Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Türk z vladno četico

24. november 2008 ob 23:50 | Denis Sarkić |

Predsednik republike Danilo Türk je danes sprejel prvega ministra Boruta Pahorja in njegovo četico ministric in ministrov v veliki dvorani predsedniške palače v Ljubljani. “Politično odločanje je vselej kombinacija sposobnosti za kompromis ter modrosti, hrabrosti in poguma, ki je potreben za to, da se naredijo izbire”, je na sprejemu povedal predsednik države Türk. Premier Pahor pa je poudaril, da je “čas gospodarske in finančne negotovosti lahko tudi čas priložnosti.” Predsednik Türk je v nagovoru vnovič čestital novi vladi. Dejal je, da nova vlada prihaja v času, ko “so pričakovanja velika in ko so želje ljudi na slovenskem dobre”. Vlado ljudje po njegovih besedah sprejemajo z velikimi pričakovanji, z naklonjenostjo in s prepričanjem, da so strokovnost, politična modrost in druge kvalitete njenih članov zagotovilo, da bo delo te vlade uspešno.

Sprejem predsednika za vlado:

Kot je dejal predsednik, je kombinacija med kompromisom in izbirami tisto, zaradi česar bo delo te vlade izredno zanimivo. Zato so tudi pričakovanja po njegovo tako visoka in zato se kot predsednik Republike Slovenije pridružuje “odličnemu razpoloženju, dobri volji in podpori, ki na Slovenskem vlada ta čas in ki bo pomagala slovenski vladi pri izvrševanju nalog, ki jo čakajo”. Povedal je še, da bo skupaj s kabinetom vedno na voljo za posvetovanja, kadar bo to potrebno, in izrazil prepričanje, da bodo z novo vlado “lepo sodelovali”.

Borut Pahor pa je izpostavil, da so naloge nove vlade zlasti v prvem letu mandata najtesneje povezane z “ambicijami, da Slovenijo skozi čas gospodarske in finančne negotovosti pripeljemo varno in to tako, da bo po tem času Slovenija bolj razvita v gospodarskem in socialnem smislu”. Ljudje po njegovih besedah pričakujejo hitre, pragmatične in uspešne rešitve. Kot je poudaril, pa je čas negotovosti in krize hkrati tudi priložnost. To je po Pahorjevo mogoče le, če so ambicije za prihodnost “smele” in če niso povezane samo z reševanjem problemov v enem mandatu, ampak so tudi temelji za prihodnje generacije. Ob tej priložnosti se je premier Türku zahvalil za podporo. Kot je dejal, je hvaležen tudi za vsako kritiko, “ki je v tem času neizogibna”. Poudaril je še, da zagotavlja, da bodo člani nove vlade ravnali po svoji vesti, pošteno, in da se bodo predano lotili nalog. “Da bomo imeli vselej pred očmi interese državljank in državljanov, tudi tistih, ki te vlade morda ne podpirajo,” je še dejal Pahor.

Ministri - Gaspari, Erjavec, Žekš in Svetlik po sprejemu:

Po besedah ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija bodo poleg stvari, vezanih na finančno krizo, prve naloge povezane tudi z ostalimi področji, ki jih pokriva služba. Kot je napovedal, bodo “pogledali sedanjo organizacijo in jo prilagodili tistim ugotovitvam, ki bodo službo naredili še bolj učinkovito”. Minister za okolje in prostor Karl Erjavec je med drugim spomnil, da je bil danes že dejaven na svojem področju, saj se je udeležil sestanka med predstavniki civilnih iniciativ, Elektra Slovenija (Eles) in občine v Renčah.

Minister brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš je po današnjem sprejemu pri predsedniku povedal, da je bil današnji dan videti “pretresljivo”, saj se je seznanil z vsemi težavami, ki ga čakajo. Povedal je tudi, da je stik vzpostavil že skoraj z vsemi predstavniki Slovencev po svetu in da so mu povedali, da imajo v zvezi z njegovim ministrovanjem “velike upe”. Novi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je med drugim povedal, da področij dela, družine in socialnih zadev “ni mogoče postavljati v vrstni red, ampak morajo delovati usklajeno”.

Ministrica Kresalova in ministra Zalar ter Križanič po sprejemu:

Notranja ministrica Katarina Kresal je napovedala, da bo ena prvih nalog razmislek o novem generalnem direktorju policije, saj prejšnji odhaja v pokoj. Verjame, da bo na to mesto prišel kompetenten človek. Pravosodni minister Aleš Zalar upa, da bodo odnosi med sodniki in ministrstvom boljši in sicer predvsem v smislu vzpostavitve dialoga. Kot je dejal, si bo prizadeval, da se stavka čim prej zaključi. Zalar tudi ne vidi razloga, zakaj generalna državna tožilka Barbara Brezigar ne bi ostala na svojem položaju.

Finančno ministrstvo je pripravilo prvo uredbo, povezano s poroštvi, ki naj bi jo v torek potrdil tudi vladni odbor za gospodarstvo, kasneje pa še DZ. Do četrtka bo pripravilo tudi podzakonska akta, s katerima bo lahko država začela kreditirati finančne inštitucije, od bank, zavarovalnic, do pokojninskih družb, pa je po današnjem sprejemu pri Türku dejal minister za finance Franc Križanič.

