Sunday 22. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zakonca Obama na CBS

17. november 2008 ob 11:37 | Denis Sarkić |

prvi-intervju-zakoncev-obama.jpg
Novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama je v prvem televizijskem intervjuju po izvolitvi, ki ga je v nedeljo objavila ameriška televizija CBS, med drugim napovedal, da namerava zapreti ameriško taborišče za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Večkrat sem dejal, da nameravam zapreti Guantanamo in sledil bom temu,” je dejal Obama, ki bo kot novi ameriški predsednik zaprisegel 20. januarja. Dodal je, da je že večkrat dejal, da “Amerika ne muči” in tudi v prihodnosti bo zagotavljal, da tega ne bo počela. “Gre pa za del prizadevanj, da si ZDA znova pridobijo moralno veličino v svetu,” je še dejal.

Obama je, kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, za oddajo CBS 60 minut dejal tudi, da je izbira lastne ekipe, ki bo skrbela za nacionalno varnost, njegova prednostna naloga. Po njegovem mnenju je to pomembno, saj je čas prevzema nove ameriške administracije pogosto ranljiv pred morebitnimi terorističnimi napadi. Novoizvoljeni predsednik ZDA je napovedal, da bo po prevzemu položaja sodeloval z ekipo, ki bo skrbela z varnost, in z ameriško vojsko pripravil načrt za zmanjšanje števila ameriških vojakov v Iraku, podporo Afganistanu in enkrat za vselej uničenje mednarodne teroristične mreže Al Kaida.

Kot je še razkril, je v dneh po izvolitvi delal, kar je bilo potrebno, za stabilizacijo gospodarstva, ponovno vzpostavitev zaupanja potrošnikov in ustvarjanje delovnih mest ter za obravnavo zdravstvenih in energetskih politik v kongresu. Medtem ko se vlagatelji še vedno soočajo s pretresi na Wall Streetu, je Obama menil, da bi se stanje ameriškega gospodarstva brez 700 milijard dolarjev vrednega paketa za pomoč finančnemu sektorju še poslabšalo. Strinjal se je, da jim zaupanja na finančnih trgih, med potrošniki in med podjetji še ni uspelo povrniti ter da bi lahko gospodarstvo nato odločno napredovalo. “Moja naloga predsednika bo zagotoviti, da se povrne to zaupanje,” je poudaril Obama. “Ne smemo skrbeti glede primanjkljaja za prihodnje ali naslednje leto. Najpomembnejše je, da se izognemo poglabljanju recesije,” je še izjavil Obama.

Obama je spregovoril tudi o sestavljanju nove administracije v Beli hiši. Potrdil je, da se je prejšnji teden sestal s svojo nekdanjo tekmico za demokratsko predsedniško nominacijo, senatorko Hillary Clinton, ni pa želel govoriti o tem, ali je ona njegova kandidatka za prihodnjo državno sekretarko, o čemer so mediji zadnje dni na veliko poročali. Dejal je, da bodo v njegovem kabinetu tudi predstavniki Republikanske stranke.

Tiptih iz delov intervjuja zakoncev Obama v oddaji 60 minut na televiziji CBS:

V pogovoru za CBS je sodelovala tudi bodoča prva dama ZDA Michelle Obama, ki je razkrila kakšno podrobnost iz družinskega življenja. Ko je Obama dejal, da se mu zdi pomirjujoče pomiti posodo, ga je Michelle vprašala: “Od kdaj pa se tebi zdi pomirjujoče pomivati posodo?” “Saj veš, ko moram, bi to naredil za pomiritev,” je odvrnil novoizvoljeni predsednik ZDA. Obama je še dodal, da mu je od izvolitve zadnjih deset dni v užitek spati v lastni postelji. “Michelle se zbudi prej kot jaz. Poslušam jo, kako hodi naokrog. Ko pa prideta deklici in začneta skakati po postelji, pa je odličen občutek,” je povedal.

Prvi govor novoizvoljenega predsednika Baracka Obame v Chicagu (surova verzija):

Prevod govora Baracka Obame:

(www.vest.si) Govor Barack Obama - Chicago Nov 4 2008

Prvi govor novoizvoljenega predsednika Baracka Obame v Chicagu (obdelana verzija):

Denis Sarkić, agencije in YouTube

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. medek pravi:

    epp
    http://www.youtube.com/watch?v=4lrLhZovmtI

  2. TADO pravi:

    nosterdamus se nebi strinjal s tem:)

  3. monika pravi:

    Pri Obamovih posodo pomivajo na roke, kajneda.

  4. Jura Štok pravi:

    Mogoče bo zaprl Guantanamo, ni pa povedal tega, da bo spremenil zakone, ki dovoljujejo pridržanje osumljenih ali obsojenih “teroristov” v nedogled.
    Skratka precej meglen odgovor na upe in želje prebivalstva ZDA in sveta.

  5. luka pravi:

    change my ass

  6. janez pravi:

    Nehajte si ga že drkat na Obamo.

Komentiraj