Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Reporterka Biserka

18. november 2008 ob 2:33 | Denis Sarkić |

Biserka Karneža Cerjak, novinarka tednika Reporter o obisku kriminalistov in bodočem zaslišanju ekskluzivno za Vest.

Sporočilo iz uredništva tednika Reporter z odzivom Združenja novinarjev in publicistov:

Uredništvo revije Reporter sta danes opoldne obiskala kriminalista PU Ljubljana in naši novinarki Biserki Karneža Cerjak vročila vabilo, da naj se naslednji ponedeljek zglasi v sektorju kriminalistične policije, oddelku za gospodarsko kriminaliteto v Ljubljani, na zaslišanju v vlogi osumljenke. Kot še piše v vabilu, naj bi novinarka obrazložila vse okoliščine glede napisanega članka v tedniku Reporter z naslovom »Fevdi celjskega župana«, ki je bil objavljen 26. 5. 2008, s seboj pa mora prinesti vse dokazno gradivo oziroma listine (ali kak drug dokazni material), na podlagi bi morebiti lahko dokazala verodostojnost in resničnost vseh napisanih dejstev v omenjenem članku.

Policija je pri vabljenju novinarke na zaslišanje kršila zakon o kazenskem postopku, saj v vabilu ni navedeno niti katerega kaznivega dejanja je osumljena. Poleg tega se policija v vabilu na zaslišanje sklicuje na 148. člen zakona o kazenskem postopku, čeprav ta izrecno določa, da se po njem oseb ne sme zasliševati kot obdolžencev. V vabilu je policija še zapisala, da je zagovornik »lahko navzoč pri zaslišanju«, s čimer je kršila tudi 148/a člen ZKP, ki določa, da se sme zaslišanje osumljenca opraviti samo v navzočnosti zagovornika.

Nenavadno se nam zdi tudi, da mora novinarka Reporterja kot osumljenka odgovarjati na vprašanja kriminalistov iz oddelka za gospodarsko kriminaliteto, ker je pisala članek o sumih gospodarskega kriminala v Celju. Še zlasti, ker je preiskovala, ali je v gospodarske nepravilnosti in nezakonitosti vpleten celjski župan Bojan Šrot, ki je predsednik ene od parlamentarnih strank, SLS. Še več, kriminalista sta novinarki Reporterja zaupala, da je kazenski pregon sprožil prav omenjeni gospod Bojan Šrot, kar razumemo kot neposreden pritisk nekega politika na svobodo medijev in uredniško avtonomijo. Sprašujemo se, zakaj kriminalisti gospodarskega oddelka niso novinarke Biserke Karneža Cerjak povabili kot priče, da bi raziskali vpletenost predsednika SLS v gospodarske nečednosti v Celju, ampak so se raje odločili, da bodo na politikovo pobudo preganjali novinarko. Od organov pregona zato pričakujemo, da bodo spoštovali ustavno zajamčeno svobodo javnega izražanja in da bodo preganjali predvsem kriminalna dejanja, med njimi tudi gospodarski kriminal, zlasti če so vpletene vplivne osebe iz politike in gospodarstva.

Uredništvo Reporterja protestira zoper zgoraj opisane policijske ukrepe, ki jih razume kot protipraven poskus discipliniranja novinarjev.

Novinarji revije Reporter

Kriminalista zapuščata Reporter
Kriminalista zapuščata uredništvo tednika Reporter Foto: PRIMOŽ LAVRE/REPORTER

Vabilo za osumljenko

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 24 x komentirano
  1. dahvor pravi:

