Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Semolič pri Pahorju

25. november 2008 ob 23:11 | Denis Sarkić |

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so premieru Borutu Pahorju predstavili odklonilna stališča do predloga sprememb direktive EU o delovnem času, ki so ga članice unije sprejele junija. Pozvali so ga, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da takšen predlog ne bo sprejet, Pahor pa je napovedal, da bo njihove poglede upošteval. Ministri EU za zaposlovanje so namreč junija v času slovenskega predsedovanja EU dosegli politični dogovor o spremembah direktive o delovnem času, ki tedenski delovni čas omejuje na 48 ur, a dovoljuje izjeme, ki omogočajo celo 60- ali 65-urni delavnik.

Uvodna Dušan Semolič in Borut Pahor po sestanku:

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je poudaril, da so mnoge rešitve v predlogu sprememb direktive absolutno nesprejemljive, saj so v jasnem nasprotju s predlogom sprememb direktive, ki ga je leta 2005 v prvem branju potrdil Evropski parlament. Takrat so poslanci Evropskega parlamenta po njegovih navedbah dali nedvoumno sporočilo, da se v nadaljevanju zakonodajnega postopka iz predloga umaknejo vse izjeme, ki bi omogočale, da zaposleni na teden delajo več kot 48 ur. Semolič je izrazil obžalovanje, da so prav med slovenskim predsedovanjem EU članice sprejele predlog sprememb direktive, ki ne sledi zahtevam parlamenta in ponovno uvaja izjeme, po katerih bi zaposleni lahko na teden delali tudi več kot 60 ur.

Po prepričanju sindikatov je smisel direktive o delovnem času preprečiti delodajalcem, da bi konkurenčnost gradili na delovnem času preko razumne meje. Poleg tega je Semolič spomnil tudi, da je trenutni predlog sprememb, ki so ga sprejeli ministri EU za zaposlovanje, v nasprotju z več sodbami Sodišča Evropske skupnosti, saj se neaktivni del časa dežurstva ne upošteva kot delovni čas in pri izračunavanju dnevnih in tedenskih počitkov. Semolič je povedal, da so predsednika vlade pozvali, naj v nadaljevanju zakonodajnega postopka storiu vse, kar je v njegovi moči, da obstoječi predlog sprememb direktive ne bi bil sprejet v Evropskem parlamentu. Če pa bi parlament predlog zavrnil in bi prišlo do spravnega postopka med Evropsko komisijo, članicami unije in Evropskim parlamentom, pa sindikati želijo, da bi vlada zastopala njihova stališča.

Odgovori Pahorja in Semoliča:

“Delo moramo prilagoditi človeku in ne človeka delu. Tu gre ta direktiva predaleč in bi tudi v Sloveniji močno znižala standarde, ki jih imamo vgrajene v delovnopravno zakonodajo,” je zaključil Semolič. V ZSSS zahtevajo, da poslanci v Evropskem parlamentu obstoječega predloga sprememb direktive ne potrdijo, saj bi se po njihovem prepričanju s tem znižala raven doseženih delavskih pravic v EU, kar bi se zgodilo prvič v njeni zgodovini. Zato tudi slovenske poslance v Evropskem parlamentu pozivajo, da glasujejo proti predlagani direktivi.

V ZSSS poleg možnosti podaljševanja tedenskega delovnega časa preko 48 ur in neupoštevanju neaktivnega dela dežurstva kot delovnega časa nasprotujejo tudi podaljševanju obdobja za preračunavanje povprečnega delovnega tedna. Prepričani so namreč, da ima omejitev maksimalnega delovnega tedna na 48 ur ustrezen pomen le, če referenčno obdobje ni predolgo. Poleg tega opozarjajo, da bi članice s tem predlogom rade uvedle daljše in neprimerne delovne ure za številne delavce. Delodajalci bodo lahko po njihovem prepričanju zahtevali od delavcev, da bodo delali do 78 ur (in v nekaterih primerih celo 85 ur) tedensko, nekaj tednov ali celo mesecev zaporedoma, brez ustreznega počitka.

