Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Primopredaja premierov

22. november 2008 ob 1:55 | Denis Sarkić |

Po prisegi nove vlade je dosedanji premier Janez Janša predal posle novemu premieru Borutu Pahorju. Ob tem mu je izročil tudi poročilo o delu vlade v letih 2004-2008 in mu zaželel uspešno delo. Janša je poudaril, da naslednji vladi zapuščajo “solidno podlago”. Pahor pa se je Janši zahvalil za sprejetje povabila k razmisleku o partnerstvu za razvoj.

Primopredaja med Janezom Janšo in Borutom Pahorjem:

Janša se je uvodoma zahvalil tudi dosedanji vladi, ki je, kot je spomnil, “nosila precej težko breme, vključno z izzivom vodenja Evropske unije”. Rezultate zadnjih štirih let Janša ocenjuje kot dobre. Po njegovih besedah je bilo namreč “okrog 80 odstotkov tega, kar je bilo načrtovano, narejenega”. “Veseli bomo, če bomo ob koncu tega mandata, ki se danes začenja, lahko imeli pred sabo rezultate, ki bodo primerljivi temu, kar je bilo doseženo v teh štirih letih,” je še dejal Janša. Dosedanji premier je pri tem spomnil, da se je v tem mandatu BDP povečal za 24 odstotkov, da so dosegli najnižjo brezposelnost v zgodovini Slovenije kot tudi rekordno gospodarsko rast. “Pred nami je obdobje, ko bo širše gospodarsko okolje v Evropski uniji, deloma tudi v globalni ekonomiji, vsaj deloma drugačno, kot je bilo v zadnjih štirih letih,” priznava Janša, za katerega pa je to “tudi dobra priložnost za to, da se izpelje nadaljevanje reform, ki se jih v tem mandatu ni dalo dokončati”.

Pahorju Janša pri nadaljnjih reformnih korakih tako želi veliko uspehov. “Uspehi te vlade bodo tudi uspehi Slovenije. Iz opozicije bomo te napore podpirali,” je dodal. Novi premier Borut Pahor pa se je Janši zahvalil za njegovo sprejetje povabila, “da skupaj razmislimo o primerni obliki partnerstva za razvoj v naslednjih štirih letih”. To, je menil Pahor, “upravičeno zbuja v vsej slovenski javnosti, ne glede na to, ali novo vlado podpira ali ne, neko zelo upravičeno upanje, da bo slovenska politika - ne samo slovenska vlada, tudi opozicija - kot reprezentanca opravila v teh zahtevnih časih nalogo tako, da bodo visoka pričakovanja naših ljudi izpolnjena”. Pahor je poudaril tudi Janševo delo na položaju predsednika vlade ter pri tem opozoril, da “nova vlada sprejema odgovornosti z gospodarstvom v dobri kondiciji”.

Pahor je spomnil tudi na to, da se je kot premier zavezal, “da bomo glede vseh najpomembnejših stvari iskali konsenz v državnem zboru”. Pri tem pričakuje konstruktivne kritike in predloge opozicije. “Moja zaveza je, da te boljše predloge, če jih bomo tako ocenili, tudi sprejmemo,” je dodal. Novi ministrski predsednik je pohvalil tudi Janševo ravnanje v preteklih dveh mesecih, ko ga je povabil k sodelovanju. “Predsedniku vlade v tem času ni bilo potrebno povabiti voditelja stranke, ki je zmagala na teh volitvah, da bi skupaj - oba s svojimi sodelavci - proučila ukrepe, ki naj jih v tem času sprejme Slovenija,” je opozoril. Opravljeno delo je Pahor ocenil kot “zelo zgledno”, kar po njegovo “kaže na to, da je Slovenija po 18 letih postala zrela država”.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. 007 pravi:

    Komunisti!!!!!!! MIRNO!!!!!!!!!!!!!!

  2. slovenski radikal pravi:

    Komunist je zamenjal komunista, ki je pred tem zamenjal komunista, ki je zamenjal komunista in komunizem v Sloveniji gre naprej. Že 16 let.

Komentiraj