    Ja Gospa … hrabro, treba človeku povedat, da kar je bilo aktualno leta 1983(union ali laško-za mojo psiho bi vseeno bilo bolje, da te novice ne bi slišal …hihihi-laško ali union-je 1983 bilo genjalno, danes je pa debilno)-po nobeni logiki ne more bit spet aktualno leta 2008 - proti koncu. … in, ja, če bi bil šef gospodarske policije, taka ekonomska in fizikalna kapacitetal, kot je recimo prof. dr. MM - potem bi bla pa ,malo drgačna ta zaslišanja.
    Slovenija podpri pokončne Slovenske Ljudi, ki interes jim je samo Slovenija, da bo kriza lažja in manjša…kašna je bla leta 1983 se še spomnimo…
    Gospa bom za Vas pesti držal - čeprav vašega časopisa še nikoli videl nisem…leta 1983 je bilo celje podn od podna in vse-zrak, vodo in zemljo-so skozi zastrupljali-in posledice emisij supstanc so tle.
    zzz-In še boškotu nasvet - kakšni so bili pokončni pivovarji nemški, ko niso mogli zaradi konkurence v nemčiji, piva več delat, so šli v ameriko, ampak am so tudi že nemški pivovarji delali…eni so šli za delavce, k delujočim pivovarjem, drugi, tanajblodporni pa naprej v mexiko tam je bil pa še prostor in so začeli pivo varit-druzga nista znala-in danes te pive delajo raznim boškotom sive lase in velik trebuh…kje je še dnes prostor ali mogočnost, možnost pivo brez konkurnce varit, pa tip ala boško bi-bo moral vedti, ker jaz nisem mona, da bi mu še za kakšno idejo dal priložnost, da bi ga skušnjava krast za peljala…sicer pa kaj je čast in ponos se v Sloveniji še ne da pogovarjat-kaj šele se tako obnašat … je nekaj za luzerje, ti pa Baybe prosijo, da jih pobijejo, zgube, nemarne…ta komad je pa res čuden-sploh mi ni jasno, kako je lahko tako0 velik hit - bil…samo zato, ker je Svet vsak dan bolj čuden, se mi zdi…sicer pa Gospa ne se bat - kriminalisti so bili v Sloveniji zelo kratke pameti, leta 1983, upam, da je jim do leta 2008 malo zrasla…ja, če se keten osvobodiš, katere si dosti ljudi sami natikajo, jih glancajo in vzdržujejo in mislijo kakšno korist si delajo, ko kredit nov vzamejo, ljubljana, se ne spomnim ali 50 miljard ali miljonov, tako sem nad uspešnostjo ljubljane hitro prebral, je dobro, da se ne spomnim, ker Ljudje z fotogravkim spominom, so tudi za une brez spomina, malo avtistični, ja nič ni zastonj in vse se plača, smo pač najemniki … zato vsako ketno, ki jo odvržež iz možgan potegneš in čigan0m daš, da jo na odpad odnesejo, reskirš bi v očeh dobičkarjev, smo ena velika zguba.
    Gospa bom vaši bitki sledil, upam, da ni to prvi in zadnji zapis o tej temi…za Reprterja prebrat, pa googel ne bom z iskanjem obremenjeval, zaradi miru, da ne bom še jaz, zdej borben ptal…sem rje luser in čakam baybo, ki me bo0 dokončala…sem dolge tipkat začel, ker po raziskavh, dolge skoraj nihče ne bere.

  2. dahvor pravi:

    In še, ker je že večer in moram na večerjo…24 let ekonomskega razvoja si od Ježka, na slušalke treba dat, pa se vprašat, kdaj je Ježek že, katerega leta, tako lepo znal pet.
    Ta je pa takratka, da bo dosti njih jo bralo, da bodo na delu forumu-cel repertuar zapeli-odpeli.
    zdej bom, med večerjo samo peruansko musko poslušal, ker grem v perujsko restavracijo jest, lastnik je perujc z japonskimi koreninami, tako je čisto in dobro in lahko prebavljivo, da samo še tu jem, kakor zgleda, da bi malo bil zaljubljen.
    in še spomin, če si hotu, da je tujcu-turistu, se Slovenija globoko v Dušo vtisnila, se je leta 1983 trebalo specialno potrudit, tisto kar je uradno nudila, je trebalo ignorirat in ga privat po lepotah Slovenije popeljat … se mi vidi, da je danes, še vedno ravno tko.

  3. dahvor pravi:

    …skoraj pozbu, zadnji moment spomnu … ekonomski svetovni svetovalci-svetujejo, da se ne sme nehat zpravlat, ker, če nehamo trošit je vsega veselja konec … na žalost, to res drži…take so se reklame začele na tv…ena se mi specialno dopade … prosimo, troši naj vsk, ki še lahko-nekako tako gre.

  4. Carlos Contreras pravi:

    Dahvor, jebemti, maš pa pozno večerjo. Saj je že skoraj čas za zajtrk!

  5. dahvor pravi:

    Ker ima tri restavracije, enake, v treh različnih okoljih, lahko tako vsak dan v drugi jem…več kot tri večerje na teden pa tako in tako že dolgo ne pojem…vse je od kelnrc odvistno, za katero se odločim … vedno je ena, ki se bolj od ostalih potrudi.

  6. dahvor pravi:

    Spoštovani oprostite - jaz sem 9 ur odzadaj !!! tako taprvi vidim vse kaj se je zgodilo.

  7. Carlos Contreras pravi:

    Aha, pojasnjeno.

  8. unexpected pravi:

    dahvor

    ..po tem kako govoriš (in če spremenim tvoje pisarije v govorico) menim da si g. Wolfo :) :)

  9. unexpected pravi:

    dahvor

    “…spoštovani opraostite ampak jaz sem 9 ur odzadaj…”

    pa kdo še to besedo “odzadaj” uporablja če ne glih wolfo… torej Wolfo lepo pozdravljen na portalu vest.si.., upam da boš kmalu doševno nahranjen… pa ne trudi se preveč ker ti vsi slovenci verjamemo da se je riedl “zmoto”

    :) :) :)

  10. unexpected pravi:

    “zmoto” in pičil na transakcijskega 2,4 miljona… namreč motiti se je čleveško…

  11. B.G. pravi:

    Resnica se sveti kot biser. Kakšen sijaj nosi Biserka??!!