Ministrica Ljubica Jelušič po sprejemu:

Da bo zadeva Patria še dolgo “naš skupen problem”, pa meni ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Verjame, da ji bo pri reševanju te zadeve pomagal tudi Karl Erjavec. Pogovarjala se je tudi že s predsednikom Türkom kot vrhovnim poveljnikom Slovenske vojske. Kot je dejala, sta govorila o skupnih nalogah, povezanimi s slovenskimi vojaki.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. francka pravi:

    Predsednik naj ne govori v imenu vseh državljanov.Ali on ve kaj si mislijo vsi državljani o novi vladi,ki naj bi bila po njegovem politično modra ,strokovna in sploh polna samih kvalitet.To je lahko njegovo mnenje.Ne more pa vedeti.oz.reči,da je to mnenje vseh ali večine državljanov.Zato naj ne govori v imenu nas vseh.Jasno,da on mora to vlado hvaliti in jo povzdigovati v nebo,saj so stranke,ki jo sestavljajo !razenLDS1 podprle njegovo kandidaturo za predsednika.Zdaj samo vrača uslugo. In kje vidi predsednik odlično razpoloženje in dobro voljo na Slovenskem v tem trenutku.?Gotovo so odlično razpoloženi in dobre volje tisti,ki so to vlado izvolili,vendar je treba vedeti,da je veliko število Slovencev,ki te vlade niso volili in niso tako razpoloženi.Izgleda,da je naš predsednik vesel in radosten samo takrat,ko zmagajo njegovi.Za drugi del Slovencev pa ga ne briga,oz.ima samo slabe besede.Pa naj bi bil predsednik vseh Slovencev.Lahko bi bil malo bolj obziren in spoštljiv tudi do tistih,ki ne trobijo v skupni rog in mislijo drugače.Tudi taki živijo v tej državi.Moder predsednik se ne bi predajal taki evforiji..

  2. Carlos Contreras pravi:

    Francka pa v jok in na drevo.

  3. Bo pravi:

    Francka, delaj presledke za ločili, ker bom že mislil, da nimaš pojma.

  4. Marko pravi:

    @Bo

    Lepo, da nimaš vsebinskih pripomb.

  5. konec pravi:

    Dobrodošli v Azijo!
    Naj dolgo živi Turkmenistan!

  6. simpatikus komunalis pravi:

    Francka-seks sprošča.potegn se že enkrat.pa magari s stresom.

  7. konec pravi:

    Carlos Contreras pravi:

    25. november, 2008 ob 1:24
    Francka pa v jok in na drevo.

    Naj se pridrudruži tebi, ki nisi še stopil na tla in si še vedno na drevesu?

  8. COMURA pravi:

    Tole zmeraj bolj postaja ZARESNA TURKOVIZIJA. Mogoče v imenu kakih 35% državljanov,pa še nekaj od teh je blo fina fajn nategnjenih.Tko,da ata ne o večini bulaznit.

    Pusta sivina!!!!

  9. Bount pravi:

    Francka ali Francek, res je, da si že precej v letih in zato imaš precej problemov in se med drugim tudi stalno ponavljaš in stalno poješ eno in isto pesem kot kakšen maloumen papagajček. No, tudi to je demokracija. Samo vedi, da si že precej dolgočasen in obrabljen, zato te nobeden več resno ne jemlje, si bolj kot nekašen klovn s katerim se lahko malo pošalimo.

    Predsednik dr. Danilo Türk je najboljša opcija, ki smo jo v Sloveniji imeli za vrhunskim svetovnim politikom dr.Janezom Drnovškom.
    V Sloveniji bi si lahko samo želeli še več takih politikov.

  10. uničevalec rdečuhov pravi:

    Lažnivi in strahopetni turk je ob najhujši nevarnosti za obstoj Slovenije skrivno pobegnil in dočakal svobodo v OZN in pri tem še naprej šćitil interse zločinske jugo vojske.Zato: skladno z določbami USTAVE REPUBLIKE SLOVENIJE , pričenjamo postopek za njegovo USTAVNO OBTOŽBO s katero , ga bomo nahgnali z funkcije, ki jo izrablja izključno za svoje nepotešene interese.Pridružite se.

  11. Mirjana pravi:

    Bount,
    Predsednik dr. Danilo Türk je najboljša opcija, ki smo jo v Sloveniji imeli za vrhunskim svetovnim politikom dr.Janezom Drnovškom.
    V Sloveniji bi si lahko samo želeli še več takih politikov.
    Natanko tako!

  12. Carlos Contreras pravi:

    Uničevalec, na katerem skretu si pa takrat sedel ti?

  13. slovenski radikal pravi:

    Vsi največji tajkuni so člani in simpatizerji SD,Zares in LDS - Bavčar, Šrot…
    Ta vlada bo najslabša.

  14. Nogavička pravi:

    V vsej svoji radikalnosti misel vseeno najprej uredi sam pri sebi … in ločila tudi. Ampak zdaj ti je pa vsaj malo žal, da si šolo rad zamenjal z enajsto; priznaj?!

  15. Nogavička pravi:

    Unired, saj veš: dovolj bo če se boš samo čekiral … vsebina je vedno enaka, zato se ti ni treba preveč truditi, saj nam vedno znova dokažeš, da intelektualno delo ni za vsakogar; resnici na ljubo nihče ni za vse.

    Hja, veseli december je že začel trkati kar konkretno na vrata. Privošči si vsaj malo tega razpoloženja.

  16. slovenski radikal pravi:

    Ženskam je bila dodeljena vloga matere in gospodinje. Na pomembnih položajih v družbi bi morali biti sposobni moški.

Komentiraj