana. Bom razmislil.

  13. Arh pravi:

    Mar ni žalostno, da se s tem človekom ukvarja vsa politika, novinarji in javnost, ko bi pa po presoji ljudstva že zdavnaj moral oditi s prizorišča in si poiskati kakšno konstruktivno delo.
    Tako delo kjer bo ocenjen ter avtoriteta po vsebini in ne po položaju.

  14. krucifiks pravi:

    Naš predsednik ne zaupa Ruplu? … tako kot verjetno 99,9% slovencev!

  15. en_tipson pravi:

    Mogoce pa misli, da dalj ko ga bomo gledali, rajsi ga bomo imeli?

    Ameriska republikanska sola pa to, v stilu “negativne publicitete ni”…

  16. Josip pravi:

    Dr.Rupel in g. Trekman prav z njunimi “reševalnimi” akcijami dokazujeta, za kakšne vrste povzpetnikov gre. S sodno odločbo naj bi postala diplomata države, v kateri so volivci dr. Rupla že dvakrat odklonili !
    Seveda bo g. Čeferin vso stvar izkoristil za EPP svoje pisarne, tega mu pač ne gre zameriti. Spet bo, brez plačanih oglasov, v središču medijske pozornosti, kar za pridobivanje novih strank sploh ni slabo.
    Dr.Rupel, da o g. Trekmanu sploh ne razpredam, pa s takimi poniglavostmi le vnovič dokazuje, da za diplomatsko mesto preprosto nima ustreznih etičnih vrlin.

  17. tiib pravi:

    Prav ponosen sem, da sem med tistimi, ki so volili g. Türka.

    Vsi ostali naši politiki so navadni zmazki in slinarji. Tudi aktualni mandatar, da ne bo pomote.

  18. tiib pravi:

    Zakaj se obregujete ob Čeferina?? On opravlja svoj posel, opravlja ga vrhunsko in zato je tudi odlično plačan. V zadnjem primeru sta (negativne) omembe vredna le plačnika oz. naročnika.

  19. obama pravi:

    Mogoče bi turčin lahko predlagal Aksentijevića za ambasadorja…ima vse kvalifikacije,pa še isti državi sta služila

  20. Arh pravi:

    @tiib

    Čeprav se načeloma strinjam se včasih vseeno vprašam ali bi odvetniki vseeno morali imeti več integritete in morale - ampak to je verjetno že druga tema …

  21. 007 pravi:

    Svaka čas g.predsednik! Prvo naj dokaže, da je plačal stroške prevoza z avionom iz Londona v Ljubljano, ki je prišel posebej ponj, ko je zapustu Ropa in spizdu v CD kao nepogrešljiv zunanji minister.Šele potem naj se pogaja.

  22. Bount pravi:

    Tiib pravi:

    Prav ponosen sem, da sem med tistimi, ki so volili g. Türka.

    Vsi ostali naši politiki so navadni zmazki in slinarji. Tudi aktualni mandatar, da ne bo pomote.

    In tudi jaz , kot se cca 99.9 % Slovencev in zamejcev , se s to trditvijo popolnoma strinjam.

    In res bi bilo zanimivo vedeti na čigave stroške sta naša slovenska “korenjaka” tožarila državo ?

  23. Igor Đukanović pravi:

    Obama, v kateri vojski si ti služil vojaški rok?

  24. obama pravi:

    Igor Đukanović pravi:

    26. november, 2008 ob 9:29
    Obama, v kateri vojski si ti služil vojaški rok?

    o pedofilči, takole : vojni rok u JNA (Ljubljana,Maršal Tito) jedinica KOS (obaveštajci)

    junija 91 pa aktivno v TO (lično naoružanje M70 bez kundaka,metak u cevi). Ti v tem drugem sigurno nisi sodeloval…

  25. Bount pravi:

    Shakespeare povedal ob neki priliki o govoričenju nekaterih znanih oseb v javnosti :” A tale told by an idiot, full of sounds and fury,signifying nothing?”

    In zakaj? G. Rupl ali se delate ali ste?
    Ali se pretvarjate, da ne razumete ali pa namerno škodujete in tlačite druge in to ne zaradi naivnosti ali neznanja, temveč zelo preračunljivo v stilu : kaj me vse ostalo briga, glavno da jaz profitiram?

    Ljudje so sledili vašemu “delu” in so z njim skrajno nezadovoljni, zakaj se ne ustalite na drugem delavnem mestu in enkrat že pokažete vsebino in se nehate nanašati na funkcijo?

    Izjava hrvaškega politika Davorja Genero- : Dr. Rupl je ZAVOZIL IN UNIČIL najbolj pomembne elemente , ki jih je ustvaril dr. Janez Drnovšek in zato je najbolj nepriljubljen politik na Hrvaškem.