  12. unexpected pravi:

    sijaj u tami nosi biserka

  13. unexpected pravi:

    sijoče - bolj sijoče - sijajno - biserka

  14. ddddd pravi:

    Namest, da bi se kriminalisti ukvarjali z gospodarskim kriminalom se ukvarjajo z novinarko, in s tem ščitijo kriminalce, med katere očitno sodi tudi Bojan Štor pardon Šrot.

  15. ddddd pravi:

    Ona mora prinesti dokaze, finsiki “patriski” novinar pa je bil brez dokazov verodostojen, smo zato ker je Finec, pa finska sploh ni tako čudovita dežela. Človeku mora takoj postati jasno.

    Saj res kje pa je afera patria? kje je naš največji kričač in borec za pravico cvikel? Sedaj kot, da se ni nič zgodilo, sadaj jim ni več treba s tem blatit janše, itak so zmagal, predvolilni trik tko kot ekspres, sam zelo zelo hujši. Državo vodijo sedaj ljudje ki so pripravljeni izdati slovenijo in očrniti njen ugled samo zato da bi zmagali. Pa kokr se trudim da bi razumel levičarje, jih enostavno ne morem, ne gre.

  16. unexpected pravi:

    dddddd

    upravičeno se jeziš - ko podajaš take primerjave…

  17. tiib pravi:

    dddd@

    Rad verjamem, da ne razumeš levičarjev…
    Bi rekel, da tudi desničarjev ne razumeš najbolj…
    Vsi govorijo tako čudno, kdo bi jih razumel!
    Kdor bolj kriči, za tistega si… a ne?

  18. tiib pravi:

    A tadva caplna na sliki sta kriminalista?

    Bemti! Ha ha ha ha… Strah vzbujajoča, ni kaj…

  19. ddddd pravi:

    @tiib, najbližje so mi sicer liberarne vrednote, ampak v sloveniji ni nobene prave liberalne strenke. Če bi bil pa za tiste, ki bolj kričijo bi bil pa verjetno za levičarje:) ja tudi desničarjev ne razumem vedno, a so mi vseeno veliko več, več svetlobnih let bliže kot levičarji.

  20. joze pravi:

    Pa sej ne morm verjet!!! Za tole bo moral nekdo na policiji odgovarjat!!! Čas montiranih procesov je že mimo, g. Šrot!!!

  21. B.G. pravi:

    @joze, si že vrnil kuro, ki si jo odtujil sosedu. Govori se……………………

  22. COMURA pravi:

    Ne it tja prostovoljno.Levi lešinarji(572) bodo z vsemi raspoložljivimi kamerami,fotoaparati in podobnimi napravami z veseljem “pokrivali” aretacijo-privedbo novinarke.Huda reklama za Reporter.Tam bo zagotovo tudi naš Poročevalec S . . . . . ! :)

    COMURA ne počiva!

  23. B.G. pravi:

    Misliš nekako tako kot privedbo Zidarja in Penka.

  24. mag. Barbara Bošnjak pravi:

    SPOROČILO ZA JAVNOST

    Odziv župana MO Celje Bojana Šrota na sporočilo za medije revije Reporter z dne, 17. 11. 2008

    Bojan Šrot: Svoboda javnega izražanja ne more biti krinka in izgovor za morebitna kazniva dejanja

    Celje, 18. november 2008 – Župan Mestne občine Celje Bojan potrjuje, da je podal predlog tožilcu za kazenski pregon zoper novinarko Biserko Karneža Cerjak s časnika Reporter zaradi laži in žaljivih obdolžitev, ki jih je zapisala v prispevku »Fevdi celjskega župana«, objavljenim 26. maja 2008. Šrot omenjeni prispevek, ki je prizadel ugled in dobro ime župana in celjske občine ocenjuje ne le kot primer, ki krši vse novinarske strokovne in etične standarde, temveč tudi kot naklepno javno objavljeno zaničevanje, za katerega je avtor v skladu s slovensko zakonodajo kazensko odgovoren. Župan Šrot tako odločno zavrača očitke o pritiskih na medijsko svobodo in uredniško avtonomijo in opozarja, da smo pred zakonom vsi enaki: tako politiki, gospodarstveniki kot tudi novinarji. Svoboda javnega izražanja in svoboda medijev po besedah Bojana Šrota ne moreta biti izgovor za to, da lahko nekdo deluje nezakonito - piše neresnice, laži in lažnive obdolžitve zoper kogarkoli, še posebej, če medij hkratno sploh ne omogoči osebi, o kateri piše, da poda svojo stran zgodbe. Po njegovih besedah je takšen primer poročanja za slovensko novinarstvo in družbo žalosten in škodljiv, še posebej v primeru, ko medij (revija Reporter) svojo morebitno kazensko odgovornost poskuša zmanjšati z izgovorom, da so neka kazniva dejanja v družbi bolj primerna za pozornost kriminalistov kot druga. Ob tem izraža Šrot začudenje, da se uredništvo Reporterja s podobnimi stališči ni oglasilo v primeru drugih tožb, ki so bile nedavno sprožene s strani politikov proti novinarjem v drugih primerih, npr. v primeru Patria.

