Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Policija brska po SCT

20. november 2008 ob 17:34 | Denis Sarkić |

Kriminalistična policija tudi danes nadaljuje z obsežnejšimi aktivnostmi v zvezi s preiskovanjem kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. Danes in v naslednjih dneh se bo nadaljeval popis in pregled obsežne zasežene poslovne dokumentacije ter zasežene računalniške opreme in podatkov, so sporočili s policije. Policija je v sredo v predkazenskem postopku, ki ga usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, končala z izvajanjem vseh 20 hišnih preiskav, v katerih je bilo zaseženih več različnih predmetov, predvsem obsežna poslovna dokumentacija, ki bo služila kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Zdaj bo sledil popis in pregled obsežne zasežene poslovne dokumentacije ter zasežene računalniške opreme in podatkov. Kot navaja policija, v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje kriminalitete. Kriminalistična preiskava se bo nadaljevala v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, so še navedli na policiji, več informacij pa zaradi interesa nadaljnjih postopkov in v skladu z usmeritvami pristojnega državnega tožilstva ne morejo posredovati.

Poslanca SDS Vinko Gorenak in Branko Grims o preiskavi v SCT:

Medtem ko policija ne navaja, koga preiskuje, pa je v sredo odvetnik prvega moža SCT Ivana Zidarja Boštjan Penko dejal, da policija preiskuje nekatere posameznike in hčerinsko družbo SCT Stanovanjski inženiring. Policija naj bi v prvi preiskavi iskala dokaze, da je Aleksander Meze s še štirimi sodelavci v SCT prek fiktivnih računov in nakazil v tujino ukradel osem milijonov evrov in tako izčrpaval podjetje. Po neuradnih informacijah naj bi pet vodilnih prek fiktivnih računov na okoli 20 podjetij v Avstriji, Veliki Britaniji, Črni gori in Bosni posredovalo denar iz SCT. Plačevali naj bi jim storitve, ki jih nikoli niso opravili, nato pa denar v tujini dvignili in ga prinesli nazaj v Slovenijo. Davčna uprava RS je že maja letos ugotovila, da je uprava denar vozila v tujino. Takrat so ugotovili za dve milijardi tolarjev (osem milijonov evrov) spornih svetovalnih stroškov.

Predsenik protikorupcijske komisije Drago Kos o preiskavi v SCT:

Druga preiskava kriminalistov pa naj bi preverjala tudi sum dogovarjanja med kabinetom Janeza Janše in direktorjem SCT-ja Ivanom Zidarjem o ustavitvi postopkov v primeru akcije Čista lopata. Vladni tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak je za medije že dejal, da če je takšna dokumentacija res prišla iz kabineta predsednika vlade Janše, “gre za ponaredek in manipulacijo.”

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. unexpected pravi:

    ah… zopet bo čista lopata, veliko dogajanja… in na koncu ne bo nič… in kolesje gre naprej… je bil kdaj kdo v vseh aferah spoznan za krivega v zgodovini slovenije al smo priča nenehnemu cirkusantstvu brez epiloga…

  2. kvikl cvikl pravi:

    jebemu mast,če se Pahor ne bo mogel usrat,bo ziher spet kriv Janša…pa dejte najet enga pijanga lovca,da bo enkrat mir…

    namesto da bi spregovorili o tem,da je supersonik F21 praktično bankrotiral..

  3. Nogavička pravi:

    Valentin Hajdinjak je za medije že dejal, da če je takšna dokumentacija res prišla iz kabineta predsednika vlade Janše, “gre za ponaredek in manipulacijo.”

    :-)))

    Kako hud damage control. Pogovor je najverjetneje potekal takole:

    Vojak France, sicer administrativni sodelavec pri kriminalistih, je med povsem običajno delovno rutino slišal pogovor med poučenimi o nekakšnem zapisu srečanja med kurirjema o čisti lopati, in da bo Janša spet na tapeti. Ko je zaslišal “Janša”, je zastrigel z ušesi in si ni mogel kaj, da ne bi takoj ko je bilo to mogoče, poslal kratko sporočilo vojakinji teti na NKBM, ta se je pa nemudoma dogovorila za kosilo z vojakom, svojim strankarskim kolegom predpostavljenim, saj da to ne moreš verjet, ampak spet nekdo blati našega precednika, ker se trudi počistiti tajkunsko zalego, in si je tako zaslužila zaupanje precednika, ki je njej in njeni žlahti omogočil, da so se končno izvlekli iz povprečnega blata; in nič jim ni do tega, da bi se med svoje kdaj vrnili.
    Vojak strankarski kolega je bil tudi med bolj poučenimi in se je v imenu šefa zahvalil za informacijo o delu kriminalistov, mater jim komunistično, in se poslovil s spodbudnimi besedami o svetilniku in o majhnosti velikih. Ko se je vojakinja teta poslovila, saj je imela sejo medobčinskega komiteja o odpadkih, ni si zapomnila kje točno že, pa saj jo bodo že odpeljali na pravo mesto, je imela rosne oči in si je mislila le kam ta svet drvi.
    Čez dve uri in četrt je Hajdinjak dobil nalogico, eno zadnjih, matr, a ne bo nikol konca, in je med odpiranjem pregrešno drage penine razmišljal in tehtal in se jezil malo nad odpiračem in malo nad klimo, ki se jo kar ne da izklopiti. Razmišljal je in tehtal besede, okoli njega pa se administrativno osebje med glasnimi in odrezavimi opazkami o nesposobnosti tistih iz Ekspresa in Slovenskega tednika, poskuša spomniti, pod kaj so spravili tisti fax, z enim ušesom pa je vseeno poslušal glas ljudstva in si ni mogel kaj, da se ne bi tudi sam za trenutek vprašal “le kje smo ga polomili, pismo?!”.
    Čez tri ure ima najavljeno tiskovko, pa se še vedno ni izmislil ničesar pametnega, saj se je njegov tim po nespešnem projektu volitev 2008 že pozaposlil in je ostal bolj kot ne sam … nobena tehnika ni več uspešna kot nekdaj. Včasih je bilo dovolj, da smo rekli, da se opozicija ne zna dogovoriti med sabo, zato smo jim mi pokazali kako se takim stvarem streže, ali pa saj vi ste tudi, ali pa komunisti in Kučan ste krivi, ali pa da ima Pahor nov avto, Kresalova pa novo obleko. Zdaj pa … morajo tudi biti na delu temne sile iz ozadja, samo kaj ko je mogoča povsem preprosta analogija na “princa teme”; tega pa ne želimo doseči …
    … aaam je v mislih še na kratko premislil in odgovoril kar se mu je pač v tistem iztekajočem trenutku zdelo najbolj primerno: če je takšna dokumentacija res prišla iz kabineta predsednika vlade Janše, gre za ponaredek in manipulacijo …

    Ljudstvo pa v smeh, saj vidijo le še cesarja z vedno manj oblačili na sebi.

  4. roman pravi:

    lahko je Kos-u obtoževat naokoli,bo še sestra dodala na teži sumov s kakšnim celostranskim oglasom v časopisu.
    In ni hudič da bo spet najmanj pol Slovenije temu verjelo….

Komentiraj