    Izjava italijanskih okoljevarstvenikov: dr. Rupl se je posmehoval slovenskim zamejcem, ker so podpirali civilno inicijativo proti terminalom v tržaškem zalivu, ter s tem posredno povedali Illyju-
    poslovnemu prijatelju Rupla, da ga ne bodo več volili. Rupl: kaj se bunite , Illy vas zaradi tega ne bo več podpiral ( mislil na slovenske zamejce)…itd. No, .to je samo delček zgodbe izsiljevanja slovenskih zamejcev., da o avstrijskih niti ne govorimo…

  26. Bount pravi:

    Predsednik dr. Danilo Türk je najboljša opcija, ki smo jo v Sloveniji imeli za vrhunskim svetovnim politikom dr.Janezom Drnovškom.
    V Sloveniji bi si lahko samo želeli še več takih politikov.

  27. Igor Đukanović pravi:

    Najprej hvala za lep vzdevek. A si lahko tudi jaz izmislim kakšnega zate? Npr. Ihtiozaverček?

    Glede leta 1991. Nisem bil vpoklican, samoiniciativno pa se nisem okoli sprehajal z orožjem.

    A moje vprašanje je ciljalo drugam. Očitno si bil v JNA, saj si živel v bivši državi. Tudi predsednik Türk je takrat že bil zelo aktiven diplomat. In seveda je služil svoji državi.

    Ob osamosvojitvi je Republika Slovenija pozvala oficirje in vojake naj pobegnejo ali celo prestopijo. Ne spomnim se, da bi RS pozvala diplomate, naj predajo svoja veleposlaništva prvemu Srbu, ki gre mimo. Ravno obratno. Od njih se je pričakovalo, da ostanejo na svojih delovnih mestih in poskušajo za Slovenijo iztržiti čim ugodnejšo delitveno bilanco. Njihova enostranska razrešitev na Miloševićevo pobudo bi bila dokaz, da prejšnje države več ni. Dodatno so s svojih starih delovnih mest uspešno prodrli na mednarodni diplomatski paket in kljub jezi nekaterih velesil uspeli doseči priznanje Slovenije. In tudi, … ah problemi s še enim neresnežem. Bom nadaljeval ob drugi priložnosti.

  28. Mirjana pravi:

    # obama pravi:
    26. november, 2008 ob 8:58

    Mogoče bi turčin lahko predlagal Aksentijevića za ambasadorja…ima vse kvalifikacije,pa še isti državi sta služila

    Mogoče pa bi ti malo utihnil…prijateljski nasvet?

  29. obama pravi:

    Igor Đukanović pravi:
    Ne spomnim se, da bi RS pozvala diplomate, naj predajo svoja veleposlaništva prvemu Srbu, ki gre mimo. Ravno obratno. Od njih se je pričakovalo, da ostanejo na svojih delovnih mestih in poskušajo za Slovenijo

    ..jep,samo nekateri (Ivo Vajgl in Danilo Turk) so opreznoritno opazovali,kam se bo nagnila vojna sreča…

    PS: če se spomniš tvojega Ivota,ki je recimo ustanavljal YUL in vztrajno nosil torbo Budimirju Lončarju do brudkega konca..
    Obema navedenima je Dimitrij pogledal skozi prste in jih vključil….

    Zdejle pa Turk takole… 4 leta ste lajali o nekem revanšizmu Janševe vlade… Evo,imate ga…

  30. sanja pravi:

    Bravo, predsednik Tuerk! Vsaj vemo, da nismo volili marionete!

  31. sanja pravi:

    Igor
    “ihtiozaverček” je pa čisto preveč simpatičen in nevzdržno strpen vzdevek za črnuharskega slinarja, ki sam sebe imenuje obama, druge pa naslavlja s pedofilčki. No, pa imaš predlog za nov vzdevek :)

  32. Štrigon pravi:

    Obama….. kdaj si pa izstopil iz partije ?

  33. Igor Đukanović pravi:

    O revanšizmu bi govorili, če bi odstavili sposobnega in primernega kandidata in ga nadomestili z neposobnim in neprimernim kandidatom. Še zlasti če bi to storili na nelegalen način.

    Politično prepričanje ni korelirano z domoljubjem. Po tej logiki je bilo Janševo in Bavčarjevo prodajanje orožja paradržavnim desničarskim formacijam na Hrvaškem naperjeno proti slovenski samostojnosti, ozemljski celovitosti in varnosti.

    Zdaj me pa pusti, ker sem besen na nekega desničarja, ki ponovno ni opravil svojega dela. Verjetno nima tako slabega odnosa le do mene. Če ga jaz ne spravim v predčasno penzijo, tudi ne vem, kdo bo.