Dušan Semolič za Vest:

Sporno se jim zdi tudi določilo, da je delodajalec dolžan delojemalce le obvestiti o spremembah vzorca delovnega časa, ne pa da ima tudi zaposleni pravico predlagati spremembe v njegovem delovnem urniku. Tako namreč zaposleni po njihovih navedbah ne bo imel nobene možnosti usklajevanja delovnega in družinskega življenja ter prostega časa. V ZSSS zato zahtevajo takšne delovne ure, ki bodo spoštovale zdravje in varnost pri delu, bodo dostojno plačane in bodo v večji dovoljevale usklajevanja delovnega in družinskega življenja ter prostega časa. Če pa poslanci Evropskega parlamenta ne bodo upoštevali zahtev ZSSS in ostalih 82 članic Evropske konfederacije sindikatov in bo trenutni predlog podprl, pa ZSSS od vlade pričakuje, da ne bo dovolila znižanja sedanje ravni delavskih pravic v Sloveniji. Predlogu sprememb direktive je sicer že ostro nasprotoval odbor Evropskega parlamenta za delo in socialne zadeve.

Predsednik vlade Borut Pahor pa je opozoril predvsem na dejstvo, da trenutno v EU ni soglasja med delodajalci in sindikati glede vprašanja urejanja delovnega časa na ravni unije. Pahor je poudaril, da tako v Sloveniji kot na ravni unije zagovarja enaka načela. Po njegovem prepričanju si je namreč v odsotnosti soglasja med socialnimi partnerji treba prizadevati za nadaljevanje tega dialoga, vse dokler ni dosežen kompromis. Pahor je tudi napovedal, da se bo med svojim obiskom v Bruslju v začetku decembra skušal srečati z vsemi sedmimi evropskimi poslanci iz Slovenije, s katerimi želi vlada izmenjati stališča o tem in nekaterih drugih vprašanjih, kjer je potreben nacionalno soglasje, da Slovenija uveljavi svoje interese v EU. Dejal je, da bo tudi predsedniku Evropskega parlamenta Hansu-Gertu Pötteringu prenesel stališče, po katerem je za predlog sprememb direktive o delovnem času zelo slaba popotnica, da prihaja brez socialnega sporazuma. Po njegovem prepričanju je dovolj zgodaj, da unija premisli o potrebnosti sprejema direktive v času, ko delodajalci zaradi krize celo skrajšujejo delovni čas. Vlada si bo prizadevala, da se do ponovne okrepitve konjunkture najde kompromisna rešitev.

Pahor še dejal, da bo v Sloveniji okrepljeni socialni dialog trajal ves čas trajanja gospodarske negotovosti. Že to soboto se bo vlada sestala s predstavniki delodajalcev, prihodnji petek pa z vsemi sindikati. Od socialnih partnerjev pričakuje, da bodo predstavili memorandume s pričakovanji, kako naj vlada ukrepa v teh težkih gospodarskih časih. Poudaril je tudi, da vlada v času negotovih gospodarskih razmer ne bo podpirala podjetij, ki niso konkurenčna in nimajo razvojne vizije, in tako metala davkoplačevalskega denarja v vrečo brez dna. Pomagala pa bo delavcem pri prezaposlitvi in malim in srednjem podjetjem, ki bodo zaposlovala in ustvarjala delovna mesta z višjo dodano vrednostjo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. mittra pravi:

    Vsi bivši in sedanji “levi” politiki in veljaki so se že sestali javno pred obličjem slovencev, ter jim dokazali, kako hitro in učinkovito bodo delovali. V tem primeru bomo pili bevko namesto žganja.
    Aja, v čem je razlika? Bevka vsebuje več metanola, ki je zeloooooooo strupen za možganske celice, žganje, pa vsebuje več etanola, ki je tudi zelooo strupen, vendar manj kot metanol. Ko si enkrat zasvojen, te uničita oba.

  2. slovenski radikal pravi:

    V Sloveniji je je nujno potrebna lustracija, da odletijo vsi komunisti:Kučan,Potrč,Janša,Rop,Pahor,Golobič,Kresalova in vsa ostala, njim podobna mrhovina.

Komentiraj