Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Čista lopata II.

19. november 2008 ob 21:10 | Denis Sarkić |

Aleksander Meze in Ivan Zidar
Vodilna moža podjetja SCT - Aleksander Meze in Ivan Zidar

Policija je danes izvajala obsežne aktivnosti v zvezi s preiskovanjem kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. V policiji niso navedli, koga preiskujejo, odvetnik prvega moža SCT Ivana Zidarja Boštjan Penko pa je dejal, da policija preiskuje nekatere posameznike in hčerinsko družbo SCT Stanovanjski inženiring. Kot so pojasnili na policiji, v predkazenskem postopku, ki ga usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu, sodeluje 109 policistov in kriminalistov, ki na območju Ljubljane, Kopra in Kranja v gospodarskih družbah in na naslovih odgovornih oseb opravlja 20 hišnih preiskav.

Kriminalistično preiskavo, ki je potekala več mesecev, vodi uprava kriminalistične policije generalne policijske uprave v sodelovanju s policijskimi upravami, so še sporočili iz policije in dodali, da zaenkrat zaradi interesa nadaljnjih postopkov v kriminalistični preiskavi več podatkov ne morejo posredovati. Kot na svojih spletnih straneh pišejo drugi slovenski mediji, preiskava zadeva namestnika Ivana Zidarja Aleksandra Mezeta in nekatere vodilne v sistemu SCT. Policija naj bi iskala dokaze, da je Meze s še štirimi sodelavci v SCT prek fiktivnih računov in nakazil v tujino ukradel osem milijonov evrov in tako izčrpaval podjetje. Po neuradnih informacijah naj bi pet vodilnih prek fiktivnih računov na okoli 20 podjetij v Avstriji, Veliki Britaniji, Črni gori in Bosni posredovalo denar iz SCT. Plačevali naj bi jim storitve, ki jih nikoli niso opravili, nato pa denar v tujini dvignili in ga prinesli nazaj v Slovenijo. Davčna uprava RS je že maja letos ugotovila, da je uprava denar vozila v tujino. Takrat so ugotovili za dve milijardi tolarjev (osem milijonov evrov) spornih svetovalnih stroškov.

Prvi del akcije Čista lopata - Ivan Zidar v policijski marici:

“Podrobnosti teh postopkov nam niso znane, z gotovostjo pa lahko zatrdim, da je Ivan Zidar današnji delovni dan preživel na svojem delovnem mestu in da se na sedežu družbe SCT Ljubljana kot tudi pri njem doma niso izvajala nobena policijsko-preiskovalna opravila,” je zapisal Penko, sicer nekdanji državni tožilec. Na vrhovnem državnem tožilstvu zaenkrat ne dajejo vsebinskih informacij o današnji policijski preiskavi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije, skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu pa tudi sicer v predkazenskem postopku vsebinskih informacij javnosti ne posreduje. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je na vprašanje agencije STA o tej preiskavi odgovorila, da danes ne more dati nobenih informacij, in dodala, da tudi sicer v tako zgodnji fazi nikoli ne dajejo vsebinskih informacij.

Preiskava je le posredno povezana z afero Čista lopata. Med februarsko preiskavo naj bi kriminalisti namreč našli več dokazov, ki niso povezani z gradnjo kontrolnega stolpa na Brniku, kazali pa naj bi na nepravilnosti v podjetju. Da ne gre za preiskave v sklopu Čiste lopate je mogoče sklepati tudi na podlagi dejstva, da ni zajela velenjskega Vegrada in ajdovskega Primorja. Zato pa naj bi kriminalisti poleg SCT Stanovanjskega inženiringa obiskali tudi ljubljansko nepremičninsko podjetje Akropola, katerega lastnik je 83. najbogatejši Slovenec Franc Erjavec.

Kot je znano, so se kriminalisti že februarja letos lotili obsežnih preiskav v družbah SCT, Vegrad in Primorje ter Kontroli zračnega prometa Slovenije v tako imenovani aferi Čista lopata. Takrat so pridržali predsednika uprave SCT Ivana Zidarja, direktorico velenjskega Vegrada Hildo Tovšak in generalnega direktorja ajdovskega Primorja Dušana Črnigoja. Vse so izpustili. Kriminalisti so se lotili preiskave poslovanja v povezavi z gradnjo 100-metrskega stolpa na letališču Jožeta Pučnika. Junija je nato policija pridržala Zidarja in nekdanjega tožilca Boštjana Penka zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Naslednji dan so ju spustili na prostost in zoper njiju zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic napovedali kazensko ovadbo.

Vest in agencije

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. luka pravi:

    ste pa hitri

  2. unexpected pravi:

    …čez 2 leti bo šla cela naša država u k - pokopala nas bo naša ihta, skreganost, zamere in hlapenje za denarjem, pretirana pripadnost strankarskim pogledom, ter vodenje samostojnih akcij iz t.i. ozadja - tako enih kot drugih…

  3. B.G. pravi:

    Ja, samo za večino, ki smo že v k- ne bo nobenih sprememb. Skrbeti bi moralo………………

Komentiraj