  34. medek pravi:

    Naš predsednik države ni le fizično lep in velik človek :)

  35. neja pravi:

    Hoj, ali gremo kupit vinjete, ko so še po stari ceni?

  36. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    Pa kaj se pa gre zdaj ta revanšistična turška mimoza? Bo treba organizirat proteste proti njemu ali kaj? Ali ne razume da ni dobil v last državo, ampak je dolžan izvajati protokolarne funkcije.
    Najprej izvede kraljičin obisk, kot da je bilo neko družinsko slavje Tuerkovih, odlikovanja in nagrade tala svojim sodelavcem (Šelihovka) zdej lahka samo še čakamo kdaj bo svoji hčerki podaril častni znak svobode za družinske zadeve. Ogroža državne interese z nepotrjevanjem veleposlanikov, sedaj pa je na davkoplačevalce nakopal še tožbo iz tega naslova. Pa saj je bolj kučanovski od Kučana. Toliko kot on potencira zadevo na naše in vaše neglede na visoko strokovnost kandidatov in nagrajajencev je ni še nobeden. Na svojih govorih mlati prazno slamo ne veš ne tič ne miš, sedaj je pa pokazal svoj pravi obraz. Ni čudno da so ga vrgli iz OZN. Potuhnjenec.

  37. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    # obama pravi:
    26. november, 2008 ob 8:58

    Mogoče bi turčin lahko predlagal Aksentijevića za ambasadorja…ima vse kvalifikacije,pa še isti državi sta služila

    Ta je dobra! Na žalost.

    Kofi Anan je že vedel. Sedaj nas pa z pokvarjeno robo iz amerike silijo

  38. neja pravi:

    Upam, da bo virus resnicoljubnosti in večjega spoštovanja okužil tudi razne Perote po Sloveniji.

  39. Nogavička pravi:

    O Pero, Obama, vama je, še enkrat več, navdih in vzor prav t’ akulturni minister, da takele visoke rime vkup ukup klanfata, kaj ne da je?!

    Res je, hudo mora bit človk načitan, da je prostovoljno priplavljen tkole bedaka iz sebe delat … sam, a niso Ekspres že ukinl?! A naročnino (vsaj) za Slovenski tednik sta pa že plačala, ne?! Taf lajf, če ti svetilnik tkole reče jepte se, a?!

  40. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    Glej glej spletna diafragma se je zopet zagnala v žal besedo proti svojemu presidenteju. Samo še kakšna neja ali mirjana naj se javi da boste okrepile zaščito in pele hvalnico svojemu dragemu razsvetljenemu Sončnemu Danilotu.

  41. sanja pravi:

    Zadnji čas, da se Rupla odstrani iz aktivne politike!! Presoja mu že pošteno peša, verjetno zato, ker zmore misliti le še o svoji krasni sliki in podobi. Kaj za vraga se ima za poslavljati od javnosti z javnim pismom na javni ministrski strani, če pa odhaja zato, ker ni bil izvoljen!! Bolj eksplicitno to pomeni: Nočemo te, spokaj! Zato, oh, prihranite nam slovesa in proteste in samoljubne pesnitve!! Treba je znati tudi oditi!!!

  42. sanja pravi:

    Tudi meni sicer presoja že pada toda važno je da prepoznamo kdo je naš, ker nihče drug ne razume naših vrednot razen nas samih. Bil je naš sedaj pa ni več in briga mene kaj je sedaj naredil za slovenijo. Zaradi mene lahko na Dunaj pošljejo Tonina Piculo.

  43. sanja pravi:

    takoj sem vedela, da pod 42 nisem jaz, če že ne po debilni vsebini, pa po vejicah (ki jih ni). Zato, južnoafriški pero v mariboru, če ti ni nerodno skrivat se pod tujim psevdonimom, naj ti bo vsaj zato, da se te prepozna po polpismenosti.

  44. matevz pravi:

    sam da je odletu ta bolek…bi blo treba praznik naredit v spomin na ta dogodek

    Turk je fajn

  45. janezek pravi:

    Upam, da ima gospod dr. Dimitrij Rupel toliko morale, da tožbo plačuje iz svojega žepa ne pa, da bremeni svoje travme z davkoplačevalskim denarjem. Če je zelo hudo prispevam rolco WCpapirja.

  46. neja pravi:

    Najprej bi bilo pa dobro, da zapusti prostore na MZZ, ker nima tam več kaj iskati. Res, kdo bo plačal Čeferinovo disertacijo? Po mojem se v tožbo ne bo spustil, saj ga tudi Pahor več ne podpira. Türk pa ima objektivne razloge, da mu ne zaupa- Koroške Slovence.

Komentiraj