Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zunanji resor

24. november 2008 ob 19:23 | Denis Sarkić |

Novi zunanji minister Samuel Žbogar je danes prevzel posle na zunanjem ministrstvu od svojega predhodnika Dimitrija Rupla. Dosedanji dolgoletni zunanji minister je ob tej priložnosti svojemu nasledniku vnovič čestital in mu zaželel vse dobro. Žbogar je v kratki izjavi ob predaji poslov v Mladiki dejal, da se veseli dela kot zunanji minister in da je zanj to velik izziv. “To so zanimivi časi za Slovenijo in slovenska diplomacija so bo morala v teh časih, ki prihajajo, vključiti v napore predvsem v pomoč slovenskemu gospodarstvu,” je poudaril. Rupel pa je povedal, da bosta imela z Žbogarjem še sestanek in se pogovorila “o stvareh, ki naju zanimajo”. “Svojemu nasledniku bom povedal nekaj skrivnosti, ki jih še ne ve, čeprav jih večinoma ve,” je dejal. Kot je dodal, se bo potem preselil v drugo pisarno, “novi minister pa bo začel orati, tam kjer je pač treba začeti orati”.

Žbogar je sedmi zunanji minister v samostojni Sloveniji. Izkušnje si je med drugim pridobival kot namestnik slovenskega veleposlanika pri Združenih narodih, kot državni sekretar na zunanjem ministrstvu in zadnja štiri leta kot veleposlanik v ZDA. V svoji karieri si je 46-letni diplomirani politolog mednarodne smeri nabral pomembne izkušnje v mednarodni in zunanji politiki. V tem času je tesno sodeloval tako z dosedanjim zunanjim ministrom Ruplom, v slovenski misiji pri ZN pa tudi s sedanjim predsednikom republike Danilom Türkom.

Med letoma 2001 in 2004 je bil Ruplov državni sekretar, pristojen za multilateralne odnose in Nato. Takrat je med drugim vodil slovensko delegacijo v predpristopnih pogajanjih z Natom, ki so Slovenijo leta 2004 pripeljala do članstva. Od oktobra 2003 do imenovanja za veleposlanika v ZDA je vodil tudi projektno skupino za predsedovanje Slovenije Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v letu 2005. Zadnja štiri leta je bil slovenski veleposlanik v ZDA, od leta 2006 je pokrival tudi Mehiko. Z zunanjega ministrstva z današnjim dnem odhaja tudi govorec zunanjega ministra in po nedavnem odhodu Gregorja Šuca tudi v.d. vodje službe za stike z javnostmi na MZZ Bojan Brezigar.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. krucifiks pravi:

    no..in zdaj, večni rupolizec toži našega Danilota, khmm..?? mater, eni nimajo ne časti in ne lastne hrbtenice, kar smo že itak vedeli. :-( bljamažžž! a tale rupi kej prebira forume in reakcije folka… kdaj? in, če jih… zakaj mu še zmeraj ne potegne,da je passe… in, da ga žal… noben ne mara. A slišiš ti metina metla? NUBEN TE NE MARA!!! Spokej v ukraden pajzl u Strunjan in poj žalostinke s Plestenjakom!

  2. JB pravi:

    Končno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Štrigon pravi:

    Današnji sramotni nastop Simonitija in tale Ruplova tožba nakazujejo izredno bedno
    stanje kulture in politične morale v Sloveniji.
    Podobne stvari se dogajajo tudi pri naših sosedih v Italiji.
    Mogoče so tamo samo posledice podivjanja civilizacije po padcu berlinskega zidu.
    Vse ruske vojne, balkanska vojna, iraška vojna, afganistanska vojna, Al kaida, Bushizem, Berlusconizem, ….

  4. Bount pravi:

    Rupl pravi: Svojemu nasledniku bom povedal nekaj skrivnosti, ki jih še ne ve, čeprav jih večinoma ve.

    Rupel seveda vsi vemo, da imate veliko skrivnosti, za katere pa je bolje, da ostanejo skrivne in “zaupne”.
    Vaše dosedanje delovanje je bilo tako gromozansko dvolično in usmerjeno samo v vašo osebno korist,
    da je ogromno Slovencev z zamejci vred zelo veselih, da odhajate in upajmo, da boste imeli toliko
    samokritične moralne etike, da se ne boste usiljevali in izsiljevali več v nobene državne funkcije.
    Sedaj seveda ste se obrnili na pomoč znanega odvetnika in državljani Slo predlagamo, da gremo na tudi na referendum če bo treba, da se končno upokojite in enkrat že nehate delati škode Sloveniji…

  5. DragicaJ pravi:

    Očitno se pisci gornjih vrstic ne berejo in mislijo, da je kultura stvar drugega in ne njih.

  6. slovenski radikal pravi:

    Temu, da so vsi komunisti isti, je dokaz tudi ta merjasec od Rupla. Bil je že v vseh dosedanjih vladah.

Komentiraj