Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Prvi diplomat Samuel

19. november 2008 ob 21:19 | Denis Sarkić |

Odbor DZ za zunanjo politiko je danes po zaslišanju s 13 glasovi za in enim proti podprl Samuela Žbogarja kot kandidata za ministra za zunanje zadeve. Ta je v svoji predstavitvi napovedal moderno, inovativno in etično zunanjo politiko in zunanje ministrstvo, ki bosta kos sodobnim izzivom.

Samuel Žbogar po potrditvi za Vest:

Karierni diplomat Žbogar, ki je bil zadnja štiri leta veleposlanik v ZDA, je v predstavitvi izpostavil, da vidi slovensko zunanjo politiko kot področje sodelovanja med DZ, vlado in predsednikom republike, pa tudi koalicije in opozicije. Med prednostnimi nalogami je izpostavil nadaljevanje odličnih odnosov s sosednjimi državami, rešitev vprašanj s Hrvaško, oblikovanje vloge povezovalke držav Zahodnega Balkana ter aktivno udeležbo Slovenije pri oblikovanju politike EU. Izpostavil pa je tudi pomen odnosov z ZDA, Rusijo ter Kitajsko, Indijo in Brazilijo. V skladu s spremembo zunanje politike je napovedal tudi spremembe na zunanjem ministrstvu, tako njegove notranje kot zunanje strukture. Med drugim je napovedal odprtost MZZ navzven ter imenovanje posebnih odposlancev (npr. za Zahodni Balkan, predsedovanje Svetu Evrope) in letečih veleposlanikov, kot tudi večjo transparentnost kadrovanja.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Carlos Contreras pravi:

    Škoda, da ga nisi pobaral, kje je Vzhodni Balkan.

  2. domen pravi:

    Ponavadi imajo novinarji kratka in jedrnata vprasanja, politiki pa dolge in meglene odgovore. Tukaj je bilo pa ravno obratno:).

  3. tiib pravi:

    Odlična izbira za zun. ministra..

    Nekako…Kadar Sarkič, nekako, sprašuje o temah, o katerih, nekako, nima kaj dosti pojma so vprašanja, nekako, daljša od odgovorov.. :-))

  4. Vanch pravi:

    Čist prijazen dečko, a se mi zdi, da ravno ne ve kaj naj bi naj počel kot minister…

  5. 007 pravi:

    definitvno se ne bo dal prpelat z avionom iz londona na sejo SDS al pa na Zbor za republiko in kasneje nič plačal. tko kot nekateri pred njim

  6. fister pravi:

    Če je vedel kaj početi na ambasadi v ZDA, mislim, da se bo čisto dobro znašel na zunanjem ministrstvu. Vsekakor bolje kot Rupel…

  7. pika pravi:

    govori tudi srbsko in hrvaško, tale juga pa vedno prav pride

Komentiraj