    Po besedah župana MO Celje Bojana Šrota je omenjeni prispevek šel prek vseh meja profesionalnega in odgovornega novinarstva. Z žaljivimi obdolžitvami župana, da je med drugim skrunil povojna grobišča, pa obstaja verjetnost suma kazenske odgovornosti avtorice.

    Župan MO Celje Bojan Šrot omenjeni žaljivi prispevek, v katerem je novinarka nanizala vrsto neresničnih in žaljivih obdolžitev, ocenjuje kot naklepno javno objavljeno zaničevanje z namenom diskreditacije. Predvolilni čas, v katerem je bil prispevek objavljen, pa je po njegovem mnenju zgovoren tudi že sam po sebi. Ker je pisanje razžalitev, obrekovanj in žaljivih obdolžitev v skladu s Kazenskim zakonikom kaznivo dejanje in zaradi zaščite časti ter dobrega imena funkcije župana MO Celje in Mestne občine Celje, je celjski župan podal predlog tožilstvu za kazenski pregon zoper omenjeno novinarko revije Reporter. Po besedah Bojana Šrota bo tožilstvo tisto, ki bo presojalo utemeljenost suma za kazenski pregon novinarke in nadaljnjih postopkih, ob čemer novinarko ne bi smelo nič skrbeti, če sodi, da je vse res, o čemer je pisala in ima za to dokaze.

    Novinarka je po mnenju Bojana Šrota huje kršila tudi Kodeks novinarjev Slovenije, ki določa, da mora novinar pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, poskušati hkrati pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo. Prav tako je po njegovem prepričanju kršila novinarski kodeks s tem, ko ni navajala virov informacije, saj kodeks določa potrebnost navajanja virov, če je le mogoče, saj ima javnost pravico poznati vir informacije, da bi lahko ocenila njen pomen in verodostojnost. Novinarka sicer v svojem odzivu na predkazenski postopek trdi, da se je v zvezi z zadolženostjo občine obrnila na župana z vprašanjem v elektronski obliki in tudi dobila odgovor. Župan je pregledal elektronsko pošto za mesec april in maj, vendar nima nobenega pisma od omenjene novinarke. Iz odgovora o zadolženosti MOC, ki ga je novinarka dobila od Službe za odnose z javnostmi MOC, pa je v članku zapisala zgolj en stavek, in sicer da je občina prezadolžena. Tudi ta trditev ni resnična, enako kot praktično vse ostale na dveh straneh prispevka, pri čemer so nekatere trditve celo zapisane v narekovajih kot izjave oz. citati župana, čeprav o njih ni vprašala niti župana, niti MO Celje.

    Bojan Šrot v celoti zavrača očitke revije Reporter, ki v svoj bran novinarki poskuša preusmeriti pozornost s strani svoje neprofesionalnosti in novinarkine morebitne krivde na neke druge teme, ko trdi, da od organov pregona pričakujejo, da bodo spoštovali svobodo javnega izražanja in da bodo preganjali predvsem kriminalna dejanja, “zlasti če so vpletene vplivne osebe iz politike in gospodarstva”. Po besedah Šrota nihče ne more in ne sme biti zaščiten pred preiskovalnimi in pravosodnimi organi v primeru kaznivih dejanj in te neke posebne nad-pravice zato ne more imeti niti novinar.

    Omenjeni prispevek novinarke Biserke Karneža Cerjak je po mnenju župana MO Celje Bojana Šrota kršil vse novinarske strokovne in etične, s čimer je povzročil škodo ne le njemu in celjski občini, temveč je močno okrnil tudi ugled novinarskega poklica in s tem posredno škodil tudi slovenski družbi kot taki. Glede na odzive novinarke pa župan utemeljeno pričakuje, da bo s takšnimi dejanji nadaljevala, saj opravičuje svoje pisanje s popolno medijsko blokado v Celju, ki naj bi ga že desetletje obvladoval celjski župan s pomočjo svojih bratov. Kaj takšnega tudi objektivno ni možno, saj dogajanje v Celju pokrivajo mnogi lokalni, regionalni in vsi slovenski mediji.

    mag. Barbara Bošnjak
    vodja Službe za odnose z javnostmi in promocijo

Komentiraj